גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: כשחם בחוץ, לא אכפת לי מהממשלה

נמאס לי מרגעים היסטוריים וחסרי תקדים. מה קרה לרגעים השלווים? החום הגדול לקח אותם

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. שלוש שעות אחרי שחזרתי הביתה מהחוץ הלוהט כמיליון כבשנים, משיל פיסות גומי שנמסו מסוליות נעליי על המדרכה, עוד הרגשתי את הגוף מתבעבע מבפנים, ממשיך לשחרר את החום שהצטבר בעצמות. יכולתי ממש לחוש את הצלעות שלי מאדימות וזוהרות כסלילים בתנור ספירלה ואת בשרי מתבשל לדרגת רכות מקסימלית, נמס בפה ממש. המחשבות, אם היו לי כאלה, התאדו מזמן. גל חום היסטורי וחסר תקדים, געשו הכותרות במדורי מזג האוויר, וצריכת החשמל שברה את כל שיאי חודש מאי.

בשירות המטאורולגי אמרו שאת חריגות האירוע ניתן יהיה לסכם רק בסיומו (אמירה מפתיעה באחריותיות שלה, ובמיוחד בימים אלה), אולם לא עמדו בפיתוי והצהירו כי בהנחה שהתחזית הצפויה אכן תתממש, אנו צפוים לשבור שיא "חסר תקדים" - עד עכשיו לא נרשם מעולם רצף של שישה ימים עם טמפרטורה של יותר מ-38 מעלות בחוף ורצף של שישה ימים עם יותר מ-36 מעלות בהרים. אני מציע שבשעה שש ליום השישי ברצף הנ"ל נצא כולנו למרפסות החמות ונמחא כפיים לטכנאי המזגנים שעמדו בחוד החנית של חזית התחזית. זה המינימום שאנחנו יכולים לעשות.

איור: תמיר שפר

יש משהו משעשע ואפילו חמוד בסטטיסטיקציה של כל הדברים, לא? כאילו שהטמפרטורות משחקות בליגה, כאילו שלשמש אכפת מרצף של שישה ימים - מה זה בכלל שישה ימים לכוכב שקיים כבר ארבע וחצי מיליארד כפול שלוש מאות שישים וחמישה ימים ואין לו לוח שנה? אבל בסדר, אמרו היסטורי וחסר תקדים.

אכן אפשר לטעון שברמה מסוימת הכול היסטורי וחסר תקדים ואפילו חד פעמי, שהרי כל הדברים כולם בתהליך של הפיכה להיסטוריה וכל דבר קורה בפעם הראשונה והאחרונה; השנייה ה-17 ב-15:54 ביום שישי ה-22 בחודש מאי 2020 לא הופיעה מאז המפץ הגדול ולא תחזור על עצמה עד קץ כל הזמנים - זה בפני עצמו יכול להפוך כל רגע להיסטורי, אבל בחייאת - מי רוצה לחיות ככה? קצת נמאס לי מרגעים היסטוריים וחסרי תקדים, בינינו, היו לי קצת יותר מדי כאלה לאחרונה. מה קרה לרגעים הריקים, השלווים, אלה שמתערבלים להם בנעימות עד שאי אפשר להבחין בין רגע אחד למשנהו, הא? מה עם הרגעים האלה?

אתם יודעים טוב בדיוק כמוני איפה נמצאים כל הרגעים האלה: בחום הגדול, הממיס, המעלף שהופך את הכול לפחות רועש. כשחם, לא אכפת לי מהממשלה.

ב. באחת מאותן כתבות בריאות-לייט חביבות על מה עושה לנו החום, קראתי (שוב) על ההתאמה בין חום לעצבים ואלימות ומצאתי עניין בפסקה שציינה כי לא רק ההתנהגות אלא גם עצם ההכרה שלנו - כל מה שאנחנו - מושפעת מהחום, שיוצר מעין "ערפל מוחי" שמקשה עלינו לחשוב בבהירות ובחדות. אנשים שעברו מבחנים קוגניטיביים (שמודדים יכולות חשיבה כמותית, מילולית, הסקת מסקנות, מבחני צורות, זריזות, זיכרון, דיוק וכיו"ב) התקשו יותר ותפקדו לאט יותר כשהמבחן נערך בחום גבוה.

אתה קצת פחות אתה כשהחום עולה. השאלה היא, האם זה תמיד צריך להיות דבר רע? לא יודע מה אִתכם, על עצמי אני יכול להעיד בביטחון די מוחלט שמדי פעם זה לא רע להיות קצת פחות, לרבוץ כמו היפופוטם. אז נכון ש-43 מעלות בצל זו לא האווירה הכי טובה לעבור בה מבחן קוגניטיבי, אבל בואו - האם אי אפשר לטעון שזה שדווקא בחר לגשת למבחן כזה בחום הזה פסול מראש לעבוד במשרה שעליה חלם כל חייו? איפה הייתה הסקת המסקנות שלך כשהמזגן עבד, אידיוט?!

קחו את זה ממומחה: כשהחום פוגע בקוגניציה, מומלץ לעשות דברים שלא דורשים הרבה קוגניציה. הרי יש כל-כך הרבה דברים שאפשר לעשות שלא כוללים הבנה או זיכרון - דברים שדי נחמד בלעדיהם מדי פעם (אבל לא יותר מדי, הא?). כמו לדוגמה, לתת להכרה לשוטט חופשייה בתוך אותו "ערפל מוחי" כמו איזה מין יצור פלאי שחוקר יער קסום במרחב שלא קיים. בלי "לעשות" משהו או לנסות להגיע לאנשהו, פשוט לתעות רגועה וקלה בלי כל הזיכרונות שמכבידים עליה כשמזג האוויר סביר. גם היא צריכה חופש, תנו לה.

כשחם, קל יותר לדמיין דברים משונים והעיר נראית אחרת. אני למשל, בכל חציית כיכר בחום או גרוע מזה: מעבר בקרבת מגדלי הזכוכית והפלדה, מדמיין את עצמי כאחד המרכיבים במתכון של כוחות גדולים ורעבים ממני; אחרי שהשרו אותי במרינדה של עצמי למשך כחודשיים, עכשיו זורקים אותי ואתכם להיחרך על הפלנצ'ה. תיכף יבוא איש הגריל הענקי עם השפכטל העצום שלו (בשבילו הוא קטן) ויתחיל להפוך אותנו מצד לצד. כמו שאני רואה את זה, נותרה רק שאלה אחת: איך זה ייגמר, בפיתה או בלאפה?

ג. אני אוהב מאוד שחם לי וכמה שיותר חם יותר טוב. בחורף תמיד קר לי, כאילו מישהו הכניס לי קוביות קרח מתחת לעור. כשחם, אני סובל כמו כולם, כן, אבל זה טוב לי. במקום להתכווץ בפינת החדר אני מתיישב על כורסה בסלון של העולם. החום אולי מרדים את הגוף, אבל מעורר את הנפש. אין לי בעיה גם עם הלחות, להרגיש את הנקבוביות זה משהו-משהו. תנו להזיע את הכול, זה מה שאני אומר! אבל - ויסלחו לי כל אלי השמש העתיקים, מאפולו ועד בעל חמון, מרא ועד מיטרה - יש לי בעיה עם השמש. אני מהאנשים האלה שבולטים כאשת טאליבן בחוף נודיסטים. בין כל האנשים החשופים אפשר לזהות אותי בקלות: אני לבוש ועטוף כאילו דצמבר. הבדים אולי דקים, כן, אבל ארוכים. יש לזה גם יתרונות אם יושבים בחבורה: כשנגמר על מה לדבר, תמיד אפשר לפנות אליי ולשאול אם לא חם לי ולמה, ואז אני צריך לספר את כל הסיפור מהתחלה.
אני יכול לחוש את קרני השמש, חוצות מרחק של מאה וחמישים מיליון קילומטר ודוקרות אותי אחת-אחת. זה כואב. הקנאה שלי לאנשים החשופים הייתה אולי מעבירה אותי על דעתי, אלא שכאמור, לקראת היום השלישי של רצף החום חסר התקדים, לא נותר הרבה ממנה.

ד. יכול להיות שהשמש מנסה לומר לנו משהו? אולי לא שמתם לב, אבל לאחרונה נכנסנו כולנו למה שנקרא Solar minimum. מינימום שמש. במחזורים של כל 11 שנים לערך, מתחלף השדה המגנטי של השמש וקרינתה דועכת או מתעצמת, בהתאמה - ועכשיו היא מתחילה לדעוך ומופיעים פחות ופחות כתמי שמש. השנה הזו נרשמו שיאי (שוב שיאי) מינימום בהופעת כתמי השמש. הדבר גורם לעלייה בקרינת הרקע הקוסמית - אם את אסטרונאוטית, אל תשכחי להתמרח לפני היציאה לחלל.

אומנם יש כבר חוקרים רואי שחורות שטוענים (בלי אינדיקציות חותכות) שאנחנו עשויים להיות בתחילתו של "מינימום ארוך עמוק במיוחד", ואולי אפילו ל"גראנד מינימום", מיני-עידן קרח שהתרחש במאה ה-17 - אבל הרוב מרגיע וטוען שלמחזור המינימום שמש לא תהיה הרבה השפעה עלינו - אולי תזוזה של כעשירית המעלה בסך הכול. ובכל זאת, אני לא יכול שלא לדמיין את כל האלים הישנים דופקים רגע לפני שהשדה המגנטי מתהפך עוד מכת חום כבד על אחיכם העטוף בבגדים ארוכים, כולו שלוק מהשמש ובראשו מיני דמיונות משונים. למה? כי הם יכולים, זה למה.

הרהור: כשחם, אני סובל כמו כולם, אבל זה טוב לי. במקום להתכווץ בפינת החדר, אני מתיישב על כורסה בסלון של העולם. החום אולי מרדים את הגוף, אבל מעורר את הנפש.

עוד כתבות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

אחרי שהפסידה 1.6 מיליארד שקל בשלוש שנים - פתאל חזרה לרווח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; הניקיי צלל בכ-1.5%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש