גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות שצלחו את המשבר של 2008 והתובנות שיסייעו לצלוח את המשבר הנוכחי

המשבר פוגע בתעשיית ההייטק? באינסייט האמריקאית, הקרן הכי דומיננטית בהייטק הישראלי, סבורים כי חברות התוכנה יתאוששו די מהר, ואף ירוויחו ממנו ● כדי שזה יקרה, הן צריכות לקצץ, להתמזג ולדעת לנצל הזדמנויות

משרדי JFrog, אחת מחברות הפורטפוליו של אינסייט /  צילום: שלומי יוסף, פליקר
משרדי JFrog, אחת מחברות הפורטפוליו של אינסייט / צילום: שלומי יוסף, פליקר

משבר הקורונה נמשך בארה"ב ובמדינות שונות בעולם ומשפיע בעוצמה רבה על עסקיהן של חברות הייטק ישראליות, שההכנסות שלהן מתבססות על מכירות מוצרים ושירותים לשווקים גלובליים. המשבר הנוכחי הוא ייחודי מכיוון שאין טיסות וחלקים גדולים במגזר העסקי משותקים, דבר שפוגע בתהליכים עסקיים, למשל בתהליכי השיווק או הטמעת המוצרים. לכן ההתמודדות עם המשבר הופכת את התקופה הזאת למלחימה ומאתגרת במיוחד עבור יזמים ומנכ"לים.

התפרצות המגפה היא אמנם מאורע יוצא דופן, אך אחת הדרכים להקל על תחושת אי הוודאות היא ללמוד ממשברים כלכליים בעבר. הבנה של חלק מהדינמיקה בשווקים והאופן שבו התמודדו איתה עשויה להיות בעלת ערך גם היום. כך לפחות מאמינים בקרן אינסייט פרנטנרס - קרן השקעות אמריקאית הממוקדת בחברות תוכנה בשלבי צמיחה, שנחשבת לאחת הקרנות המובילות כיום והמשפיעות ביותר על תעשיית ההייטק הישראלית.

בחודש שעבר, אינסייט ערכה סקר בקרב כמה מהמנכ"לים בהם השקיעה לאורך השנים. הנתונים שאספה הקרן נועדו לספק ליזמים בהם השקיעה לאחרונה תובנות מנסיונם של יזמים שהובילו חברות בתקופה המשבר הכלכלי העולמי של 2008.

למעשה, אינסייט ידועה בהסתמכותה הרבה על נתונים, בהם היא משתמשת כמשקיעה מעורבת בחברות הפורטפוליו שלה. כבר למעלה מעשור שהקרן אוספת נתונים אנונימיים על החברות בהן היא השקיעה לאורך השנים. את הנתונים הללו היא ממנפת לצורך מדידה כמעט אובססיבית של ביצועי החברות הקיימות שלה והשוואתן לביצועיהן של חברות דומות בעבר. כל זאת, על מנת להפיק תובנות שיכולות לתמוך בקבלת החלטות של חברות לגבי כל תחומי פעילותן.

באינסייט מעריכים כי סקטור התוכנה צפוי להתגבר על הקשיים שהמשבר יביא בטווח הקצר ולהתאושש, ואף יותר מכך בטווח הארוך של שנתיים-שלוש. בנוסף, לפי הניתוח של אינסייט, המשבר יצר מצב נורמלי-חדש שבליבו נמצאת טכנולוגיה חדשה. הם מאמינים שחברות התוכנה הטובות יצליחו לתפוס את ההזדמנויות שיצופו מהמשבר, ויחזרו לאחר המשבר לשיעורי צמיחה גבוהים.

ההערכה של אינסייט לגבי זמן ההתאוששות מתבססת בין היתר על מגמות במשבר הקודם: בשיאו, בשנת 2009, הצמיחה בהכנסותיהן של חברות תוכנה ירדה ב-60%, אך שיעור הירידה היה כמחצית משיעור הירידה בתוצר העולמי. בנוסף, חברות צמיחה רבות כבר חזרו לקצב צמיחה חזק בהכנסותיהן עד שנת 2013, במקביל להתאוששות של הכלכלה הגלובלית. מהבדיקה שביצעה הקרן עולה כי מכפילי הצמיחה של חברות SaaS (שירות כתוכנה) התייצבו כבר במחצית 2012, אך המכפילים של חברות התוכנה המסורתיות נשארו נמוכים ולא התאוששו.

המחקר משווה בין שני סוגים של חברות תוכנה: חברות צמיחה פרטיות מהפורטפוליו של אינסייט וחברות ציבוריות. מהמסקנות שלו עולה כי חברות הצמיחה הפרטיות ספגו במשבר הקודם פגיעה משמעותית יותר. הסיבה היא שחברות ציבוריות הצליחו להפחית את הפגיעה בהן מכיוון שהיה להן קהל לקוחות גדול שהתפרס על פני כמה גיאוגרפיות, וכן מגוון מוצרים. כך, לפי המחקר, חברות תוכנה ציבוריות עם מוצרי תוכנה שנמכרו במודל SaaS חוו ירידה של 38% בהכנסותיהן בין 2008 ל-2009, ואילו חברות צמיחה פרטיות מהפורטפוליו של הקרן חוו ירידה של 85% באותה התקופה.

הפחתת הוצאות ורכישות אטרקטיביות

השאלה היא לא רק מה קרה לאותן חברות, אלא גם מה הן עשו כדי להתאושש. הקרן ממליצה לחברות הפורטפוליו הנוכחיות שלה לנקוט בצעדים דומים כדי להתמודד עם משבר הקורונה. ראשית, כדי להתמודד עם הירידה בביקושים, חברות חתכו בהוצאות בכל תחומי הפעילות שלהן. הקרן בחנה את צמצום ההוצאות של חברות תוכנה ציבוריות (כשיעור מההכנסה השנתית שלהן) בשנים 2008-2010. המסקנה שלה שהוצאות השיווק והמכירות ירדו ב-24% - משיעור של 51% מההכנסות בתקופה של לפני המשבר ל-39% אחריו; הוצאות המחקר והפיתוח ירדו גם כן בקצב דומה, והמשקל שלהן בהכנסות ירד מ-21% ל-16%; הוצאות הנהלה וכלליות ירדו ב-17% ולאחר המשבר היוו 15% מההכנסות השנתיות.

אינסייט זיהתה גם דרך התמודדות פרואקטיבית עם המשבר בקרב חברות הצמיחה בהן השקיעה: מסתבר שחברות צמיחה רבות זיהו את ההזדמנות בשוק ופנו לאסטרטגיה של מיזוגים ורכישות, כדרך לחזק את הצמיחה שלהן בשוק המשברי. לפי אינסייט, הרכישות תרמו לחיזוק מצבת כוח-האדם, רכישה של לקוחות והרחבת היצע המוצרים שלהן.

כאשר הערכות השווי של חברות אחרות ירדו, והיה להן קשה להשיג מימון, הן הפכו ליעד מוצלח לרכישה עבור חברות צמיחה לפני שלב ההנפקה הראשונית לציבור. כך, חברות כמו Cvent, פורטינט, האבספוט, רילפייג' ואחרות, שיצאו להנפקה בין השנים 2009-2014, רכשו כל אחת בין שלוש לתשע חברות בתקופה זו. גם רכישות שהתבצעו על ידי חברות ציבוריות היו נפוצות באותה התקופה, מציינת הקרן. כך למשל, אורקל רכשה 53 חברות ומיקרוסופט רכשה 36 חברות בחמש השנים הללו.

אי אפשר לעצור את השינויים הטכנולוגיים

מן הנתונים הללו אינסייט מסיקה שלוש מסקנות המתייחסות לשוק התוכנה במשבר הנוכחי: ראשית, הצמיחה של שוק התוכנה צפויה להאט, אך לא להיעצר; שנית, תהליכי טרנספורמציה דיגיטלית יאיצו ולכן הערך של מוצרי תוכנה יעלה; ושלישית, התוכנה תהיה בליבו של ה"נורמלי החדש", ותאפשר את החיים במצב הזה.

אינסייט מצטטת מחקר של חברת הייעוץ מקינזי, לפיו, בעוד שהצמיחה בהוצאות על טכנולוגיות מידע צפויה להאט בקרוב ל-3% השנה, ההוצאות על מוצרי תוכנה דווקא צפויות לצמוח ב-2%. שיעור הצמיחה משנה לשנה יהיה חמישית בכל הסקטור בהשוואה לשיעור הצמיחה בשנה שעברה. עם זאת, באינסייט מעודדים מכך שהשוק במשבר הנוכחי גדול פי שניים משהיה במשבר הקודם. ההשוואה לגודל השוק ב-2008 נועדה כי לשקף את היכולת של חברות לשרוד את המשבר.

עוד נכתב בניתוח כי תהליכי טרנספורמציה דיגיטלית התחזקו בשנת 2020 - לפי הסקר, סמנכ"לים של טכנולוגיות מידע בארגונים הגדולים מאמצים טכנולוגיות רלוונטיות בשיעור של 66%, ביחס ל-43% בשנת 2018. לכן, הקרן צופה שחברות המפתחות מוצרי תוכנה קלים להטמעה ודינאמיים, שמסוגלים לענות על צרכים המשתנים באופן תדיר, יזכו לביקושים גבוהים. 

הסבלנות של אינסייט במשבר הדוט-קום התבררה כהצלחה

משברים כלכליים לא זרים לקרון אינסייט האמריקאית - היא הוקמה על ידי ג'ף הורינג וג'רי מורדוק ב-1995, התקופה שלפני התפוצצות בועת הדוט-קום. בתחילת דרכה נהנתה אינסייט מאקזיטים רבים ועד שנת 2000 היא גייסה ארבע קרנות. התפוצצות הבועה הביאה להפסדים כבדים בכמה מההשקעות הראשונות של הקרן הרביעית, אבל באינסייט גילו סבלנות ו"משכו" את הקרן לאורך 3-4 שנים.

ההמתנה להתאוששות של השוק איפשרה להם לבצע מספר השקעות מוצלחות בשנים 2003-2004 וכך לגייס קרן נוספת. את המשבר של 2008 הקרן צלחה עם השקעה בכמה מהפלטפורמות האינטרנטיות המבטיחות שצמחו מהמשבר כמו טוויטר, טאמבלר ו-Wix הישראלית.

כיום אינסייט מנהלת סכום אדיר של 34 מיליארד דולר. מתוכם, למעלה כ-11 מיליארד דולר מנוהלים בקרן האחרונה שנסגרה באפריל, הקרן ה-11 של החברה. הקרן מעורבת מאוד בחברות בהן היא משקיעה, והיא מחזיקה צוותי מכירות, תמיכה, שיווק, תוכנה, מוצר, כספים, ועוד - כולם עומדים לשירות חברות הפורטפוליו שלה. 

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד