גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד סילקרואוד: "מי שחושב שהוא יגיע לשוק הסיני ויחנך אותו, נועד לכישלון"

ליאור ורונה הוא מנכ"ל ומייסד "סילקרואוד", חברת שיווק לשוק הסיני ● "בתקופה הזו הסינים חוששים לפגוש אזרחים זרים, משום שהם חושבים שהזרים לא לוקחים את הקורונה ברצינות, למשל שהם לא עוטים מסכות"

ליאור ורונה, בעלי חברת השיווק “סילקרואוד” הפועלת מול השוק הסיני / צילום: איל יצהר, גלובס
ליאור ורונה, בעלי חברת השיווק “סילקרואוד” הפועלת מול השוק הסיני / צילום: איל יצהר, גלובס

משבר הקורונה טלטל את ענף המדיה, ולא רק בישראל. בחודשים האחרונים התמקדו גופי התקשורת באייטמים שנסובים סביב המגפה והשלכותיה וזנחו נושאים אחרים. המפרסמים בלמו פעילותם, וגם יועצי התקשורת וחברות יחסי הציבור התמודדו עם הקפאת תקציבים וירידה חדה בפעילות. את הירידה הזו הרגיש גם ליאור ורונה, שלפני 3 שנים הקים חברה שעוסקת ביחסי ציבור לחברות ישראליות בינלאומיות בסין, כשהיקף הפעילות שלו ירד ב-50%.

הזירה

לפני 3 שנים הקים ליאור ורונה את Group Silkroad, חברת יחסי ציבור ושיווק לחברות ישראליות בינלאומיות בסין. כ"פועל יוצא של משבר גיל ה-40 שהתרחש כמה שנים קודם לכן. המשבר הזה דחף את ורונה ללמוד סינית. מזיהוי של הזדמנות בשטח ואחרי שנה וחצי של מחקר וחיפוש השותפים המתאימים, הוא פתח משרדים בבייג'ין, בשנחאי ובישראל.

ורונה מתגורר בישראל אולם טס לא מעט לסין, כשעוד היה אפשר. אחרי שהמשרדים בסין הושבתו "הם נלחמו על החיים", והיום העסק עובד שוב במתכונת מלאה, במסגרת המגבלות כמובן. לדבריו, "התקשורת צמאה לידיעות שהן לא קורונה".

השוק הישראלי: הממשק של ורונה הוא מול חברות ישראליות. "אנחנו הישראלים תמיד רוצים הכול כאן ועכשיו. אני ממליץ ללכת צעד אחר צעד. אין טעם לשפוך תקציבים על ההתחלה מבלי שביצעת ניסוי וטעייה, מבלי שהתאמת עצמך, מבלי שלמדת להתמודד עם תגובות. דרך אחראית עם תקציבים שפויים שמותאמים ללקוח ולמטרותיו תניב תוצאות, אבל זה יקרה בסבלנות. חברה שניגשת לשוק הסיני ורוצה למכור מוצר, למצוא מפיץ או להגיע למשקיע חייבת כתבות במדיה המקומית, משום שכמו בכל מקום, הסינים דבר ראשון יבדקו על החברה ב'באידו', המקבילה של גוגל בסין - אם אתה לא שם אתה לא קיים. כדי לפעול בסין יש לבצע התאמות נדרשות בשפה ובתרבות העסקית. זה פחות מסובך ממה שחושבים. עסקים עושים בין בני אדם, בהתנהלות נכונה ובסבלנות אפשר למצוא שם שותפים לדרך ארוכה. מי חושב שהוא יגיע לשוק הסיני ויחנך את הסינים לעבוד על-פי המודלים שהוא רגיל אליהם, טועה ונועד לכישלון".

החיים עצמם: "אנחנו ממוקדים בסין למרות שאנחנו פועלים גם בטאיוואן ובמדינות אחרות באסיה. בסין אין דבר כזה "חצי הריון". אי-אפשר לפעול בסין ולהצליח בלי שיש לך נציג או שותף מקומי דובר סינית, בלי שהחומרים השיווקיים שלך כולל אתר האינטרנט יתורגמו ויעברו לוקליזציה לסין, כולל התאמת צבעים ומסרים. גם האתר הכי מגניב באנגלית לא רלוונטי לסין. יש נכונות גדולה בסין לקבל טכנולוגיה ישראלית. בסין אולי אפשר לקנות מכשיר חשמלי או בגד במחיר זול אך לא כוח-אדם איכותי. אגב, מותגים בסין נמכרים במחירים יקרים יותר מאשר בישראל. כדי להצליח בסין צריך לאהוב אותה על מה שהיא. לדעת לכבד ולאהוב את תושביה, מי שמגיע חשדן וביקורתי לא יצליח לעולם. לקחתי מהתרבות הסינית את ההקשבה, אני אוהב את תרבות האוכל, סביב השולחן אין צלחות אישיות אלא צלחות מרכזיות והמארח מחלק לכל השאר. יש משהו יפה בזה. חשובה לסינים היכולת להכיר אותך כבן אדם, מה אתה עושה מעבר לעסק".

המתחרים: "המתחרות הן חברות PR מקומיות. אנחנו ניגשים למכרזים, גם של גופים גדולים שפונים לחברות סיניות. היתרון שלנו כחברה סינית-ישראלית הוא שאנחנו יודעים להגיע לתקשורת הסינית שנמצאת בישראל לצד קשרים מעולים עם העורכים והעיתונאים הבולטים בתקשורת הסינית. החברות הישראליות שמחפשות יחסי ציבור בסין מבינות שלי יש מה להפסיד. אני לא יכול להרשות לעצמו שלא תהיה מרוצה היות שאני נשען גם על פרסום מפה לאוזן, וזה עובד".

מהלך שיווקי שאתה גאה בו: "לפני שבוע עשינו פרויקט לאוני' העברית בירושלים. כתבת של ערוץ שינחואה שזה כמו ה-CNN הסיני הגיעה עם משלחת שראיינה את בכירי האוניברסיטה וגם סטודנטים סינים שחוקרים יחד עם ישראלים גם בתחום הקורונה. יצאה סדרת כתבות שהביאה להד מטורף גם בגופי תקשורת אחרים. זו תקופה מורכבת לקשרים בינלאומיים ואין לי ספק שבעקבות הפרסומים יהיו סטודנטים סינים שיבואו ללמוד בישראל. מעבר לפרנסה זה ממלא אותי בגאווה. לקוח שלנו בתחום האוטומוטיב גייס 32 מיליון דולר ממשקיע סיני אחרי פעילות שעשינו לו במשך שנה. המשקיע הגיע לארץ והחלטנו לתת את הסיפור בבלעדיות לעיתונאי סיני שראיין את מנכ"לי שתי החברות. את הסינים אסור להפתיע ואת הכול תיאמנו מראש. פורסם ראיון בעיתון מאוד נחשב והיו"ר בא אישית להודות לי. 

"בנוסף, הפקנו סרטון תמיכה בעם הסיני בהשתתפות ילדים מישראל ודוד ד'אור ביוזמת מרכז החדשנות של מחוז ג'יאנסו בישראל, סרטון אחר של האוניברסיטה הסינית בהשתתפות הסגל והסטודנטים. שני הסרטונים הופצו ברשתות החברתיות וזכו לסיקור רחב, הסרטונים מועמדים בתחרות פעילות PR בזמן הקורונה. וכמובן, גאה בכך ששכנעתי את עיריית תל-אביב להאיר את בניין העירייה בצבעי דגל סין כהבעת תמיכה, פעילות שגם היא סוקרה בתקשורת הסינית ועשתה טוב לעיר תל-אביב ולמדינת ישראל בדעת הקהל הסינית".

מהלך שהייתי רוצה למחוק: "בתחילת הדרך, בניגוד לעצת שותפי הסיני, סגרתי עם לקוח למרות שהוא לא היה בשל לפעילות בסין מבחינת התאמתה תרבות עסקית לשוק בסין. האמנתי כי אצליח להשפיע על הלקוח אבל הייתי אופטימי מדיי".

מה שקורה עכשיו: "כל בוקר בשעה 5:30 יש לי פגישת זום עם הצוות בסין. המדיות שם רעבות לחדשות שהן לא רק קורונה. העובדה שהתעופה הבינלאומית מנוטרלת ברובה הובילה לפתרונות של עבודה מרחוק, ראיונות שמתבצעים במייל. זה פתרון זמני. ברמה הגלובלית אין תחליף לקשר האישי. זום הוא פתרון מצוין וגם אי-מייל אבל הקשר האישי יחזור. בתקופה הזו הסינים חוששים לפגוש אזרחים זרים, משום שהם חושבים שהזרים לא לוקחים את הקורונה ברצינות, למשל שהם לא עוטים מסכות. בתחילת המשבר בישראל פחדו להיפגש עם הסינים, עכשיו זה קורה שם כלפי הזרים. עד שהעולם יחזור למה שהוא היה אנחנו נעזרים בעולמות האונליין. אנשים עדיין רוצים לרכוש טכנולוגיות ישראליות ודווקא היום כשכולם בהלם זה הזמן לקבל חשיפה בתקשורת. בתקופה האחרונה הכותרות הראשיות בעיתונים המובילים במדינה כבר לא עוסקות בקורונה. בסין חזרו לחיות, לצאת למסעדות ובתי קפה. אבל עד שלא תהיה תנועה אווירית ובינלאומית המצב רחוק מלהיות שגרה. עם זאת, מבחינתם הקורונה תהיה עוד פרק בהיסטוריה הארוכה של אומה חזקה שמחוברת למסורת ולמשפחתיות. הסינים מרבים להשוות בינם לבין האומה היהודית ולא בכדי".

פוליטי

על מעורבות הממשל הסיני בתקשורת המקומית: "זאת עובדה. הממשל מעורב בתקשורת וחברה שפעילה בסין צריכה לקחת את העובדה הזו ולהתמודד איתה, המסרים שלה והמוצרים שלה צריכים להיות מותאמים לזה עם ראייה ורגישות לנושאים הפוליטים. חברות סייבר ישראליות כמעט שלא רלוונטיות בשוק הסיני כי יש להן אינטרסים עם משקיעים אמריקאים, האמריקאים יזהרו להשקיע בחברה שיש לה קשרים בסין. להבדיל ממה שקורה בישראל, בסין העיתונאים לא יתקפו את הממשל. שם יש משטר שונה ומקבלים את זה. מבינים שאת החופש הם יקבלו בנושאים אחרים כמו כלכלה ותעסוקה. מה שכן, אפשר להשמיע ביקורת על שירות לא טוב שאזרח סיני קיבל מגוף ממשלתי. הממשל מתייחס לזה ברצינות, הביקורת תהיה על השירות ולא על הממשל".

אישי

"בגיל 40 הלכתי ללמוד סינית בעצתו של משה ויגדור, מנכ"ל מרכז מנדל בישראל. לאחר מכן למדתי עם מורה פרטית בשם רוזה שהגיעה מטאיוואן בעקבות נישואיה לד"ר אלכס פבזנר, ראש המרכז לתקשורת סינית בישראל שהפך גם ליועץ בכיר לחברת סילקרואד. העבודה הראשונה הייתה לפני 4 שנים כשפנתה אליי חברה טובה, יונת ברלין (מנכ"לית חברת ההיטק גאלה) שרצתה שאסייע לה בהפצת הודעה לתקשורת לסין. לא היה לי מושג מה ומי. אחרי שבוע פנה אדם נוסף באותה בקשה והבנתי כי שיש פה הזדמנות. הסינים בטוחים שאני מבין הכול בסינית. לא פתחתי את העסק ביום אחד ולא חשבתי להרים חברת PR סינית. במשך שנה וחצי עשיתי מחקר ובחנתי את השוק עד שמצאתי את השותפים הסינים הנכונים. יש לי סמנכ"ל קנדי שחי 12 שנה בסין והוא גאון סושיאל מדיה".

מודל לחיים: ג'ף בזוס (מייסד ונשיא אמזון). "כקורא מושבע של ביוגרפיות, הוא זה שהשפיע עליי הכי הרבה. המיקוד שלו, הדרך שעבר, ההחלטות הניהוליות, הרקע המשפחתי ולאן שהוא הגיע לא יכולים להשאיר אך אחד אדיש. בעולם פחות חומרי הייתי בוחר בדיימון ראניון שידע לצייר במילים את ניו יורק יותר מכל אחד אחר, נתן יהונתן ורוני סומק, כל אחד בתקופתו, המשוררים הישראלים הטובים ביותר. אני אוהד שרוף של מנצ'סטר יונייטד - לא משנה היכן אני נמצא בעולם, מה הבדלי השעות, אני לא מפסיד משחק".

על רגל אחת

תפקיד: מנכ"ל ומייסד של סילקרואוד, חברת יחסי ציבור ושיווק לחברות ישראליות בינלאומיות בסין
גיל: 47
מגורים: תל-אביב
מצב משפחתי: נשוי לדנה ואב ל-4, שלושה בנים ובת
לקוחות בולטים: טאבולה, ארבה רובוטיקס, אייסייט, ואלנס, מכון היצוא, האוניברסיטה העברית, משרד הכלכלה ועוד.
על הפרק: "עובדים כעת על פתיחת סניף סילקרואד באירופה ויש כבר כיוון פרקטי"

המספרים מדברים

שנת הקמה: 2017
מספר עובדים: 2 בישראל ועוד 60 עובדים בסין
מספר לקוחות: "עד עכשיו נתנו שירותים ליותר מ-30 חברות ישראליות ולעוד עשרות חברות בינ"ל"

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר