דעה: נשים חייבות להיות בדיוני אסטרטגיית היציאה ממשבר הקורונה

בכל החלטת מדיניות ובכל תחום, לא ראוי ולא נכון להדיר נשים מעמדת קבלת החלטות • הדברים נכונים תמיד, ובמיוחד בשלב כה קריטי של הדיונים על אסטרטגיית היציאה מהמשבר

מאיר בן שבת, משה בר סימן טוב, בנימין נתניהו ושי באב"ד / צילום: צילום מסך
מאיר בן שבת, משה בר סימן טוב, בנימין נתניהו ושי באב"ד / צילום: צילום מסך

לפני יומיים התפרסמה באחד מעיתוני החג תמונה גדולה שכותרתה "האנשים שמנהלים את משבר הקורונה בישראל". עשרה גברים שבמרכזם ראש הממשלה. אלו הפנים של צוות המועצה לביטחון לאומי או כפי שידוע בשם המל"ל. הפכתי את התמונה מצד לצד על מנת לחפש אולי יש אישה אחת למניין, אך לשווא.

בערוצי הטלוויזיה השונים אנו נחשפים במהלך היממה למהדורות חדשות כמעט ברצף. בכל האולפנים יושבים רופאים מומחים כולם גברים העוברים מאולפן לאולפן (למעט מנהלת המחלקה לבריאות הציבור אשר אינה פרשנית כי אם עובדת משרד הבריאות).

חמישים שנים חלפו מאז התקופה בה מספר הנשים אשר התקבלו ללימודי רפואה מדי שנה היה קצוב לעשרה אחוז. פני הרפואה השתנו ויותר נשים מתמחות כיום במקצועות אשר נחשבו גבריים, יותר נשים משמשות כמנהלות מחלקה ונשים גם מנהלות כיום בתי חולים.

עשרות מאמרים אשר נכתבו על נושא הניהול הנשי בדקו והשוו חברות שבהן המנכ"ל הייתה אישה. תוצאות מחקרים אלה הוכיחו כי קיים סיגנון נשי בניהול, קיימת אינטליגנציה רגשית שונה, והעיקר נמצא כי חברות אלה היו רווחיות יותר ומצליחות יותר בהשוואה לחברות אשר נוהלו על ידי מנכ"ל גבר.

לאור האמור, לא עולה על הדעת כי במדינת ישראל שבה יותר מחמישים אחוז מאזרחיה הן נשים, אין נשים שקולן נשמע בקרב צוות מקבלי ההחלטות המנהל את המשבר הגדול ביותר שידעה ישראל מיום הקמתה. לצערי יתכן שזה פועל יוצא מהדרתן והנוכחות הדלה של נשים משכילות ומקצועיות בפוליטיקה הישראלית.

אנחנו נמצאים כיום בשלב קריטי בו מתקיימים דיונים על אסטרטגיה של יציאה מהמשבר. זה המקום שבו נשים חייבות להיות במוקד קבלת ההחלטות.

כל החלטה המתקבלת בכל תחום שהוא בין אם מדובר בבריאות, עסקים וכלכלה, חינוך וקבוצות בסיכון נוגעת לנשים וגברים כאחד. לא ראוי ולא נכון להדיר את מקומן של הנשים בקבלת החלטות כה משמעותיות להמשך חיינו כאזרחים במדינת ישראל.

את הנעשה עד כה אין להשיב, אולם זה הזמן לשנות לאלתר את הרכב הפורום הקובע את המשך ניהול המשבר וזאת באמצעות ייצוג נשים שוויוני כי לצערנו הקורונה כנראה תלווה אותנו עוד תקופה ארוכה.

ד"ר רחל אדטו היא חברת כנסת ויו"רית שדולת הבריאות בכנסת לשעבר וסמנכ"לית בית חולים שערי צדק לשעבר.