ראשת עיריית חיפה: "די לשכונות מגדלים משמימות ללא מפגש אנושי"

כשהבחירות המקומיות מעבר לפינה, ראשות העיר של חיפה ואור יהודה, עינת קליש רותם וליאת שוחט, הגיעו לכנס המשכנתאות של גלובס ובנק לאומי ודיברו על הנושאים הבוערים בתחום הנדל"ן • קליש רותם: "אני מדברת על שכונות עם תכנון בר קיימא, תחבורה ציבורית טובה, שבילי אופניים, הליכתיות" • שוחט: "מאמינה שבג"צ יתערב בנוגע לחוק קרן הארנונה"

ליאת שוחט, ראש עיריית אור יהודה ועינת קליש רותם, ראש עיריית חיפה, בשיחה עם הלית ינאי, גלובס / צילום: תמר מצפי
ליאת שוחט, ראש עיריית אור יהודה ועינת קליש רותם, ראש עיריית חיפה, בשיחה עם הלית ינאי, גלובס / צילום: תמר מצפי

במהלך כנס המשכנתאות של גלובס ובנק לאומי, ראשות הערים של אור יהודה וחיפה, ליאת שוחט ועינת קליש רותם (בהתאמה), התארחו בפאנל מיוחד שעסק בהזדמנויות והאתגרים ברשויות המקומיות. בין היתר, הן דיברו על הקשיים שמזמנות הבחירות המקומיות שייערכו בסוף החודש הבא, על הבירוקרטיה והיחסים אל מול השלטון המרכזי ועל הסיבות לייצוג החסר של נשים ברשויות המקומיות.

עורכת מוסף הנדל"ן של גלובס הלית ינאי לויזון, מנחת הפאנל, פתחה בשאלה מה הן עושות כדי לקדם בנייה ולהגדיל את היצע הדירות בשוק. עינת קליש רותם, ראשת עיריית חיפה, סיפרה על כך שכשנכנסה לתפקיד לפני חמש שנים, גילתה שלא היו תוכניות בנייה מסודרות ומקיפות. כיום, לטענתה "לחיפה יש צפי של כ-85 אלף יחידות דיור שמהוות תוספת לפרויקט של התחדשות עירונית, תמ"א 38 ופרויקטים חדשים. חיפה עובדת עם תוכניות וצפי של תוספת של כמעט עוד חיפה".

כנס המשכנתאות | אלונה בר און: "קיים משבר אמון ענק, הקיטוב ב־2023 הפך למגפה עולמית"
כנס המשכנתאות | אייל בן חיים: "מחפשי הדיור לא ימשיכו לשבת על הגדר עוד תקופה ארוכה"
כנס המשכנתאות | יוסי וייזר מהתאחדות יועצי המשכנתאות: "ההלוואות בגמ"חים שנותנים פריסה רחבה ללא ריבית, הם בעלי ערך מוסף"

בנוגע לטענות של יזמים על קשיים בעבודה מול העירייה ועל בירוקרטיה כבדה, השיבה קליש רותם כי "אכן יש הרבה עבודה לעשות. אני יושבת הרבה במנהל ההנדסה כדי לוודא שאנו מיישמים את התכניות הללו. נתקלנו בקשיים כי רוב התכניות שקיבלתי, אומר זאת בעדינות, היו תכניות של יחידות דיור ללא תכנון איכותי ובלי ערכי תכנון מתקדמים". היא הוסיפה כי "אני מדברת על שכונות עם תכנון בר קיימא, תחבורה ציבורית טובה, שבילי אופניים, הליכתיות, עירוב שימושים ומרכזי תעסוקה שקרובים לשכונות".

קליש רותם גם דיברה על חזונה בנוגע לרכב הפרטי. "אני רוצה לצמצם את כמות כלי הרכב שהתושבים צריכים להחזיק, אז מבצעים שינויים מקצה לקצה, וזה לקח זמן", אמרה. בנוגע למצבה של העירייה ביחס לאחרות, אמרה ראשת העיר כי "אם נסתכל על הגרפים של ההיתרים, כולל הכנסות מהיטלי השבחה בשנת 2022, אנו במגמה נכונה אך יש עוד המון מה לעשות".

בנוסף, דיברה קליש רותם על מחסור חמור באנשי מקצוע. "יש בעיה קשה של עובדים מקצועיים ברישוי. אנחנו בחיפוש תמידי אחרי אנשי מקצוע טובים ויש תחלופה מאוד גדולה. אני יודעת שזה דבר שקיים בכל הארץ. הקדנציה הבאה תהיה בסימן חיזוק מאוד משמעותי של מנהל ההנדסה, אני רוצה גם לצמצם את הזמנים לקבלת היתרים ושאנשים יקבלו שירות הרבה יותר טוב".

גם ליאת שוחט, ראשת עיריית אור יהודה, שידרה אופטימיות והסבירה כי לאחר שמונה שנים כראשת עיר, היא זוכה לראות את הפירות של התכנון שנעשה לפני. "בסיס תל השומר עבר מוניציפלית לאור יהודה, יש לנו 20 תוכניות של התחדשות עירונית, אנחנו גם מכפילים את עצמנו".

לדבריה, הקושי הגדול צפוי להגיע בשנים הקרובות דווקא משוק השכירות. "התושבים רוצים להישאר באור יהודה בשכירות, זה הדבר הבא שצריך לשים עליו דגש. אין היום דירה אחת פנויה ויש רשימת המתנה. אני יודעת שיש קושי עם הריביות היום, אז צריך לעשות משהו כדי לסייע לזוגות הצעירים שלא יכולים לעמוד בלקנות דירה. חשוב להתייחס לדור העתיד שלנו", אמרה.

כנס המשכנתאות | מנכ״ל משרד השיכון: "הירידות במחירי הדיור הן לא אפיזודה חולפת" 
כנס המשכנתאות | מנכ"ל צמח המרמן: "אנחנו קרובים ליום כיפור של ענף הבנייה, חלק גדול מהחברות לא יעמדו בזה" 

הביקורת על קרן הארנונה

במאי האחרון נערך דיון בוועדת הכספים של הכנסת סביב קרן הארנונה, אשר מטרתה לקבוע חלוקה חדשה של רווחי הערים מארנונה לעסקים. דיון זה הוביל למחאה מצדם של ראשי הערים הגדולות, שהביעו התנגדות לקרן זו. החוק קובע כי מתוך הגידול השנתי בהכנסות הארנונה שלא ממגורים, נדרשת כל רשות להפריש שיעור קבוע מסוים, וזה יועבר לקופת "קרן הארנונה". החוק גובש, במטרה להציע עוד כלי להתמודדות עם משבר הדיור: דרך חישוב הארנונה כיום מביאה למצב שבו כל יחידת דיור למגורים נחשבת גירעונית מבחינת תקציב הרשות שבתחומיה היא נבנית, וכך בעצם הופכת את המגורים ללא רצויים ברשויות רבות.  

"אצלי זה היה סיפור אחר", אמרה שוחט. "אני חתמתי על הסכם גג, 3,000 יח"ד חדשות במקביל לשיווק מרכז תעסוקה מסחר ופנאי, הסכם חתום עם מדינת ישראל. העמדתי את שתי השכונות הנדרשות ועכשיו משנים את כללי המשחק". היא ביקרה גם את הטענה כי כביכול מדובר יהיה בפתרון שיסייע לצמצום משבר הדיור. "בפועל, מי שבונות הן הערים הגדולות במרכז הארץ. אז את הניסוח שלהם (הפוליטיקאים), לפיו לוקחים מרשויות החזקות לחלשות, הוכחנו בקלות שהוא לא נכון. בבג"צ אני מניחה שזה ישתנה".

הסיבות לייצוג חסר של נשים

אם בפוליטיקה הארצית הייצוג של נשים הוא במצב רע, עם מיעוט יחסי של חברות כנסת ושרות בממשלה, ברשויות המקומיות המצב עוד חמור יותר. שוחט, מספרת על חסמים שפוגשות נשים, ואנשים בכלל בדרך להתמודד על ראשות מקומית. "חשוב לי להגיד שאנו עושות, 85 מועמדות ניגשות לתפקיד ראש רשות השנה. בשנה האחרונה כל אחת מאיתנו הייתה מנטורית לאישה שהיא פוטנציאל לבחירה. אבל החסם העיקרי ביותר הוא כסף, מי שלא מצליחה לעשות את זה דרך מפלגה שנותנת את הגב תיתקל באתגרים רבים. לא כל אחת תוציא חסכונות מהבית". עוד מוסיפה שוחט כי אחד החסמים המרכזיים הוא הנושא של הרשתות החברתיות. "לא כל אחד יכול לעמוד ביד הקלה על המקלדת. צריך לתת את הדעת איך מונעים את זה, כי רק זו הדרך להביא מועמדים טובים גם נשים וגם גברים". 

לאחר מכן דיברו שתי ראשות הערים על התכנון לקדנציה הבאה. אמנם על פי סקרי הבחירות, עינת קליש רותם מדשדשת בינתיים, אך היא אופטימית. "גם בפעם הקודמת הסקרים הראו שלא אבחר, בסוף נבחרתי", אמרה.

קליש רותם ציינה כי היא מתכננת לדאוג בקדנציה הקרובה לשדה התעופה של חיפה. "שדה תעופה שיעזור לכולנו ויהיה חמצן כלכלי שישרת את כל הצפון", אמרה. בנוגע לפינוי מפרץ חיפה, אמרה כי "אדאג למניעת זוועות של מפרץ חיפה והפטרוכימיה שלא יגדלו ויתרחבו. חיפה שילמה מחיר כבד במשך שנים ועכשיו החלוקה צריכה להיות הוגנת וצודקת".

בהמשך, הוסיפה כי תדאג לאיכות ההתחדשות העירונית, ולא רק לכמות. "די לשכונות מגדלים משמימות שהמפגש האנושי היחיד בהן הוא בזבל, אני רוצה לראות תחבורה ציבורית, שבילי אופניים, שטחים ירוקים, חיים ירוקים ופיזור של תעסוקה, וכמובן גם איך אנחנו מפחיתים את כמות כלי הרכב בעיר. יש הרבה יזמים שקצת כועסים כי יותר חשוב לי איכות התכנון ואני מאוד מקפידה עליו".  לסיכום אמרה כי "יש עוד הרבה עבודה לעשות. חיים איכותיים לתושבים זה לא רק דירה ולא רק כסף, אלא חשוב לדאוג שלא סיימנו עם ה'סלאמס' של היום ובנינו את ה'סלאמס' של המחר".  

שוחט הסבירה כי שלושת הדברים המרכזיים שהיא מתכננת לקדנציה הקרובה הם התחדשות עירונית, בניית יחידות דיור בסביבת נתב"ג וחינוך. "תוכנית הדגל היא ההתחדשות העירונית שתוסיף 10,000 יחידות דיור, וכמובן במקביל לזה גם נושא החינוך, אנשים בוחרים באיזה שכונה לגור על פי רמת החינוך", אמרה.

*** גילוי מלא: כנס המשכנתאות של ישראל נערך בשיתוף עם בנק לאומי