בהודו מתפעלים מהיכולות של ישראל, בפקיסטן קוראים לה "כלב מטורף"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בהודו מנתחים את השפעת שני החיסולים הדרמטיים על איראן ויכולתיה במזרח התיכון, בפקיסטן קוראים לישראל "מדינת טרור מסוכנת", ושרת החוץ האוסטרלית אמרה שרמת הגולן חלק מישראל ועוררה סערה ציבורית • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

בעולם מדווחים על חיסול הנייה: "פירצה ביטחונית שמערערת את טהרן"

1ישראל הצליחה לחשוף נקודת תורפה של איראן במזרח התיכון

על רקע שני החיסולים הלילה, בכיר חיזבאללה פואד שוכר בביירות ובמנהיג חמאס איסמעיל הנייה בטהרן, נכתב הבוקר באתר החדשות ההודי הפירסט פוסט כי בתפנית מהירה של אירועים, "איראן נתקלה באתגרים עמוקים בשתי חזיתות מרכזיות במקביל להשבעה האחרונה של הנשיא מסעוד פז'קיאן".

"בתוך 48 שעות בלבד ביצעה ישראל - הנחשבת ליריבה התקיפה של איראן - פעולות צבאיות אסטרטגיות שהותירו את טהרן מבולבלת. תקיפה אווירית ישראלית כוונה למעוז חיזבאללה בביירות והתנקשות בראש הלשכה המדינית של חמאס בטהרן (ישראל לא הגיבה על חיסול הנייה באופן רשמי, ע"ט) לא רק הוכיחו את יכולתה הטקטית של ישראל אלא גם סימנו שינוי פוטנציאלי במאזן הגיאופוליטי של המזרח התיכון".

נכתב כי "התקיפה האווירית של ישראל שהביאה למותו של המפקד הבכיר של חיזבאללה, פואד שוכר, מייצגת תמרון צבאי מחושב בעל השלכות מרחיקות לכת. הדיוק של התקיפה מציג את יכולות המודיעין של ישראל ואת יכולתה לפגוע בפקידים בכירים בארגונים מיליטנטיים. חיסולו של שוכר מעביר מסר ברור לחיזבאללה ולתומכיו האיראנים, כי הישג ידה של ישראל משתרע מעבר לגבולותיה ומאתגר את המקומות עליהם הם מסתמכים. בעוד שהתקיפה האווירית גררה גינוי מצד בעלות בריתו של חיזבאללה, הטיפול הזהיר של ישראל במצב, כולל אותות איפוק כדי למנוע הסלמה נוספת, הפגין חוכמה דיפלומטית. על ידי איזון הפעולה הצבאית עם הערוצים הדיפלומטיים הצליחה ישראל להשיג את יעדיה מבלי להכניס את האזור למלחמה כוללת".

בנוסף, נכתב כי "התקיפה האווירית לא רק השפילה את מנהיגות חיזבאללה אלא גם חשפה נקודות תורפה בתוך הרשת האסטרטגית של איראן ברחבי המזרח התיכון. חיזבאללה, שנחשב זמן רב כמיופה הכוח של איראן בלבנון, עומד כעת בפני לחץ מוגבר לכייל מחדש את פעולותיו לאור ערנות ישראלית מוגברת. כשהמנהיגות של חיזבאללה מעורפלת לרגע, יכולתה של איראן להקרין כוח דרך רשתות הפרוקסי שלה עומדת בפני כישלונות. תרחיש זה מאתגר את האסטרטגיה הרחבה יותר של טהרן של שמירה על חזית מאוחדת נגד ישראל, שעלולה ללחוץ על בריתותיה עם גורמים אזוריים אחרים כמו חמאס וסוריה".

בנוסף, "בהתפתחות נפרדת אך בעלת השפעה לא פחות, איסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, נהרג בטהרן בנסיבות מסתוריות. תקרית זו, שהתרחשה מיד לאחר השבעת הנשיאות של איראן, מהווה מכה קשה למאמציה של איראן לבסס את מעמדה כמנהיגת ציר ההתנגדות נגד ישראל. הריגתו של הנייה, לכאורה על ידי פעילים הקשורים לישראל, מסמנת אירוע נדיר של עימות ישיר בשטחה של איראן. מעשה זה מאתגר את חוסר הפגיעות הנתפסת של טהרן ומעלה שאלות לגבי יכולתה להגן על בעלי ברית מרכזיים בגבולותיה".

מתוך פירסט פוסט ההודי, מאת סימנטיק דוורה. לקריאת הכתבה המלאה.

2בפקיסטן מתארים את ישראל "ככלב מטורף בלי רצועה"

"מומחים כינו את ישראל 'מדינת טרור מסוכנת' לאחר חיסולו של איסמעיל הנייה בטהרן", נכתב באתר החדשות וורלד אקו (WE) הפקיסטני. "סאמי אל-אריאן, מנהל המרכז לאיסלאם ועניינים גלובליים באוניברסיטת איסטנבול זעים, אמר לטלוויזיה ערבית שפגיעה באנשים אינה התנהלות של מדינה מתורבתת".

המומחה תיאר את ישראל כ"כלב מטורף בלי רצועה", ותייג אותה כ"מדינת טרור מסוכנת" לאחר שמנהיג חמאס מת בטהרן. סמי אל-אריאן הוסיף: "אנחנו מדברים על השפעה מאוד משמעותית שתהיה לרצח הזה". לטענתו, מה שקרה בלבנון ובטהרן מהווה הסלמה ממשית מצד ישראל, והולכות להיות לכך השלכות משמעותיות מאוד. אל-אריאן הגדיל וקרא לוושינגטון "לרסן את המדינה הפורעת" לפני שהמצב "ממש יצא משליטה".

מתוך וורלד אקו (WE) הפקיסטני. לקריאת הידיעה המלאה.

3זירת המלחמה שמבעבעת בתוך ישראל

"מתקפת התגמול המצופה של ישראל נחתה ביום שלישי בערב", נכתב הבוקר בטור דעה בוושינגטון פוסט, שכותרתו "בעת שישראל תוקפת בלבנון, זירת מלחמה חדשה מתעוררת מבפנים". "התגמול הישראלי היה צפוי, אך הוא עורר חששות חדשים מהסלמה אזורית, כאשר המדינה היהודית נלחמת בקרבות בשתי חזיתות - נגד חמאס ברצועה מדרום וחיזבאללה, בלבנון מצפון". אך "בזמן שהיא מתכוננת להסלמה חדשה, ישראל גם מוצאת את עצמה מוטרדת ממאבק פנימי. ביום שני השתתפו מפגיני ימין קיצוני ולפחות חבר פרלמנט ישראלי אחד בהסתערות על הבסיס הצבאי שדה תימן בנגב. סיבת זעמם הייתה מעצר הצבא הישראלי של תשעה חיילי מילואים החשודים בהשתתפות בהתעללות באסיר פלסטיני. מפגיני ימין קיצוני פרצו גם לבסיס הצבאי 'בית ליד' במרכז ישראל, שם הוחזקו לכאורה כמה מאנשי המילואים הללו. כוחות הביטחון פינו אותם בערב יום שני, אך ההפרעות דיברו על קרעים שגדלו בחברה ובפוליטיקה הישראלית".

נכתב כי "ישראלים רבים מתנגדים לבדיקה כזו, כולל שרים בכירים בקבינט הימני של ראש הממשלה בנימין נתניהו. 'אני קורא לתובע הצבאי הראשי, תוריד את הידיים מהמילואימניקים', כתב בצלאל סמוטריץ', שר האוצר, ברשתות החברתיות. 'תוריד את הידיים מהמילואימניקים', פרסם איתמר בן גביר, שר הימין הקיצוני לביטחון לאומי, המפקח על מערכת הכלא. בצילומים מישיבה ביום שני בכנסת, נראו כמה מחוקקים מתקוטטים על ההחלטה להטיל ביקורת על חיילים שנטען כי ביצעו מעשה סדום בעציר פלסטיני, כאשר אחד הציע שכל פעולת הענישה היא 'לגיטימית' נגד אסירים פלסטינים".

צוין כי "התסיסות בימין הקיצוני ביום שני לא היו אירוע ייחודי, וגם לא ניתן לתלות אותן רק על הטראומות שנוצרו ב-7 באוקטובר. קבוצות ימין קיצוני תקפו שיירות שהובילו סיוע לעזה, בעוד שבהתנחלויות בגדה המערבית התרחשו זה מכבר בהתקפות על אזרחים פלסטינים. דמויות כמו בן גביר וסמוטריץ', שהועלו לשלטון על ידי נתניהו, עודדו פעולה רדיקלית שכזו. 'בעבר עוד אפשר היה לומר שהם היו קומץ או מיעוט, אבל היום הם הממשלה, הם החוק, הם הפנים של ישראל', כתב העיתונאי הישראלי אורן זיו".

מתוך הוושינגטון פוסט, מאת אישן ת'רור. לקריאת הכתבה המלאה. 

4שרת החוץ של אוסטרליה הכירה "בטעות" בריבונות של ישראל ברמת הגולן

"ממשלת אוסטרליה מתעקשת שהיא עדיין מתייחסת לרמת הגולן כשטח כבוש, לאחר ששרת החוץ האוסטרלית פני וונג תיארה את אתר הפגיעה הקטלנית במג'דל שמס בסוף השבוע כ'עיירה בצפון ישראל'", נכתב בגרדיאן. נכתב כי הצהרת שרת החוץ נתקלה במבול של הערות באינטרנט ששאלו מדוע היא הכירה למעשה בריבונות ישראל על רמת הגולן - שישראל כבשה מסוריה במלחמת ששת הימים ב-1967 - ולא תיארה אותה כאזור כבוש. הרשת Australia Palestine Advocacy Network תיארה את הביטוי כ'מדאיג', וציינה כי הריבונות הישראלית הוכרה רק על ידי ישראל ועל ידי ארה"ב תחת ממשל טראמפ.

משרד החוץ והמסחר ביקש לסדר את הבלבול, והתעקש שהשפה של וונג לגבי מג'דל שמס לא נועדה לאותת על שינוי מדיניות. "אין שינוי בעמדתנו לפיה רמת הגולן נכבשה על ידי ישראל, כפי שנקבעה על ידי מועצת הביטחון של האו"ם", אמר דובר המחלקה לגרדיאן אוסטרליה. 'עמדתנו ארוכת השנים היא שרמת הגולן היא עניין שישראל וסוריה יקבעו באמצעות משא ומתן בהקשר של הסדר שלום כולל', אמר". צוין כי "מקור ממשלתי אמר כי מטרת ההצהרה של וונג, שפורסמה באינטרנט ביום ראשון, 'הייתה להדגיש את הסיכונים האמיתיים של הסלמה ולגנות את התקיפות שהובילו למותם של אזרחים במג'דל שמס'".

מתוך הגרדיאן, מאת דניאל הרסט. לקריאת הכתבה המלאה.