אינטל, המעסיקה הגדולה ביותר במשק הישראלי, נקלעה למשבר הגדול ביותר בתולדותיה, שעשוי אף לאיים על קיומה - לפחות במתכונת הנוכחית בה היא פועלת כיום כענקית שבבים שעדיין חולשת על שוק המעבדים למחשבים האישיים מבוססי ווינדוס.
● גם בישראל: פיטורי הענק של אינטל יתחילו ממחר. כל הפרטים
● פרשנות | בדרך לפיטורים דרמטיים ועם דוחות פסימיים, אינטל הבהילה את המשקיעים
אחרי שאיבדה את שוק הטלפונים החכמים לקוואלקום, את ההובלה בתחום ייצור המעבדים לטייוואן סמיקונדקטור, את תחום העיבוד והבינה המלאכותית לאנבידיה, ולקוחות גדולים ורבים כמו אפל, אמזון וגוגל נטשו אותה כדי לפתח שבבים משלהם - שידרה החברה כי עתידה יהיה בפתיחת מפעלי הייצור שלה - שעד כה שירתו אך ורק אותה - לחברות המתחרות.
אינטל רצתה ליהנות מלקוחות ענק כמו אנבידיה, AMD ואפל, שייאותו לייצר במפעליה, אך אלה עדיין נרתעות ממנה: אינטל לא הוכיחה עד כה כי שהיא יודעת לייצר שבבים בטכנולוגיה מתקדמת כפי שמייצרת עבורן כבר היום המתחרה מטייוואן, TSMC. חמור מכך - ההכנסות מתחום הייצור עלו רק ב־2% בעוד שההפסדים בתחום זינקו ב־47%. למעשה משנה לשנה הן עלו רק ב־100 מיליון דולר, סכום זניח בעולמות הייצור.
ועד שזה יקרה, אינטל ממשיכה לדמם: המתחרה המשמעותית ביותר, AMD, ממשיכה לצמוח בשוק מעבדי המחשבים האישיים - הלחם והחמאה של אינטל - ולנצח אותה גם כמאתגרת הכמעט יחידה של אנבידיה בשוק מעבדי השרתים והבינה המלאכותית. היכן ש־AMD צומחת, אינטל מתכווצת, וכך גם הרווחיות התפעולית שלה שיורדת בהדרגה והגיעה לשיא שלילי של 38%.
הדוחות הקטסטרופליים שהציגה אינטל בחמישי בלילה הן מצג של כשלון מתמשך בשמירה על נתחי שוק ובעיקר מסמנות עתיד קודר גם למחצית השניה של השנה, היכן שלאינטל היה סיכוי להראות ניצחון קטן - הרבעון השלישי נחשב לאחד החזקים שלה באופן היסטורי מאחר שזה הזמו בו סטודנטים ותלמידים מצטיידים במחשבים אישיים לקראת שנת הלימודים.
אך משזה לא קרה, איבדו משקיעים רבים מאמונם בחברה מסנטה קלרה והשילו בבת אחת 39 מיליארד דולר משוויה בלילה אחד לאחר שהודיעה על מעבר בבת אחת מרווח להפסד של 1.6 מיליארד דולר, ביטלה את חלוקת הדיבידנד והודיעה על תוכנית לקיצוץ מעל 17 אלף משרות. החברה רשמה את הירידה הגדולה ביותר במחיר המניה מזה יובל, והגיעה לשפל במחיר המניה שחוותה בפעם האחרונה במשבר הכלכלי של 2008.
תנועת מלקחיים
"עדיין לא הפקנו את כל התועלת שניתן מהבינה המלאכותית - העלויות שלנו גבוהות מדי, שולי הרווח שלנו נמוכים מדי, אנחנו זקוקים לפעולות נועזות יותר כדי לטפל בשתיהן", אמר גלסינגר בשיחת המשקיעים בליל חמישי והדגיש כי תנועת המלקחיים - מצד אחד התכווצות נתח השוק של אינטל, ומאידך עלויות ההשקעה ההולכות וגדלות בהקמת מפעלי הייצור החדשים שלה - לא מותירים לה ברירה.
החברה הודיעה כי תקצץ 15% מכח העבודה שלה, או 17.5 אלף משרות נכון למצבת העובדים שלה ברבעון השני, שעומדת על 116 אלף איש.
לפי ההערכה, לא צפויות תמונות של פיטורים המוניים של עובדים שאורזים את חפציהם בארגזים במשרדי אינטל בחיפה, קרית גת או פתח תקווה. ככל שנודע, אינטל תשלח לעובדיה כבר ביום שני את פרטי התוכנית לפרישה מרצון ותציע למעוניינים בכך להירשם. התוכנית, המכונה פנימית בחברה כ־CPM, קיצור של Corporate People Movement - "תזוזת אנשים בתאגיד", בתרגום חופשי, מאפשרת לעובדים שהיו קרובים לפרישה, כאלה המעוניינים בפרישה, או בעלי דירוג הביצועים הנמוך להיכנס לתכנית עזיבה מרצון שבה הם מסכימים לעזוב תמורת סכום חד פעמי נאה, או פנסיה מכובדת.
רק לאחר תום תהליך הפרישה מרצון יידעו המנהלים בחברה כמה עובדים יקבלו מכתבי פיטורים. בכל זאת, הפעילות הישראלית צפויה להתכווץ באופן משמעותי ועלולה גם לכלול גל פיטורים שיקיף אולי כמה מאות עובדים - לא בפעם הראשונה באינטל ישראל. למעשה, מתחת לרדאר הצליחה החברה לקצץ מספר דומה של עובדים בין סוף 2022 לרבעון השני.
עשירית מכלל העובדים
כמה עובדים ישראלים צפויים להיפגע מהמהלך והיכן? באינטל ישראל מועסקים 11.7 אלף עובדים נכון לתחילת השנה, בדיוק עשירית מכלל עובדי החברה העולמית. על פניו, הדבר גוזר הפחתה של מעל ל־1,700 עובדים בישראל, אלא שהמספרים עלולים להשתנות בעקבות סדרי העדיפויות של אינטל.
"אינטל רוצה לקצץ בעלויות של 4.5 מיליארד דולר עד סוף השנה, 3.5 מיליארד מהם קשורים לשכר עובדים", אומר לגלובס אוראל לוי, מנהל השקעות בקרן טכנולוגיה במור קרנות נאמנות. "כמו שזה נראה, ההכרזות שלהם מהעבר על גיוס 8,000 עובדים למפעל החדש שאמור לקום כאן לא קורות כרגע, כמו גם התוכנית של המנכ"ל גלסינגר להגדיל את מספר העובדים אל מעל ל־20 אלף איש. בשיחת המשקיעים התייחסו בחברה יותר לפעילות באירלנד ופחות לזו שבישראל - כך שנראה שהסנטימנט לגבי מרכזי הפיתוח והייצור המקומיים יחזרו לכאן אם וכאשר הפעילות באירלנד תרשום הצלחה, ובינתיים אני מניח שבישראל יקוצצו בין 1,200 ל־1,500 איש, באופן פרופורציונלי לשאר העולם".
בעוד שהחלק הארי של הפיטורים צפויים להתרחש בהוצאות ההנהלה והכלליות של אינטל, ההערכות מדברות גם על פיטורים נרחבים בחטיבת המוצר שבו מועסקים אלפי ישראלים. במרכזי הפיתוח בחיפה ובפתח תקווה מועסקים אלפי עובדים, רבים מהם בתחומים קריטיים כמו מעבדי ליבה למחשוב אישי, ומצד שני נציגות קטנה יותר לתחומים הצומחים כמו עיבוד גרפי או חוות שרתים.
ההערכה היא כי פרויקטי שבבים עתידיים רבים יקוצצו אם אינם קצרי טווח או אינם רווחיים, אף על פי שפעילות המחשבים האישיים היא היחידה שצומחת באינטל עד כה. עדות לכך היתה מהלך ארגוני שבוצע מוקדם יותר השנה במסגרתו חטיבת שבבי השרתים קיבלה את הבעלות על מערך הפיתוח, מה שהוביל לפרישתה של הישראלית הבכירה באינטל, שלומית וייס, שהיתה מהמנהלות הותיקות בתחום.
לכאורה, גם פעילות ה"פאונדרי", הייצור המופנה ללקוחות חיצוניים עשוי היה שלא להיפגע מהמהלך, אלא שלגלובס נודע כי אינטל פיטרה לאחרונה כמה מנהלים בכירים בפעילות האירופאית והישראלית במחלקת הפאונדרי, על אף הניסיון המוצלח של חלקם לגייס לקוחות. אלא שייתכן ובהקפאת הרחבת המפעל החדש בקריית גת בחודש שעבר קיים סימן לכך שישראל נמצאת בסגר עדיפויות נמוך מזה של אירלנד, למשל.
בשיחת המשקיעים בחמישי הצהירה אינטל כי תעביר את פסי הייצור שלה לשבבים המתקדמים של 7 ננומטר ו־5 ננומטר מאורגון לאירלנד כדי לחסוך בעלויות לטווח הארוך. ככל הנראה, באינטל גם נתקלו בעיכוב בתהליכי הייצור וכדי להאיץ אותו, אינטל הסכימה למכור מחצית מהאחזקות של המפעל החדש לקרן אפולו תמורת 11 מיליארד דולר, מה שיצמצם בעתיד את הכנסותיה ממנו.
כבר עשרים שנה שממשלות ישראל רגילות לשדרוג הולך ועולה של פעילות אינטל בישראל, ובפועל לא נקפו אצבע להקטין אותו ע"י הבאה של חברות שבבים נוספות. עד טבח השבעה באוקטובר ישראל היתה יעד מועדף למפעלי שבבים: איכות הכבישים, נמלי המסחר ואיכות המים הזורמים שהיא מציעה טובים לתחום הרבה יותר מהודו, למשל, שמצטיירת כעת כאלטרנטיבה צומחת. גם כוח האדם האיכותי שאינטל טיפחה כאן היו יכולים למשוך יצרניות נוספות כמו גלובל פאונדרי או סמסונג.
לגלובס נודע כי מפעל שבבים נוסף היה במשא ומתן לכניסה לישראל לפני כשנה, אך הדבר ירד מהפרק עם פרוץ המלחמה. כעת, עם ההתכווצות הצפויה של אינטל, עובדי הפיתוח עשויים למצוא עבודה בקרב המפתחות הגדולות כמו אנבידיה או קוואלקום, אך עובדי ייצור ימצאו עצמם ללא הרבה ברירות.
תסריט הרכישה
שוויה של אינטל עומד כעת כ־97 מיליארד דולר, שווי נמוך ביותר שעשוי להפוך את אינטל ליעד לרכישה או השתלטות מצד ענקית שבבים אחרת. עם זאת, בכירים בשוק שופכים מים צוננים על האפשרות הזו, וזאת בשל העובדה שמיזוג שכזה ידרוש אישור של הרגולטורים בסין ובארה"ב - אשר מתקשים מאוד לאשר עסקאות שכאלה לאחרונה.
תסריט נוסף עשוי לכלול פיצול אפשרי של החברה לשתי חברות נפרדות: האחת עוסקת בפיתוח שבבים והשניה בייצור. "תסריט שבו משקיע אקטיביסט דורש מגליסנגר לפצל את החברה לשתיים, כפי שהוליד הפיצול של AMD וגלובל פאונדריז ב־2008, הוא הגיוני לחלוטין", אומר לוי.
"כיום כל אחת מהחברות הללו מצליחה בזכות עצמה, ו־AMD אף מאתגרת את אינטל: נתח השוק של AMD עלה מכ־25% לקרוב לכ־37% בתוך שלוש שנים מכלל שוק השרתים בעוד זה של אינטל מתכווץ. התחזיות הן ש־AMD יכניסו 4־5 מיליארד דולר ממעבדים גרפיים בשנה בקרוב, ולצערנו אינטל לא קרובה לכך. יחד עם זאת, ככל שזה תלוי במנכ"ל אינטל, הפיצול הזה לא חלק מהאסטרטגיה של החברה".
היעד: 1.8 ננומטר
באינטל לא משפילים ראש למרות בריחת המשקיעים והערות האנליסטים: בחברה סבורים שיכווצו משמעותית את הפער הטכנולוגי עם המתחרה TSMC ויוכלו לייצר שבבים מתקדמים בטכנולוגיה של 1.8 ננומטר כבר בשנה הבאה - דבר שעשוי להביא איתו את הלקוחות הגדולים; עוד שואבים עידוד בחברה מהיותה חלוצת שבבי ה־AI למחשבים אישיים, מה שעשוי להביא להמשך השליטה שלה בשוק, שעד 2026 מחצית מהשבבים בו יהיו מבוססי בינה מלאכותית.
בחברה גם עשויים לממש אחזקות השנה במובילאיי ובאטרה במיליארדים, ועשויים להרוויח בטווח הארוך מהחרפת העימות עם סין - אמנם אינטל מוכרת במאות מיליונים בסין, אך פגיעה בפעילות היצור של המתחרה הטייוואנית TSMC עשויה להפוך את אינטל לאלטרנטיבה היחידה במערב.
מאינטל נמסר: "ישראל ממשיכה להיות אחד מאתרי הייצור והמו"פ המרכזיים של אינטל בעולם, והחברה נותרה מחויבת לאזור זה. נכון לעכשיו, אינטל לא מכריזה על שינויים בתוכניותיה בישראל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.