ב-2019 ניתנו היתרי בנייה ל-60,773 יחידות דיור חדשות

מינהל התכנון פרסם היום את דוח רישוי הבנייה לשנת 2019 • זמן ההמתנה הממוצע: בין 7 ל-11 חודשים • אדריכלים ושמאים: "המספרים האלה ממש לא מחוברים למציאות"

פרויקט מגורים בבנייה / צילום: shutterstock
פרויקט מגורים בבנייה / צילום: shutterstock

במהלך 2019 ניתנו היתרי בנייה ל-60,773 יחידות דיור חדשות, לעומת 46,527 בשנת 2018. כך עולה מדוח רישוי הבנייה השנתי לשנת 2019 שפרסם מינהל התכנון היום (א'). הנתונים המופיעים בדוח, שמתייחס לכמות היתרי הבנייה ומשך זמן הוצאתם, התקבלו מ-130 ועדות מקומיות לתכנון ובנייה ונותנים תמונת מצב ארצית עדכנית בתחומי הרישוי והביצוע. היתר בנייה הוא האישור שניתן על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה לבצע עבודת בנייה, הריסה או שינוי בשימושים במקרקעין. 

בחלוקה למחוזות, מובילות הוועדות המקומיות במחוז המרכז עם סך של 14,656 יחידות דיור בהיתר בשנת 2019 - 24% מכלל יחידות הדיור. אחריהן הוועדות המקומיות במחוז תל אביב, עם 13,158 יחידות דיור בהיתר - 22% מיחידות הדיור. הוועדות המקומיות בשני המחוזות של מטרופולין תל אביב אחראיות ל-46% מיחידות הדיור בהיתר בשנת 2019.

דיווחי הוועדות המקומיות מלמדים כי במהלך 2019 הושלמה בניית 49,233 יחידות דיור חדשות. בת"א הושלמה בנייתן של 2,695, בירושלים, 2,315, בראשל"צ 2,116, בנתניה 2,004 , בלוד 843, במעלות תרשיחא 793 ובקצרין 74.

אחד הנושאים הקריטיים והבעייתיים הוא משך הוצאת היתר הבנייה. על פי הדוח האחרון, המשך הכולל מקליטת הבקשה להיתר בנייה ועד הוצאת ההיתר היה בממוצע 7.3 חודשים עבור היתרים ללא הקלות ו-11.1 חודשים עבור היתרים הכוללים הקלות. כמו כן, 76% מההיתרים עם יותר מ-8 יחידות דיור שהופקו ב-2019 כללו הקלות. מדובר בעלייה של 9% ביחס לשנת 2018.

רונן רוזנטל, שמאי מקרקעין וכלכלן, טוען שמשך הזמן להוצאת ההיתר אורך הרבה יותר זמן מ-11.1 החודשים שבהם נוקב מנהל התיכנון: "המספרים האלה ממש לא מחוברים למציאות. אפשר להתייעץ עם כל אדריכל בישראל לגבי משך הזמן והוא ידע להגיד שלהוציא היתר לוקח הרבה מאוד זמן. יש היום הרבה מאוד דברים שלא נמדדים במשך הזמן. להוציא תיק מידע, ובמיוחד בתקופת הקורונה, יכול לקחת חצי שנה. מעבר לזה, מה שמינהל התכנון עושה זה לקחת את כל ההיתרים, כולל בקשה לסגירת פרגולה, ולחשב ממוצע. אותי לא מעניין כמה זמן לוקח לסגור פרגולה. אותי מעניין כמה זמן לוקח להוציא היתר בנייה לפרוייקט משמעותי, למשל, בניין עם יותר מ-4 יח"ד. אין שום סיכוי שזה לוקח 11 חודשים. ברוב העיריות זה מינימום שנתיים".

רות שורץ חנוך​, סגנית למנכ"לית מינהל התכנון לרגולציה ברישוי ובנייה, מבהירה שהדוח מבוסס על דיווחי ועדות שמחוייבים על פי חוק, כך שמבחינתה הוא אמין: "הדוח נותן לנו תמונת מצב לגבי כמות יחידות הדיור, שזה קשור ליעדים שהממשלה קבעה, וגם מבחינת לוחות הזמנים. שיעור ההקלות מאוד חשוב למינהל התכנון. אנחנו משקיעים הרבה מאןד בנושא הרישוי כדי לטייב את התהליך".

לאדריכלת דנה וישקין, המרכזת את פעילות פורום "רישוי שפוי" ביקורת קשה על הדוח: "בשנים האחרונות מינהל התכנון עסוק בעיקר בייצור מצגות שווא במטרה להסתיר את הקטסטרופה שיצר בענף. לוחות הזמנים שהם מציגים לא כוללים חלק גדול מההליך בפועל, ובנוסף - בכל פעם שבקשה נדחית אוטומטית בשל אי עמידת הרשות בלוחות הזמנים ומוגשת שוב, ניתן לה מספר סידורי חדש והספירה מתאפסת. וזה רק קצה הקרחון של מצעד האיוולת. כבר לפני כשנה וחצי הצגנו את הבעיה הזו מול ראשי מינהל התכנון, אבל זה לא מפריע להם לצערי להציג נתונים מעוותים גם בדוחות רשמיים וגם במידע שמועבר לבנק העולמי לטובת מדד קלות עשיית העסקים".