גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשבר עלול למחוק הישגים של עשור בהעסקת נשים חרדיות וערביות

מסמך שחיבר צוות מומחים מלמד: אופי העסקת נשים ערביות (משרות חלקיות, העסקה בשחור וללא תלושים) ושכרן הנמוך הכניסו את משפחותיהן למעגל העוני עם הוצאתן לחל"ת • בקרב החרדיות נפגעו במיוחד העובדות כמטפלות וכסייעות

נשים שהועסקו ללא תלושים, לא יקבלו דמי אבטלה (למצולמות אין קשר לכתבה)  / צילום: תמר מצפי, גלובס
נשים שהועסקו ללא תלושים, לא יקבלו דמי אבטלה (למצולמות אין קשר לכתבה) / צילום: תמר מצפי, גלובס

פערים חברתיים בעיתות משבר נוטים להתעצם והמשבר הכלכלי שבא בעקבות מגפת הקורונה אינו שונה במובן זה ממשברים אחרים. לאחרונה אנחנו נחשפים לעוד ועוד נתונים, שבהם החלשים ביותר בחברה הם גם הנפגעים ביותר. נתון בולט כזה מגיע מתחום התעסוקה. מנתוני מרכז המידע של הכנסת שפורסמו לפני כשבועיים עולה שנשים הן 47% מכלל המועסקים במשק, אך יותר מ-57% מהנרשמים בשירות התעסוקה בזמן משבר הקורונה. במקביל, יותר מ-55% מהתביעות לקבלת דמי אבטלה הוגשו על-ידי נשים. בכל ענפי הכלכלה הראשיים - שיעור תובעי דמי אבטלה מסך המועסקים בענף גבוה יותר אצל הנשים.

אבל גם בין הנשים, יש כאלה שנפגעות יותר. מסמך שנכתב בידי צוות מומחים, התארגנות עצמאית בהשתתפות מנכ"לית שדולת הנשים, מיכל גרא-מרגליות, ויו"ר נעמ"ת במשולש הדרומי, מייסם ג'לג'ולי, מתאר כיצד המשבר פגע קשה בעובדות חרדיות וערביות. מדובר בפגיעה שעלולה למחוק את הישגי שתי האוכלוסיות בעשור האחרון, שבו הן הכפילו את שיעור התעסוקה שלהן.

כניסה למעגל העוני

המסמך מציין ששיעור ההשתתפות של נשים ערביות בכוח העבודה נמוך משמעותית משל נשים יהודיות וגברים ערבים, אבל מתחילת שנות ה-2000 הוא נמצא בעלייה מתמדת ובשנת 2017 עמד על 35%, עם שונות גדולה על רקע דתי. בשנת 2018 שיעור ההשתתפות של נשים מוסלמיות עמד על 26.6%, של נוצריות על 53.1% ושל דרוזיות על 43.2%. לפי המסמך, כשליש מהנשים הערביות עובדות במשרות חלקיות - ויתר על כן, יותר משליש מהן עושות זאת לא מרצון - פער משמעותי מנשים יהודיות. הפרש השכר בינן לבין עובדות יהודיות עומד על כ-36%. נוסף, נשים ערביות סובלות מהפרה נרחבת של זכויותיהן. היעדר אכיפה מהווה גם הוא חסם בפני השתלבותן המיטבית בשוק העבודה.

עם פרוץ משבר הקורונה נשים ערביות רבות איבדו את עבודתן עקב הוצאה לחל"ת. מכיוון שרבות מהן משתכרות שכר מינימום או מועסקות במשרה חלקית, דמי האבטלה שיקבלו יהיו נמוכים מאוד ויכניסו אותן ואת משפחותיהן למעגל העוני. עוד לפני המשבר תחולת העוני של משפחות ערביות עמדה על 45.3% ב-2018. מבדיקה עם מספר לשכות תעסוקה ביישובים ערביים עולה, כי שיעור הנשים המובטלות או שהוצאו לחל"ת ונרשמו בלשכה מתחילת המשבר עומד על 40%-50%. בהתחשב בכך ששיעור הנשים הערביות העובדות הוא נמוך בהרבה משיעור הגברים, אז שיעור הנשים שהוצאו לחל"ת גבוה משמעותית משיעור הגברים.

במסמך מצוטטת מהא דקה, מנהלת לשכת התעסוקה בטייבה, שמסבירה ששיעור הנשים הערביות שעובדות "בשחור" עומד על כ-15%. נשים אלה לא יוכלו לקבל כל פיצוי עבור אובדן מקום העבודה. ורבות מהן נמצאות מלכתחילה במעגל העוני. קבוצה נוספת של עובדות ערביות, שמועסקות ללא תלושים או מקבלות תלושים פיקטיביים, תמצא את עצמה ללא יכולת לקבל דמי אבטלה. גם צעירות מתחת לגיל 20, שפוטרו או הוצאו לחל"ת, לא יוכלו לקבל דמי אבטלה או הבטחת הכנסה.

בטווח הארוך קיים חשש שחלק ניכר מהנשים הערביות המפוטרות לא יוכלו להשתלב מחדש בשוק התעסוקה - במיוחד אלה שמועסקות במסחר ובשירותים ועובדות קבלן, שנעדרות הכשרה מקצועית. בנוסף, קיים חשש כי עמדת החולשה, תחשוף נשים לניצול מצד המעסיקים, שינסו לצמצם הפסדים על חשבון העובדות. חשש נוסף נובע מהפגיעה ביכולת הכלכלית של צעירות ערביות להתחיל או להמשיך את לימודיהן האקדמיים או המקצועיים. נשים ערביות רבות מתחילות לעבוד מיד לאחר התיכון כדי לממן את הלימודים ובגילאים אלה הן לא זכאיות לדמי אבטלה.

לדברי ג'לגו'לי, "כבר כעת ברור שמשבר הקורונה משפיע על נשים ערביות יותר מאשר על כל קבוצה אחרת. אנחנו עלולים לחזור אחורה למצב שהיה לפני עשור, אם הממשלה לא תתעשת ותנקוט צעדים דרמטיים בהחזרת הנשים לשוק התעסוקה. הפתרונות חייבים להביא בחשבון את ייחודיותן ואתגרי התעסוקה שלהן שהיו אמורים להיפתר עוד לפני המשבר- כמו הקמת אזורי תעסוקה ביישובים הערבים, הכשרות מקצועיות מותאמות לשוק התעסוקה, פתרונות תחבורה ומסגרות מסובסדות לילדים ועוד".

קושי בקבלת מענקים

בראשית שנות ה-2000 שיעור התעסוקה של נשים חרדיות עמד על פחות מ-50%, ואילו היום הוא עומד על 75%. הפער בהשתתפות בינן לבין נשים יהודיות לא-חרדיות נמחק כמעט לגמרי.

עם זאת, קיים עדיין פער משמעותי בין הקבוצות מבחינת איכות התעסוקה וגובה ההכנסה. נשים חרדיות עובדות בממוצע פחות שעות מנשים לא-חרדיות, ושיעור החרדיות המועסקות במשרה חלקית גבוה במיוחד: 38.2% לעומת 21.9% מהנשים היהודיות שאינן חרדיות. הגורם המרכזי לכך הוא נטל הטיפול בבית ובמשפחה.

המסמך מציין, כי עובדות חרדיות רבות הן המפרנסות העיקריות במשק הבית וגם בימי שגרה שיעור העוני בחברה החרדית עומד על כ-43% (לאחר הוספת תשלומי העברה ומסים), לעומת 11% באוכלוסייה היהודית הלא-חרדית. למעלה מ-40% מהעובדות החרדיות מועסקות בתחום החינוך. כמו שאר עובדי ההוראה, הן לא הוצאו לחל"ת, ולכן נמצאות במצב טוב יחסית לשאר העובדות החרדיות. שיעור קטן יחסית של נשים חרדיות עובד בהייטק, וסביר שרובן ממשיכות לעבוד מהבית.

כרבע מתוך הנשים החרדיות שעוסקות בחינוך, הן מטפלות וסייעות. השכירות שבהן הוצאו לחל"ת. אלה הן עובדות שמרוויחות שכר נמוך, כך שכעת מצבן קשה. המטפלות במשפחתונים, גם של משרד הרווחה וגם העצמאים, הן עצמאיות ונמצאות במצב הקשה ביותר כרגע. הן אינן זכאיות לדמי אבטלה ורק חלקן הצליחו לקבל את המענק לעצמאים.
בעיה המייחדת עובדות חרדיות היא שלרבות מהן אין גישה לאינטרנט ולכן הן מתקשות להירשם בלשכת התעסוקה ובביטוח הלאומי לשם קבלת דמי אבטלה, וברשות המסים כדי לקבל מענק לעצמאים. בנוסף, נשים חרדיות רבות, שהעבודה שלהן תלויה בשימוש במחשב, התקשו לעבור לעבודה מהבית, מכיוון שאין ברשותן מחשב אישי או חיבור לאינטרנט.

עלות כבדה למשק

לדברי גרא-מרגליות, "אם משבר הקורונה ימחק לאורך זמן את ההתקדמות של העשור האחרון, לא רק ששיעורי העוני בקרב הקבוצות האלה יעלו - אלא תהיה עלות כלכלית כבדה אותה ישלם כלל המשק".

גרא-מרגליות גם מפנה את את תשומת לכך שבמהלך משבר הקורונה, "נשים כמעט לא היו שותפות לקבלת החלטות. לנשים חרדיות וערביות בוודאי לא היה ייצוג במוקדי קבלת ההחלטות, למעט יו"ר ועדת העבודה והרווחה הזמנית בכנסת, ח"כ עאידה תומא סולימן. התוצאה היא שצרכיהן פשוט לא הובאו בחשבון".

עו"ד מיכל גרא-מרגליות / צילום: יונתן בלום, גלובס

המסמך מציע שורה ארוכה של פתרונות לבעיות התעסוקה האלה, חלקם הן פתרונות כלליים יותר ברמה של ייצוג הולם לנשים בכלל, וערביות וחרדיות בפרט, בפורומים ממשלתיים. בנוסף, נדרשת חשיבה והתאמה מגדרית לצורכי נשים ובפרט למגזרים האלה.
כדי לשמור על הישגי התעסוקה בקרב ערביות נדרשת, בין היתר, שיפור בתחבורה הציבורית, תוכניות לימודים ייעודיות, הקמת אזורי תעסוקה ביישובים ערבים. בנוסף, נדרשת גם אכיפה אפקטיבית של חוקי העבודה בכל הנוגע לנשים ערביות.

בנוגע לנשים חרדיות מציע המסמך להנגיש כלפיהן את שירותי המדינה, כמו רשות המסים או שירות התעסוקה. בנוסף, יש לסייע לשלב אותן יותר בשירות המדינה ובשירותים המונציפליים. כמו יש לעודד סמינרים לבנות להכין את התלמידות גם למקצועות שאינם חינוך, כדי לגוון את יכולת ההשתלבות בשוק העבודה. 

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל