גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נקלעו לגירעון: הקורונה הגיעה גם לקרנות הפנסיה הוותיקות

מדוחות שמונה קרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר, עולה כי בתום הרבעון הראשון השנה הן היו בגירעון של 0.7%, שנאמד בכ–3 מיליארד שקל • עד סוף אפריל המצב השתפר, אך עדיין מתחילת השנה התשואות שליליות • האם כרבע מיליון חוסכים צריכים להתחיל לחשוש?

יואב בן אור  / צילום:תמר מצפי
יואב בן אור / צילום:תמר מצפי

משבר הקורונה שחק משמעותית את התשואות בשוקי ההון ברבעון הראשון השנה והוביל גם לשינויים ניכרים בריבית חסרת סיכון. האם השלכותיו יגיעו גם לקצבאות החודשיות, שיקבלו כרבע מיליון מקבלי הקצבאות בקרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר?

המציאות העסקית המאתגרת שהביא עמו משבר הקורונה, השפיעה משמעותית על שורת גופי פיננסים מובילים במשק, שמנהלים כספי ציבור, ובראשם גם קרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר, "עמיתים". מדוחות שמונה קרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר שהולאמו על-ידי המדינה ב-2003 לאחר שנקלעו לגירעונות ניכרים, עולה כי בתום הרבעון הראשון השנה הן היו בגירעון של 0.7% "בכל אחת מהקרנות שבהסדר". זאת בעקבות סערת הקורונה והשפעותיה על ריבית חסרת סיכון ועל התשואות בשווקים.

מדוחות שמונה קרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר, שמנוהלות על-ידי יואב בן אור, עולה כי "נכון לסוף חודש מרץ 2020 עומד שיעור הגירעון לאחר אומדן הסיוע הממשלתי וכרית הביטחון, על 0.7% בכל אחת מהקרנות שבהסדר". מדובר על פער אקטוארי בהסתכלות עתידית בין ההתחייבויות האדירות שיש לקרנות הללו כלפי החוסכים והגמלאים שלהן, ובין הנכסים שיש לקרן, שכוללים תיק ניירות ערך סחירים ולא סחירים בהיקף אדיר, של סיוע ממשלתי משמעותי שניתן לקרנות עוד ב-2003 ושל כרית ביטחון ייעודית שהמדינה סיפקה בנוסף בעשור שעבר לקרנות הוותיקות למקרה של שינויים זמניים בריבית חסרת הסיכון.

נכסים של 400 מיליארד שקל

עמיתים מהווה כיום אחד מגופי ההשקעה המוסדיים הגדולים במשק, והוא מנהל נכסים בהיקף של כ-400 מיליארד שקל, בארץ ובחו"ל. ההיקף האדיר של הכספים שמנוהלים בשמונה הקרנות שמרכיבות את עמיתים - מבטחים הוותיקה, מקפת הוותיקה, קג"מ, נתיב, חקלאים, בניין אגד והדסה - נועד לספק מענה סוציאלי לכ-250 אלף מקבלי קצבאות - זיקנה, נכות ושארים, כ-100 אלף חוסכים פעילים בקרנות ול-10,000 מעסיקים שפועלים מול עמיתים עבור עובדיהן. בגלל הגיל המבוגר של החוסכים בקרנות הוותיקות, היקף מקבלי הקצבאות גדל מדי שנה בכ-13 אלף איש.

בכפוף להיקפי הכספים שמסתובבים בעמיתים הרי, גם גירעון של שברי אחוז הינו גירעון משמעותי שהיקפו נאמד בכ-3 מיליארד שקל. למעשה, המשבר הנוכחי פגע בעמיתי וגמלאי הקרנות הוותיקות בשני אופנים: דרך שינויים בריבית חסרת סיכון שזזה והגדילה את ההתחייבויות של הקרנות (בשל הצורך להוון אותן לערכים נוכחיים) ודרך התשואה השלילית שפגעה בצד של הנכסים, כשהפחיתה את ערכם.

למעשה, הגירעון כאמור, שתפח ברבעון הראשון בשיעור ניכר, הביא למיצוי הסיוע שבכרית הביטחון הייחודית לקרנות הוותיקות. אבל, הגירעון הנוכחי ממש אינו מבשר על קיצוץ מיידי והכרחי בזכויות החוסכים בקרנות הוותיקות.

מדוע? הגירעון האמור נרשם ברבעון הראשון השנה בעוד שהחישוב של הזכויות, ובמסגרת זו קיצוצן, נעשה בסוף שנה ולא במהלכה. לפיכך, תיקון בשווקים שיקטין את הגירעון, ייתר צורך שכזה. בהקשר זה נדגיש כי מנתונים שפרסמו גופי ניהול החיסכון לטווח ארוך "החדש" - ובראשם בתי ההשקעות וקבוצות הביטוח - עולה כי ההתאוששות בשוקי ההון הביאה לשינוי כיוון בתשואות.

מכאן שנראה כי בסוף חודש אפריל המצב בעמיתים השתפר, כמו כל בשאר השוק שמושקע בשוקי ההון, כשהתשואות החיוביות סייעו קרוב לוודאי להקטנת הגרעון ביחס למצב שהיה בסוף מרץ. עם זאת, כל הגופים שמנהלים חסכונות לטווח ארוך, ובכלל זה גם עמיתים מציגים עדיין, ככל הידוע, תשואות שליליות מתחילת שנה.

הגנה על זכויות עד 5%

אך לא רק זאת. לפי שעה, אין מה לדבר על קיצוץ בזכויות הגמלאים והחוסכים בקרנות הוותיקות שבהסדר בגלל משבר הקורונה אלא רק על גידול באפשרות שכך יהיה, בכפוף להתאוששות המשק והיציאה מהמשבר. זאת לא רק בגלל התשואות שהשתפרו או שהקיצוץ קורה רק בהתאם לגירעון בדוחות השנתיים, אלא גם משום שקיצוץ בזכויות בשל גירעון יכול לקרות רק כשהגירעון הינו מעל 5%, גם בהתחשב בסיוע ובכרית הביטחון או ששיעור הגירעון הוא מעל 3% במשך שלוש שנים רציפות.

כאמור, היווצרות עמיתים נטועה בהתערבות ממשלתית חריגה בשוק הפנסיה לפני כמעט 20 שנה, ושנעשתה כ-8 שנים לאחר שהמדינה כבר סגרה את קרנות הפנסיה הוותיקות להצטרפותם של חוסכים חדשים, ופתחה עבור אלה את קרנות הפנסיה החדשות. או אז, ב-2003, המדינה לקחה תחת ניהולה את קרנות הפנסיה הוותיקות בגרעונות גדולים והעמידה להן סיוע ממשלתי בסך של כ-78 מיליארד שקלים (בערכים של 2003), שיינתן במשך שנים ארוכות (ושטרם ניתן כולו). בעשור שעבר ניתנה לקרנות כרית הביטחון לשינויים בווקטור הריביות - מה שקורה עתה - ושהיקפה הנוכחי עומד על כ-41 מיליארד שקל.

אגב הגירעון שנרשם בעמיתים ברבעון הראשון השנה, בדוחות נכתב כי "השינוי בגירעון בתקופת הדוח נובע בעיקר מהשפעות התשואה והשינוי בווקטור הריביות על הנכסים ועל ההתחייבויות הפנסיוניות". בהקשר זה נציין כי התיקים המרכזיים בעמיתים רשמו ברבעון הראשון תשואות של 4.91%- במבטחים הוותיקה, 4.69%- במקפת הוותיקה ו-5.27%- בקג"מ (בשקלול הסיוע מהמדינה). זאת לעומת תשואות שליליות של 9.7%- בקרנות הפנסיה החדשות המקיפות.

תמרור אזהרה לעתיד

על כל פנים, נראה שמה שקורה עתה בעמיתים, מהווה תמרור אזהרה שהפסדי וקיצוצי זכויות יכולים לקרות לעמיתי הקרנות הוותיקות גם לאחר שהמדינה נתנה לעמיתי קרנות הפנסיה הוותיקות סיוע וביטחון בהיקפים תלת-ספרתיים של מיליארדי שקלים, וגם חתכה את זכויותיהם בשיעור ניכר בעת ביצוע ההסדר.

למעשה, בקרנות החדשות לא מדובר על קיצוץ דומה בזכויות משום שהן בהגדרה לא מבטיחות דבר לחוסכים, כשכל ירידה בתשואות, גוררת קיטון בסכום שצבור עבורם, ומכאן שגם בקצבה החודשית שיקבלו החוסכים בהן. ועדיין, הגם שלא מדובר בקיצוץ זכויות מעבר לפינה, הרי ש-17 שנה לאחר שהמדינה הוציאה את הקרנות הגרעוניות מידי ההסתדרות ונתנה להן סיוע בהיקפים אדירים, הקורונה מחזירה אותן לגירעון. בכל אופן, סוף מרץ השנה הוא הפעם השלישית שקרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר נמצאות בגירעון אחרי מימוש כרית ביטחון.

לצד עמיתי הקרנות הוותיקות שמקבלים סיוע אדיר מהממשלה עבור ימי הגמלאות שלהם, ישנה עוד אוכלוסייה שנהנית מהסדרי פנסיה מיטיבים: החוסכים לפנסיה תקציבית, שכלל לא חוששים ממה שקורה בשווקים, משום שזכויותיהם לפנסיה אינן קשורות בשוק ההון, וזאת גם בימי משבר שפוגע בכלכלה כולה.

לצד זאת נזכיר כי באוויר תלוי קיצוץ זכויות נוסף, בשיעור של כמעט 1.3% בשל כך שהמדינה עצרה את מנגנון העלאת גיל הפרישה לנשים. לפי שעה הקרנות כבר מחשבות את הקיצוץ האמור בגין אי העלאת גיל הפרישה לנשים, אך הן טרם קיצצו את הקצבאות בפועל. זאת משום שהמדינה והרגולטור האחראי פועלים לפיתרון הבעיה דרך חקיקה. 

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע