גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק ישראל טען שהבנקים לא מעלים ריביות, ואז הגענו לאותיות הקטנות

ראשי הבנקים הגדולים נפגשו עם שר האוצר, מנכ"ל משרד והחשב הכללי, בצל התקפות על הקושי של עסקים קטנים ובינוניים לקבל אשראי, דווקא כשהם זקוקים לפתרון תזרימי מיידי

מאבטח בסניף בנק לאומי. בבנקים מסבירים כי הם ממשיכים לעבוד ויש להם הוצאות / צילום: שלומי יוסף, גלובס
מאבטח בסניף בנק לאומי. בבנקים מסבירים כי הם ממשיכים לעבוד ויש להם הוצאות / צילום: שלומי יוסף, גלובס

הבנקים מעלים ריביות בשיעור חד על ההלוואות שהם מעמידים לציבור, עוצרים אשראי לגופים שנקלעו למשבר וממשיכים לגבות עמלות כרגיל. אלה הן חלק מהטענות שמושמעות בימים אלה נגד הבנקים המקומיים, כשגם בפיקוח על הבנקים הצטרפו לאחרונה לביקורת כשקראו לבנקים להקל את המדיניות שלהם בתחום האשראי בעיקר לעסקים קטנים ובינוניים. ראשי הבנקים הגדולים אף נפגשו היום עם שר האוצר משה כחלון, עם מנכ"ל משרדו שי באב"ד ועם החשב הכללי רוני חזקיהו, שבעבר היה המפקח על הבנקים.

בפגישה שטחו מנכ"לי הבנקים את טענותיהם, כשהם מוצאים עצמם תחת התקפות חריפות על כך שרבים מהעסקים הקטנים והבינוניים מתקשים לקבל אשראי בימים אלה, שבהם הם זקוקים לפתרון תזרימי מיידי, כשהריבית בהלוואות שהם כן מעמידים עלתה לאחרונה כשהיא צפויה לעלות בהמשך בגלל הגידול בסיכון.

בנק ישראל פרסם היום ניתוח על האשראי והריביות במערכת הבנקאית בחודש מרץ, ושלפיו חל גידול ניכר באשראי שהעמידה המערכת תוך יציבות בריבית הממוצעת שנגבתה מהלקוחות, כולל ירידה קלה בריבית בהלוואות הצרכניות. ואולם, בתחתית ההודעה של בנק ישראל הוא ציין כי "הפיקוח עודכן כי הלכה למעשה ניתנו לאחרונה הצעות להלוואות במחירים גבוהים יותר במגזרים השונים, שחלקם לא בוצעו בפועל ולכן לא מתבטאים בנתונים הממוצעים שמוצגים במסמך זה. כך למשל, הערכות על סמך נתוני הימים האחרונים מלמדות על עלייה של 0.7%-1% בריביות על משכנתאות". דבר זה מלמד כי בבנק המרכזי ערים למגמת ייקור בהלוואות חדשות, וזאת תוך שהוא פירט כי חלק ניכר מהגידול באשראי היה ניצול קווי אשראי שהיו קיימים טרום המשבר. 

עלייה חדה בריבית המשכנתא

"כל לקוח מתומחר אחרת, אך יש אינדיקציות שלפיהן הריביות באשראים שהבנקים מעמידים עלו בכ-20%-30% בכל הבנקים שזה כ-1% שלם בריבית", להערכת גורם בשוק. כך למשל, מבדיקת הצעות חדשות למשכנתאות שהגיעו לידינו עולה כי בבנק גדול אחד הריבית על המשכנתא עלתה בשיעור חד בתוך כשבועיים בלבד.

על פי המסמכים שהגיעו אלינו לגבי מבקשי משכנתא - האחת מ-13 במרץ והשנייה מ-29 במרץ, באותם תנאים ואותם מאפיינים ואותו היקף הלוואה, נוצרו הפרשי ריביות שהביאו להגדלה של ההחזר החודשי מ-7.7 אלף שקל ל-8.5 אלף שקל. מדובר בגידול של 10.2% בהחזר החודשי, ובשקלים מדובר על הוצאה נוספת של 787 שקל לחודש, שהם הוצאה נוספת של 9.4 אלף שקל לשנה, שמתמצים בעלות נוספת של כ-220 אלף שקל לכל אורך שנות המשכנתא.

מאיר וידר מוידר משכנתאות הסביר היום כי "הבנקים למשכנתאות ממשיכים להעלות ריביות ולנצל את המצב החמור שגם ככה המשק הישראלי נמצא בו", כשהוא מזהה כי "יש התאמת ריביות למצב החדש". לדברי וידר, "הריביות על המשכנתאות עלו בשבועות האחרונים בכ-0.8%-1% בהלוואות בריביות קבועות" כאשר "הריביות על משכנתאות לא צמודות אף הגיעו לכ-4% ואף ל-5% לנוטלי משכנתא של 75%. הריבית הצמודה כבר פחות אטרקטיבית ועומדת על כ-3.5%", הוסיף.

עוד הוא מספר בין היתר כי "הבנקים למשכנתאות החליטו להעלות מרוויחים במטרה להפחית את הסיכון בתקופה הזו שבה למעלה ממיליון מובטלים ושוק התעסוקה רק הולך וגועש" כאשר לדבריו מציאות זו מתבטאת בכך ש"הריביות בכל המסלולים קפצו בכ-30% וההחזר החודשי לאותם מסלולים עם אישורים עקרוניים לפני תקופת הקורונה ולאחר תקופת הקורונה, עלו בכ-300-500 שקל בהחזר החודשי".

כל זאת קורה בצל כך שהריבית הבסיסית ועלות המקורות של הבנקים עלו בתקופה האמורה, במקביל לגידול בסיכון הלווים, כפי שבנק ישראל אף ציין לאחרונה בניתוח שפרסם. לצד זאת, במערכת הבנקאית מספרים מנגד כי במרץ היו ביצועי משכנתא שוברי שיאים, ליותר מ-8.5 מיליארד שקל, אך החודש הזה לא היה רווחי לבנקים במשכנתאות אלא פחות מהרגיל. כי הציבור בא עם הצעות מתחילת החודש כשהמקורות התייקרו עבור הבנקים. בהקשר זה מציג גורם במערכת הבנקאית את המורכבות באומרו כי "הצעות חדשות במשכנתאות לא מבוצעות כמעט, בעוד שמה שבוצע עד כה ב'היסטריה' היה הלוואות שההליך בהן החל לפני כמה שבועות ורובן בוצעו במרץ, בריביות הישנות כשהמקורות של ההלוואות לפי עלות המקורות החדשה, כשעתה כמות הביצועים קטנה משמעותית בהלוואות החדשות שהן בריביות המעודכנות מעלה".

משלמים על דחיית החזרים

אך לא מדובר רק במשכנתאות ולא רק בריביות, שעלו בשיעור חד וגורף בכל הבנקים, בצל העלייה בסיכון במשק והתייקרות חלק מהמקורות, ובשל הרצון של הבנקים לשמור לעצמם שלייקס. מדובר גם בעלויות נוספות שעלולות להיגרם ללקוח שרוצה לנצל חלק מההקלות שהבנקים מציעים בימים אלה.

מדובר למשל בניצול תקופות הגרייס שהבנקים הכריזו עליהן (שבמהלכן אין צורך בתשלום לבנק בגין החזרי הלוואה), שיש להן עלות. כך לקוח בבנק גדול מספר כי הקפאה זמנית ולא ארוכה של שתי הלוואות רגילות, האחת עם החזר חודשי "רגיל" של 2,000 שקל והשנייה עם החזר "רגיל" של 3,300 שקל לחודש, תביא לתוספת של 1,000 שקל בהחזר.

נושא זה עלה במכתב ששלחה קבוצת ח"כים לראשי הבנקים ולראשי בנק ישראל, ושבו נכתב בין היתר כי "בעיצומו של משבר הודיעו הבנקים בישראל על העלאת הריביות במסלולי ההלוואה השונים ובמשכנתאות בשיעורים הנעים בין 0.5% ל-1%. ולא זאת בלבד, מתברר שיוזמת הבנקים לגבי דחיית תשלומים לבעלי הלוואות ו/או משכנתאות למספר חודשים (צעד שהוצג כמחווה יפה לטובת הלקוחות הרבים המתקשים לעמוד בנטל בעת הקשה הזו( טמנה בחובה גזירה כלכלית שמשום מה לא הובלטה כנדרש: תשלומי ריבית דריבית על אותם תשלומים שידחו".

כמו כן, גורסים נגד הבנקים כי בימים אלה הם ממשיכים בגביית עמלות כרגיל, להוציא יוצאי דופן, גם אם מדובר במהלכים שנדרשים לעשייה בשל השלכות משבר הקורונה. לכך משיבים בבנקים ומסבירים כי הם לא מבטלים עמלות באופן גורף מאחר והם ממשיכים לעבוד ויש להם הוצאות ואי אפשר לצפות מהם לערום הפסדים. 

גורם בבנקים ממשיך ואומר בהקשר זה כי "בימים אלה כוח אדם מופחת מהרגיל והבנקאים עובדים הרבה יותר מהרגיל, והפעולות ממשיכות להיעשות כסידרן. אז מצפים מהם לעבוד בכח אדם מכווץ, לעשות יותר פעולות מבדרך כלל ולוותר על עמלות ולסבסד ריביות? לצעדים שכאלה תהיה עלות לעתיד".

בתוך כך, מיכה אבני, מייסד ומנכ"ל פנינסולה ויו"ר איגוד חברות האשראי באיגוד לשכות המסחר, שלח בשם איגוד חברות האשראי החוץ בנקאיות מכתב לנגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, שבו כתב כי יש לפעול "לייצוב התייקרות מקורות האשראי שכן מקורות האשראי של משקי בית, עצמאיים ועסקים קטנים ובינוניים, ממשיכים להתייקר". לדבריו "קיימת חשיבות ראשונה במעלה לפעולות נחרצות אשר יביאו לריסון הגידול בתשואה של האג"ח הממשלתיות הצמודות קצרות הטווח, ואף לקיטון בה, על מנת לרסן ולהקטין את עלות האשראי שגובים הבנקים".

עוד כתבות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות