גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיעוד קשה בערב הפסח: מכת דם בנחל אלכסנדר

החברה להגנת הטבע ומועצת עמק חפר מתריעות כי דם ממשחטות פלסטיניות זורם באין מפריע לנחל אלכסנדר ומוביל לזיהום חמור ● ערב חגי הפסחא, הרמדאן והקורבן קיים חשש כי המצב יחריף, ויוביל לזיהום סביבתי גדול

שפכי משחטה הזורמים לנחל אלכסנדר / צילום: מט״ש יד חנה
שפכי משחטה הזורמים לנחל אלכסנדר / צילום: מט״ש יד חנה

החברה להגנת הטבע מתריעה כי מזה מספר חודשים זורם דם ממשחטות בשומרון, לנחל אלכסנדר. הדם נמהל במי הנחל וזורם לכל אורכו עד הים, כאשר לטענת החברה להגנת הטבע, פנייתם ופניית המועצה המקומית "עמק חפר" לשר להגנת הסביבה ולמתאם הפעולות בשטחים - לא טופלה.

אזהרה: הסרטון המצורף עשוי להיות קשה לצפייה

"מעט לפני ערב פסח ה'תש"פ, בעת שאנו מצויים במשבר התפשטות נגיף הקורונה הפוגע בכל תחומי חיינו, אנו מוצאים עצמנו ניצבים מול משבר קשה נוסף: מכת דם ופגרי עופות הזורמים בנחלי עמק חפר אל הים ומציפים את השטחים מסביב", כתבה ראשת מועצת עמק חפר ד"ר גלית שאול לשר זאב אלקין ולמתאם הפעולות בשטחים ערב החג. "כל אלו מגיעים הישר מהרשות הפלסטינית שמזרימה לנחלי המועצה האזורית עמק חפר שפכי משחטות, דם, חלקי בהמות ופגרי עופות".

שפכי משחטה הזורמים לנחל אלכסנדר / צילום: מט״ש יד חנה

ד"ר שאול הזהירה כי בפתח חגי הפסחא, הרמדאן והקורבן, המצב עשוי להחריף ולהוביל לאסון סביבתי גדול. לדבריה, מכון טיהור השפכים לטיפול בשפכי הפלשתינים שפועל בעמק חפר, עומד לפני קריסה בשל זיהום הדם והפגרים הרב הזורם לנחל.

"אנו נאבקים כל העת באופן סיזיפי כדי לעצור את הזיהום ולמנוע את גלישתו לים ולכל שטחי החקלאות והמגורים, לחלחל לתוך מאגרי המים וליצור התפרצויות משנה של תופעות קשות", התריעה, וביקשה את סיוע המשרד להגנת הסביבה: "אני פונה אליך ומבקשת בכל לשון של בקשה - אנא פעל מיידית לתקצוב תכנית חירום דחופה במקביל לתקצוב מכון טיהור שפכים חדיש ומודרני, אשר יקום בהקדם בהיקף המותאם לעומס הקשה המגיע אלינו מהרשות הפלשתינית, כפי שתוכנן כבר לפני שנים רבות. האסון הסביבתי הקשה מאיים על עמק חפר ותושבי הסביבה הנרחבת ועשוי להיות בכייה לדורות".

"תיעוד מחריד"

ביוני 2019 פנתה החברה להגנת הטבע לשר להגנת הסביבה לאור "תיעוד מחריד של שפכי משחטה, ככל הנראה מאזור טול כרם: זרמי מים אדומים מדם, מלאי נוצות וחלקי פנים, שחדרו כבר לנחלי ישראל ועושים דרכם לנחל אלכסנדר". זיהם נחלים חוצי גבולות איננו תופעה חדשה, וכונתה על ידי מבקר המדינה כ"מפגע הסביבתי החמור ביותר בין מדינת ישראל לשטחי יהודה ושומרון, בשל העובדה שהוא מסכן את מקור המים הטבעיים החשוב ביותר באקוות ההר", המזינים את כל האוכלוסייה החיה באזור, הן הישראלית והן הפלסטינית.

בחברה להגנת הטבע מזהירים מפני מפגע בריאותי, בנוסף לפגיעה הקשה בטבע והמערכות האקולוגיות באזור. "דם של משחטות שמגיע לנחל אלכסנדר, בוודאי לא תורם לבריאותו של הנחל. זו פגיעה במערכת האקולוגית של הנחל, בו יש דגים וממנו שותות ציפורים", מסביר ניר פפאי. "גם אם אנשים לא מתרחצים שם - זה לא מצדיק את זה. העובדה שיש היום פחות פקחים בגלל הקורונה, לאחר שצמצמו את מספרם במשרד להגנת הסביבה, והזיהום זורם באין מפריע בחסות המגפה".

המשרד להגנת הסביבה אמנם צמצם את מספר פקחי המשטרה הירוקה בשל הוצאה לחל"ת של עובדי מדינה לאור משבר הקורונה, אך הבעיה המרכזית היא שעל הנושא מופקדות מספר רשויות; המנהל האזרחי, רשות המים והמשרד להגנת הסביבה. עמק חפר והחברה להגנת הטבע פנו לשר להגנת הסביבה בדרישה לקיום דיון חירום בהשתתפות כלל הגורמים, ומציאת פתרון לנושא.

"בטווח הארוך הפתרון הוא להקים מתקן טיפול שפכים גדול ומודרני שיהיה מסוגל להתמודד עם מקרים מהסוג הזה. המדינה החלה לקדם את הפתרון, אך בעצלתיים. זה לא ייקח פחות מ-5 שנים", מסביר פפאי, סמנכ"ל שימור סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע. "עד שיוקם מתקן כזה, צריך לדאוג שזרימות כאלו לא יחזרו על עצמן. אנחנו מצפים לזה מהשר להגנת הסביבה. סבב הזרמה הזה החל לפני כמה ימים, ולצערי לא בפעם הראשונה. עד שלא תהיה אכיפה אמיתית, המצב הזה יחזור פעם אחר פעם".

הזרמת שפכי שכם וטול כרם לנחל אלכסנדר החלה עוד בשנות ה-80'. בעקבות הקמת מערכת ביוב בערים אלה איכות השפכים הייתה גרועה מאוד מאחר והם מכילים פסולת אבן, שפכי משחטות ובעונת המסיק גם כמויות עצומות של עקר.

"ב-2002 הקימה המועצה האזורית עמק חפר מתקן זמני לטיפול בשפכים, במימון המדינה, עם הבטחה להקים מתקן קבע. הבטחה שלא יושמה עד היום", אומרת דליה טל, רכזת מים ונחלים בעמותת "צלול". "במהלך השנים נעשו מספר ניסיונות לפרסם מכרזים להקמת מתקן לטיהור שפכים. לאחר שהמועצה האזורית עמק חפר פנתה לבג"ץ בדרישה שהמדינה תתחייב לממן את המתקן, פורסם מכרז נוסף ב-2018. אלא שמאז ועד היום כתיבת המכרז טרם הסתיימה. אין ספק שמדובר בגרירת רגליים בלתי נסבלת שיש לשים לה סוף, פרק זמן של 20 שנה לתכנון מתקן לטיהור שפכים הם שערורייה בכל קנה מידה".

"מידע מגמתי שאינו משקף את העובדות בשטח"

ממתאם הפעילות בשטחים נמסר בתגובה: "בניגוד לנטען על ידי החברה להגנת הטבע, בימים אלו מבוצעות על ידי המנהל האזרחי - בשיתוף עם עיריית טול כרם - עבודות לניקוי נחל אלכסנדר, בצידו הפלסטיני ובצידו הישראלי. זאת במטרה למגר את זיהום מי הנחל.

"נדגיש כי במסגרת הפעילות מתבצע איסוף פסולת שהושלכה לנחל באופן בלתי חוקי על ידי מפעלים מאזור טול כרם. בנוסף, נבקש להדגיש כי המנהל האזרחי פועל מזה חודשים רבים למניעת מיגור תופעת השלכת הפסולת לנחל. זאת באמצעות שיתוף פעולה עם הרשויות הרלוונטיות ונקיטת צעדים מנהלתיים כנגד בעלי המפעלים שהואשמו בביצוע הפעולות.

"מדובר במידע מגמתי שאינו משקף את העובדות בשטח, ובהכפשת עובדי וקציני המנהל האזרחי הפועלים לילות כימים למען שמירה על איכות הסביבה ובריאות תושבי האזור, גם בתקופה מורכבת זו. אנו נוסיף לפעול למיגור מפגעי סביבה ביהודה ושומרון, תוך שמירה על הטבע ועל איכות הסביבה לרווחת כלל תושבי האזור. בנוסף, אנו מזמינים את אנשי החברה להגנת הטבע לעזוב את המקלדת במחשב הביתי ולבוא לראות את העבודות שמתבצעות בשטח".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "המשרד להגנת הסביבה מתריע מזה זמן על כך שנגרם זיהום משמעותי לנחל שכם ולנחל אלכסנדר כתוצאה מהזרמת תשטיפים של משחטות ברשות הפלסטינית באזור טול כרם ושכם. הגוף האמון על טיפול במפגעים אלה הוא המינהל האזרחי - שלו יש גם את הסמכויות והיכולת לעצור את הזיהום, שלצערנו מגיע בהמשך לנחלי ישראל. למשרד להגנת הסביבה אין כל סמכויות אל מול משחטות פלסטיניות בשטחי הרשות.

"בנוסף, המשרד פנה לרשות המים והביוב כדי שתפעל באופן מיידי לקידום מתקן חדש לטיפול בשפכים, שיאפשר את הפסקת הזיהום תוך טיפול בשפכים באזור יד חנה. הזרמות מן הסוג הזה ואי-שדרוג מתקן טיהור השפכים ביד חנה גורמים למאמצי שיקום נחל אלכסנדר לרדת לטמיון בגלל זיהום סביבתי.

"המשרד להגנת הסביבה הוביל לפני כשנה עבודת מטה סדורה מול משרד הביטחון, המנהל האזרחי, רשות המים וגופים אחרים, ואף הכין החלטת ממשלה ייעודית לטיפול במניעת זיהום חוצה גבולות. לצערנו, משרד המשפטים מונע כבר למעלה משנה ממשרדי הגנת הסביבה, אנרגיה וביטחון לאשר החלטה זאת בממשלה וליישמה, למרות אזהרותינו הבלתי פוסקות שעיכוב באישורה גורם לנזק סביבתי כבד".

מרשות המים נמסר בתגובה: "מדובר בשפכים ממשחטות של העיר טול כרם שבשטחי הרשות הפלשתינית המגיעים לשטחנו. נבקש להדגיש כי המנהל האזרחי פועל מזה חודשים רבים למניעת מיגור תופעת השלכת הפסולת לנחל. זאת באמצעות שיתוף פעולה עם הרשויות הרלוונטיות ונקיטת צעדים מנהלתיים כנגד בעלי המפעלים שהואשמו בביצוע הפעולות.

"אנחנו גם לקראת סיום תכנון מט״ש חדש לקליטת שפכי הרשות הפלשתינית המגיעים לשטחנו. מדובר בתכנון לא פשוט, בהתחשב באיכות השפכים המגיעים לשטחנו.

"במקביל, נעשים מספר פעולות של שדרוגים במט״ש הקיים, ע״י חכ״ל עמק חפר בליווי אנשי המקצוע של רשות המים, כדי לשפר את המצב. המט״ש הנוכחי ממזער את הבעיה ויש כוונה להוסיף לתחנת השאיבה בנחל תאנים מגובים (גס ועדין) אשר ימנעו חלק ניכר מהמזהמים הגדולים מלזרום הלאה״.

עוד כתבות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים