גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האותיות הקטנות של תוכניות החילוץ הגדולות שפועלות מסביב לעולם

חברי הכנסת יאיר לפיד, ניצן הורוביץ ואיציק שמולי התייחסו השבוע למדיניות הכלכלית בעולם בימי המשבר, אבל לא תמיד דייקו ● צוות "המשרוקית של גלובס" יצא לבדוק מי אמור לקבל כמה, איפה ומתי, ומה שלא פחות חשוב - מה מופיע באותיות הקטנות

ג'ונסון, מקרון וטראמפ. כל האמת על תוכניות החילוץ / צילום: רויטרס
ג'ונסון, מקרון וטראמפ. כל האמת על תוכניות החילוץ / צילום: רויטרס

משבר הקורונה עולה לאזרחי העולם לא רק בבריאות, אלא גם במחיר כלכלי כבד. בזמן שבממשלת ישראל עדיין מתווכחים על הפרטים המדויקים של חבילת הסיוע, המבקרים במערכת הפוליטית מציעים ללמוד מהאופן שבו מדינות אחרות בחרו לסייע למחוסרי התעסוקה.

"דיברתי עכשיו עם חבר צרפתי, מנהל באחת החברות הגדולות במדינה (ובעולם)", צייץ ניצן הורוביץ בטוויטר. "כל עובד בצרפת שמפסיק לעבוד באילוץ המעביד ממשיך לקבל שכר. אם העובד מנוע מלעבוד (צריך לטפל בהוריו למשל), המדינה משלמת לו ישירות 80% מהשכר הרגיל שלו. בלי המתנה, בלי טפסים. העסקים מקבלים פיצוי נפרד. ככה עושים".

יאיר לפיד מיש עתיד-תל"ם (נכון למועד סגירת הגיליון) נתלה בשתי מדינות אחרות. "בכל העולם עושים את זה", הוא אמר בראיון בכאן ב' על הצורך לספק רשת ביטחון כלכלית. "באנגליה, בהולנד נותנים 90% מהשכר למעסיקים תמורת התחייבות שאחרי החל"ת אנשים יחזרו לעבוד ולא יפוטרו".

עד כמה התיאורים האלה נאמנים למציאות? הסתכלנו מקרוב בתוכניות שאימצו ממשלות אחרות כדי לסייע לאלה שאיבדו את מקור הכנסתם בשל משבר הקורונה.

צרפת: נדיבים, אבל לא לכולם

הממשלה הצרפתית מציעה חבילת סיוע נדיבה לעובדים שנקלעו למה שמכונה שם "אבטלה זמנית", בלי הרבה ביורוקרטיה. כחלק משורת צעדים שאושרו בחקיקה בשבוע שעבר, עובדים שהוצאו לחל"ת יהיו זכאים לקבל עד 84% ממשכורת הנטו, ומשתכרי שכר מינימום - 100%. לניירת אמור לדאוג המעסיק.

המדינה לא משלמת את הכסף הזה ישירות לעובדים. בניגוד למשתמע מהתיאור של הורוביץ, היא מעבירה אותו למעסיק, והוא בתורו מעביר אותו לעובד. לכן המעסיקים הם אלו שצריכים להתעסק בביורוקרטיה.

הורוביץ מגזים בעניין מהותי יותר: הטענה שכל עובד שחדל לעבוד מאונס זכאי למענק. בודקי העובדות של העיתון הצרפתי ליברסיון, שביררו מהם תנאי חבילת ההטבות ישירות עם לשכתה של שרת העבודה מוריאל פניקו, מצאו שיש קבוצות שלא ייהנו מאותו סיוע. העזרה מוגבלת למי שמשתכר עד פי חמישה משכר המינימום. היא גם מוגבלת למי שלא יכול לעבוד מהבית, או שנבצר ממנו להגיע לעבודה מטעמים ספציפיים: העסק נסגר, או שתנאי העבודה בו מפרים את הנחיות הבריאות. עובד שנעדר כדי לטפל בהורים לא זכאי לדמי החל"ת המשודרגים. במקרה שבו שני בני זוג נאלצים להישאר בבית כדי לטפל בילדים, רק הורה אחד יוכל ליהנות מהכנסה.

צרפת מציעה גם חבילת סיוע לעצמאים: בקרוב יוכלו עסקים קטנים שנפגעו מהמשבר לפנות ולקבל חבילת סיוע של עד 1,500 אירו.

בריטניה: הכסף יגיע רק ביוני

ומה קורה במדינות שהזכיר לפיד, הולנד ובריטניה? האם המדינה אמנם מבטיחה למעסיקים 90% משכר העובדים בתנאי שימשיכו להעסיק אותם אחרי המשבר?

בהולנד, אם עסק צפוי להפסיד 20% ומעלה מההכנסות, הוא יכול לפנות לשירות התעסוקה ההולנדי, ולקבל עד 90% מהוצאות השכר עד שלושה חודשים, לפי גובה ההפסד. התנאי: לא לפטר בפרק הזמן הזה שום עובד מטעמים כלכליים. עצמאים יהיו זכאים מהרשות המקומית לסיוע בגובה עד 1,500 אירו, לתקופה דומה, או להלוואה של כ-10,000 אירו בתנאים נוחים.

בבריטניה, כפי שכתב לאחרונה ב"גלובס" אסף אוני, הכריז שר האוצר רישי סונאק על כיסוי של עד 80% משכרם של שכירים (לא 90%), ובלבד שאינו עולה על 2,500 ליש"ט לחודש. כמו בצרפת, הכסף יועבר למעסיקים כערובה לאי-פיטורים. כמה ימים לאחר ההכרזה זו הודיע סונאק גם על חבילת סיוע לעצמאים: עד 80% מהרווח החודשי, עד תקרה של 2,500 ליש"ט בחודש.

הממשלה הבריטית לא התכוונה מראש להעניק לעצמאים חבילה נדיבה כל כך. כמו שקרה בישראל, שר האוצר הבריטי נדחף לכך בידי האופוזיציה. הוא הבטיח לעצמאים שהממשלה "לא שכחה אותם", אבל בפועל הכסף לא צפוי להיכנס לכיסיהם לפני יוני.

ארה"ב: סיוע של 2 טריליון דולר

גם מדינות מערביות אחרות גיבשו חבילות סיוע למי שהמאבק בקורונה כפה עליו אבטלה בבית. אירלנד, למשל, בחרה במענק כספי אחיד לשכירים ולעצמאים כאחד, שעומד על 350 אירו בשבוע.

ארה"ב נוקטת גישה שונה ומורכבת יותר. הנשיא דונלד טראמפ חתם בסוף השבוע על חבילת סיוע בגובה 2 טריליון דולר. חלקם ישמשו לתשלום אוטומטי לאזרחים, בלי למלא שום טפסים, אבל חלק אחר יוקצה בדרכים אחרות, כגון דמי אבטלה.

בישראל טועים לפעמים בהבנת המודל האמריקאי לסיוע לעובדים במשבר הקורונה. ח"כ איציק שמולי מהעבודה, שמוזכר עכשיו כמועמד לשר הרווחה, אמר ברדיו כל רגע: "הנשיא האמריקאי החליט לשלוח הביתה לכל אזרח אמריקאי 1,500 דולר או משהו כזה, ועל כל ילד 500 דולר". התיאור הזה קרוב למציאות, אבל המתווה הממשי מסובך יותר.

הסכום שישולם לכל אזרח ואזרחית תלוי בהכנסה שהייתה להם ב-2019. מי שהשתכר בשנה זו עד 75,000 דולר יקבל 1,200 דולר, ועוד 500 דולר לכל ילד מתחת לגיל 16. מעל ההכנסה הזאת, הסיוע מהמדינה יפחת. התקרה לסיוע היא 99,000 דולר: מי שהשתכר יותר מזה לא יקבל מהמדינה דבר. גם משפחה עם שני ילדים שהכנסתה ב-2019 עלתה על 218,000 דולר לא תהיה זכאית לעזרה מהמדינה.

ההגבלה הזאת נכונה גם לאנשים שאיבדו כליל את מטה לחמם בעקבות המשבר. אלה יוכלו להסתייע בצעד אחר שנקט הממשל האמריקאי - הרחבה של דמי האבטלה. דמי האבטלה עשויים לגדול במקרים מסוימים ב-600 דולר בשבוע. 

בשורה התחתונה: המדינות השונות מחפשות פתרונות קצרי טווח לאלו שאיבדו את מקור הכנסתם בשל הקורונה. זה נכון לשכירים, ופעמים רבות גם לעצמאים.

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות