גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כל פרויקט שנמצא בעבודות שלד וצפונה הוא במצב לא טוב"

ענף הבנייה אומנם הוכרז כענף חיוני וממשיך לכאורה לעבוד כרגיל, אבל בפועל חסרים פועלים, חסרים חומרי גלם, ואתר שנסגר לא ייפתח כל-כך מהר

 

פועלים נבדקים בכניסה לרשות הפלסטינית / צילום: Mussa Qawasma, רויטרס
פועלים נבדקים בכניסה לרשות הפלסטינית / צילום: Mussa Qawasma, רויטרס

בשבוע שעבר הודיעה התאחדות הקבלנים כי היא צופה שמשבר הקורונה יביא ל-100 אלף מפוטרים בענף, ולהשבתה של אתרי בנייה, על רקע מחסור בכוח אדם ועיכובים בהגעת חומרי גלם.

יגאל גוברין, מבעלי חברת וקסמן, גוברין, גבע העוסקת בהנדסה, בניהול ובפיקוח הבנייה, סבור שההכרזה של הממשלה על ענף הבנייה כעל ענף חיוני למשק, כבר אינה מספקת בשלב זה: "יש הרבה מאוד דברים שלא תלויים בנו, וגם לא נכון לדבר על בנייה באופן כללי - תלוי באיזה מצב נמצא הפרויקט. בשלב של חפירת מרתפים או עבודות עפר, ובהנחה שאתה רוצה להמשיך בפרויקט, אז הנזק שלך הוא לא גדול מכיוון שיש שם בעיקר ציוד ומפעילים שהם ישראלים.

"ככל שאתה מתקדם לאורך חיי הפרויקט, המצב הולך ומסתבך. הרוב המכריע של עובדי השלד הם פלסטינים, והם פחות או יותר נעלמו. בערב פסח חזרו רבים מהם לשטחים ועכשיו, כשאנחנו רגע אחד לפני הרמדאן, הכול תקוע. מבחינה הזאת כל פרויקט שנמצא בעבודות שלד וצפונה הוא במצב לא טוב. ההערכה היא שכרגע נמצאים רק רבע מהפועלים וזה משפיע על העבודות.

"במצב של עבודות הגמר המצב עוד יותר מסובך. אם הזמנת חומרים או מערכות אלקטרו-מכניות, מרגע שהזמנת מספק מסוים וזה לא מגיע, אתה תקוע. טורקיה, ספרד, איטליה - משותקות לחלוטין. למצוא שווקים חלופיים לוקח הרבה זמן. אנחנו מרגישים שהפעילות בענף הולכת ודועכת".

יגאל גוברין, שותף בוקסמן גוברין גבע / צילום: תמר מצפי, גלובס

"פחות מחצי ממספר הפועלים שהיו"

ניר ינושבסקי, סמנכ"ל חברת ינושבסקי וסגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, מעיד שהאתרים שלו פחות נפגעו משום שחלק גדול מהפרויקטים שלו הם בעבור המדינה והעובדים בהם הם ישראלים. יש לו גם שני פרויקטים שבהם יש פועלים פלסטינים והוא מספר שבאחד מהם, שנמצא בשלב עבודות השלד, כל הפועלים נעלמו ביום אחד. "יש בעיה קשה למצוא עובדים. אני חושב שיש היום בין 10,000 ל-20 אלף פועלים פלסטינים, שזה פחות מחצי ממה שהיו כאן.

"העבודה בארץ היא עבודה ליניארית - הפלסטינים הם מרבית עובדי השלד, אז אם לא ביצעתי את השלד אין לי איך להתקדם אחר כך. לא מערכות, לא ריצוף ולא עבודות גמר, שאלה העבודות שבהם יש עובדים בישראל.

"זה הנתיב הקריטי. אם במצב הזה יש מחסור, כל הפרויקט ייתקע ואין הרבה אופציות לעקוף את זה. ברגע שכמות העובדים לא מספיקה כדי לקדם את העבודות, התקורות עולות על מה שמייצרים, וברגע הזה הקבלן מחליט לסגור את האתר. זו פגיעה אקראית לגמרי אבל אני לא מכיר קבלן שניצל מהאירוע. זה לא שיש חברות שאצלם הכול ימשך כרגיל. הפגיעה אצל כולם".

מה המשמעות של אתרים סגורים?

"סגירת אתר היא תופעה שכמעט ולא נתקלנו בה עד היום בארץ, והבהרנו למדינה שאי אפשר לעצור עבודה באתר ממחר בבוקר. אתר בנייה פעיל מחובר למערכות. צריך להבין שגם כשנצטרך להתניע אותו מחדש נצטרך נוהל חדש לגמרי כי יצטרכו להתחיל את הכול מהתחלה - את הפיגומים, הטפסנות, החומרים, ההתארגנות.

"גם אם ביום אחד יבוטלו כל מגבלות הקורונה, אני מניח שיקח כמה חודשים להחזיר את הפעילות כמו שהיה לפני. כל ההתקשרויות עם קבלני משנה, החוזים, צריך לחדש מהתחלה. זה ידרוש תקופה לא מבוטלת".

 ניר ינושבסקי, סמנכ"ל ינושבסקי  / צילום: שלומי יוסף, גלובס

עו"ד חאלד דוחי, מעמותת קו לעובד, המסייעת לעובדים ישראלים, מהגרי עבודה, פלסטינים ופליטים, אומר שהפועלים הפלסטינים נמצאים במלכוד: "הפלסטינים בפלונטר אחד גדול. מצד אחד הם לא רוצים להידבק, כי התנאים בשטחים קשים ואם יחזרו לשם יהיו בבעיה. מצד שני, הם רוצים לעבוד. 40% מאלה שהגיעו לארץ חזרו לרשות משום שהבטיחו להם מקומות לינה ראויים ובסופו של דבר הביאו אותם לאתרי עבודה, והם היו צריכים לבנות לעצמם מיטות מקרשים, עם מזרונים משומשים.

"גל נוסף של עובדים שחזרו עשו זאת בעקבות פנייה של הרשות הפלסטינית. מהנתונים שיש בידי, ומגיעים מהרשות הפלסטינית, נמצאים כאן כעת יותר מ-20 אלף איש. אבל בסך-הכול אני לא מקבל מהם תלונות".

"שישלמו 45 שקל לשעה ולא 31 שקל"

בשבוע שעבר הציעה התאחדות בוני הארץ להביא לארץ בדחיפות פועלים ממזרח אירופה. יגאל גוברין תומך ברעיון הזה: "אם לא יחליטו שמביאים פועלים בכמות שהענף צריך הענף ילך וידעך".

מאיפה יביאו עכשיו פועלים? הרי כולם חוששים מהקורונה.

"יש פועלים במדינות שפעם עבדו פה - רומנים, מולדבים, אוקראינים, בולגרים. ברור שזה דורש התארגנות רצינית. יש דברים שהמדינה צריכה לתת בהם גב. אני מבין שלפני חודש וחצי אף אחד לא חשב שזה ילך לכיוון הזה, אבל צריך לחשוב על זה היום".

בנוגע להבאת פועלים נוספים מחו"ל אומר עו"ד דוחי: "אני חושב שבמקום שידברו על הבאת פועלים ממזרח אירופה, צריך להתייחס לכוח האדם המקומי. צריך לתעדף עבודה ישראלית. יש בחברה הערבית הרבה אנשים שמוכנים לעבוד בבניין, אבל צריך לתגמל אותם כמו שצריך. למה מקשרים עבודה בבניין עם שכר מינימום? טפסן וברזלן הם אנשי מקצוע כמו מהנדסים. מגיע להם שכר ראוי. שישלמו 45 שקלים במקום 31.5. אני אומר לך שלא תצטרך שום עבודה זרה.

"נוסף לכך, אם כן יחליטו להביא פועלים ממזרח אירופה, חשוב מאוד לשמור על התנאים שלהם. אנחנו מביאים אותם לענף, שגם בימים כתיקונם אינו בטוח. אם מביאים אותם יש לדאוג לתנאים שישמרו על הבטיחות הנדרשת".  

עוד כתבות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"