גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי המלט בדרך למעלה? האינטרסים שמאחורי הקרב האפרפר

בדף פייסבוק המזוהה עם יבואנית המלט סימנט מתנהל בחודשים האחרונים קמפיין נגד בכיר במשרד הכלכלה שיזם היטל היצף גבוה • הבכיר מואשם בעקיפין שהוא פועל בשליחות המונופול "נשר", וגם ועדת הכספים מואשמת בעמידה לצד היצרנית המקומית • בקרוב יתברר מי ניצח בקרב הזה

מפעל המלט נשר / צילום: יונתן בלום
מפעל המלט נשר / צילום: יונתן בלום

לפני מספר חודשים עלתה לדף פייסבוק בשם "סימנט - יבואן מלט" סדרת סרטוני אנימציה מושקעים שמסבירים כיצד התחרות בשוק המלט עומדת להיפגע. התחרות, כך הודגש, חוסכת לצרכנים כ-350 מיליון שקל בשנה. נשר אדום, שמופיע באחד מהסרטונים מסמל כמובן את מונופול המלט הישראלי נשר, ששולט על למעלה מ-50% מהשוק, ומוצג כמי שאחראי לבלימת התחרות. "אומרים לא לקומבינת המלט", נכתב בסלוגן המצורף.

סרטון אחר מכוון ישירות לראש של עובד בכיר במשרד הכלכלה בשם דני טל, שמשמש כסמנכ"ל יבוא וממונה על היטלי הסחר. "מר דני טל, כנגד כל ההמלצות, טוען לנזק למונופול המלט ששולט בשוק עשרות שנים", נכתב לצד תמונתו. "מה מניע אותו? מה הוא מסתיר ולמה?", נזרקת בסוף הסרטון התמיהה לאוויר לגבי כוונותיו של עובד הציבור על רקע מוזיקה דרמטית.

מאחורי הקמפיין סביב נושא יבוא המלט ופועלו של טל בנושא, מסתתר כסף גדול. לפי הערכות, שוק המלט מגלגל בכל שנה כשלושה מיליארד שקל, ושתי קבוצות עיקריות נלחמות על הרווחים: מהצד האחד נמצאת חברת נשר הוותיקה, שאת מפעלה ברמלה, לצד כביש 6, קשה לפספס. החברה שנחשבת למונופול בתחום מוחזקת על ידי חברת משאב שבשליטת כלל תעשיות שבעל השליטה בה הוא לן בלווטניק.

אחרי שנים רבות שבהן נשר החזיקה במרבית השוק, החל יבוא מלט מחו"ל (בעיקר מטורקיה וירדן), על ידי חברת סימנט, ששייכת לחברת מספנות ישראל שבשליטת אנשי העסקים סמי קצב, אסי שמלצר ושלומי פוגל. כיום יבואנים שונים מחזיקים נתח שמתקרב ל-50% מהשימוש במלט בישראל. מחיר המלט משפיע על כ-1% ממחיר דירה.


היטל של 23% על היבוא הפך ל-0.25%

לפני כשנה וחצי המליץ טל להטיל היטל היצף, קרי מס גבוה, על יבוא מלא לישראל, זאת לאחר בדיקה מעמיקה שקיים. מדובר היה בהיטל בגובה 23%, אלא שלבסוף בהסכמת שר הכלכלה אלי כהן הוחלט על היטל שולי של 0.25% בלבד. סביב ההחלטה הזו התקיים מאבק יצרי, ועם ההחלטה, שנכנסה לתוקף באפריל 2019, הוא היה אמור להסתיים.

אלא שהקרב התחדש בקיץ שעבר. זאת לאור עמדת ועדת הכספים, שעמדתה בנושא הובילה לפתיחת חקירה נוספת בנושא וטל יצא לדרך בשנית. גורמים שעמם שוחחנו, טענו כי מאחורי ההליך המחודש עמדו גורמים שמזוהים עם "נשר". בסימנט כמובן לא אהבו את ההחלטה, ואף שכרו לצידם את הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר דרור שטרום. בחודש שעבר פנה שטרום למבקר המדינה בבקשה כי יבדוק את הנושא, תוך העלאת תמיהות בנוגע ליושרת התהליך שמתקיים כעת.

"כבר בשלב מוקדם של החקירה התברר שהממונה (דני טל. א"מ) פתח בה ללא סמכות...", כתב שטרום. על ועדת הכספים נכתב כי "דרשה מהממונה לפתוח בהקדם האפשרי בבחינה מחדש על מנת להעלות את שיעור ההיטל. זאת כמובן ללא סמכות, עילה או סבירות מינהלית. למעשה, הוועדה סימנה לממונה את המטרה מראש והורתה לו לפעול להשגתה". על ההליך בכללותו נכתב כי הוא "מעוות ומוטה" וכי ההתנהלות בכללותה מכונה כ"מבטאת שיקולים זרים ואי תקינות רבתי".

"בקרב המר הזה אין צדיקים, רק כסף גדול"

הלחץ לא נגמר כאן. לפני כשבועיים הגישה חברת הנסון, אחת מחברות הבטון הגדולות בישראל ויבואנית מלט בעצמה, עתירה להוצאת צו מניעה לקיום ישיבה של ועדת ההיטלים שאמורה הייתה לדון בממצאים של טל, שעל פי הדוח העדכני שגיבש מתכוון להמליץ בשנית על הטלת היטלים גבוהים. לאור ההגבלות של מחלת הקורונה, הישיבה של הוועדה שבראשה עומד עו"ד דוד ויניצקי, הייתה אמורה להתקיים באמצעות אפליקציית ה-Zoom. "ניסיון לקיים ‘דיון’ באמצעות אפליקציית זום (או טלפונית) אינו עולה לכאורה בקנה אחד עם סעיף 8 לחוק היטלי סחר, הקובע כי דיוני הוועדה יתקיימו בדלתיים סגורות... בחישוב פשוט מדובר על דיון פוטנציאלי עם למעלה מ-100 משתתפים. הדרך שנקבעה לקיים את ה’דיון’ תפגע בוודאות ובצורה קשה, מטבע הדברים, בזכות הטיעון של הצדדים להליך הבחינה מחדש", נכתב בעתירה, שאליה ביקשה להצטרף גם סימנט.

"ממצאי הממונה אינם שגויים מיסודם, אין לקבלם כלל ועיקר ויש בהם כדי לפגוע בסימנט ולגרום לעיוות חמור ביותר בתחרות בענף המלט בישראל", נכתב בבקשתם, שהעלתה מצידה גם טענות נגד השימוש בזום. "היישומון אינו חף מפרצות אבטחה, וזאת בלשון המעטה, דבר אשר מתנגש חזיתית עם ההוראה על קיום בדלתיים סגורות", נכתב, כאמור בניסיון לדחות את הדיון. בשבוע שעבר נדחתה הבקשה למתן צו הביניים, והדיון בפני הוועדה צפוי להתקיים ביום שלישי השבוע.

לעומת היבואנים, בנשר, שנהנו לאורך שנים רבות מקשרים טובים בגופי הממשל, טוענים כיום כי מי שפוגעים בעקרונות התחרות הם יבואני המלט. זאת כיוון שהם מנצלים את המצב בטורקיה, שבה הוקמו מפעלי מלט רבים, שיצרו שם עודפי ייצור ניכרים. בלית ברירה מוכרים הטורקים את המלט שלהם במחירי היצף ליבואנים הישראלים, ולפיכך מי שקובע את רמות מחירי המלט בארץ הם הטורקים ולא נשר.

בנשר טוענים כי מצבם הולך ונעשה מאתגר, וכי הם אף נאלצו לאחרונה לפטר כחמישית מכוח העבודה שלהם ולצמצם את יכולות הייצור.

"טל אולי ממליץ לוועדת ההיתרים, אבל יש שורה של גורמים שצריך לעבור לפני שתתקבל החלטה", מדגיש בכיר במשרד הכלכלה, שמבקש לצאת נגד הלחץ שמופעל בעניין קיום הליך הבדיקה המחודש, ונגד הטענות למניעים זרים בעבודתו של טל. מבדיקת "גלובס" עולה כי לאחר הדיון השבוע, תקיים הוועדה הליך שיימשך 45 יום, שבסופו יוגשו המלצותיה לשר הכלכלה. הוועדה ושר האוצר יגישו תוך כחודש את עמדותיהם לוועדת הכספים שאמורה לדון בנושא, ולהכריע, ואת ההחלטה הסופית צריך לאשר שר הכלכלה הנכנס. על רקע התהליך הארוך בדרך לשינוי פוטנציאלי במדיניות ההיטלים על המלט, אמר בכיר במשרד הכלכלה כי "בסיפור הזה אין צדיקים. יש פה בעיקר שני צדדים שמנהלים קרב מר על כסף גדול". 

נשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר הודיע על תמיכתו בהטלת ההיטל. במכתב שכתב לוועדה המייעצת להיטלי סחר כתב בין היתר, כי "בהמשך לממצאי הבחינה שבנדון ולקראת דיוני הועדה הנכבדה אבקש כי הוועדה תאמץ את ממצאי הבחינה והמלצות הממונה על היטלי הסחר כלשונם, ותמליץ על הטלת היטל היצף בשיעורים כפי
שנקבעו ע"י הממונה לתקופה של חמש שנים".

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, פנה לשר הכלכלה אלי כהן וביקש כי כל בחינה להיטל היצף על יבוא מלט לא תעשה בשנה הנוכחית, ואם יש מקום לבחון מחדש שאלת גובה ההיטל ראוי שזה ידחה לשנת 2021; איגוד לשכות המסחר צירף חוות דעת השוללת את הטלת ההיטל, וקובעת כי מדוברבמעשה של "הגנה קיצונית למונופול המלט".

עוד כתבות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הרש גולדברג פולין

אות חיים מעזה: חמאס פרסם סרטון של הרש שנחטף מהנובה

ביידן חתם על הסיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים ● שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה