גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על הנרטיב: ועד חדשות 13 והנהלת רשת ממשיכים להחליף האשמות

מנכ"ל רשת 13 אבי בן טל שלח מייל לעובדים, בו הבהיר כי הימנעות מקיצוצים פירושה פשיטת רגל, והתייחס גם לסוגיית שידור פתיחת משפטו של נתניהו ● ועד חדשות 13 לא נשאר חייב והוציא מיד מכתב תגובה חריף בו האשים את בן טל בחוסר דיוק ובהטעיה

אבי בן טל, מנכ"ל רשת 13 / צילום: ינאי יחיאל
אבי בן טל, מנכ"ל רשת 13 / צילום: ינאי יחיאל

המלחמה על הנרטיב: ועד עובדי חדשות 13 והנהלת רשת ממשיכים בהתנצחות מילולית ובהעברת תשדורות באמצעות מיילים והודעות. מנכ"ל רשת 13, אבי בן טל, העביר היום (א') מייל לעובדים, שעיקרו הצהרה על מחויבות עמוקה שלו לחופש העיתונות - ומנגד הבהרה כי הערוץ לא יוכל להתקיים בהיקף כוח-האדם הנוכחי, והצהרה כי הימנעות מתוכנית הקיצוצים פירושה פשיטת רגל.

בן טל התייחס גם לסוגיית שידור פתיחת משפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שתסוקר בסופו של דבר על-ידי חברת החדשות, ובתגובה, דקות ספורות לאחר מכן הוציא ועד חדשות 13 מכתב תגובה חריף, בו האשים את בן טל בחוסר דיוק ובהטעיה, תוך שהוועד חושף חלק ממה שהתרחש לשיטתו מאחורי הקלעים בחברת החדשות בימים האחרונים. 

"אין ברירה - הקיצוצים יבוצעו" 

ראשון כאמור שיגר בן טל מכתב, שהפתיחה שלו היא שיר הלל לחדשות 13: "בעיניי", כתב בן טל, "חדשות 13 מורכבת מנבחרת העיתונאים מצוינת. אני גאה בכם, אנשי חדשות 13, על ההישגים האדירים לאורך השנים, על העיתונות הלוחמת, על יכולתכם להיאבק למען הצדק והאמת".

כהוכחה למחויבותו לסוג כזה של עיתונות, הציג בן טל את המאבק שניהל על הישארותו של רביב דרוקר בערוץ, לאחר שזה קיבל הצעה לעבור לעבוד בתאגיד השידור הציבורי.

"לי, כמנכ"ל החברה, יש מחויבות עמוקה לחופש העיתונות של כתבי, פרשני ועורכי חדשות 13. חופש העיתונות והעצמאות העיתונאית הם סוד הקסם של חדשות 13, ובכוונתי לעשות הכול על-מנת שחופש זה יישמר באופן מלא ומוחלט", כתב בן טל. 

נזכיר כי בימים אלה מוביל בן טל תוכנית התייעלות אגרסיבית שמטרתה לקצץ 35% מהוצאות חברת חדשות 13 - מהלך שמשמעותו פיטורים המוניים, גם של עיתונאים. בן טל נדרש לנושא במכתב והסביר: "פעולותיי בעניין תוכנית ההתייעלות נובעים מדאגה למצבה הכספי החמור של החברה. כמי שחשוף לנתונים כולם, אני נאלץ להגיד לכם מפורשות כי לצערי, בהיקף כוח-האדם הנוכחי, הן ברשת 13 והן בחדשות 13, החברה לא תוכל להמשיך ולהתקיים".

"כפי שידוע לכם", הוסיף בן טל, "מאז המיזוג ועד כה הזרים בעל השליטה בחברה, מר לן בלווטניק, סכומי עתק לחברה, ואת משכורות חודש אפריל הצלחנו לשלם רק בזכות הזרמה נוספת מצידו.

"לי, כמנכ"ל החברה, אין מנוס אלא להתאים את מבנה ההוצאות של החברה להיקף ההכנסות. הימנעות מלעשות כך - פירושה פשיטת רגל, על כל המשתמע מכך. לפיכך, אין לנו ברירה - והקיצוצים יבוצעו".

לדברי בן טל, "אנו נמצאים בפני החלטות קשות, אשר לא יהיה מנוס מלבצען. אני מאמין כי איתנות כלכלית היא הערובה הטובה ביותר לשידור חופשי ועמיד ללחצים, ולאחר שנתאים את מבנה ההוצאות להיקף ההכנסות ונביא את החברה לחוף מבטחים, נוכל לצמוח, לשגשג ולהתחזק, ומעל הכול - נוכל כך להבטיח את החופש העיתונאי המלא הנחוץ לעשייה הברוכה של אנשי חדשות 13". 

"אי-ודאות לשידור רציף" 

כאמור, בן טל מתייחס לסוגיית שידור פתיחת משפטו של נתניהו, סוגיה שהגיעה בסוף השבוע האחרון לבג"ץ, לאחר שברשת ביקשו להעביר את השידור באמצעות חברת הפקה חיצונית ולא באמצעות חברת חדשות 13. הסיבה לכך הייתה פתיחת קבוצת חמ"ל לעובדי חברת החדשות בלבד, ללא עובדי רשת, זאת לאחר שבחדשות 13 הבינו כי ההנהלה מתעתדת בקרוב להותיר בידי חדשות 13 רק את הפקת המהדורות והמבזקים. חמישה עיתונאים בכירים פנו בתגובה לבג"ץ, ורשת בתגובתה טענה כי הסיבה לכך שהוחלט על העברת השידור לחברה חיצונית היא אי-ודאות לשידור רצוף, כלומר חשש שהעובדים ישבשו את השידור.

בן טל נדרש במכתבו לנושא זה, ותוך שהודה למנכ"ל חברת החדשות ישראל טוויטו, "אשר פעל במהלך השבת על-מנת להביא לפשרה בסוגיית שידור משפט ראש הממשלה", הוא גלגל שוב את האשמה לעובדים: "החלטתנו שלא לאפשר לאנשי חדשות 13 לבצע שידור זה, הייתה לי קשה מאוד. עם זאת, היא הייתה הכרחית נוכח החשש שלנו שהשידור ישובש כחלק ממאבק העובדים. משהתחייבה נציגות הוועד לישראל כי השידור לא ישובש, החלטנו לאפשר קיום השידור, כפי שהיה צריך להיות לכתחילה, על-ידי אנשי חדשות 13".

כאמור, ועד עובדי חדשות 13 וארגון העיתונאים הגיבו מיד במייל תקיף משלהם: הם הזכירו כי בעקבות העתירה שהגישו חמישה מכתבי חברת החדשות וארגון העיתונאים, בג"ץ העניק תוקף של פסק דין להחזרת המשדר לידי חדשות 13, וציין כי גם בעתיד - "חברת החדשות היא שתפיק, כמתחייב בחוק, שידורים בעלי אופי חדשותי". הוועד עדכן כי "בקשת החברה למחוק את העתירה, כדי להימנע מיצירת תקדים, נדחתה". 

"נקמה קטנונית" 

"קשה שלא לתמוה על מכתבו של מנכ"ל רשת, אבי בן טל, הרצוף למרבה הצער אי-דיוקים במקרה הטוב וניסיונות הטעיה של ממש במקרה הגרוע", הוסיף הוועד. "מר בן טל קיבל אתמול העתק מהמכתב ששיגרנו למנכ"ל חברת החדשות, ובו הובהר מעל לכל ספק כי לאיש מבין עובדי החברה לא הייתה מעולם כוונה לשבש בדרך כלשהי את משדר הדגל שלקראתו היא מתכוננת זה שבועות.

"היוזמה הבלתי חוקית להפקיע את המשדר מחברת החדשות נבעה מנקמה קטנונית על צעדים ארגוניים לגיטימיים של הוועד, ורק משהתברר כי בג"ץ צפוי להתערב - רשת חזרה בה מההחלטה וניסתה לתלות את הפקעת המשדר ב'חשש', מומצא לחלוטין, מ'אי-רציפות לכאורה של השידור'".

לדברי הוועד, "חמור בעינינו כי גם לאחר שמנכ"ל רשת קיבל מאיתנו את ההבהרות הללו בכתב, וגם לאחר שבכירים בחברה הודו באופן בלתי רשמי כי אין בטענות מאומה, מר בן טל ממשיך להדהד בתפוצת המייל של החברה (ולא רק בה) את ההכפשות השקריות נגד העובדים. ההתנהלות בפרשה כולה מדליקה נורת אזהרה בוהקת בדבר החובה המוטלת עלינו כעובדים לעמוד על המשמר גם בעתיד".

הוועד מתייחס גם להישארותו של רביב דרוקר בערוץ וכתב: "מר בן טל מציין את ההישג החשוב בהישארותו של רביב דרוקר בחדשות 13. אנו מברכים על התפתחות זו, שהיא לכל הדעות אסטרטגית בשימור עוצמתה העיתונאית של החברה, ושמחים מאוד על ההחלטה שקיבל רביב. עם זאת, קשה שלא לתמוה על הזמן הרב שנדרש לרשת להודיע כי תקיים את החוזה שכבר נחתם עם מערכת 'המקור' עד סוף 2020, תוך קיצוץ תקציבי במשאבי התוכנית. גם לאחר העיכוב הניכר, שכמעט והסתיים על-פי הפרסומים בעזיבה של נבחרת התחקירים הטובה בישראל, אין לתוכנית עדיין חוזה לשנה הבאה.

"אנו מצפים כי 'המקור', שזקוקה מטבעה לאופק ארוך-טווח על-מנת למצות את יכולותיה, תזכה מכאן ואילך לוודאות ולתקופת התקשרות התואמות את הצרכים הללו. בהזדמנות זו אנו מבקשים לברך את חברינו ב'המקור' על ההישגים יוצאי הדופן עם פתיחת עונת השידורים הנוכחית - הן במישור העיתונאי והן בטבלאות הרייטינג".

הוועד מדגיש כי עובדי חדשות 13 אינם אדישים למצבה הכספי הקשה של החברה ומוכנים להירתם כתמיד להתמודדות עם המשבר. "בעבר הוכחנו פעמים רבות כי אנו שותפים מלאים גם לתוכניות הבראה מאתגרות - כל עוד אלה נעשים באופן מידתי, שקוף ובשיתוף העובדים. מכאן ועד לחיסולה של חברת החדשות, במתכונת שהוצעה עד כה על-פי תוכנית הקיצוצים של רשת - הדרך ארוכה מאוד".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות