גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: האם בעל מניות בחברה ללא גרעין שליטה הוא רק טרמפיסט?

עוד מעט תצא מכלל ביטוח החלטה שתסמן לשוק ההון המקומי סטנדרטים חדשים ביחס למעמדם של בעלי מניות בחברות ללא גרעיני שליטה

משה ברקת ויורם דנציגר / צילום: רפי קוץ, תמר מצפי, גלובס
משה ברקת ויורם דנציגר / צילום: רפי קוץ, תמר מצפי, גלובס

בעוד זמן קצר, אף אחד חוץ משופט העליון בדימוס יורם דנציגר לא יודע מתי בדיוק, כלל ביטוח תהפוך בפעם השנייה בתוך כחצי שנה ליצרנית תקדימים בשוקי הביטוח וההון, ולא בהכרח בטובתה.

בפעם הקודמת זה קרה עם הפיכתה של כלל ביטוח לחברת הביטוח הראשונה שפועלת ללא גרעין שליטה, ושהצעד הראשון שהנהלתה עשתה היה הנפקת מניות ודילול בעלי המניות הקיימים. הפעם זה יהיה דרמטי אף יותר. עוד מעט תצא מכלל החלטה שתסמן לשוק ההון המקומי סטנדרטים חדשים ביחס למעמדם של בעלי מניות בחברות ללא גרעיני שליטה ואולי גם ביחס ליכולתם של מי שרוצים להשפיע על שיקולי המנהלים בחברת הביטוח. במקרה של כלל מדובר בשלושה כאלה - מורי ארקין, חברת אלרוב שבשליטת אלפרד אקירוב ואייל לפידות, שרכשו אשתקד נתחים משמעותיים בכלל ביטוח אך שאינם בעלי שליטה ושאסור להם לפעול יחדיו כקבוצת שליטה.

ותודה לאבא: כך נראה המרוץ לצמרת של ניר ארקין

בעבר הרחוק כלל ביטוח הייתה אחת משתי קבוצות הביטוח הגדולות והמובילות בענף, כשהיא ומגדל הסתכלו על יתר החברות מלמעלה והן הסתכלו עליהן מלמטה וניסו לחקות. מאז השתנו הרבה מאוד דברים כשטעויות ניהוליות, שינויים רגולטוריים ששינו באחת את המציאות והפכו נכסים ישנים למשקולות של ממש ותזזיתיות בצמרת הקלו על הראל, הפניקס ומנורה מבטחים לעקוף את שתי הענקיות של פעם, שהיום תורן להסתכל על המתחרים מלמטה וללמוד.

זו המציאות שבתוכה נערכו לפני כשנתיים חילופי המנכ"ל בכלל ביטוח. המנכ"ל דאז איזי כהן פרש בצל מתיחות עם משה טרי, הנאמן למניות השליטה בכלל ביטוח שמונה על ידי הרגולטור, עם הדירקטוריון של החברה ועם העומד בראשו אז וגם היום, היו"ר דני נוה. בסופו של הליך איתור מסורבל וארוך, מונה יורם נוה למנכ"ל הקבוצה, ללא ניסיון קודם בביטוח. מאז עברו שנתיים ומעמדה של כלל ביחס למתחרות לא השתפר. בשנת 2019 היא הייתה קבוצת הביטוח הגדולה היחידה שהפסידה.

בין אם זה מה שהוביל את היו"ר דני נוה לרצות להדיח את המנכ"ל יורם נוה או בין אם זה היה לחץ לא ראוי מצד בעלי מניות, הסאגה בכלל ביטוח מעלה כמה שאלות מורכבות מאוד שהתשובות עליהן כלל לא ברורות מאליהן, למרות שכל צד לוויכוח מנסה לצייר תמונה של שחור או של לבן, שלא ממש מספרת את הכול.

ברור שלחץ על מנהלי חברות ביטוח ובעיקר מנהלי השקעות שאחראים על ניהול כספי ציבור זה דבר לא ראוי לכשעצמו. אבל, מאמץ לשכנוע לעתים הפעלת לחץ זה דבר טבעי בכל מערכת יחסים, וגם בין שני צדדים לעסקה כלכלית. השאלה היא האם הלחצים להזזת מנהלי השקעות מצד בעלי מניות אכן קרו בכלל ביטוח ואם הם היו תולדה של ניסיון ליישר את הקרקע להעברת עסקאות בעלי עניין שיטיבו עם בעל המניות על חשבון כלל ביטוח ועמיתיה. את זה יבדוק הבודק החיצוני כשממה שידוע לציבור הרחב הרי שמדובר בגרסה של אחד נגד הגרסה של האחר.

אבל, עצם העובדה שפלוני אחראי על ניהול השקעות לא אומרת שיש לו חסינות מהדחה בגלל סיבות אחרות, כולל אי שביעות רצון, ובכלל זה של מי שהחברה שייכת לו - בעלי המניות. וכאן המורכבות הגדולה, והפרקטיקה הבעייתית שהרגולטור מנסה להוביל בשני קולות.

מצד אחד הרגולציה האחראית על הגופים המוסדיים מצפה מהגופים המוסדיים להיות משקיעים אקטיביים ולהוות מעין שומר-על מעבר לבעלי השליטה בחברות בהן הם משקיעים, כמו גם מעל הדירקטוריונים וההנהלות של החברות הללו. מצד שני הרגולטור מבהיר עכשיו לשניים מבעלי המניות בכלל ביטוח, שהביעו מורת רוח ויצאו נגד המנכ"ל הנוכחי יורם נוה משום שלתפיסתם שווי הנכס שלהם הצטמק מדי בשל ניהול לא טוב דיו של החברה, כי אסור להם להביע את דעתם על המנכ"ל ועל ההנהלה.

למעשה, זו לא הפעם הראשונה שהרגולטור משה ברקת מרשות שוק ההון מסמן כי הוא מוכן להזיז הצידה את זכויות הקניין של בעלי חברות הביטוח כדי לשמור על אינטרס הניהול התקין עבור מבוטחים וחוסכים. גם במגדל יש כיום סערה אדירה שמעלה למבחן את המתח בין מה שחוק החברות מאפשר לדירקטוריון או לבעלים לעשות בחברת ביטוח, לבין מה שהחוק שמגדיר את סמכויות הפיקוח על הביטוח מאפשר לרגולטור לעשות כדי לשמור על יציבות.

מבלי להיכנס לשאלת נכונות ההדחה שתידון בין חברי דירקטוריון כלל ביטוח, בין נוה היו"ר ובין נוה המנכ"ל, כשבכלל לא ידוע מה דירקטוריון כלל מתכוון לעשות והאם יש רוב להדחה, ברור שיש במקרה הזה משהו בעייתי, דווקא בכל מה שנוגע לתפקיד בעלי המניות אליבא רשות שוק ההון.

בוול סטריט בעלי מניות עם החזקה של אחוזים ספורים יכולים להרעיד חברות וזה בסדר, ובישראל כבר שנים רוצים שהמוסדיים ישמיעו קול בחברות שבהן הם משקיעים. לומר שזה אסור לאנשים פרטיים יסמן לכולם שהאקטיביזם שיכול להיות פה הוא מוגבל מאוד, ושבעל מניות בחברה שאין בה גרעין שליטה הוא רק טרמפיסט, ושגם אם הוא חושב שהרכב נוסע לתהום הוא צריך לשתוק, לא לעשות כלום, בטח ללא אישור מהרגולטור - שבתורו בכלל איננו בעלים ושהוא בכלל לא אמור להכווין עסקית את חברות הביטוח. זו בטח לא מטרה ראויה. 

עוד כתבות

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

כלכלנים מעריכים: איך תשפיע העלייה באינפלציה על הריבית?

האינפלציה הפתיע את התחזיות המוקדמות כשעלתה לשיעור של 2.7% במרץ ● הכלכלנים הבכירים מנתחים את הנתונים ומסבירים את ההשפעה הצפויה על מתווה הריבית של בנק ישראל ● חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO: "חלק משמעותי מעליית המדד נובע מהתאמה חד-פעמית של המס על סיגריות וטבק"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

נתוני המס חושפים: ביידן ורעייתו הרוויחו קרוב ל-620 אלף דולר ב-2023

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021