155 מיליון דולר: הקרן שמתמרצת גופים מוסדיים להשקיע בהייטק הישראלי במימון ממשלתי

קרן "יוזמה", מטעם רשות החדשנות ומשרד האוצר, קמה כדי לתמרץ השקעות של גופים מוסדיים בהייטק הישראלי, באמצעות השקעה בקרנות הון סיכון ישראליות • מדובר במסלול ירוק, כלומר ללא התערבות הרשות בשיקולי ההשקעה של המוסדיים או של מנהלי קרנות ההון סיכון • התוכנית במימון מלא של המדינה

לתמוך בחברות הייטק ישראליות ולהרחיב את הממשק בין המוסדיים לבין קרנות הון סיכון מקומיות / צילום: Shutterstock
לתמוך בחברות הייטק ישראליות ולהרחיב את הממשק בין המוסדיים לבין קרנות הון סיכון מקומיות / צילום: Shutterstock

קרן ״יוזמה״, מטעם רשות החדשנות ומשרד האוצר, יצאה אתמול (ד') לדרך. הקרן קמה כדי לתמרץ השקעות של גופים מוסדיים בהייטק הישראלי, זאת באמצעות השקעה בקרנות הון סיכון ישראליות.

השוק מתאושש? זינוק בשווי סטארט-אפים צעירים ובהון שזורם אליהם 
ניתוח | גל פיטורים חדש באינטל עשוי לתפוס את הנציגות הישראלית בעמדה רגישה
ניתוח | בשוק הופתעו: בדוחות מיקרוסופט מסתתר המסר שתעשיית ה-AI חיכתה לו

״יוזמה״ מיועדת לגופים מוסדיים כגון חברות ביטוח, קרנות פנסיה וקופות גמל, ומציעה מנגנון הטבה של הגדלת תשואה על השקעותיהם של הגופים בקרנות הון סיכון ישראליות, זאת במהלך 18 החודשים הקרובים. המסלול הינו מסלול ירוק, כלומר ללא התערבות הרשות בשיקולי ההשקעה של המוסדיים או של מנהלי קרנות ההון סיכון.

מרשות החדשנות נמסר כי ישנו ביקוש יתר לקרן, בהיקף של כ-474 מיליון דולר, וכי בחרו לגשת אליה כמעט כל הגופים המוסדיים בישראל. יתרה מכך, ובכדי לתת מענה לביקוש היתר, מתוכנן לבצע פעימה שנייה לקרן במסגרת שנת התקציב 2025.

מימון מלא של המדינה

במסגרת התוכנית, הרשות תעניק מאצ'ינג על השקעת מוסדיים בקרנות הון סיכון ישראליות ותוותר, באופן מלא או חלקי, על חלקה היחסי בתשואה מההשקעה בקרנות, ובאמצעות כך תגדיל את התשואה של המוסדיים מאותן השקעות. התוכנית במימון מלא של המדינה.

כאמור, מטרת הקרן הינה לתמוך בחברות הייטק ישראליות ולהרחיב את הממשק בין המוסדיים לבין קרנות הון סיכון מקומיות, כנהוג בשווקים מובילים בעולם. כמו כן, מבקשת הקרן להגדיל את יציבות שוק ההון סיכון המקומי, זאת אל מול זעזועים ותנודות מאקרו-כלכליות.

ברשות החדשנות מסבירים כי כתוצאה מהתוכנית, היקף השקעות המוסדיים בקרנות הון סיכון ישראליות צפוי לגדול, ועל-ידי כך תגדל גם זמינות ההון עבור חברות הייטק ישראליות.

בין הגופים המוסדיים שזכו ויקבלו מענק מן הקרן ניתן למנות את אלטשולר שחם גמל ופנסיה בע"מ, אנליסט, הפניקס חברה לביטוח, הראל, כלל חברה לביטוח בע"מ, מנורה מבטחים ביטוח בע"מ, ומיטב דש גמל ופנסיה בע"מ.

"תרסן מחזורי האטה בשוק ההון סיכון"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', מסר כי "סקטור ההייטק הוא הקטר של המשק ואנו חייבים להבטיח את גיוון מקורות המימון שלו. הרבעון האחרון היה הטוב ביותר בהייטק מזה שנתיים אבל אנחנו לא עוצרים״.

יוגב גרדוס, ראש אגף התקציבים, מסר כי "מטרת תוכנית יוזמה היא להגדיל את חלק ההשקעה המקומית בענף ההייטק וליצור יציבות בהשקעות לטווח ארוך. אנו שמחים מהביקוש הגבוה לתוכנית ומקווים שמטרות התוכנית יושגו לאורך זמן".

אלון סטופל, יו"ר רשות החדשנות, מסר כי "הקרן מייצרת ומשדרת וודאות ויציבות למשקיעים זרים, ובעתיד תרסן מחזורי האטה בשוק ההון סיכון״. דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, מסר כי "קרן יוזמה תתמרץ התחייבויות השקעה של הגופים המוסדיים בקרנות ישראליות במהלך 18 החודשים הקרובים, במטרה למנוע תרחיש של קיפאון בהשקעות ה-early stage בישראל. הקרן תחזק את השותפות ותאיץ את שיתופי הפעולה בין המוסדיים לקרנות הון סיכון ישראליות, ובכך תמתן משברים עתידיים בשוק ההון סיכון״.

עוד מסר כי ״מדובר במהלך אסטרטגי של הרשות, בו קרן ההזנק החדשה משקיעה מענקים ישירות בסטארט-אפים, וקרן יוזמה התומכת בקרנות הון הסיכון משלימות זו את זו, ונועדו להבטיח לחברות הייטק ישראליות בתחילת דרכן, במיוחד חברות בתחומי הטכנולוגיה העמוקה, סביבת מימון אופטימלית לשנים הקרובות. מימון המדינה לתוכנית דווקא בעת הזו מהווה עדות נוספת לאמון בתעשיית ההייטק הישראלית ולהכרה בחשיבותה למשק ולכלכלה בישראל".