גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היכונו לחציית הביטקוין: ל"ג בעומר לוהט בשוק המטבעות הדיגיטליים

משקיעים רבים מצפים לשינוי משמעותי במחיר הביטקוין בעקבות חציית קצב ההנפקה שלו, הצפויה הלילה ● לעומתם, מומחים בשוק טוענים כי הציפיות האלה חסרות יסוד ● כדי לנסות להבין מי מהם צודק, נשיב כאן על 7 שאלות רלוונטיות

מכונות כריית ביטקוין / צילום: shutterstock
מכונות כריית ביטקוין / צילום: shutterstock

הלילה קרוב לשעת חצות, כשבישראל יציינו את ערב ל"ג בעומר ללא הדלקת מדורות, בשל ההנחיות הממשלתיות למניעת התפשטות נגיף הקורונה, בעולם המטבעות הדיגיטליים יציינו מועד לוהט לא פחות. באירוע שנקרא בקיצור Bitcoin Halving, או בעברית "חציית הביטקוין", יקטן בחצי התגמול על כריית בלוק של ביטקוין - וכך יקטן ב-50% קצב ההנפקה של מטבעות ביטקוין.

המועד הקרב ובא של חציית הביטקוין מרכז עניין בבורסות הקריפטו בעולם. משקיעים רבים מצפים לשינוי משמעותי במחירו של המטבע הדיגיטלי בעקבות חציית קצב ההנפקה שלו. מנגד, מומחים רבים בשוק סבורים כי אירוע החצייה כבר מתומחר בשוויו הנוכחי של הביטקוין. מי מהם צודק? ימים יגידו. על פי ניסיון העבר, צפויות למחירו של המטבע הדיגיטלי עוד לא מעט תנודות לפני ואחרי החצייה, כפי שקרה בשתי חציות הביטקוין הקודמות, ב-2012 וב-2016.

בינתיים, ימי המסחר האחרונים בביטקוין סיפקו אינדיקציה להתלהטות השוק. ביום שישי בערב, לראשונה מאז 19 בפברואר השנה, התקרב מחיר הביטקוין לרף של 10,000 דולר, אחרי עלייה שבועית של כ-13%. ואולם, כבר ביום ראשון צנח הביטקוין לרמה של 8,500 דולר, כשמחירו נחתך ב-13% ביממה, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. בשעה 9:00 הבוקר (ב'), כ-14 שעות לפני חציית הביטקוין, נע מחירו סביב 8,700 דולר - גבוה בכ-20% ממחירו הדולרי של הביטקוין בתחילת השנה.

בשעה 16:00 היום, פחות מ-6 שעות לפני חציית הביטקוין, ששוק הקריפטו מצפה לה הלילה, מחירו של המטבע הדיגיטלי חוצה את הרף של 9,000 דולר - שערו הגבוה ביומיים האחרונים.

מה שווה הביטקוין אם אי-אפשר לשלוט בו?

חציית תגמול הבלוק של ביטקוין צפויה הלילה בסביבות השעה 23:30 (שעון ישראל. ניתן להתעדכן בשעה המדויקת באתר bitcoinblockhalf.com). מה משמעותה של חציית הביטקוין ומדוע היא מעניינת כל-כך את המשקיעים? על שאלות אלה ואחרות ננסה להשיב בטור זה.

מה זה בכלל ביטקוין? מדובר במטבע דיגיטלי מבוזר. משמעות הביזור היא שהמטבע אינו תלוי בבנק מרכזי או בכל גוף מרכזי אחר. הטכנולוגיה שבאמצעותה נוצרים מטבעות ביטקוין ומועברים בין משתמשים בעולם מבוססת על יומן העברות כספים מבוזר, המתנהל ברשת עמית לעמית. יומן העברות הביטקוין בנוי כשרשרת של קבצים ("בלוקים") המקושרים זה לזה, ולכן נקראת בלוקצ'יין.

איך מונפקים מטבעות ביטקוין? בתהליך דיגיטלי שנקרא כרייה. כריית הביטקוין אחראית לתפקודו התקין של הבלוקצ'יין, שבו נשמר יומן העברות המטבע. בכל כ-10 דקות מושלמת כרייה של בלוק חדש בשרשרת הבלוקים, ועל כך מתוגמלים הכורים במטבעות ביטקוין חדשים המונפקים עמו.

אז מהי חציית ביטקוין? תגמול הבלוק של ביטקוין קטן בחצי אחת לכל ארבע שנים בערך. המנגנון של חציית תגמולי הכרייה, המובנה בקוד התוכנה של ביטקוין, מבטיח שקצב הנפקת המטבע יהיה קבוע. לאחר כרייה של כל 210 אלף בלוקים, שנמשכת בממוצע כארבע שנים, פוחת ב-50% התגמול שמקבלים הכורים עבור כריית בלוק. חציית תגמול הבלוק תמשיך להתבצע כל ארבע שנים עד שהתגמול יירד לאפס - מה שצפוי לקרות בשנת 2140 (כלומר, בעוד 120 שנה), על פי קצב הכרייה הנוכחי. בסך הכל יהיו לביטקוין 32 אירועי חצייה - כך שנותרו לו עוד 29 כאלה.

זה קורה פעם ב-4 שנים: לקראת פיצול הביטקיון הלילה - מה צפוי לקרות למחיר המטבע הדיגיטלי? צפו בשידור »

על מה מתבססות התחזיות לעליית מחיר הביטקוין בעקבות החצייה? רבות מהן מבוססות על שתי חציות הביטקוין הקודמות. כשהתחילה כריית הביטקוין בינואר 2009, הכורים קיבלו תגמול של 50 מטבעות ביטקוין על כל בלוק. באותה שנה היה שוויו של המטבע כמעט אפסי. החצייה הראשונה נעשתה בנובמבר 2012, כשמחיר הביטקוין היה כ-12 דולר, ובה ירד התגמול מ-50 ל-25 מטבעות ביטקוין לבלוק.

הפעם השנייה שבה נחצה התגמול וירד ל-12.5 מטבעות לבלוק, היתה ביולי 2016, כשמחיר הביטקוין היה כ-650 דולר. כשנה וחצי לאחר כן, בדצמבר 2017, הגיע מחיר הביטקוין לשיא של כל הזמנים, כשחצה את הרף של 20 אלף דולר.

הלילה, כשייכרה הבלוק ה-630 אלף של ביטקוין, תתבצע החצייה השלישית - ואחריה יקבלו הכורים תגמול של 6.25 מטבעות ביטקוין לבלוק. קצב זה יימשך עד לחציית הביטקוין הרביעית, הצפויה ב-2024, לאחר שייכרו עוד 210 אלף בלוקים. לפיכך, לאחר שבארבע השנים האחרונות נוצרו מדי יום 1,800 מטבעות ביטקוין חדשים, החצייה הקרובה תוריד את הקצב ל-900 מטבעות ביום עד למועד החצייה הבא.

■ למה נועדה חציית הביטקוין? המנגנון הקבוע של חציית תגמול הבלוק מבטיח שמטבעות הביטקוין ימשיכו להיות מונפקים בקצב אחיד, שיילך ויירד בשיעור ידוע מראש עד להנפקת הביטקוין האחרון. אף שחציית התגמול היא פעולה טכנית בלבד, היא בעלת תפקיד משמעותי בבידולו של הביטקוין ממטבעות ריבוניים (מטבעות פיאט) המונפקים על ידי בנקים מרכזיים, והיא גם מבדילה אותו ממטבעות קריפטו אחרים, כמו למשל את'ר.

בהמצאת הביטקוין, שנחשפה לראשונה ב-2008 ב"ספר הלבן" שפרסם הממציא האלמוני "סטושי נקמוטו", הוגדרה מכסה מקסימלית של 21 מיליון מטבעות ביטקוין. עד היום, כמעט 11 וחצי שנים מתחילת כריית הביטקוין, הונפקו כבר יותר מ-18 מיליון מטבעות - יותר מ-87% מהמכסה המקסימלית של המטבעות. כמעט בלתי אפשרי לשנות את המכסה המקסימלית המוגדרת בפרוטוקול התוכנה של ביטקוין, מכיוון ששינוי כזה דורש הסכמה (קונצנזוס) של רוב המחשבים (הצמתים) ברשת הביטקוין. ברשת מבוזרת, שאינה תלויה באף גוף מרכזי, אין מי שיכפה עליה את שינוי הפרוטוקול.

■ כיצד החצייה מבדילה את הביטקוין מהדולר? הגבלתה של מכסת המטבעות מבדילה את הביטקוין ממטבעות פיאט, שבעיקרון יש להם מכסה אינסופית. הגדלת היצע הכסף ("הרחבה כמותית"), שנעשית באמצעות הדפסת כסף או רכישת איגרות חוב ממשלתיות, משמשת בנקים מרכזיים ככלי להשפעה על הכלכלה בעתות משבר. אם הביקוש למטבע של מדינה מסוימת נותר ללא שינוי, הגדלת היצע הכסף מקטינה את ערכו מול מטבעות אחרים ומול נכסים ויוצרת אינפלציה מוניטרית. מצד שני, הקטנת היצע הכסף במדינה עשויה להגדיל את ערך המטבע וליצור דפלציה (אינפלציה שלילית).

בביטקוין, לעומת זאת, גידול היצע המטבעות בקצב קבוע (קצב היורד בהדרגה בכל ארבע שנים בערך, בהתאם למנגנון החצייה) מבטיח אינפלציה מבוקרת, שתמשיך בקצב ידוע מראש עד להנפקת הביטקוין האחרון בעוד כ-120 שנה. קצב האינפלציה הנוכחי של ביטקוין, עד לחצייה שתתבצע הלילה, הוא 3.64% בשנה, ולאחר החצייה יהיה הקצב 1.8% בשנה עד לחצייה הבאה.

אינפלציית הביטקוין יורדת בקצב ידוע מראש

■ כיצד משפיע מנגנון ההנפקה של ביטקוין על ערך המטבע? בשאלה זו פניתי אל חנן שטיינהרט, המוכר לקוראי "גלובס" מהטורים שהוא מפרסם בנושא הכלכלה האמריקאית. שטיינהרט, המנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, אומר כי "מה שקובע את מחיר הביטקוין זה היצע וביקוש. אם הביקוש יישאר קבוע וההיצע ייחתך, כמובן תהיה השפעה על המחיר. ההיצע של מטבעות חדשים מגיע כולו מכורי הביטקוין, שצריכים לכסות את הוצאות הפעילות שלהם". עם זאת, בחישוב עלויות הכרייה יש להביא בחשבון גם שינויים במספר הכורים ובדרגת קושי הכרייה של ביטקוין.

לדעת שטיינהרט, "בתקופה הקרובה, בעקבות חציית תגמול הבלוק שמקבלים כורי הביטקוין, סביר להניח שנראה ירידה במחיר, כפי שכבר ראינו בתחילת השבוע. הכורים ירצו לייצר לעצמם עתודות מזומנים לקראת 'יום גשום', ולצורך כך יצטרכו למכור את רוב המטבעות שהם מייצרים". בטווח הארוך, לדבריו, ברור כי ירידה בכמות המטבעות הנכרית, בהינתן ביקוש עולה או יציב לביטקוין, תעלה את מחיר המטבע. 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב