מוקדם לחגוג את ההתאוששות בבורסה? "זה נראה כמו פסק זמן בתוך משבר"

על רקע חוסר הוודאות השורר בשווקים הפיננסיים, כשמגפת הקורונה בעיצומה, סבור רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של אי.בי.אי, כי "ההימור על התאוששות מהירה מהמשבר - המצב שאותו התמחור בשווקים משקף כעת - נראה לי לא מבוסס"

בורסת ת"א / צילום: איל יצהר
בורסת ת"א / צילום: איל יצהר

הרבעון הראשון של 2020 בכלל, וחודש מרץ בפרט, צפויים להיזכר כאחת מתקופות המסחר הגרועות ביותר אי-פעם בבורסות לניירות ערך בישראל ובעולם. אחרי כמה שבועות דרמטיים שנרשמו בשווקים בהשפעת התפשטותו של וירוס קורונה בעולם, הצטברו ירידות השערים החדות בתוך זמן קצר לשיעורים דו-ספרתיים משמעותיים, והחזירו את המדדים המובילים אחורה לרמות שבהן לא שהו שנים ארוכות.

ואולם, באחרונה נרשם שינוי כיוון חד בשווקים - בין השאר, בתמיכתה של תוכנית העידוד העצומה לכלכלה שאישר הממשל האמריקאי, בהיקף של יותר מ-2 טריליון דולר, ומהלכים נוספים המתוכננים לתמיכה בפעילות הכלכלית הגלובלית הגוועת, שהגיעו במקביל לסימנים מעודדים לגבי קצב התפשטות הווירוס בכמה מדינות הבולטות במשבר זה.

הירידות החדות והתיקונים במדדים בולטים בתא מתחילת השנה
 הירידות החדות והתיקונים במדדים בולטים בתא מתחילת השנה

כך, אחרי שמדד הדגל של הבורסה המקומית, ת"א-35, הגיע לקראת סוף מרץ לנקודת שפל, עם צלילה של 33% בתוך מעט יותר מחודש, שהחזירה אותו לרמה שבה שהה לפני יותר משש שנים - מאז ועד כה השלים המדד עלייה של 16% בתוך שלושה שבועות. עלייה זו נרשמה במקביל למגמה בשוקי ההון המרכזיים בעולם, ובדומה לכיוון שמציגים שאר מדדי המניות הבולטים בתל אביב. בין אלה, בגל הירידות בלט מדד הנפט והגז, שצלל בכ-60% בתוך חודש, ומאז נקודת השפל שרשם באמצע מרץ, מציג זינוק של כ-90% בערכו.

זאת, בעוד שמדד ביטוח פלוס, שעמד גם הוא בלב הירידות החדות בשווקים, הציג צלילה חודשית של כ-45% עד לאמצע מרץ, שממנה התאושש עד כה בכ-40%, וכאמור, גם שאר המדדים המרכזיים מציגים ביצועים עם כיוון דומה. תיקונים אלה אמנם משמעותיים ביותר, ומצמצמים באופן ניכר את הנזק שממנו סבלו המשקיעים מתחילת השנה, אבל גם אחריהם, כל מדדי המניות הבולטים בבורסה המקומית מציגים עדיין ירידות דו-ספרתיות מתחילתה של 2020.

האם התיקון יימשך בתקופה הקרובה?

במבט קדימה, בשל המשך חוסר הוודאות השורר בשווקים, הן הריאליים והן הפיננסיים, קשה לקבוע בוודאות אם התיקון לירידות החדות ימשיך ללוות אותנו גם בתקופה הקרובה, או שמדובר בשינוי כיוון קצר, עד שהצבע האדום יחזור להשתלט על מסכי המסחר, כפי שרומזת פתיחת שבוע המסחר הנוכחית בארה"ב.

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, אומר כי "במשבר כזה חד וחריף, המהלכים הם לא לינאריים, ומה שאנחנו רואים בשבועיים האחרונים נראה כמו פסק זמן בתוך משבר. עניין זה נובע משני מהלכים עיקריים: ירידת מדרגה דרמטית בהיקפי הפדיונות בקרנות בארץ ובעולם, והלחץ החזק שהשתקף מכך בשווקים; והכניסה של ממשלות, ובעיקר של בנקים מרכזיים, לרכישת נכסים - מה שהרגיע מאוד את השווקים והוריד את פרמיית הנזילות, שהיתה גבוהה וקריטית".

לדברי גוזלן, "ההימור על התאוששות מהירה מהמשבר - המצב שאותו התמחור בשווקים משקף כעת - נראה לי לא מבוסס. זוהי תזה שתאותגר בצורה משמעותית בחודשים הקרובים, כי היכולת לצאת מהר מהמשבר כמעט שלא קיימת. כבר אפשר לראות מדינות שנמצאות בשלב מתקדם יותר של ההתמודדות עם הווירוס, כמו כמה מדינות באסיה, שם היציאה מהמשבר היא איטית, ולעתים אף מלווה בצעדים אחורה".

גוזלן סבור כי "בהתחשב בפגיעה החריפה בצד הריאלי, נראה כי השווקים לקחו כרגע את הדברים היותר חיוביים, ופחות מסתכלים על התמחור - והוא יקר כרגע ביחס למצב שבו נמצאת הכלכלה העולמית".

"מתעלמים מהצונאמי המאקרו-כלכלי"

רון אייכל, אנליסט ההשקעות של Colmex ישראל, סבור כי "המשקיעים מתעלמים מהצונאמי המאקרו-כלכלי המתקרב". לדבריו, "השווקים מתנחמים בסימנים לכך שמספר המקרים החדשים של נשאי קורונה הגיע לשיא", וזאת לצד מהלכי סיוע נוספים לתמיכה בכלכלה, שעליהם הכריזו הבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה.

רון אייכל / צלם: איל יצהר
 רון אייכל / צלם: איל יצהר

בעניין המתרחש בארה"ב, אייכל מעריך כי "השבוע הקרוב יבחן אם המשקיעים ממשיכים לתמוך בסיכון ונותרים אופטימיים. הבנקים הגדולים יפתחו השבוע את עונת הדוחות, וכולם צפויים להראות תוצאות קשות למדי". לדבריו, "למרות כל האי-ודאות שנמשכת בכל הנוגע לווירוס הקורונה, האופטימיות התגברה על רקע ההערכה כי הנגיף חצה את השיא וכי המהלכים שנעשו - פיסקליים ומוניטריים - סיפקו את הסחורה ומספקים רשת ביטחון".