חברת החשמל | בלעדי

חברת החשמל בדרך למכרז חדש: דורשת מ"תמר" להוזיל את הגז ביותר מ-25%

בחברה מצפים לקבל מחיר הנמוך בעשרות אחוזים ממה שהיא משלמת ללוויתן ולתמר, לאור כניסת אנרג’יאן לשוק • תמר יידרש להוזיל את הגז שהוא מספק ביותר מ–25%

תחנת הכח רבין / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל
תחנת הכח רבין / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

חברת החשמל תפרסם בקרוב מכרז לרכישת גז לשנים הקרובות, שהיקפו הכספי מוערך במיליארדי דולרים. ההחלטה על היציאה למכרז התקבלה בעקבות פגישה שנערכה בין ראשי החברה למנכ"ל אנרג'יאן בישראל שאול צמח, שהיה בעבר מנכ"ל משרד האנרגיה. בפגישה התברר שאנרג'יאן תוכל להשתתף במכרז כזה, אם ייצא, לצד תמר ולוויתן.

המכרז מעורר סקרנות לא רק בגלל היקפו, אלא לנוכח הציפייה שמחיר הגז שיושג בו יהיה הנמוך ביותר עד כה בשוק. זאת, על-רקע השפל העולמי במחירי הגז הטבעי וה"רעב" של הספקים שצפויים להתמודד במכרז. לפי ההערכות, ניתן יהיה להשיג מחירים הנמוכים בעשרות אחוזים מהמחיר שהחברה משלמת היום לבעלי הזכויות במאגרי הגז תמר ולוויתן.

יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל אמר ל"גלובס", כי "צירופם של שחקנים חדשים כדוגמת אנרגי'אן יאיץ את התחרות במשק האנרגיה, ייצור רמה גבוהה של יתירות ואמינות באספקת הגז (אספקה משלושה מאגרים, ומשלושה צינורות הולכה שונים), ואנו מקווים כי יוביל גם להורדת מחיר הגז הטבעי לחברת החשמל, ובכך גם להורדת מחיר החשמל לאזרחי ישראל".

מדובר במכרז משמעותי ראשון שבו יתחרו 'ראש בראש' שלושת מפעילי מאגרי הגז של ישראל: שותפויות תמר ולוויתן וחברת אנרג'יאן, שמפעילה שלושה מאגרים קטנים יותר המכונים יחדיו "כריש-תנין".

עיתוי פרסום המכרז החדש נובע מההתקדמות הצפויה בפיתוח מאגרי כריש-תנין, שאמורים להתחיל באספקת גז למשק באמצע 2021. בחברת החשמל הקפידו להגביל את ההתקשרויות שנעשו בשנים האחרונות לרכישת גז עד אמצע 2021 - כדי לשמור מקום לספק השלישי.

מחירים גבוהים שנקבעו בעבר 

כיום משלמת חברת החשמל 6.4 דולר ליחידת חום לפי הסכם שנוי במחלוקת, שעליו חתמה עם שותפויות תמר ב-2012 - מחיר שצפוי לרדת בשנים הקרובות (ראו בהמשך).

מחירי הגז בצנרת לאספקה מיידית במערב אירופה נמצאים כיום בשפל של פחות מ-2 דולר ליחידת חום (ללא עלויות שינוע והנזלה). חברת החשמל השיגה השנה מחירים נמוכים מ-3 דולר עבור מטענים מזדמנים של גז טבעי נוזלי, שרכשה מאוניות בים התיכון.

אולם, את עיקר הגז שלה החברה רוכשת בצנרת ובהסכמים ארוכי טווח. על-רקע זה צמצמה חברת החשמל למינימום האפשרי את כמות הגז שהיא רוכשת במחיר המופרז מתמר, מה שאפשר לה לרכוש את יתרת הגז שהיא זקוקה לו, משותפויות לוויתן במחיר של 4.79 דולר ליחידת חום.

גם המחירים שקיבלה מלוויתן גבוהים לעומת המחירים שהשיגו צרכני גז קטנים יותר במשק. את המחיר הנמוך ביותר בהסכמים ארוכי טווח לאספקת גז בצנרת בישראל השיגה ב-2017 קבוצת החברה לישראל, שניהלה מו"מ עבור בזן, כיל ויצרנית החשמל OPC - כולן חברות שבשליטת איש העסקים עידן עופר. החברה לישראל ניצלה את העובדה שספקית הגז השלישית, חברת אנרג'יאן נזקקה להסכם עוגן כדי להשיג את המימון הדרוש לפיתוח מאגרי תנין וכריש, כדי לקבל עבור הגז מחיר המוערך ב-3.85 עד 3.95 דולר ליחידת חום בממוצע.

בחברת החשמל יכלו רק למרוט שערות בתסכול לנוכח המחיר שהשיגה החברה לישראל, מאחר שהחברה הכניסה להסכם הגז עם "תמר" סעיף (MFN), שמבטיח לה את הצמדת מחיר הגז למחיר הנמוך ביותר בשוק. סעיף כזה היה מאפשר הוזלה משמעותית במחיר החשמל לצרכנים בישראל, אך הוא הוצא מההסכם של חברת החשמל לפי דרישתו של הממונה על ההגבלים העסקיים דאז פרופ' דייויד גילה.

בחברת החשמל לא ידעו לומר היום זה מה יהיו תנאי ההתקשרות העתידיים עם הספק שיזכה במכרז ובהם משך ההסכם, נוסחת ההצמדה וכמות הגז שתירכש.

לפי הערכות, חברת החשמל תבקש לרכוש כמות מינימלית של 1 מיליארד מ"ק לשנה (BCM) אך ניתן יהיה לגדיל את הכמות לעד 3 BCM אם תמומש התכנית להסבת תחנות הכוח הפחמיות בחדרה ובאשקלון להפעלה בגז טבעי.

אפשר להעריך שסביב המכרז תתנהל תחרות אמיתית בין שלושת השחקנים, מאחר שבנוסף לאנרגי'אן, התפתחה בשנה האחרונה יריבות בין שותפויות לוויתן לחלק משותפויות תמר, שמנסות לקחת מלוויתן את הזכייה באספקת הגז המשלימה לחברת החשמל ואף הציעו לחברת החשמל מחיר תחרותי יותר מזה של לוויתן (כאמור 4.79 דולר ליחידת חום). אבל, הצעתן נחסמה על-ידי דלק ונובל, שממשיכות בינתיים להחזיק כ-45% מהזכויות בתמר (ובמקביל 85% מהזכויות בלוויתן).

לבקש מתמר להוזיל את הגז

חברת החשמל תדרוש מתמר להוזיל את הגז ביותר מ-25% לעומת מחירו הנוכחי, כך מעריכים גורמים בסביבת חברת החשמל. מחיר הגז הנוכחי, העומד על כ-6.4 דולר ליחידת חום, הוא תוצאה של נוסחת הצמדה שנויה במחלוקת שנקבעה בעת חתימת ההסכם ב-2012. במקום להצמיד את מחיר הגז לנפט כמקובל, הוחלט להצמיד אותו למדד המחירים לצרכן האמריקאי (CPI) בתוספת 1% לשנה עד 2020 ובהפחתה של 1% לשנה בין 2020 עד 2028.

בדיעבד ברור שהצמדת מחיר הגז לנפט הייתה מוזילה את מחירו לצרכן בעשרות אחוזים וכי נוסחת ההצמדה שנבחרה הפכה את תמר לאחד ממאגרי הגז הרווחיים ביותר בעולם מבחינת היזמים.

במסגרת ההסכם נקבע כי ב-2021 ייפתח מחיר הגז למו"מ שבמסגרתו ניתן יהיה להוזילו או לייקרו בעד 25%. ב-2024 נקבעה נקודת פתיחה נוספת שתאפשר הוזלה (או ייקור) בשיעור של עד 10% נוספים. לקראת המו"מ שכרה חברת החשמל את שירותיה של ג'ינה כהן יועצת לחברות גז בינ"ל בתחום הסכמי גז שייעצה בעבר בין היתר לוודסייד האוסטרלית ולבעלי הזכויות במאגר הגז הפלסטינאי עזה מארין.