רוחות המלחמה ברחבי העולם מביאים לחדשות רבות: כלי רכב חדשים פרי פיתוח ישראלי הגיעו לאחרונה לאמריקה הדרומית, סין ביצעה ניסוי באמצעי שעלול להשבית נושאות מטוסים, ואיראן מחזקת את הצי של משמרות המהפכה. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.
● השבוע בתעשיות הביטחוניות | ספינות ישראליות בדרך לפיליפינים ועסקת הענק של התעשייה האווירית
● השבוע בתעשיות הביטחוניות | הניסוי המסתורי של ארה"ב, עסקת הענק של אלביט, והנשק החדש של אוקראינה
● השבוע בתעשיות הביטחוניות | הגנה אווירית בחצי מיליארד דולר: מכירת הענק של איראן
צבא אקוודור קיבל רכבים משוריינים ישראליים
צבא אקוודור קיבל לאחרונה 45 רכבי "דוד" ישראליים של חברת שלדות, ושישה רכבי מבומבה (Mbombe) 6X6 מהחברה הדרום אפריקאית "פרמאונט". בטקס שבו השתתף נשיא אקוודור, דניאל נובואה, הציגו את הרכבים שמיועדים לפעילות באזורים אורבניים, איסוף מודיעין והובלת כוחות.
את הרכבים שקיבלו האקוודורים ייצרה MDT, חברה בת אמריקאית של שלדות. הרכיבים של רכבי הדוד מותקנים על גבי טויוטה או לנד רובר, והם בעלי כושר נשיאה של עד 4.5 טונות. בדומה לתוצרים רבים של התעשיות הביטחוניות הישראליות, דוד הוא רכב מוכח בשדה הקרב. הוא פועל מספר דו־ספרתי של שנים ביו"ש ובגזרות נוספות, ומוכיח את יעילותו בסביבה אורבנית ומרובת פעילי טרור.
את הדוד אפשר לקבל עם אפשרות להנעה ימנית או שמאלית, והוא זמין בגרסאות עם שלוש, ארבע או חמש דלתות. הכלי מגיע עם מנוע 148 כוחות סוס, ותיבת הילוכים אוטומטית וידנית. אורכו 5.05 מטר, רוחבו 1.99 מטר וגובהו של 2.23 מטר, תוך שהוא יכול להסיע שמונה אנשי צוות.
מסר לארה"ב? סין תרגלה שימוש בטורפדו שמסוגל להשבית נושאת מטוסים
סין תרגלה לראשונה טורפדו עוצמתי במיוחד שביכולתו להשבית נושאת מטוסים, כשאת תוצאות הניסוי פרסמו בתקשורת המקומית. בתיעוד ניתן לראות פיצוץ גדול, שבעקבותיו נוצר עמוד מים בגובה של כ־100 מטרים. במהלך התרגיל, צוללת מדגם B039 שיגרה את הטורפדו לעבר נחתת שהשבית הצי המקומי. פרשנים מעריכים כי הטורפדו שהציגו בתקשורת הוא Yu-10 שפעיל מבצעית מ־2015, אבל מעולם לא הוצג בפומבי.
המידע על הטורפדו העוצמתי הסיני לא רב, וידוע כי בשנת 2019 השקיעה בייג'ינג בתחזוקת הטילים הללו, שבהם לא משתמשים באופן תדיר. התיעוד שפרסמו הסינים מיועד להוות הפגנת כוח במסגרת חגיגות 70 שנה לכוח הצוללות של הצי הסיני. לו ישתמשו בטורפדו מדגם Yu-10 בשדה הקרב, לא מן הנמנע כי כל ספינה שתיפגע - תושבת או במקרה החמור תוטבע.
צבא ארה"ב מתכנן לשלוח מערכות יירוט בטילי מיקרו-גל למזרח התיכון
בצל התפתחויות מלחמת חרבות ברזל, צבא ארה"ב מתכנן לשלוח אבות טיפוס של מערכות יירוט באמצעות טילי מיקרו-גל למזרח התיכון, במטרה לבחון התמודדות עם נחילי כטב"מים. כך מדווח אתר ברייקינג דיפנס מפי גנרל שלושה כוכבים אמריקאי, שציין כי התהליך לוקח זמן ממושך יותר מהמתוכנן. "המערכת עבדה טוב מאוד, אבל יש עוד עבודות התאמה שנדרשים לעשות", הוא הסביר.
מיקרוגל הוא טכנולוגיה חשובה בפן ההתקפי הצבאי, וגם מהווה את אחת הטכנולוגיות החמות בתחום ההגנה האווירית - לצד מערכות הלייזר. מערכות הגנה מתחום המיקרו־גל מפותחות בחיל האוויר ובצי האמריקאי, וכן במגזר הפרטי. אמצעי תקיפה אלקטרומגנטיים לא־קינטיים אלו מנטרלים באמצעות מיקרו־גל רכיבים אלקטרוניים קריטיים לאמצעי התקיפה של האויב. בהם, לדוגמה, נחילי כטב"מים שיכולים במקבץ יירוט אחד ליפול יחדיו.
למיקרו־גל יש יתרון על מערכות לייזר, בהן "מגן אור" של רפאל שמיועדת להיכנס לשירות מבצעי במחצית השנייה של השנה הבאה. מערכות מיקרו־גל ולייזר הן מוגבלות בטווח ביחס, לדוגמה, לכיפת ברזל, תוך שהיעילות של הלייזר פוחתת בסיטואציות שונות כמו מזג אוויר מעונן. מנגד, שימוש במיקרו־גל ובלייזר כאחד הוא זול משמעותית ממיירטים כמו כיפת ברזל - ולכן אלו נחשבות למערכות משלימות למערכי ההגנה האווירית הקיימים.
עד שהמערכת תיפרס בשטח, צבא ארה"ב כבר שוקל קיום תחרות בשנת התקציב הבאה לפיתוח מיירט מהדור הבא להתמודדות עם כלי טיס בלתי מאוישים. כך סיפר בריגדיר גנרל פרנקו לוזאנו, קצין במערך הטילים והחלל האמריקאי, במסגרת כנס שהתקיים לאחרונה. לוזאנו סיפר כי בוושינגטון בוחנים מערכות ייעודים כמות "קויטה" של ריית'און או מענה שפותח בחברת Blue Halo, אך הדגיש כי "יש חברות אחרות שעובדות על מיירטים, שעשויים גם להוות פוטנציאל לטובת יירוט רקטות, או טילי שיוט".
אספקה נרחבת לצי של משמרות המהפכה
הצי של משמרות המהפכה קיבל ציוד חדש, כולל טילי שיוט, כטב"מי תקיפה, איסוף וחימושים משוטטים, ומערכות לוחמה אלקטרונית. כך מדווחת סוכנות הידיעות "טסנים". לטילי השיוט, לפי הדיווח, יש יכולות חמקניות שגורמות למערכות מכ"ם להקשות על הזיהוי שלהם. בדומה לטילים אחרים שפותחו באיראן, סביר בהחלט כי אלו יתגלגלו בהמשך גם לשלוחותיה של טהרן במרחב, כמו המורדים החות'ים.
אחד הטילים המתקדמים שפיתחה התעשייה האווירית האיראנית עבור הצי של משמרות המהפכה הוא "אבו מהדי", שבו משולבות יכולות בינה מלאכותית. הטווח של הטיל כ־1,000 ק"מ, ולפי משמרות המהפכה הוא מדויק במיוחד. באמצעות הבינה המלאכותית הוא מבצע את ההתחמקויות הנדרשות מהמכ"מים, במטרה שאלו לא יזהו אותו ויביאו להפעלת מערך ההגנה האווירית במהירות הנדרשת.
הצי של משמרות המהפכה הוא רק חלק אחד מהיכולות הימיות של איראן, שכוללים גם את הצי של הצבא. לכל אחד מהציים יש תחומי אחריות שונים. הצי של איראן אמון על הים הכספי ומפרץ עומאן, קרי הים הפתוח. בעוד הצי של משמרות המהפכה אחראי על שליטה במפרץ הפרסי ובמיצר הורמוז, שדרכו עוברים כ־30% מכלל הסחר העולמי בנפט. על אף הבידול בין הציים האיראניים "על הנייר", המטרה של שניהם היא לסייע לקידום האינטרסים של המשטר. זו הסיבה שטהרן מממנת משכורות ל־18 אלף חיילים בצי האיראני ולכ־20 אלף נוספים בצי של משמרות המהפכה.
בולגריה הציגה חימוש משוטט דומה במיוחד לשאהד 136 האיראני
איראן פיתחה את החימוש המשוטט (מל"ט מתאבד) שאהד 136 כחיקוי זול לחימוש המשוטט המתקדם והיוקרתי של התעשייה האווירית, הארופ, אך כעת התרחשה התפתחות מעניינת במיוחד: החברה הבולגרית סאמל־90 השיקה את החימוש המשוטט שלה סאמג'ט, עם עיצוב דומה במיוחד במיוחד לשאהד 136. סביר להניח כי הרעיון נובע, בדומה למקרה האיראני, משאיפה לעלויות נמוכות.
סאמג'ט הוא חימוש משוטט בעל יכולות המראה אוטונומיות בעזרת מנועיים רקטיים. הוא מיועד לטוס במהירות גבוהה, ואין צורך בהרכבתו. לפי הפרסום הבולגרי, את כלל החימושים המשוטטים הללו ניתן להפעיל באמצעות תחנת שליטה ובקרה אחת. במהלך הטיסה, הצילומים מהאמצעים שעל גבי הסאמג'ט מועברים אל המפעיל.
הופעת בכורה ל־S-500 של רוסיה
רוסיה ניצלה את התערוכה ארמי 2024, כדי להציג לראשונה נדבך מהותי במערכת ההגנה האווירית המתקדמת ביותר שלה: S-500. במהלך התערוכה הציגו את המשאית שנושאת את המערכת, והצילומים משם במהרה הגיעו לרשתות החברתיות בכל רחבי העולם. סביר להניח כי הרעיון מאחורי התצוגה של פוטין, היה הרצון של רוסיה המבודדת להציג בכל זאת את יכולותיה החדשות לכל רחבי העולם.
המשאית החדשה של ה־S-500 מהווה בפני עצמה קפיצת מדרגה ביחס למערכת ה־S-400 שנמכרה, למשל, לטורקיה. ה־S-500 מיועד להתמודד עם איומים אוויריים כמו טילים בליסטיים בטווח של כ־600 ק"מ, לעומת כ־400 ק"מ של ה־S-400. את היירוט של הטילים הבליסטיים הוא מיועד לבצע בגובה של עד כ־200 ק"מ. לפי מוסקבה, המערכת מסוגלת להתמודד עם עד עשרה איומים בליסטיים בעת ובעונה אחת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.