האם מספר המתים באיטליה גבוה בהרבה מהנתונים הרשמיים ?

ניתוח של "וול סטריט ג'ורנל" מעלה כי באזורים שהוכו במיוחד במגפה, איטליה לא מדווחת על אלפי מקרי מוות •   "אנשים מתים מבלי שנבדקו כי הזמן והמשאבים מוגבלים", אומר יוג'ניו פוסאטי, סגן ראש העיר קוצ'אליו

חיטוי של שכונה ברומא, איטליה / צילום: Mauro Scrobogna/LaPresse, AP
חיטוי של שכונה ברומא, איטליה / צילום: Mauro Scrobogna/LaPresse, AP

בעיירה קוצ'אליו, שעה נסיעה ממילאנו, בית הדיור המוגן המקומי איבד מעל שליש מדייריו במארס. איש מ־24 הקשישים שמתו שם לא נבדק לגילוי קורונה. גם לא 38 דיירי בית אבות בעיירה הסמוכה לודי.

אלו אינם מקרים בודדים. מניין המתים הרשמי של איטליה מהנגיף הוא 13,915, הגבוה ביותר בעולם. אבל המספר הזה הוא רק חלק מהסיפור, מפני שאנשים רבים שמתים לא מגיעים לבתי החולים ולא נבדקים.

באזורים שהוכו במיוחד במגפה, איטליה לא מדווחת על אלפי מקרי מוות, לפי ניתוח של הוול סטריט ג'ורנל, מה שאומר שמניין קורבנות המגפה גבוה בהרבה, וההידבקויות נרחבות יותר מכפי שמראים הנתונים הרשמיים.

מניין המתים הסמוי של איטליה מאותת על מה שצפוי באזורים המוכים ביותר בארה"ב, אירופה ומדינות נוספות רבות בשבועות הקרובים, אם לא יצליחו להשתלט על המגפה במהירות. בינתיים, הנטל שהיא מעמיסה על מערכות הבריאות בעולם עלול לגרום למקרי מוות רבים נוספים, שקשה מאד להעריך את המחיר האנושי המלא שהאנושות תשלם.

המתים לא נספרים

כאשר בתי החולים המוצפים מנסים להציל חיים, רבים אחרים מתים בלי להיראות ובלי להיספר, כולל מבוגרים במקומות נידחים יחסית. בנוסף, משבר שירותי הבריאות עלול להוביל לעלייה במקרי מוות מסיבות אחרות שהיה אפשר לטפל בהן בתנאים רגילים.

"יש הרבה יותר מתים ממה שמפרסמים רשמית, אבל זו לא סיבה לקריאות כמו 'אני מאשים'. אנשים מתים מבלי שנבדקו כי הזמן והמשאבים מוגבלים", אומר יוג'ניו פוסאטי, סגן ראש העיר קוצ'אליו.

אלא שיש חשיבות לספירה מדויקת. מניין נכון של המתים מהנגיף יכול לעזור לרשויות הבריאות למפות תגובה מדויקת יותר למגפה, כמו לוודא שבתי חולים באזור מסוים מצוידים כראוי לשעת חרום, ולאכוף סגר וריחוק חברתי למשך זמן מסוים.

אבל איסוף נתונים מדויקים הוא אתגר לאיטליה ולמדינות רבות אחרות, בגלל מהירות ההתפשטות של הנגיף והעובדה שמוסדות בריאות הציבור ברוב המדינות ערוכים לזמני שגרה ולא חרום.

שלושה שבועות אחרי שאיטליה הפכה לדמוקרטיה המערבית הראשונה שהטילה סגר על כל אוכלוסייתה, קצב ההידבקות איטי יותר. אבל במחוז הצפוני לומברדיה, שבו המגפה התחילה, ההידבקויות יצאו משליטה לפני הסגר. הערים ברגמו וברשייה, שניים מהמקומות הגרועים ביותר, הפכו לסמלים של הסבל האיטלקי.

בערים הללו ובסביבתן, המספר האמיתי של מקרי המוות הוא לפחות כפול כנראה מהמניין הרשמי של 2,060 בברגמו במארס ו-1,278 בברשייה מפרוץ המגפה בשלהי פברואר - כך עולה משיחות עם פקידים, רופאים וקברנים מקומיים, והשוואות למקרי מוות משנים קודמות.

"אנחנו יודעים שהמספר האמיתי גבוה יותר"

85 אנשים מתים גם ממחלות אחרות מפני שבתי החולים עמוסים במקרי קורונה, אומרים רופאים ופקידים. בני אדם מתו בכל שנת 2019 בקוצ'אליו, עיירה סמוכה לברשייה עם 8,700 תושבים. במארס השנה לבדו, פעמון הכנסייה הראשית בעיירה צלצל 56 פעמים להודיע על מוות. רק 12 מהמקרים יוחסו לקורונה.

"אנחנו יודעים שהמספר האמיתי גבוה יותר, ואנחנו מתאבלים עליהם ויודעים בדיוק ממה הם מתו", אומר סגן ראש העיר קוצ'אליו. "זו אמת שקשה להשלים איתה".

בעיה אחרת היא שגם מספר נשאי הנגיף גבוה בהרבה. איטליה דיווחה על כ־115 אלף מקרים מאומתים של קורונה, אבל הבדיקות מוגבלות בעיקר לאלו שיש להם תסמינים. נשאים ללא תסמינים רבים לא נבדקים. מומחי בריאות מעריכים שמהספר האמיתי של הנשאים הוא מאות אלפים עד שישה מיליון.

אי הוודאות הזו גם מונעת את חישוב שיעור התמותה המדויק מהמחלה. ההערכות הרשמיות נעות בדרך כלל בין 1% ל־3% מהנשאים.

לשכת הסטטיסטיקה הממשלתית דיווחה ביום רביעי השבוע על זינוק ארצי במניין המתים בשלושת השבועות הראשונים של מארס בהשוואה שנתית - בייחוד בצפון המדינה, היכן שמספר מקרי המוות הוכפל ויותר ביותר ממחצית העיירות והערים שנסקרו.

"אם אתה מבסס את קבלת ההחלטות על הנתונים האלו, אתה צריך להיות זהיר מאד", אמר לוקאס בטכר, חוקר באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, שמריץ מודלים של שיעורי תמותה מקוביד-19.

ברגמו, שבה מתגוררים 150 אלף תושבים, היא העיר שנפגעה הכי הרבה באיטליה. במארס 2019 מתו בעיר 125 תושבים. במארס השנה מתו 553 בני אדם. מהם, 201 מקרים יוחסו רשמית לקורונה. יתר ה-352 הם מעל ומעבר לתמותה הרגילה.

בכל מחוז ברגמו, שמכיל את העיר ועוד 240 עיירות קטנות וכפרים, עם אוכלוסייה כוללת של 1.1 מיליון, 2,060 בני אדם מתו במארס מהנגיף, לפי המניין הרשמי. אבל כ־4,500 יותר תושבים במחוז מתו במארס בהשוואה למארס 2019, לפי סקר חדש של העיתון המקומי וחברת המחקר InTwig שאספה נתונים מ־91 עיירות במחוז.

"מדינות אחרות שיש להן מזל להיות שבועי או שבועיים מאחורינו צריכות לנצל את הזמן הזה ולבנות הגנה", אומר ג'ורג'יו גורי, ראש עיריית ברגמו. הוא מעריך שהנגיף פגע בלא פחות משליש מתושבי העיר. "היינו ראשונים ולא היינו מוכנים. כל מנהיג שמתבונן בנו ולא מגיב בתקיפות יצטרך אחר כך להשיב על הרבה שאלות", הוא אומר.

מצבים דומים היו בכל מחוז לומברדיה, שמהווה 58% ממניין מקרי המוות הרשמי מהקורונה בכל איטליה. בערים ברחבי המחוז, פקידים ורופאים מקומיים אומרים שמקרי המוות שנרשמו במארס גבוהים פי כמה מהממוצע החודשי. במקומות רבים, במארס נרשמה תמותה זהה לזו של שישה חודשים.

מערכות הבריאות במחוז כה עמוסות, שהרופאים לא מטפלים בכל החולים. אלו שמתים מחוץ לבתי החולים לא נבדקים, גם לא אחרי המוות, אומרת אליאונורה קולומבי, רופאת משפחה שמתגוררת ליד ברשייה. "רבים מאלו שמתים ולא נבדקים הם זקנים, אבל אין לך בימים רגילים תמותה כזו בו זמנית. זהו הקורונה", לדבריה.

במרפאה שלה, שלושה חולים שנבדקו ונמצא שהם נשאים, מתו בשבועות האחרונים. עוד 20 בני אדם שמתו עם תסמינים של הנגיף לא נבדקו.

"יש לנו גם בעיה עם קשישים וחולים אחרים כמו חולי סרטן שמתים בבית", אומרת ד"ר קולומבי. "האמבולנס לא יגיע אם אתה בן 94 ויש עוד 50 חולים אחרים שממתינים לו".

20% מרופאי המשפחה נדבקו

בעיה נוספת היא שחמישית מרופאי המשפחה בברגמו נדבקו - ואלו שעדיין עובדים מתקשרים עם החולים רק בטלפון. שירות הבריאות המקומי הגיב לשיעור ההידבקות הגבוה בקרב הרופאים בהקמת צוותים של שלושה־ארבעה רופאים לביקורי בית בציוד מיגון מלא, אבל יש רק שמונה צוותים כאלו בכל ברגמו, וכל צוות יכול לבצע רק שמונה ביקורי בית ביום.

פייטרו פיורי, ראש העיירה קסטליונה מדרום למילאנו, אומר שכמה מקומיים מתו מפני שהם לא הובאו לבית החולים כשהיו במצב טוב יחסית, כי בתי החולים היו עמוסים בחולי קורונה.

בקסטליונה מתו 31 תושבים ב־26 הימים הראשונים של מרץ, מול חמישה מתים בתקופה המקבילה בשנה שעברה. רק שמונה מה-31 הוגדרו רשמית כחולי קורונה, אבל נראה שעוד עשרה מתו כנראה מהמחלה, ומספר דומה ממחלות אחרות שהיו ניתנות לטיפול.

בסגר הקפדני, לא רק הלוויות הפכו לבלתי אפשריות. בקסטליונה לא מודבקות מודעות האבל על לוחות המודעות סביב הכיכר הראשית, במיטב המסורת של העיירות הקטנות. אחרי המודעה הרשמית, התושבים נוהגים להדביק מודעות תנחומים משלהם למשפחת המת.

"יש סימנים שהסגר שהוטל ב־8 במארס ברחבי לומברדיה וכעבור יומיים בכל איטליה מתחיל להשפיע. קצב ההידבקות ירד, ופחות אנשים מגיעים לבתי החולים. מחקר של צוות מומחי מגיפות באמפיריאל קולג' בלונדון העריך שבאמצעים הקפדניים של ריחוק חברת באיטליה מנעו לפחות 38,000 מקרי מוות עד סוף מרץ.