גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה חיסלה את הספורט? יש ליגות שעוד ירוויחו ממנה

הליגה הגרמנית חזרה מוקדם לפעילות ונהנית מבלעדיות טלוויזיונית וחשיפה שעשויה להיות שווה לה הון ● בכדורגל הישראלי מקווים שהמשבר יאיץ שילוב של הימורים על משחקים בזמן אמת, דבר שנחשב לפוטנציאל הכנסה אדיר

רוברט לבנדובסקי עם תומאס מולר, באיירן מינכן, בונדסליגה / צלם: רויטרס
רוברט לבנדובסקי עם תומאס מולר, באיירן מינכן, בונדסליגה / צלם: רויטרס

באוקטובר 1987 יצאה לדרך שביתת השידורים הגדולה של רשות השידור. במשך 52 ימים נאלץ הציבור לנדוד מקול ישראל ומהערוץ הראשון לתחנות מתחרות, חתרניות, אזוריות וקיקיוניות. כשהשביתה הסתיימה התברר כי ההישג הגדול של עובדי רשות השידור היה ביצירת עתיד חדש, אבל הפוך מזה שהתכוונו אליו. לנצח השתנו הרגלי האזנה והצפייה של הציבור הישראלי - גל"צ הפכה בחסות השביתה מתחנה "נחמדה" (כך היא כונתה על-ידי ח"כים בדיון שנערך אז בכנסת ובו עלה חששם כי הציבור יסטה אליה מדרך הישר) לתחנה ששברה את המונופול של קול ישראל; והערוץ השני זכה בחסות השביתה לכרסם בערוץ הממלכתי ולמעשה האיץ את מותו מבחינת נתוני צפייה.

מה לכל זה ולספורט? עניין של ניצול חלון הזדמנויות. החזרה המוקדמת לפעילות של ליגות ספורט ממשבר הקורונה עשויה לקצר עבורן תהליכים של שנים. חלקן בונות על כך שהיציאה לדרך שבועות ספורים לפני ליגות אחרות תיצור הזדמנויות עסקיות בזמן שעולם הספורט כולו מושבת.

מי שמנצלת את הוואקום הנוכחי בספורט היא הבונדסליגה הגרמנית, הראשונה מבין הליגות הגדולות באירופה שחזרה לפעול. אמנם מול יציעים ריקים, אבל חזרה. במשך שנים ארוכות רואים בליגה הגרמנית את הסכמי השידור הגדולים של הפרמיירליג האנגלית, ואת נתוני הצפייה שלא מתקרבים לאלו של הליגה האנגלית והספרדית. אבל בשבועיים שמאז חזרת הליגה ודווקא מול יציעים ריקים המספרים הם אדירים. יו"ר באיירן מינכן, קארל היינץ רומיניגה, מדבר על "חלון הזדמנויות גדול" שבמסגרתו תוכל הבלעדיות הזמנית של הליגה הגרמנית להביא אותה למיליארד צופי טלוויזיה.

ההערכות של רומיניגה לגבי התלהבות גלובלית מתבררות כנכונות. בהיעדר ליגות מקומיות פעילות וספורט בכלל, באנגליה הפכה הבונדסליגה למוקד צפייה ספורטיבי מרכזי. ערוץ BT (בריטיש טלקום) הבריטי ששידר את הדרבי של חבל הרוהר בין שאלקה לדורטמונד לפני שבועיים רשם 652,000 צופים בפיק (1.4 מיליון צופים כולל בדיגיטל) - שיעור גבוה פי חמישה ממשחק הבונדסליגה האחרון ששודר ב- BT ערב פגרת הקורונה. הכדורגל הגרמני נהנה משיעורי צפייה גבוהים באסיה, בקולומביה, ברזיל, במקסיקו, ביפן ובהודו.

גם בישראל הבלעדיות עושה טוב לבונדסליגה. אין כדורגל אנגלי, אין כדורגל ספרדי, אין ליגת אלופות, אין NBA, ובעצם אין שום פעילות משמעותית מחו"ל במקביל. זה מה שיש לראות. והיא עשתה טוב גם לזכיינית השידורים צ'רלטון, שבעזרת החזרה המוקדמת של הבונדסליגה הצליחה להחזיר אלפים רבים למעגל המנויים שלה.

הריצה של הליגות לתוך מחזור השידורים היא הנושא המרכזי בחזרה מהקורונה. בעיקר כי נתח ההכנסות העיקרי היום בספורט המקצועני הוא זכויות שידור. בארה"ב, 88 מתוך 100 המשדרים הנצפים ביותר בשנת 2019 הם שידורי ספורט. ומכאן גם התחרות האדירה בארה"ב על החזרה לפעילות. הליגה האמריקאית שתצליח ליצור לעצמה בלעדיות ולו לתקופה קצרה מאוד של זמן, גם ללא קהל ביציעים, עשויה להרוויח עוד צופים שבימים רגילים מעדיפים ענפים אחרים, ובשאיפה שחלק מהם יתאהבו ויישארו אחר כך. נתוני רייטינג גבוהים יאפשרו לרשתות להגדיל את המחיר שהן גובות עבור פרסום. ומצד שני, ליגות שיאבדו צופים או עניין יתקשו לדרוש מחיר גבוה יותר במכרז השידורים הבאה שיוציאו.

מי שיחזור מוקדם לשחק ירוויח

חלק מהליגות שהצליחו לצאת לדרך מוקדם זכו בחודשיים האחרונים להצעות כספיות מחברות הימורים, שחיפשו כל פלטפורמה אפשרית להציע משהו למהמרים. חברות הימורים שאיבדו ברגע אחד את הליגות הגדולות של אירופה, את עונת ה- NBA , את ליגת האלופות טורנירי טניס, בייסבול, וכמובן את טורניר יורו 2020 שנדחה - מוכנות פתאום להתקשר עם כל ליגה זניחה, בכסף כמובן, הכל כדי שאפשר יהיה להגדיל את אפשרויות ההימורים.

בליגת העל הישראלית, שהייתה מהראשונות באירופה שחידשו פעילות (ביחד עם הליגה הפולנית), החזרה המוקדמת שיחקה תפקיד במימוש הסכמים קיימים. למשל, להסכם השיווק עם הטוטו על סך 73 מיליון שקל לעונה היה חלק משמעותי בדחיפה של הליגה לחזור לפעילות. עם חזרת הליגה וקיום כל המשחקים המטרה היא כי ההסכם יקוים עד תומו והקבוצות יוכלו לקבל את שמגיע להן.

וזה נע לשני הכיוונים - ליגות שלא חזרו או שהחליטו לקצר את העונה ייאלצו לעמוד מול חברות הימורים ולהגיע להסדרים של החזרת כספים מאחר שלא הצליחו לממש עבור חברות ההימורים את הזיכיון כלשונו.

הקורונה תאיץ את ההימורים בזמן אמת בישראל?

נושא ההימורים הופך בחסות הקורונה להזדמנות כלכלית נדירה עבור הכדורגל הישראלי. בכירים בכדורגל הישראלי אומרים ל"גלובס" כי "הקורונה עשויה לקדם מאוד את ההכנסה של הימורים בזמן אמת ( Live Betting )". הכוונה היא לאפשר לטוטו לייצר פלטפורמה של הימורים בזמן אמת על משחקי כדורגל ישראלי, משחק שנחשב בעולם ההימורים לאפיק הכנסה משמעותי ולמעשה גם מגדיל את זמן האפשרויות להמר (ההימור נמשך גם כשהמשחק מתקיים).

ליגת העל אמורה לשמש כפיילוט, והשיחות בין האוצר לאנשי הכדורגל מתמקדות בניסיון להכניס את ההימורים בזמן אמת כבר בחוק ההסדרים הקרוב.

הצורך של המדינה במקרה הזה הוא ברור: הגדלת ההכנסות של הטוטו תאפשר להזרים עוד כסף לקופת האוצר, בעקבות הרפורמה בשוק ההימורים שנכנסה לתוקף וקובעת כי רווחי הטוטו עוברים ישירות לקופת האוצר ולא לספורט.

האצת של הכנסת ההימורים בזמן אמת עשויה לסייע מאוד גם לאוצר במסגרת ניהל הליך הפיצוי של מינהלת הליגה בכדורגל. מינהלת הליגה הגישה לאוצר לאחרונה מסמך ובו דרישה לפיצוי בסך 80 מיליון שקל בגין נזקי הקורונה. בכדורגל הישראלי יהיו מוכנים לוותר על חלק גדול מהסכום, בתמורה לדחיפה של האוצר של הימורים בזמן אמת.

זה אמנם לא עניין פשוט כל כך ברמה הציבורית להעביר החלטות על הרחבת פלטפורמות הימורים בימים שבהם יש מאות אלפי מובטלים ולציבור יש פחות כסף. אבל לא בטוח שהאוצר יכול לסרב כרגע לכסף חדש, שמניעתו מייצרת תנועה מקבילה לשוק ההימורים הלא-חוקיים.

מבחינה כלכלית זוהי גם המתנה הגדולה ביותר שעשויה להשאיר כאן הקורונה לספורט. והיא שווה זהב במונחים של הספורט הישראלי, מאחר ויש לה השפעות על כלל התעשייה. העיקרית שבהן היא הסכם הטלוויזיה החדש של מינהלת הליגה בכדורגל - אם במינהלת נהנו במכרז האחרון מתחרות בין צ'רלטון לפרטנר שהובילה לכך שמחירי הזכויות של הכדורגל הישראלי שילשו את עצמם, ל-126 מיליון שקל לעונה, ההערכה כעת היא שהסכם שידורים חדש שבמסגרתו יקבל הזכיין אפשרות להציע לטוטו להריץ על גבי המסך את רשימת ההימורים בזמן אמת עשויה להיות שווה הון לזכיינית השידור.

כך תוכל המינהלת להפוך את מכרז השידורים לאטרקטיבי יותר ולהשיג תמורתו סכום משמעותי מאוד.

עוד כתבות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה