בורסות עולם | סיקור שוטף

נעילה מעורבת באירופה; מניית הנדל"ן הבריטית שזינקה ב-27%

הדאקס עלה בכ-0.1% • הניקיי ירד ב-0.2% • בארה"ב לא מתקיים מסחר היום לרגל יום העבודה • במיטב מתקשים ליישב בין הצמיחה בתמ"ג האמריקאי לעלייה בסיכון למיתון שם • בבנק אוף אמריקה ממליצים למשקיעים להיזהר ממניות של חברות בעלות חשיפה גבוהה לפעילות הזיקוק

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider
מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

19:00

נעילה מעורבת באירופה: מדד הדאקס עלה בכ-0.1%, הפוטסי נסוג בכ-0.2% והקאק טיפס בכ-0.2%.

17:00

מגמה מעורבת באירופה: מדד הדאקס יורד בכ-0.1%, הפוטסי נסוג בכ-0.2% והקאק מטפס בכ-0.1%.

בשוק החוב האמריקאי, האג"ח הממשלתיות לעשר שנים עולות בכ-3 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על כ-3.94%; האג"ח הממשלתיות לשנתיים יורדות בכנקודת בסיס אחת, עם תשואה העומדת על כ-3.92%.

בשוק הסחורות, מחיר הזהב יורד בכ-0.2% ועומד על כ-2,500 דולר לאונקיה.

16:00

בורסות אירופה נסחרות כעת ביציבות, עם תנודות קלות סביב האפס.

מניית אתר מכירות הנדל"ן רייטמוב  זינקה בכ-25%, לאחר שיריבתה האוסטרלית, קבוצת REA, אמרה שהיא שוקלת לרכוש את הפלטפורמה הבריטית.

בשוק הפורקס העולמי, הדולר נחלש מול האירו והליש"ט בכ-0.2% ובכ-0.1%, בהתאמה. במקביל, הדולר מתחזק מול הין היפני בכ-0.6%, ושוויו עומד כעת על כ-147 ין.

14:56

ירידות קלות באירופה. הדאקס משיל מערכו כ-0.1%, הפוטסי נסחר בשיעור דומה וגם הקאק יורד בכ-0.1%.

מאקרו אירופה: בגוש האירו, מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור עלה בחודש אוגוסט ל-45.8 נקודות. הצפי המוקדם עמד על 45.6 נקודות.

14:09

מניית תאת טכנולוגיות  הדואלית הכפילה את מחירה בשנה האחרונה, ובעלת השליטה קרן פימי מנצלת את המומנטום החיובי לממש קרוב מחצית מהחזקות בחברה (כ-25% מההון). הקרן, בראשותו של ישי דוידי, מוכרת למשקיעים מוסדיים מישראל ומשקיעים נוספים מניות תאת תמורת כ-129 מיליון שקל, ותרד מהחזקה של 51.8% בחברה ל-26.8%. העסקה בוצעה ביום א' (לפני השביתה, שקרן פימי היא חלק ממנה). לגלובס נודע שהמניות נרכשו מפימי בעיקר על-ידי מור, מיטב וילין לפידות (שהחזיק עוד לפני כן בכ-5.6% ממניות תאת).

תאת טכנולוגיות פועלת בתחום התעופה, והיא מספקת מוצרים, שירותי תחזוקה ותיקונים לתעשיית התעופה הצבאית והאזרחית. פימי השקיעה בעבר בחברה, הנסחרת בנאסד"ק ובת"א, כשרכשה בשנת 2004 מניות ב-8 מיליון דולר, וב-2007 היא מכרה את החזקתה לחברת קמן אחזקות של רוני אלרואי ב-40 מיליון דולר.

12:32

הירידות באירופה נמשכות.

מניית אטרניטי מערכות  הישראלית שנסחרת בבורסת לונדון נופלת בכ-5% לאחר שהודיעה על עיכוב בחוזה בסך 1.05 מיליון דולר מול לקוח מארה"ב. החברה והלקוח ממתינים לאישור ממשלתי כחלק מזירוז התהליך ומצפים שיושלם בקרוב.

בשוק הסחורות, מחירי הנפט עולים קלות בשעה זו. מחירה של חבית מסוג ברנט עולה ב-0.2% ונסחר סביב 77 דולרים ומחירה של חבית מסוג WTI עומד על 73.7 דולרים.

10:46

יום המסחר באירופה מתנהל לפי שעה בירידות שערים. מדד הדאקס יורד ב-0.4%, הפוטסי הבריטי משיל מערכו כ-0.1% והקאק הצרפתי יורד ב-0.5%.

08:55

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים לפי שעה במגמה מעורבת. הניקיי יורד ב-0.2%, בורסת שנגחאי משילה מערכה כ-0.6%, ההנג סנג צולל ב-1.8% ומדד הקוספי עולה ב-0.3%.

ענקית המכוניות החשמליות הסינית BYD  דיווחה על מכירות שיא של מכוניות נוסעים. החברה דיווחה כי המכירות באוגוסט עלו ב-30% בהשוואה לרבעון המקביל ל-370,854 מכוניות נוסעים. המכירות של מכוניות עם סוללות בלבד עלו בכמעט 12%, בעוד שמכירות כלי רכב היברידיים עלו ב-48% והיוו רק פחות משני שלישים ממכוניות ה-BYD שנמכרו בחודש שעבר.

מנגד, חברה ניאו  דיווחה על מכירות של 20,176 מכוניות באוגוסט, ירידה קלה מיולי אך גידול של 20,000 מכוניות חודש רביעי ברציפות. המותג הזול יותר של החברה, Onvo פתח 105 חנויות ביום ראשון, והחברה דיווחה כי היא מתכוננת להתחיל למשלוחים של המכונית הראשונה שלה, ה-L60 SUV, החודש. 

בארה"ב לא יתקיים מסחר היום לרגל יום העבודה.

ממפולת היסטורית בוול סטריט ועד לשיא בתל אביב: רכבת ההרים של השווקים באוגוסט 

בשוק הסחורות, מחירי הנפט יורדים הבוקר בכ-1% לנוכח ציפיות המשקיעים כי בקרטל אופ"ק ישקלו להגביר את אספקת הנפט החל מחודש אוקטובר. מחירה של חבית מסוג ברנט עומד על 76 דולרים ומחירה של חבית מסוג WTI נסחר סביב 73 דולרים.

בנק אוף אמריקה מזהיר מפני ירידה מתמשכת ברווחי הזיקוק באירופה, עם ירידה של מעל 70% או כ-4 דולר לחבית לעומת הרבעון השני של 2024. בבנק מדגישים את הירידה של 5% בביקוש הנפט בסין מתחילת השנה, עם ירידה חדה של 8% ביולי, ירידה של כ-50% ברווחי הדיזל באירופה מתחילת השנה ועלייה של 1.5 מיליון חביות ביום בתפוקת הזיקוק העולמית ב-2024, גבוה מצמיחת הביקוש.

להערכת הבנק, הירידה ברווחי הזיקוק, המונעת מהיחלשות הביקוש ועלייה בהיצע, צפויה להמשיך ולהשפיע לרעה על חברות אנרגיה. בנק אוף אמריקה ממליץ למשקיעים להיזהר ממניות של חברות בעלות חשיפה גבוהה לפעילות הזיקוק.

הישראלית שטסה ב-130% בעקבות הדוחות הכספיים 

בגזרת המאקרו, מדד מנהלי הרכש של Caixin בסין, עלה ל-50.4 נקודות. הצפי המוקדם עמד על 50 נקודות.

בהמשך היום (ב') צפויים להתפרסם מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בגרמניה, ומדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בגוש האירו.

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, מעריך כי סביבת האינפלציה והורדת הריבית בארה"ב צפויות להפחית את רווחיות החברות, ומציין כי נתוני התמ"ג האמריקאי לרבעון השני התעדכנו כלפי מעלה מ-2.8% ל-3.0%, והצריכה הפרטית עלתה במיוחד - באופן שאינו מתיישב עם החולשה בשוק העבודה.

"לא רק נתון הצמיחה לא מסתדר עם העלייה בסיכון למיתון, אלא גם רווחי החברות האמריקאיות. שולי הרווח (היחס בין סך הרווח לתמ"ג העסקי של החברות הלא פיננסיות, מ"ל) נשארו גבוהים מאוד במונחים היסטוריים ולא יורדים כפי שקורה בדרך כלל בהתקרבות למיתון", כותב זבז'ינסקי. "כמובן שצמיחה בתמ"ג ברבעון מסוים לא יכולה לומר כמעט כלום על הצמיחה ברבעון העוקב; בשנים 2000-2024 הקשר הסטטיסטי ביניהם היה אפסי. היו לא מעט פעמים שאחרי רבעון עם צמיחה של 2%-3%, ברבעון הבא הצמיחה הייתה קרובה לאפס או אף שלילית".

"ביחס לרווחיות הגבוהה של החברות בשנתיים האחרונות נציין שהיא הושגה בין היתר דווקא בזכות העלייה בריבית. ההוצאות נטו (הוצאות פחות הכנסות) לתשלומי ריבית של החברות האמריקאיות ביחס לתמ"ג העסקי ירדו בחדות לרמות הנמוכות מאז תחילת שנות ה-60 בזכות העלייה בהכנסות ריבית. התפתחות זו הייתה חריגה ביחס לעבר ונוצרה בזכות יתרות המזומנים הגבוהות של המגזר העסקי. הירידה בשיעור ההוצאות נטו לריבית מההכנסות תרמה לעלייה ברווחיות החברות. אילו שיעור הוצאות ריבית היה נותר ברמה של לפני שהריבית עלתה, הירידה בשולי הרווח של החברות הייתה ניכרת יותר. נוסיף שחלק מרווחיות החברות הושגה גם בזכות העלייה באינפלציה בגלל יכולתן הגבוהה לגלגל עליות המחירים על הצרכנים.

בשורה התחתונה, הוא מסכם, "הורדת הריבית בשילוב עם ירידה באינפלציה והאטה בביקושים הצרכניים, יובילו לקיטון ברווחיות החברות בשנה הקרובה".