מסכי טלוויזיה | בדיקת גלובס

המונדיאל הוא רק תירוץ: כך תבחרו את מסך הטלוויזיה החדש שלכם

מחר יתחילו משחקי המונדיאל, וזו הזדמנות טובה לרכוש טלוויזיה חדשה כדי לצפות במשחקים באיכות גבוהה ובמסך גדול • אלה הדברים שחשוב לדעת לפני שמחליפים • גלובס עושה סדר

מסכי טלוויזיה בחנות / צילום: Shutterstock
מסכי טלוויזיה בחנות / צילום: Shutterstock

מחר יתחילו משחקי המונדיאל, וזו הזדמנות טובה לרכוש מסך טלוויזיה חדש כדי לצפות במשחקים באיכות גבוהה ובמסך גדול. יש הרבה אפשרויות בשוק, ופנינו לשלושה מומחים בחברות שונות הפועלות בישראל כדי לקבל את הטיפים שחייבים לדעת לפני שרוכשים טלוויזיה.

על מה סוני מדברת כשהיא מכריזה על טלוויזיית QD-OLED? 
הבכירה שאחראית למשחקי הכס: "היום אולפנים הם מכונות של תוכן שחייבות למכור"

סוג הפאנל: איזה סוגים של מסכים יש?

גיא בן יהודה, סמנכ"ל השיווק של LG בישראל, מבהיר כי "שוק הטלוויזיות גדוש בטכנולוגיות מבלבלות ובשמות מפוצצים, שיכולים רק לעשות בלגן כאשר רוצים לרכוש מסך חדש. בסופו של דבר השוק מתחלק לשתי קטגוריות עיקריות: הראשונה - מסכים בעלי תאורה אחורית, כלומר מסכי LED למיניהם. אלה מסכים שלעתים יכולים להיות זולים יותר, לעתים אף בהירים יותר, בזכות יכולות התאורה האחורית החזקה. אלה מסכים שיותר מתאימים לפעולות יומיומיות כמו צפייה בערוצים, סרטים וסדרות בערוצים 'רגילים' וקצת גיימינג.

"הקטגוריה השנייה היא מסכי ה-OLED, שיודעים להציג צבעים חזקים וברורים יותר (מה שמשפיע גם על איכות התמונה) בזכות היכולת של כל פיקסל להידלק או להיכבות באופן עצמאי ולהציג צבע שחור מוחלט. אלה מסכים למי שחשובה לו איכות תמונה מקסימלית, כמו למשל גיימרים כבדים או כאלה שצופים בסרטים באיכות גבוהה במיוחד". 

רזולוציה: מהו הסטנדרט החדש?

שפריר מוזס-כהן, מנהל טכני בקבוצת המילטון יבואנית מוצרי שיאומי בישראל, מסביר כי רזולוציה גבוהה שווה לתמונה טובה יותר. "רזולוציה מציגה את כמות הפיקסלים שנמצאים על המסך ומצוינת בערכים של גובה ורוחב המסך. ככל שהרזולוציה תהיה גבוהה יותר, כך התמונה שתתקבל תהיה חדה ומפוקסת יותר", הוא מסביר.

לדבריו, בשנים האחרונות נכנס תקן ה-Full HD, שהוא למעשה תקן עם 1,080 פיקסלים והוא הפך לנפוץ והמקובל בעולם. "אבל עולם הטכנולוגיה מתפתח במהירות מסחררת, וכיום הסטנדרט החדש הוא רזולוציית 4K, כשמה כן היא, והיא מציגה פי ארבעה יותר פיקסלים מהקודמת. הרזולוציה הזו מקפיצה את חוויית הצופים כמו גול ניצחון בדקה ה-90, מספקת תצוגה מציאותית במיוחד ותשאב את האוהדים ותיתן להם הרגשה כאילו הם במגרש בזמן אמת. בגלל שקניית מסך טלוויזיה היא השקעה לטווח ארוך, עדיף ללכת על הטופ".

גודל המסך ומרחק צפייה: איך מחשבים מה לקנות?

חן הראל, מנהל מוצר בחברת סמליין, יבואנית מוצרי אלקטרוניקה של סמסונג בישראל, מפרט איך החישוב צריך להיראות. "איכות השידור המדהימה שקיימת כבר היום מאפשרת להגדיל את גודל המסך בסלון. זו פונקציה ברורה: ככל שהמסך גדול יותר - כך אפשר לחוש יותר חלק מהמגרש", מתאר.

לפי הראל, הנוסחה הפופולרית לחישוב גודל המסך המתאים ברזולוציה של 4K/8K, היא כך: "גודל המסך הרצוי שווה אלכסון המסך בסנטימטרים כפול 1.2. לדוגמה, מסך בגודל 75 אינץ', ממירים את האינץ' לס"מ (משמע כופלים ב-2.54). זה יוצא 190 ס"מ, אותו נכפיל ב-1.2, ונקבל 2.3 מטר בקירוב. כך שאם יש בסלון מרחק צפייה של 2.3 מטר, יהיה אפשר ליהנות ממסך בגודל של 75 אינץ'. לצורך הדוגמה, אם מרחק הצפייה הוא 2.6 מטר ומעלה, ניתן לפנות למסך יותר גדול של 85 אינץ".

לעומת זאת, בן יהודה רוצה לשבור מיתוס, ולדבריו אין דבר כזה גדול מדי. "בעבר היו צריכים לרכוש מסכים קטנים, מכיוון שצפייה מרחוק גרמה לכך שהיה צריך לזוז עם הראש כל הזמן. מצד שני, ישיבה מקרוב הייתה מציגה מסך מפוקסל ולא איכותי. בשנים האחרונות, במסכי טלוויזיה (כמו למשל במסכי ה-OLED) ישנו ממטב תמונה לאיכות 4K, שבאמצעותו לא רואים תמונה מפוקסלת כאשר יושבים קרוב, וכאשר יושבים רחוק זה מאפשר לצפות בנוחות", כך בן יהודה.

תדר ריענון מסך: רצף אחיד של תמונה ובקצב ראוי

מוזס-כהן מצביע על תדר ריענון המסך כאחד הנתונים החשובים ביותר. "תדר ריענון מסך, במילים פשוטות, מתאר את מספר הפעמים שהתמונה המוצגת מתחלפת בשנייה. ככל שתדר ריענון התמונה יהיה גבוה יותר - כך התמונות יתחלפו במהירות ובצורה חלקה וללא דילוגים, השהיות ומריחות הנראים לעין. קצב ריענון גבוה יקנה לכם תמונה מציאותית יותר וחוויית צפייה מרגשת יותר.

"כיום, קצב הריענון שנחשב לסטנדרט בתחום מסכי הטלוויזיה עומד על 60 הרץ, אך הוא כבר מתקשה לעמוד ולעקוב אחרי אובייקטים הנעים במהירות גבוהה במיוחד - ספורט אתגרי, סצנות מהירות בסרטים וגיימינג. על-מנת ליצור רצף אחיד של תמונה ולחוות את משחקי המונדיאל (ולא רק) בצורה האולטימטיבית, בדגמי טלוויזיות ברזולוציית K4 קצב הריענון מגיע ל-120 הרץ ואף יותר מכך".

עיצוב: הטלוויזיה חלק מהחלל הבית

בן יהודה אומר שזה לא רק עניין של שוליים במסך, אלא גם של העיצוב הכולל בחלל הבית: "המסך הוא חלק מרכזי בסלון, לכן חשוב לבחור מסך שמשתלב באופן אידאלי עם עיצוב הבית שבחרתם. מומלץ לבחור במסכים דקים במיוחד שמשתלבים עם הקיר ונטמעים בו, מה שעוזר לשלב אותם עם שאר הסלון".

יחס ניגודיות ואור חיצוני: איך זה משפיע על הצבעים במסך?

הראל מסביר כי האור מסביב למכשיר משפיע על הצפייה. "מסך הטלוויזיה נמצא בסביבת המגורים, ואם הסביבה מוארת על-ידי ויטרינות גדולות, פסי תאורה מעוצבים ועוד, רצוי לרכוש מסך עם כושר הארה גבוה, כך שהתמונה תיראה ברורה וחדה יותר. מסכים עם עד 3,000 ניטים יאפשרו לכם ליהנות יותר בסביבה מוארת, בלי צורך להחשיך את החלל".

מוזס-כהן מתאר גם מדוע חשוב להבין מה זה יחס ניגודיות: "כשמו כן הוא, קריטריון זה מבטא את הניגודיות בין הצבעים הכהים לבהירים. ככל שיחס הניגודיות גבוה - כך הצבעים יהיה עזים, מפורטים, חדים ונאמנים למקור. בטורניר כמו המונדיאל, על שלל תלבושות הנבחרות השונות, צבעים בולטים יכניסו אתכם עוד יותר לאווירה. טלוויזיה הנתמכת ביחס ניגודיות גבוה מציגה מספר כמעט אינסופי של צבעים ותדע להתמודד היטב עם הגוונים הבהירים והכהים ביותר".

איכות שמע: מילה אחת שחשובה שתופיע

רוב האנשים שמחפשים מסך טלוויזיה חדש מזניחים את עניין הסאונד, וזוהי טעות נפוצה לפי מוזס-כהן. "כשמדברים על איכות הסאונד, חפשו מילה אחת - DOLBY, מכיוון שהחברה הכתיבה את הסטנדרט החדש בסאונד של המסכים, בכל מיני טכנולוגיות".

אחריות: עד כמה באמת צריך לשלם יותר בשביל בטיחות?

כשקונים מסך טלוויזיה חדש חשוב שתהיה לו אחריות טובה. "עדיף תמיד לרכוש דרך חנויות שעובדות עם היבואן הרשמי. אצל רוב היבואנים הרשמיים יש גם אחריות על ההתקנה עצמה, והם מספקים תעודת ביטוח של החברה עצמה וגם אנשי מקצוע מוסמכים שהוכשרו על-ידי היצרן", אומר בן יהודה.

לדבריו, "חשוב גם לקבל כמה שיותר שנים על אחריות המסך. ישנה תמיד אפשרות גם להאריך את תקופת האחריות. אחריות טובה ועזרה מקצועית יכולים לחסוך אלפי שקלים במקרה של פגיעה במסך, לכן תמיד מומלץ לבחור בטלוויזיות שמגיעות עם מספר שנות אחריות של יבואן רשמי".