גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלייה של יותר מ-100%: זוכרים שמחיר הנפט ירד אל מתחת לאפס? התרגשתם? הפסדתם

העימות בין רוסיה לסעודיה הומר בהסכם, המלאי בארה"ב ירד, הנהגים חוזרים לכביש - ומחיר הזהב השחור רשם קאמבק מהשפל ההיסטורי • גיל בפמן, לאומי שוקי הון: "מי שבעיקר ירוויח הן יצרניות הנפט הגדולות עם יכולת יצוא ומגזר האנרגיה בארה"ב" • האם פגישת אופ"ק הקרובה תשנה את התמונה?

שדה נפט / צילום: Todd Korol, רויטרס
שדה נפט / צילום: Todd Korol, רויטרס

מצוקת האחסון של הנפט במאי האחרון, לצד המחיר השלילי אליו הגיעו החוזים על הנפט, נראים רחוקים כעת נוכח ההתאוששות בחודש החולף. החזרה לפעילות חלקית לפחות אצל מרבית מהכלכלות בעולם, לצד הירידה במלאי הנפט בארה"ב זה השבוע השני ברציפות, דחפו את מחיר הנוזל השחור לעלייה בשיעור דו-ספרתי לעומת שפל של שלושה עשורים שנרשם בצל משבר הקורונה.

מעבר לכך, המהלך הגלובלי לצמצום היצע הנפט - כפי שהסכימו מפיקות הנפט הגדולות החברות בארגון אופ"ק בהובלת סעודיה, יחד עם המדינות מחוץ לארגון, בהובלת רוסיה - מספק רוח גבית לנפט, והיום הן צפויות להיפגש שוב ולדון על המשך צמצום ההפקה על מנת לתמוך במחיר הנפט.

החוזים על הנפט למסירה ביולי ממשיכים מגמה של התאוששות, כאשר האנליסטים בשוק צופים שמפיקות הנפט בהובלת סעודיה ורוסיה יאריכו את הגבלות התפוקה בתגובה למשבר בתעשיית האנרגיה.

צריך לציין כי ההשקעה בנפט נחשבת ספקולטיבית ונעשית לרוב דרך תעודות סל או קרנות ועל אלו חלות עליות גלגול של החוזים למסירה. לא ניתן לרכוש את הנפט באופן ישיר (את מחיר הספוט המיידי), אלא אם יש לכם מקום בבית לאחסון חבית, ולכן צריך לקחת בחשבון כי ההשקעה בתעודות למיניהן נושאות בצדן עלויות גלגול. הפער בין החוזים משקף את עלות האחסון של חבית נפט במשך אותו חודש. כך שכדי לגרוף רווחים, מחיר הנוזל השחור צריך להציג עלייה פנומנלית.

בדרך לעוד קיצוץ בתפוקה

מחירי חוזי הנפט הגולמי למסירה ביולי עולים לרמתם הגבוהה ביותר מאז מארס, אחרי שצנחו אל מתחת לאפס לראשונה בהיסטוריה ב-20 באפריל כתוצאה מהיעדר מתקני אחסון לעודפי הנפט. הנהגים שחוזרים לכבישים במדינות בארה"ב ובעולם, מזינים את המהפך הזה.

העליות הגיעו לאחר שקרטל אופ"ק ורוסיה הקדימו שיחת ועידה מתוכננת על קיצוצי תפוקה בעתיד מיום שלישי הבא להיום (ה'). הצדדים קרובים להארכת הקיצוצים הנוכחיים עד 1 בספטמבר, מהלך שלהערכת אנליסטים יתמוך במחירי הנפט על רקע הביקוש העולה.

עם זאת, המחירים נוטים להיות תנודתיים מאוד סביב דיונים של אופ"ק, וחלק אנליסטים מסופקים אם רוסיה וכמה ממדינות אופ"ק יצייתו לחלוטין להסכם קיצוצים כלשהו. לסעודיה ורוסיה היה סכסוך תפוקה מוקדם יותר השנה, שהעלה את התפוקה העולמית כאשר הביקוש קרס. הסכם שהושג באפריל לקיצוצי תפוקה, סיים את הסכסוך.

לדברי גיל בפמן מלאומי שוקי הון, "ההתאוששות הצפויה במחיר הנפט במהלך המחצית השנייה של 2020, עשוייה להוות סיכון להסכם מכסות הייצור של OPEC+ (הכוונה למדינות OPEC ומדינות מפיקות נוספות, בעיקר רוסיה) ובסיס למבחן למחויבות של חברי הארגון למכסות שהוטלו ושלא יתפתו להגביר את יצור הנפט בשל העלייה במחיר הנפט. בפרט על רקע הרצון הרוסי להפחית את מכסות הייצור עליהן סיכמו בארגון OPEC+.

"במידה שחלק מהמפיקים הגדולים בארגון OPEC+ ינצלו את מחירי הנפט הצפויים לעלות ולא יעמדו במכסות הייצור, אנו צפויים לראות חזרה למלחמת מחירים כפי שהייתה במהלך מרץ. אולם להערכתנו, לעת עתה, הסיכויים לחזרה למלחמת מחירים, בעוצמה שנראתה לאחרונה, נמוכים.

"להערכתנו, הקיצוץ בייצור הנפט של מדינות OPEC+ צפוי להמשיך להפחית את הלחץ על מקומות אחסון הנפט. במידה ולא יהיה גל הדבקה שני משמעותי של וירוס הקורונה והביקוש למוצרי נפט ימשיך לעלות בקצב הנוכחי וכן חברי OPEC+ יעמדו במכסות הייצור, אזי המאזן בשוק הנפט צפוי להשתנות ברבעון השלישי משוק עם עודף היצע גדול לשוק עם עודף ביקוש קטן. במידה שיתפרץ גל הדבקה שני משמעותי של וירוס הקורונה, הסגרים צפויים לחזור והביקוש לנפט צפוי לרדת חזרה", אמר בפמן.

במבט לסוף 2020, החוזים העתידיים מצפים לעליית מחירים לכ-39 דולרים לחבית BRENT ומחיר חבית נפט מסוג WTI צפוי להתייצב סביב 36 דולר. להערכת בפמן, לקראת סוף השנה, הצפי להתאוששות וצמיחה בפעילות הכלכלית צפוי לגרום למחיר הנפט לעלות". במידה והתפשטות וירוס הקורונה תיבלם עד סוף 2020 והמדינות החברות בארגון OPEC+ יעמדו במכסות, מחיר נפט מסוג BRENT צפוי לעלות במהלך 2021 לסביבות ה-50 דולר לחבית", מסכם בפמן.

בחלוקה למדינות, אומר פבמן כי "לגבי המרוויחות, זה יחסית החלק הקל, כי אלו הן יצרניות הנפט המייצאות. הדגש הוא על מדינות עם יכולת יצוא טובה, להבדיל ממדינות עם נפט, אך ללא יכולת לייצא עקב בעיות כמו אמברגו או מלחמת אזרחים (לוב, וונצואלה). במסגרת רשימת המדינות המייצאות הגדולות, יש את רוב מדינות המפרץ הפרסי (סעודיה, עיראק, איחוד האמירויות וכווית) , רוסיה וקנדה. עליית מחירי הנפט, אם תישמר, צפויה להיטיב עם סקטור מפיקי האנרגיה בארה"ב, זאת למרות שהיצוא של ארה"ב איננו גדול, אך ישנה צריכה מקומית גדולה יחסית.

"איראן יכולה לגרוף רווח אם היא תמשיך לייצא נפט לוונצואלה, למרות הסנקציות השונות. איראן יכולה להרוויח גם בהגדלה נוספת של מכירה בשוק שחור, כפי שהיא עושה מזה זמן, ולהציע הנחות מן המחיר הגבוה בשוק הנורמטיבי למי שיהיה מוכן לרכוש מאיראן בשוק השחור.

"לגבי המפסידות, זה מורכב יותר, כי זה תלוי גם במידת ההתאוששות של המדינות שרוכשות נפט. מפסידה מרכזית היא כנראה סין, אם היא תמשיך לייבא את הכמויות שהיא מייבאת על פי הסכמים רב-שנתיים, זאת בזמן שהביקוש למוצרי נפט המיוצרים בסין נמוך מן הרמות הנורמליות. המשמעות היא של המשך עליית מלאי נפט מאוחסן, אך במחירים הולכים וגדלים וצורך 'לשבת' על מלאי זה לאורך זמן. לגבי שאר המדינות, קצב המכירות של תזקיקים עדיין נמוך, בפרט בהודו, שם הייתה ירידה חדה בצריכת תזקיקי נפט. הודו היא יבואנית נפט מרכזית בעולם, אך חלה ירידה חריפה בביקוש שלה לדלק, והיא עדיין איננה צריכה לייבא כמויות גדולות במחירים הגבוהים יותר ויכולה להתבסס על המלאי הקודם שנרכש במחירים נמוכים יחסית".

הבארות בארה"ב ייפתחו שוב?

בינתיים, המשקיעים עוקבים מקרוב גם אחרי ההפקה בצפון אמריקה, שבה חברות רבות סגרו בארות קידוח בתגובה למחירי השפל. אם המחירים ימשיכו לטפס, הבארות הללו ייפתחו מחדש כנראה והתפוקה תעלה, ותשפיע אולי לרעה על המחירים.

"המשך של הגאות במחירי הנפט ברבעון השני עלול להתברר כהתפתחות שלילית", כתב אנליסט סחורות ב-UBS ניהול הון.

מהירות ההתאוששות של מחירי הנפט הפתיעה משקיפי שוק רבים. הביקוש חזר לעצמו במהירות בסין, הצרכנית הגדולה ביותר של חומרי גלם, והתנועה עולה בהדרגה בחלקים מארה"ב ואירופה.

אנליסטים רבים צופים שההבראה תהיה קופצנית. מחירי הנפט עלו מהר יותר ממחירי הבנזין, ולבתי הזיקוק שהופכים נפט למוצרי דלק, יש פחות תמריץ לקנות עוד נפט גולמי. בו זמנית, כמות גדולה של נפט סעודי עושה את דרכה לצרכנים גדולים כמו ארה"ב וסין.

עלייה ביבוא הנפט מסעודיה הובילה לגידול ניכר במאגרי הנפט הגולמי בארה"ב בשבוע שהסתיים ב-22 במאי. לפני כן נרשמה ירידה חדה במלאים, שהובילה לעלייה במחירים, כי היא אותתה שעודפי התפוקה העולמיים בירידה. 

אנליסטים עוקבים גם אחרי מסלול הסערה הטרופית כריסטובל במפרץ מקסיקו הדרומי. היא צפויה לנוע צפונה בימים הקרובים, וכל פגיעה בפעילות האנרגיה באזור זה, תגרום להקטנת ההיצע של הנפט. 

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מתמתנות הירידות באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה