גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפסדי ההשקעה בשל משבר הקורונה העבירו את מגדל מרווח רבעוני של 543 מיליון ש' להפסד של 564 מיליון ש'

מדובר בהרעה צפויה בתוצאותיה של החברה שבניהולו של רן עוז, ושנובעת בעיקרה מנסיבות חיצוניות שיפגעו בענף כולו ● השינוי של עקום הריבית הביא לגידול בעתודות ביטוח החיים בסך של כ-134 מיליון שקל

רן עוז / צילום: רמי זרנגר
רן עוז / צילום: רמי זרנגר

בצל מעבר מהכנסות מהשקעות בהיקף 5.4 מיליארד שקל ברבעון הראשון ב-2019 להפסד בהשקעות בהיקף של 12.8 מיליארד שקל לפני מס, קבוצת הביטוח מגדל הציגה ברבעון הראשון השנה הפסד כולל בגובה 564 מיליון שקל וזאת לעומת רווח כולל רבעוני בגובה 543 מיליון שקל שרשמה ברבעון הראשון ב-2019. מדובר בהרעה צפויה בתוצאותיה של החברה שבניהולו של רן עוז, ושנובעת בעיקרה מנסיבות חיצוניות לחברה, ושיופיעו גם בדוחות של המתחרות העיקריות.

במגדל מסבירים כי "ההפסד הכולל ברבעון המדווח הושפע בעיקרו מהפסדי השקעות ניכרים של הקבוצה בשווקי ההון, על רקע משבר נגיף הקורונה", כשהם קבוצת הביטוח הגדולה הראשונה שמפרסמת את דוחותיה לרבעון הראשון, כשהיא מצטרפת לאיי.די.איי ביטוח (המוכרת כ"ביטוח ישיר") שגם דיווחה על הפסד רבעוני.

עוד מגלה מגדל בהקשר ההשקעות כי "ירידת הערך בתיק השקעות הנוסטרו בתקופת הדוח הכספי הסתכמה בסך של כ-0.7 מיליארד שקל לפני מס ונובעת בעיקרה מהתיק הסחיר. בתקופה שלאחר הרבעון המדווח ועד לסמוך למועד פרסום הדוחות הכספיים לאחר תאריך המאזן", חלה עלייה בשווקי ההון אשר קיזזה את ההשפעות הנ"ל ונרשמו רווחי השקעות בסך של כ-0.7 מיליארד שקל לפני מס בתיק הסחיר של הנוסטרו".

אך לא רק זאת, מגדל מחזיקה בעתודות אדירות שמושפעות גם מהריבית חסרת סיכון, כשהיא מפרטת בהקשר זה כי "השינוי של עקום הריבית הביא בסיכומו של הרבעון המדווח לגידול בעתודות ביטוח החיים בסך של כ-134 מיליון שקל במקביל לקיטון ברווח לאחר מס". עם זאת, השינוי האמור קוזז לגמרי בגלל שהחברה גם נהנתה מתזוזה הפוכה בעתודות, שרתמה לרווחיה, בביטוח הסיעודי ובביטוחים הכלליים.

בהקשר זה החברה מגלה הקיטון בעתודות הסיעוד תרם לרווח לאחר מס של החברה כ-161 מיליון שקל. דבר דומה קרה גם בביטוחים הכלליים שם התזוזה בעקום הריביות הובילה לקיטון ההתחייבויות בכ-22.5 מיליון שקל לאחר מס. כלומר, התזוזה בעקום הובילה לתרומה לתרומה של כ-50 מיליון שקל ברווח הנקי. ברבעון הראשון אשתקד הרווח הכולל הרבעוני "נבע בעיקרו מרווחי השקעות ניכרים, על רקע עליות באפיקי המניות ואג"ח, וקוזז בחלקו על ידי גידול בהתחיבויות הביטוחיות בשל ירידה של עקום הריבית בסך של כ-137 מיליון שקל לאחר מס", כדברי מגדל.

כמו כן, למגדל, כמו גם ליתר קבוצות הביטוח הגדולות, יש משקולת שתמשיך להכביד גם בעתיד ושנובעת מהפסדי ההשקעה כאמור. מדובר באובדן דמי הניהול המשתנים בפוליסות המשתתפות ברווחים, שהחברה רשאית לגבות אותן רק כל עוד היא מציגה להם תשואה ריאלית חיובית. כך הפסדי תשואה יוצרים "בור" שכל עוד הוא לא נסגר החברה אינה רשאית לגבות דמי ניהול משתנים - שמהווים חלק משמעותי מהרווחים שלה. בהקשר זה מגלה מגדל בדוחותיה כי "אומדן דמי הניהול שלא יגבו בשל התשואה הריאלית השלילית עד להשגת תשואה חיובית מצטברת, הסתכם בסוף מרץ בכ-1.1 מיליארד שקל לפני מס". עם זאת, העליות בשווקים הביאו לכך ש"החברה כיסתה חלק ניכר מהפסדי ההשקעות הריאליים שנצברו לחובת המבוטחים כך שנכון למועד הסמוך למועד פרסום הדוחות הכספיים, אומדן דמי הניהול שלא ייגבו כאמור עומד על כ-0.5 מיליארד שקל לפני מס".

ומה לגבי הפעילות העסקית? מגדל מדווחת על כך ש"בתוצאות החיתומיות חלה ירידה בעיקר בשל הרעה בענפי הרכוש בעקבות גידול בתביעות המיוחסות לנזקי סופת החורף שארעה ברבעון הראשון".

כמו כן, למעשה, בסיס ההכנסות העיקרי של מגדל הוא דמי ניהול מהצבירה ומדמי הגמולים וכמובן הפרמיות בעסקי הביטוח. כך, הדוחות מפרטים כי הפרמיות שגבתה החברה ממבוטחיה קטנו ברבעון הראשון בכ-2.9% כאשר בניכוי הפרמיות שהועברו למבטחי המשנה הפרמיות בשייר שרשמה מגדל הצטמקו ברבעון הראשון השנה בכ-3.6%. עוד עולה מדוחותיה של מגדל כי הפרמיות ברוטו בשקלול דמי הגמולים וחוזי ההשקעה הסתכמו ברבעון הראשון בכ-6.1 מיליארד שקל - קיטון של כ-2% ביחס לרבעון המקביל.

בהקשר זה מוסרת מגדל כי "במהלך הרבעון הראשון של שנת 2020 לא חלה כתוצאה ממשבר הקורונה, ירידה מהותית של גביית הפרמיות השוטפות או עלייה מהותית בשיעור ביטולי הפוליסות ביחס לחודשים קודמים, הואיל והחרפת המשבר ארעה בסמוך לתום הרבעון המדווח. אולם בחודש אפריל 2020 חלה ירידה של כ-5% בהיקף הגבייה של הפרמיות השוטפות בפוליסות ביטוח מנהלים ובפנסיה לעומת חודש מרס 2020. הירידה בגבייה השוטפת בפוליסות מנהלים ופנסיה מיוחסת בעיקרה לירידה בשיעור התעסוקה והזינוק החד במספר העובדים המצויים בחופשה ללא תשלום".

כמו כן, בסוף 2019 הסתכמו הנכסים המנוהלים בקבוצה בכ-293 מיליארד שקל שהצטמקו בסוף הרבעון הראשון לסך של 264 מיליארד שקל, בשל הירידות בשווקים בצל משבר הקורונה. עם זאת, גם היבט זה השתפר מהותית מאז סוף הרבעון הראשון השנה, כשכיום מגדל מנהלת נכסים בהיקף כולל של כ-283 מיליארד שקל.

מגדל הינה חברת ביטוחי החיים הגדולה בשוק, והיא מדווחת בדוחותיה כי הפרמיות השוטפות בתחום זה קטנו ברבעון ב-1% בעוד שהפרמיות החד פעמיות הצטמקו בכ-18%, ושיעור הפדיונות מהעתודה הממוצעת גדל מ-2.2% במונחים שנתיים ברבעון הראשון ב-2019 ל-2.5% השנה.

עוד נציין כי בצל הפדיונות הערים בקרנות הנאמנות קטנו הנכסים המנוהלים בבית ההשקעות של הקבוצה, מגדל שוקי הון, מ-34 מיליארד שקל בסוף הרבעון הראשון אשתקד ל-29.7 מיליארד שקל בסוף הרבעון הראשון השנה. עם זאת, מאז תום הרבעון ובצל העליות בשוקי ההון הגלובליים מאז סוף מרץ שב היקף הנכסים המנוהלים במגדל שוקי הון ל-34 מיליארד שקל, כאשר ההכנסות של מגדל שוקי הון במהלך הרבעון דווקא גדלו, בין היתר בגלל גידול בהכנסות הנוסטרו. בשורה התחתונה בית ההשקעות של הקבוצה, שבניהולו של שגיא שטיין, הציג ברבעון הראשון השנה רווח לפני מס של 10 מיליון שקל, כפליים מהרווח שנרשם ברבעון המקביל אשתקד.

בשולי הדברים מגדל מציינת כי להערכתה אם וכאשר הטיוטה "לעניין מדידת התחייבויות - פרמיית אי נזילות", תהפוך למחייבת - כרגע זה מתוכנן להיכנס לתוקף בסוף הרבעון השני השנה - אזי "צפוי קיטון של כ-160 מיליון שקל לפני מס בהתחייבויות הביטוחיות בענפים", דבר שיגדיל את הרווח לפני מס כאמור. כמו כן, החברה מדווחת כי הערכה שביצעה בהתאם לטיוטת המתווה הרגולטורי העדכנית להוראות משטר הסולבנסי 2 מלמדות שכאשר השינוי יהיה מחייב ורשמי היא תציג שיפור ניכר במצבה ובאיתנותה הרגולטורית, כך שיחס כושר הפירעון שלה "יהיה גבוה משמעותית מ-120%". ככל שזה יקרה יהיה מדובר בחדשה טובה מבחינת החברה בכל הקשו.

כמו כן, החברה מתייחסת בקצרה לניסיון של דירקטוריון מגדל אחזקות להדיח את מנכ"ל החברה ויו"ר מגדל חברה לביטוח, ניר גלעד, שהתקבל פה אחד ושנתקל בהתנגדות מוחלטת מצד הממונה על רשות שוק ההון, שהביא להקפאת ההליך. בהקשר זה כותבת מגדל בדוחותיה כי "הדירקטוריון החליט, בשלב זה, לא לקדם גם את ביצוע החלטתו להחלפת מנכ"ל החברה", תוך שהיא מציינת בנוסף כי "הממונה פנה לחברי דירקטוריון במגדל ביטוח בבקשה לקבל מידע על תהליכי קבלת החלטות בנושאים לעיל ובעניין מינויים של שני בכירים במגדל ביטוח. חברי הדירקטוריון השיבו לממונה".

עוד מסרה מגדל כי "הרווח הכולל בשנת 2019 וברבעון המקביל אשתקד הוצג מחדש בשל יישום למפרע של החוזר המאוחד לעניין מדידת התחייבויות - בדיקת נאותת העתודה", כך שהחברה "עדכנה את הרווח הכולל לאחר מס לשנת 2019 ל-640 מיליון שקל".

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?