אינטל | בלעדי

אובדן הכנסות וחשש מפיטורים: לפחות 12 חברות קיבלו הודעה מאינטל על הקפאת המפעל

לגלובס נודע כי לפחות 12 חברות קבלניות קיבלו בהפתעה את החדשות על העיכוב בבניית מפעל אינטל, בהן אפקון של קבוצת שלמה, חמו אהרון ואוריין • חלקן שכרו מבנים, ציוד ועובדים גם ללא חוזה חתום • בימים הקרובים משרד הכלכלה צפוי לבקש מאינטל הבהרות באופן רשמי

מפעל אינטל בישראל / צילום: אינטל
מפעל אינטל בישראל / צילום: אינטל

לפחות 12 חברות ישראליות בתחום תשתיות החשמל, הצנרת והלוגיסטיקה קיבלו בסוף חודש מאי הודעה על דחיית הבנייה במפעלי הייצור החדשים של אינטל בקריית גת.

ניתוח | העיכובים בקריית גת הם רק הסימפטום: המשקיעים דוחפים לפצל את אינטל 
חברת הפינטק ראפיד מפטרת עשרות עובדים בישראל 

עד כה הודיעה רק אחת מהן, חברת לסיכו, על עצירת הזמנה בסך של 90 מיליון שקל, וזאת בשל היותה חברה ציבורית ובשל היקף העסקה המשמעותי עבור הכנסותיה. מחצית מהסכום היה אמור להגיע עוד השנה, והחברה הודיעה שתשקול לבקש פיצויים. ועם זאת, לגלובס נודע כי עוד 12 חברות קבלניות שעובדות עם אינטל כבר מספר שנים קיבלו באכזבה את החדשות על דחיית בניית המפעל - מי באופן ישיר ומי בעקיפין - בהן אפקון של קבוצת שלמה, חמו אהרון ואוריין.

לא שלחה מכתב

אינטל החליטה לעכב באופן זמני את בנייתו של אחד משני המפעלים שאמורים לאכלס את הקומפלקס פאב 38, המכונה בחברה כ"Mode2". המפעל הראשון בקומפלקס, Mode1, נבנה בימים אלה ועומד בזמנים שנקבעו לו, אך מועד פתיחתו לא נודע למרות הקרבה לסיום העבודות. אחת הסיבות היא התלבטות באינטל באשר לטכנולוגיה שבה ייוצרו השבבים ובהקשר לכך באופי הלקוחות שמהן יגיעו ההזמנות. אינטל נמצאת כעת בשלב של גיוס לקוחות וכספים להקמת מפעליה ובשל היקף המזומנים שהולך ומצטמצם לצורך כך, חוסר הוודאות בחברה לגבי תהליכי הייצור הולכים וגוברים.

עם זאת, העיכוב הוא זמני ככל הנראה ולרשות אינטל עומדות חמש שנים להשלמת הקמת מפעל הייצור השני, כך שיש לה די והותר זמן לסיום הבנייה גם אם העיכוב עשוי לקחת שנה וחצי.

אינטל לא שלחה מכתב או דואר אלקטרוני רשמי המפרט את דבר הדחייה, אלא הבהירה את הדבר בעל־פה לחלק מהקבלנים בשיחה לא־רשמית. רוב החברות עוסקות בהתקנת צנרת תהליכית, וכמה מהן גם עוסקות בהכנת תשתיות חשמל, גז וכיבוי אש במפעלי אינטל. חלקן חברות ותיקות שהולכות עם אינטל במשך עשרות שנים. הבנייה הסדרתית של מפעלי אינטל בקרית גת - שני חלקי המפעל הוותיק פאב 28 וכן ההבטחה לבניית שני מפעלים נוספים באתר החדש פאב 38, יצרה תעשייה של חברות קבלניות שמתפרנסות מאינטל במשך שנים רבות של פרויקטים.

עבור רוב החברות, מדובר בעיכוב של עסקאות שטרם נחתמו - חלקן נמצאו בשלב של התמחרות, חלקן בשלב מתקדם יותר לקראת כתיבת חוזה - וככל שנודע לסיכו היא החברה היחידה שלה נעצר הסכם שכבר נחתם. יחד עם זאת, מדובר באובדן הכנסות פוטנציאלי של עד עשרות מיליוני דולרים לכל חברה, ובביטול היערכות אשר חלקן כבר החלו לבצע גם ללא התחייבות לאינטל - שכולל גיוס עובדים והבאת עובדים זרים.

משמעותה של דחיית הבנייה היא עצירת השקעה של מאות מיליוני דולרים שהיו יכולים ליצור אלפי מקומות עבודה בטווח של החמש השנים הקרובות, וסימן שאלה המרחף סביב 6,000 עובדי הבנייה שכבר נמצאים באתר ושאמורים לסיים את בניית המפעל הראשון מבין השניים בשנה הבאה.

אחת מהחברות היא אפקון של קבוצת שלמה. אפקון ביצעה את תשתיות החשמל ובקרת האש של המפעל הראשון מבין השניים בקומפלקס ("Mode 1"). על העסקה הזו, שאיננה בסכנה, היא צפויה להכניס כ־700 מיליון שקל ולסיים את הפרויקט בשנה הבאה.

העסקה שנדחתה, "Mode 2" לא יצאה לפועל מלכתחילה מאחר ואפקון היתה בשלב ההתמחרות בלבד עם אינטל, ובין השתיים לא נחתמה עסקה. לפיכך, אין מדובר בביטול עסקה, אך באובדן של הכנסות פוטנציאליות. נוסף על אפקון, החברות אל־מור ושוב־אלי הנדסת חשמל מספקות תשתיות חשמל לשלבים שונים בהקמה.

שיתופי פעולה ותיקים

חברות נוספות שעובדות עם אינטל בשנים האחרונות וציפו לקבל ממנה עבודות נוספות הן: פח תעש שעוסקת בהרכבת תעלות אוויר עבור מפעלי אינטל. בעבר פורסם בגלובס כי בין השנים 2017־2018 היתה אינטל אחראית על 70% מהכנסותיה; חברת ריגוטק שעוסקת בשינוע מכונות יצור שבבים גדולות ורגישות, בהן המכונות של החברה ההולנדית ASML, בהתקנתן במשטח הייצור המכונה "חדר נקי" ובתמיכה בהם; קבוצת קומבה (Combe Group) שאחראית על תכנון והתקנה של חדרים נקיים, כלומר מרחב סטרילי שבו מתקיים ייצור שבבים, ועובדת עם אינטל על החדר הנקי הראשון בקומפלקס, Mode 1; וכרמל בידוד שבונה תעלות אויר ונידוף לחדרים נקיים ועובדת עם אינטל על Mode1.

לפחות שש חברות ישראליות בונות לאינטל את תשתית הצנרת התהליכית למפעל החדש ורבות מהן ניצבות בפני סימן שאלה להמשך העבודות להקמת המפעל השני, בהן: אוריין, בי סי טי צנרת, חמו אהרון, קבוצת כץ, מפטגון וכאמור, לסיקו.

דחיות זה עניין שבשגרה

גם אם העיכוב בתחילת העבודות על המפעל השני של אינטל יקח שנה או שנה וחצי, עבור חלק מהקבלנים מדובר בכאב ראש: רבים מהם מודים כי הופתעו - חלקם אמרו כי יוכלו להקצות את העובדים שתוכננו להקמת המפעל לפרויקטים אחרים ואחרים צופים פיטורי עובדים.

הם מציינים את חוסר הוודאות מצדה של אינטל לגבי משך העיכוב ואת ההפתעה שבהחלטה, ובכך שגם אם מדובר בדחייה זמנית, הרי שחוסר הרציפות מקשה על פעילותם. חלקם שכרו מבנים, ציוד ועובדים אפילו מבלי לקבל חוזה חתום מאינטל, רק על בסיס הציפייה שהדבר יקרה וכעת עליהם לחשב את דרכם מחדש.

יחד עם זאת, בראייה היסטורית - דחיות בהקמת מפעלי שבבים הם עניין שבשגרה עבור אינטל. המפעל שאמור לקום בקרית גת הוא אחד המורכבים והמסובכים להקמה ואמור לאכלס כמה ממכונות הייצור המתקדמות ביותר של החברה. בניית המפעל בגרמניה מעוכבת כבר שנתיים לפחות בשל חוסר ההחלטה של ממשלת גרמניה בדבר הקלות מס; בניית המתקנים של החברה באיטליה וצרפת ככל הנראה לא תתקיים; וגם המפעלים באריזונה ובאירלנד התעכבו במשך שבע עד שמונה שנים במצטבר כל אחד.

כפי שנחשף בגלובס, רשות ההשקעות במשרד הכלכלה אמנם ערכה שיח לא רשמי עם אינטל על הדחייה, אך בימים הקרובים יישלח מכתב רשמי המבקש מהחברה הבהרות. עלות ההקמה של שני המפעלים בקומפלקס פאב 38 צפוי להסתכם ב־25 מיליארד דולר, מהם 3.1 מיליארד כמענק ממשלתי. חלקים ראשונים מהמענק צפויים לעבור לאינטל רק לאחר שיסתיים שלב ההקמה שנקבע במקור ל־2028.