גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: היום של הקונטנגו - שישה דברים שכדאי לדעת על הקריסה ההיסטורית במחירי הנפט

איך קשורה עיירה נידחת במדינת אוקלהומה שמספר תושביה אינו עולה על 8,000 לדרמה הגדולה של הנפט, למה הקונטנגו של 2008 היה רק פיילוט לקונטנגו של 2020, מה קרה ב-24 השעות האחרונות, ואיך כל זה קשור לישראל?

אסדת קידוח נפט / צילום: חסן ג'מאל, AP
אסדת קידוח נפט / צילום: חסן ג'מאל, AP

1. קושין (Cushing)

 הדרמה הגדולה של אתמול מתחילה בקושין, עיירה נידחת במדינת אוקלהומה שמספר תושביה אינו עולה על 8,000. הרבה לא קרה בעיירה הזו מאז ימי החלוצים עד שב-1912 נקדח בסמוך לעיירה שדה הנפט הראשון. בתוך מספר שנים הפכה קושין לבירת הזיקוק של ארה"ב, ולא פחות מ-50 בתי זיקוק פעלו בסביבותיה בשנות ה-30 של המאה ה-20.

בשנות ה-80 התרוקנו שדות הנפט של קושין ובתי הזיקוק שלה החלו להיסגר. העיר הייתה מסיימת את תפקידה ההסטורי אלמלא מסוף המיכלים של חברת הנפט shell שהפך את קושין למה שהיא היום: צומת הנפט של ארה"ב.

שמונה חברות אנרגיה, העוסקות בהזרמת נפט לצרכני קצה, פועלות מקושין ושם נמצאת גם נקודת הניפוק הפיזית של הנפט האמריקאי מסוג WTI - הנפט הסחיר ביותר בשווקים הפיננסיים. יכולת האחסון של קושין גדלה עם השנים והיא מתקרבת היום ל-100 מיליון חביות נפט, כמות השקולה לשיא צריכת הנפט העולמית היומית. כל האחסון של הנפט הפך לנושא אסטרטגי בעקבות משבר הנפט של 1973 כשמדינות המערב הגדילו את יכולות אחסון הנפט שלהן, כדי להתגונן מפני חרם נפט של אופ"ק. בשנים האחרונות התברר שלאחסון נפט יכול להיות גם ערך כספי אדיר, במצב השוק החריג המכונה בשם האקזוטי קונטנגו.

2. קונטנגו (Contango)

מדובר במצב שבו מחיר חוזה עתידי על סחורה מסויימת גבוה ממחיר הסחורה באספקה מיידית (ספוט). ככל שהפער גדול יותר כך גדל הערך הכלכלי של היכולת לאחסן את הסחורה. הקונטנגו הגדול הראשון בשוק הנפט התרחש ב-2008 כשבעקבות קריסת ליהמן ברדרס ומשבר האשראי העולמי קרס מחירה של חבית נפט משיא של 140 דולר ל-25 דולר בלבד.

כשהחוזים העתידיים על הנפט הצביעו על התאוששות קרובה מיהרו סוחרי נפט זריזים להשתלט על מיכלים, אניות וכל כלי קיבול אחר בשביל לאחסן בו את הנפט עד להתאוששות המחירים. ולא רק הם. הקונטנגו של 2008 הביא את וול סטריט לקושין, כשמורגן סטנלי, גולדמן זקס ובנקי השקעות אחרים רכשו נפחי אחסון בחוות המיכלים הענקיות.

3. מה הוביל לקריסה הגדולה

 הקונטנגו של 2008 היה מסתבר רק פיילוט לקונטנגו של 2020.  הגורמים לקונטנגו הנוכחי ברורים: מצד אחד הפקת הנפט בשיא של כל הזמנים. מצד שני הביקוש לנפט בהתרסקות הסטורית.

היקף הפקת הנפט בארה"ב גדל ללא הפסקה, בעידודו הנמרץ של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שהרבה להתגאות ב"דומיננטיות שלנו" בשוק האנרגיה העולמי. בספטמבר 2018 הפכה ארה"ב רשמית למפיקת הנפט הגדולה בעולם, כשהיא עוקפת את רוסיה וערב הסעודית. מאז הפער רק הלך והתרחב כשב-2019 הפיקה ארה"ב בממוצע כמעט 20 מיליון חביות נפט ליום (לפי מנהל האנרגיה הפדראלי), שהם 19% מסך התפוקה העולמית לעומת 11-12 מליון שהפיקו רוסיה וערב הסעודית (כל אחת בנפרד). שתי האחרונות הן שדרדרו כזכור כדור השלג בחודש שעבר כשפתחו במלחמת מחירים שאיימה להציף את העולם בנפט זול.

אבל המכה העיקרית לשוק הנפט לא מגיעה מצד ההיצע אלא מצד הביקוש: השבתת הכלכלה האמריקאית וכלכלות המערב האחרות בגלל מגפת הקורונה ריסקה את הביקושים לנפט במימדים חסרי תקדים. צריכת הבנזין למכוניות בארה"ב נחתכה בתוך חודש ב-50%. צריכת הדלק הסילוני למטוסים התרסקה ב-70%. ההערכות העדכניות של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה מדברות על ירידה של כמעט שליש מהביקוש היומי לנפט, אירוע שכמותו לא קרה מאז שמכונית ה-T הראשונה של הנרי פורד יצאה לדרך.

למרות התרסקות הביקושים המשיכו המפיקים בארה"ב לעבוד. רבים מהם שקועים עד הצוואר בחובות לבנקים וחייבים הכנסות. החכמים שבהם גידרו את מחיר הנפט כך שככל שמחיר הנפט יורד, הרווח שלהם גדול יותר. מתישהו הסכר שהחזיק את מחירי הנפט היה אמור להיפרץ, וזה קרה אתמול (ב') עם הקריסה הדרמטית ביותר של מחיר הנפט אי-פעם.

4. מה קרה ב-24 השעות האחרונות?

על-פי פרסומים, הסינים קנו כמויות ענקיות של נפט אמריקאי זול, אבל רוב עודפי הנפט פשוט אוחסנו. מיכלים, צנרות נפט ריקות, אפילו מיכליות ישנות ובעצם כל אנייה עם בטן ריקה התמלאו. אחרון אחרון יתמלא הגדול מכולם: המאגר בקושין. על-פי תחזיות שפורסמו ביום שישי האחרון, קושין צפוי להתמלא עד לטיפת הנפט האחרונה בתוך שבועיים.

מה יהיה אח"כ? מפיקי הנפט בצפון אמריקה אינם יכולים לשפוך את עודפי הנפט שלהם סתם כך. הם צריכים לאחסן אותם היכן שהוא - ואין להם איפה. מאחר ושוק הנפט האמריקאי הוא שוק משוכלל ביותר, הביקוש האדיר מתרגם מיד לירידת מחיר החבית או לזינוק במחיר שמוכן לשלם מי שמחזיק בנפט למי שמוכן לקנות אותו ממנו ולאחסן אותו.

היום (ג') אמורים לפקוע החוזים העתידיים על מחיר ה-WTI לחודש מאי. אפשר להניח ששוק הנגזרים של חוזים עתידיים ואופציות על מחיר ה-WTI, תעודות הסל ושאר המכשירים הפיננסיים רק מעצימים את התנודתיות. בשורה התחתונה ה-WTI החל את היום הקשה ביותר בתולדותיו במחיר חבית לאספקה מיידית של 18.27 דולר וסיים אותו במחיר שלילי של 37.63 דולר - ירידה של 56 דולר ביום מסחר אחד.

5. ואיך כל זה קשור אלינו?

 הכוכב של סיפורנו עד כה היה ה-WTI אבל גם מחירי נפט נוספים בצפון אמריקה קרסו היום יחד איתו. מפיקי הנפט הקנדי למשל נמצאים במצוקה גדולה עוד יותר מהמפיקים בארה"ב משום שאפשרויות היצוא שלהם מוגבלות יותר. אבל הקריסה הגדולה של אתמול לא השפיעה על מחיר הנפט שישראל צורכת.

הנפט שמגיע אלינו הוא מסוג ברנט ורובו מופק בים הצפוני. מחירי הברנט נמצאים גם הם בשפל, אבל במחיר של 22 דולר לחבית יכולים מפיקי הברנט להיות יחסית מרוצים.

מדוע מחיר הברנט לא התרסק? הסיבה העיקרית לכך לפי אנליסטים היא שלברנט יש גמישות רבה יותר - הוא מופק בים וניתן לשנע אותו לכל מקום בעולם. הנפט הצפון אמריקאי לעומת זאת מופק ביבשה והיכולת לשנע אותו מוגבלת למקומות שמגיעים אליהם צינורות נפט. ועדיין אפשר להניח שגם הנפט הצפוני שלנו ימשיך לרדת בעתיד הנראה לעין.  

כמה מזה נרגיש במשאבת הבנזין בתחנת הדלק הסמוכה למקום מגורינו? מעט מאד. כבר היום כשהוא עומד על 4.89 שקלים בלבד לליטר מחיר הבנזין הוא כמעט 90% מס. אם מחיר הבנזין יירד לאפס - נקבל הוזלה של 54 אגורות. על מחיר בנזין שלילי אפשר להמשיך לחלום.

6. ומה הלאה?

 נכון להיום יש פער בלתי נתפס של 60 דולר בין מחיר הנפט לאספקה מיידית למחירו לאספקה בחודש יוני. זהו כאמור הקונטנגו הגדול בהסטוריה ואפשר להניח שהוא לא יישאר הרבה זמן.

המחירים יתקנו את עצמם בתוך זמן קצר, הביקוש יתאושש, ההיצע יקטן, נקודת איזון חדשה תימצא וממנה מחיר הנפט יחזור לעלות. זאת כנראה גם הסיבה לכך שמניות החברות המפיקות נפט ומספקות שירותי נפט לא התרסקו אתמול. אחרי ירידות של עד 80% נוצרה בשווקים התחושה שרמת המחירים הנוכחית כבר מגלמת את התרחיש הגרוע ביותר.

הבעיה שבימים האחרונים מתחילים בארה"ב להפנים שייתכן שהביקוש לנפט גולמי לא יתאושש בקרוב אלא יישאר ברמות השפל שלו עוד חודשים. התחושה הזו תעמוד עכשיו למבחנה הגדול. 

עוד כתבות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Associated Press, Patrick Post

בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה

לפי דיווח בסוריה ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק • מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • עדכונים שוטפים

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-12%, רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%

סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר