וול סטריט היא כידוע הבורסה הגדולה בעולם, וכל חברה בעולם שמעוניינת להפוך לציבורית לוטשת עיניים אליה מתוך רצון להיסחר בה - שם יש את כל האקשן, המחזורים, האנליסטים, המשקיעים. ועדיין, יש חברות ממדינות אחרות בעולם, לרבות ישראל, שרושמות את מניותיהן בבורסה נוספת, לרוב בבורסה המקומית שלהן. החברות האלה נקראות חברות דואליות והמניות - מניות דואליות שמכונות גם מניות ארביטראז' ([לארביטראז]).
הסיבה העיקרית לרישום הכפול היא הבורסה בתל אביב שקוראת לחברות האלה להירשם למסחר גם כאן על מנת להגדיל את היקפי המסחר ואת רשימת החברות האיכותיות. כדי למשוך אותן מעניקה הבורסה בת"א לחברות האלה הטבה בדמות ויתור על דרישה לעמידה בכללי הרגולציה המקומית, אלא רק עמידה ברגולציה במדינה שבה רשומה החברה למסחר מלכתחילה. כאמור, לרוב מדובר בארה"ב, אבל יש מניות ישראליות דואליות שרשומות למסחר בבורסות אחרות בעולם, כמו לונדון, סינגפור וקנדה.
המניה הדואלית המוכרת ביותר לישראלים היא טבע , אבל אחריה הצטרפו לרישום הכפול גם מניות נוספות כמו נייס , אלביט מערכות , גילת , טאואר סמיקונ' , פרטנר תקשורת ועוד.
הרישום הכפול הזה מאפשר למשקיעים להרוויח מהפער במחירי המניה השונים בשתי הבורסות הנפרדות. לפער הזה קוראים ארביטראז' (Arbitrage), והוא מהווה פוטנציאל לרווח חסר סיכון, מצב שכידוע בעולם ההשקעות כמעט ואינו קיים.
איך זה עובד?
נניח שמניה מסוימת נסחרת בבורסה אחת ב-110.5 דולר ובבורסה אחת במחיר שווה ערך ל-110.7 דולר. כלומר, קיים כאן פער ארביטראז' של 0.2 דולר. במצב כזה יכול המשקיע לקנות את המניה במחיר הנמוך מבין השניים ובו זמנית למכור אותה במחיר הגבוה, ולהרוויח מהפרש המחירים, לכאורה ללא סיכון.
רווח ללא סיכון? רק לכאורה
אלא שבפועל זה לא כל כך פשוט. ראשית, כשמדובר במניה דואלית שנסחרת הן בוול סטריט והן בתל אביב, אפשר לחפש ארביטראז' רק בשעות שבהן יש חפיפה בשעות המסחר, כלומר בשעת המסחר האחרונה בתל אביב שהיא תחילת המסחר בוול סטריט, או עם תחילת המסחר בתל אביב בבוקר לאחר הסגירה של ליל אמש בוול סטריט. האפשרות השנייה לא קיימת בפועל מאחר שברגע שהמשקיעים רואים את המחיר האחרון בוול סטריט, הם מבינים שהמחיר בתל אביב כבר אינו עדכני, כך שהוא צפוי להתכנס למחיר שיווי משקל כבר בפתיחה, והארביטראז' ייסגר.
שנית, מדובר כאמור ברווח קטן, כך שמשקיעים "רגילים" לרוב לא יצליחו ליהנות ממנו בגלל עמלות המסחר שהם משלמים. כלומר, נדרשים שחקנים גדולים מאוד, כמו קרנות גידור שמתמחות בארביטראז' וכמעט לא משלמות עמלות, כדי להצליח להפיק רווח של ממש מהסיטואציה.
שלישית, צריך לזכור שכאשר מניה נסחרת בשתי בורסות שונות, היא נסחרת גם בשני מטבעות שונים, והחשיפה למט"ח והשינויים בשערי החליפין עלולים לקזז את הרווח ואולי אף לגרום להפסד.
אגב, המניות הדואליות הן רק דוגמה אחת למצב שבו מתקיימים פערי ארביטראז', ואפשר למצוא אותם בשוקי הסחורות - כאשר אותה סחורה נסחרת בשווקים שונים, וגם בשוק הפורקס - כאשר הרווח מבוסס על ההפרשים בין שערי החליפין של המטבעות.
ארביטראז' יומי וההשפעה על פתיחת המסחר בבורסה המקומית
במסחר במניות הארביטראז שנסחרות גם בבורסה המקומית וגם בוול סטריט יש טווח זמן שאז המסחר מקביל ואז יש ארביטראז' אמיתי. המסחר בבורסה המקומית מסתיים לרוב ב-17:25 בעוד שהבורסה האמריקאית נפתחת ב-16:30. יש קרוב לשעה של מסחר מקביל ואז בהגדרה השערים צריכים להיות זהים או קרובים מאוד. אחרת יהיה ארביטראז.
הבורסה האמריקאית נסגרת ב-23:00 ולקראת הפתיחה של הבורסה בתל אביב, נוצרים פערי שערים. המשקיעים נוטים לקרוא להם פערי ארביטראז', אלא שזה לא פערי ארביטראז' במובן התיאורטי-אקדמי, אלו הם פערים שלא ניתן באמת לייצר בהם רווחי ארביטראז' כי לקראת הפתיחה בבורסה בתל אביב, הבורסה האמריקאית סגורה.
ובכל זאת, לפערי הארביטראז' יש השפעה ענקית על המסחר בפתיחת בבורסה המקומית. על פי בדיקת אתר הון, כמחצית ממד ת"א 35 מורכב ממניות דואליות וכך גם לגבי מדד 125. כלומר, ההשפעה של מניות הארביטראז' על המדדים בפתיחה היא אקוטית.
עקב פערי תזמון במעבר משעון קיץ לשעון חורף והפוך, נוצר לעיתים זמן חפיפה ארוך יותר (מסחר מקביל) והיכולת לנצל פערי ארביטראז' גדלה.
למדריכים נוספים באתר הון:
מניות דואליות - מהן וכל מה שצריך לדעת?
כך תנהלו את הכסף שלכם... לבד
* המדריך נכתב על ידי מערכת אתר הון, מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במדריך אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור נכסים כלשהם; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.