הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה אדומה בת"א; מדד הטכנולוגיה ירד ב-1.9%, הבנקים ב-1.3%

מדד ת"א 35 ירד ב-1.4% • מספנות ישראל עלתה ב-6%, נובה ירדה ב-7%, קמטק ב-5% • מניית פווםוום המשיכה לצלול בעקבות ביטול המיזוג ל-SPAC • פועלים: "מומלצת גישה ניטרלית בשוק המקומי עם עדיפות לצמודות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

17:34

לאחר נאומו אתמול של ראש הממשלה בנימין נתניהו דומה שהמשקיעים פסימיים לגבי עסקת חטופים בקרוב והסבירות להסלמה בטחונית עולה ואיתה הירידות החדות בבורסה היום - מדד ת"א 35 ירד ב-1.4%, ות"א 90 השיל מערכו 0.6%. בלטו לשלילה מדדי הבנקים שירדו ב-1.3% ומדד הטכנולוגיה ב-1.9% בעקבות הירידות בוול סטריט. החשש להסלמה הוריד גם את מניות הנפט והגז ב-1.2%. 

בשוק החוב נרשמה היום ירידה חדה בתשואת האג"ח הממשלתית לשנתיים בכ-9 נקודות בסיס ל-4.19%, תשואת האיגרת לעשר שנים נסחרה ללא שינוי, 4.9%. באג"ח הקונצרניות נרשמה יציבות בכל המדדים, תל בונד 20, 40 ו-60. 

16:45

הירידות בת"א נמשכות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.9%, ות"א 90 משיל מערכו 0.6%. בולט לשלילה מדד ת"א בנקים 5 שיורד בכ-1.1%.

את מדד ת"א 35 מושכות למטה שתי מניות השבבים הדואליות נובה  וקמטק , וזאת בעקבות ירידות מניות השבבים בוול סטריט בפתיחת המסחר שם. גם מדד הבנקים שיורד ב-1.2% מעיב על המדד. 

14:55

הירידות בת"א נמשכות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.5%, ות"א 90 משיל מערכו 0.6%. בולט לשלילה מדד ת"א בנקים 5 שיורד בכ-1.1%.

בשוק החוב המקומי, מדדי התל בונד הקונצרנים יורדים בכ-0.2%. אגרות החוב הממשלתיות עולות בשעה זו. התשואה ל-10 שנים נסחרת סביב 3.92% והתשואה לשנתיים עולה ב-3 נקודות בסיס ל-4.31%.

13:58

פי.סי.בי  דיווחה הבוקר על קבלת הזמנת המשך להסכם אספקה של מוצרי זיווד אלקטרוניקה הכוללת גם אספקה של מעגלים מודפסים לפרויקט ביטחוני עבור לקוח בתעשייה הביטחונית בישראל. מטעם החברה נמסר כי היקף המכירות המצרפי בגין הזמנת ההמשך צפוי להסתכם בכ-7.4 מיליון דולר. להערכת פי.סי.בי, המוצרים שבהזמנת ההמשך יסופקו במהלך כ-6 חודשים, החל מהרבעון הראשון של שנת 2025.

12:20

הירידות בתל אביב מתחזקות: מדד ת"א 35 יורד ב-0.6%, ות"א 90 משיל מערכו 0.9%. בולט לשלילה מדד ת"א בנייה שיורד בכ-1.4%.

מניית טורבוג'ן  מזנקת במעל ל-8% לאחר שהחברה, המתמחה בפיתוח פתרונות מתקדמים לייצור אנרגיה מקומית בבניינים ובמתקנים שונים, דיווחה על התקשרות במזכר הבנות עם לקוח אמריקאי לאספקה והתקנה של מערכות מיקרו-טורבינה של החברה לייצור אנרגיה למבני הלקוח. 

11:21

מניית מספנות ישראל  מזנקת בשעה זו בכ-10% לאחר שהחברה דיווחה לפני זמן קצר על הסרת המגבלות על שינוע מטענים בנמל מספנות ישראל, לאחר שנים ארוכות בהן פעלה החברה להסרת המגבלות המוטלות על היקפי שינוע המטענים בנמל החברה, המופעל על ידי חברת נמל מספנות ישראל, חברה בת בבעלות מלאה של החברה. החברה מדווחת כי משרדי התחבורה והאוצר חתמו על תיקון לכתב ההסמכה של הנמל, במסגרתו נקבע המתווה להסרת מגבלת שינוע המטענים.

עוד נמסר מטעם החברה כי "לפי המתווה, בשנת 2024 יועלה רף מגבלת שינוע המטענים החלה על הנמל מ- 5% מהיקף המטענים המשונעים בנמלי חיפה, אשדוד ואילת ל-9%. החל משנת 2025 ואילך תוסר המגבלה האמורה לחלוטין. עם זאת, על הנמל תמשיך לחול המגבלה המונעת ממנו לשנע מטעני כלי רכב חדשים בייבוא. לעמדת הנמל, כפי שהובעה לאורך כל הדיונים מול הגורמים הרלוונטיים, יש מקום להסיר את כלל המגבלות על פעילותו ולאור זאת החברה תמשיך ותפעל ככל שיידרש על מנת להסיר גם מגבלה זו".

לפני כשבוע נודע לגלובס כי במשרדי הממשלה מתכננים לשחרר את המגבלה החלה על נמל מספנות ישראל שתוביל להגברת התחרות ודחיקת נמל חיפה.

כתוצאה מהרפורמה בנמלים, שחלה בתחילת שנות ה-2000, ניתן זיכיון לפריקת מטען כללי (שאינו מגיע במכולות) לנמל מספנות ישראל הקטן, שבבעלות שלומי פוגל, סמי קצב ושלמה שמלצר, זאת לצד נמל חיפה הוותיק, שהיה אז בבעלות הממשלה. ואולם, הזיכיון למספנות ישראל הוגבל לפריקתן של 5% מהסחורות שמגיעות דרך הים. המגבלה ההיסטורית הזו נועדה להגן על עובדי נמל חיפה הממשלתי, שכן חלק משכרם נגזר מהיקף הסחורות שהם פורקים.

10:26

הירידות בתל אביב נמשכות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 מאבד מערכו כ-0.4%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א ביומד עולה ב-0.3% ות"א בנייה משיל מערכו 0.6%.

בשוק המט"ח המקומי, השקל מתחזק קלות מול המטבעות הזרים. הדולר נחלש בכ-0.2% ונסחר סביב 3.64 שקלים והאירו נחלש בשיעור דומה ועומד על 4.03 שקלים.

10:05

ירידות קלות בפתיחה בתל אביב. מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 נסחר במגמה דומה. 

בולטות לחיוב מניות הכשרת הישוב , אלקטרה , אלקטריאון , נפטא , ודלתא מותגים .

מנגד, דוניץ , דלתא גליל , ישראכרט , פרטנר  ורציו יהש  נסחרות בירידות.

08:19

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב 

1. שוקי המניות 

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש (ב'), למרות שההסתדרות, בראשות היו"ר ארנון בר-דוד, הכריזה על שביתה כללית במשק ביום שני, בעקבות רציחתם של ששת החטופים, המסחר בבורסה התנהל ביום ב' בעליות שערים. מדד ת"א 35 הוסיף לערכו כ-0.8% ות"א 90 טיפס בכ-1%. בלטו לחיוב מדד הבנקים ומדד הבנייה, שעלו בכ-1.4% ובכ-1.3%, בהתאמה. 

תשואה שנתית "מובטחת" של עד 17%? כך תוכלו להימנע ממלכודות 

מניית פוםוום  ממשיכה את מסלול הצלילה שלה בת"א, לאחר שבשבוע שעבר נודע כי לא תתמזג עם SPAC ולא תתחיל להיסחר בוול סטריט. פוםוום מספקת תמונות מזכרת מפארקי שעשועים, והמניה שלה נסחרה ביום שני בירידה של כ-15%, משלימה ירידה של כ-44% מתחילת השנה, למחיר שמגלם לחברה שווי שוק של פחות מ-33 מיליון שקל. הדוחות הכספיים שהציגה החברה בשבוע שעבר מלמדים שההכנסות שלה אומנם עלו ב-18% ל-100 מיליון שקל במחצית שחלפה, אך היא רשמה הפסד של כ-19.8 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה, למול הפסד של 12.5 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

מניית תאת טכנולוגיות  הכפילה את מחירה בשנה האחרונה, ובעלת השליטה קרן פימי מנצלת את המומנטום החיובי לממש קרוב מחצית מהחזקות בחברה (כ-25% מההון) . הקרן, בראשותו של ישי דוידי, מוכרת למשקיעים מוסדיים מישראל ומשקיעים נוספים מניות תאת תמורת כ-129 מיליון שקל, ותרד מהחזקה של 51.8% בחברה ל-26.8%. העסקה בוצעה ביום א' (לפני השביתה, שקרן פימי היא חלק ממנה). לגלובס נודע שהמניות נרכשו מפימי בעיקר על-ידי מור, מיטב וילין לפידות (שהחזיק עוד לפני כן בכ-5.6% ממניות תאת).

בשווקים נערכים בדריכות לחודש הכי שלילי בוול סטריט 

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. בניקיי נסחר סביב רמות הבסיס, בורסת שנגחאי יורדת ב-0.5%, הקוספי יורד ב-0.3% וההנג סנג משיל מערכו כ-0.5%.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר בירידות קלות לאחר שאמש (ב') לא התקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העבודה.

היועץ שממליץ להסיט השקעה מענקיות הטכנולוגיה ליתר החברות ב-S&P 500 

חודש ספטמבר ידוע היסטורית בתור החודש האדום בוול סטריט. כשמסתכלים על כמעט 100 שנה לאחור, משנת 1928 ועד שנת 2023, חודש ספטמבר היה השלילי ביותר עם ירידה ממוצעת של כ־1.2%. החודש הכי חיובי, אגב, הוא יולי עם עלייה של כ־1.7%.

אז האם אנחנו צפויים לירידות גם בספטמבר הקרוב? גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי של מיטב גמל ופנסיה אומר כי "נכון שספטמבר מאופיין סטטיסטית כחודש חלש, אך צריך להשקיע לטווח ארוך". הוא מעריך כי חודש ספ טמבר יתאפיין גם השנה בירידות, שכן, "שוק האג"ח הלך כברת דרך יותר מדי חדה מבחינת התמחור של הורדת הריבית (של הפדרל ריזרב ב־18 בספטמבר). אני לא מעריך שיהיה מיתון בארה"ב ולכן לא נדרשת הורדת ריבית חדה, אלא הדרגתית. לכן, יכול להיות שיהיה תיקון קטן כלפי מטה, אבל המגמה היא של נחיתה רכה ואינפלציה מתמתנת".

כשמסתכלים על כמעט 100 שנה לאחור, משנת 1928 ועד שנת 2023, חודש ספטמבר היה השלילי ביותר עם ירידה ממוצעת של כ־1.2%. החודש הכי חיובי, אגב, הוא יולי עם עלייה של כ־1.7%.

אפל  מרכזת עניין הבוקר לאחר שדווח כי המתחרה שלה, ענקית הסינית Huawei, הודיעה כי היא מתכננת לערוך אירוע השקת מוצר שעות ספורות לאחר חשיפת האייפון השנתית של ענקית הטכנולוגיה. האירוע יתקיים ב-10 בספטמבר בשעה 14:30 שעון בייג'ינג, כאשר האירוע של אפל צפוי יתקיים ב-9 בספטמבר באירוע תחת הכותרת "It's Glowtime". 

גם טסלה  מרכזת עניין הבוקר לאחר שפורסם ברויטרס כי יצרנית המכוניות החשמליות מתכננת לייצר גרסת שישה מושבים של מכונית דגם Y בסין החל מסוף 2025. על פי הדיווחים, יצרנית הרכב שואפת להגביר המכירות של הרכב החשמלי שלה הנמכר ביותר והכי ותיק שלה. עוד דווח כי טסלה ביקשה מהספקים להיערך בהתאם לעלייה דו-ספרתית של תפוקת דגם Y במפעל שלה בשנגחאי.

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי עלו קלות מדדי התל בונד הקונצרניים ביום ב', וכך גם איגרות החוב של ממשלת ישראל: התשואה ל-10 שנים עמדה על 4.89% והתשואה באג"ח לשנתיים הייתה סביב 4.27%.

מודי שפריר, אסטרטג ראשי לשווקים פיננסיים בבנק הפועלים, הסביר בסקירתו כי "בעוד שפרמיית הסיכון של ישראל, הגלומה באיגרות החוב הדולריות, בשער השקל ובפרמיית ה-CDS של ישראל (חוזים לביטוח מפני חדלות פירעון), ירדה בחודש האחרון, הפער בין תשואת אג"ח ישראל ל-10 שנים לאג"ח המקבילה של ממשלת ארה"ב התרחב בחדות. עם זאת, התרחבות הפער מגלמת גם את תוואי האינפלציה (וכיוצא מכך גם את תוואי הריבית הצפוי), ההפוך בין שתי המדינות.

"בשורה התחתונה אנו נותרים בהמלצתנו לנקוט כעת גישה מאוזנת/ניטרלית בשוק האג"ח המקומי (מח"מ בינוני), תוך עדיפות לאפיק הצמוד על השקלי".

בארה"ב, תשואות האג"ח הממשלתיות עולות קלות הבוקר. התשואה ל-10 שנים נסחרת סביב 3.91% והתשואה לשנתיים עומדת על 4.28%.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

במהלך יום ב' השקל נסחר ביציבות מול הדולר, בשער של 3.66 שקלים. האירו נחלש בכ-0.2% ונסחר סביב 4.05 שקלים.

בשוק הסחורות, מחירי הנפט ירדו קלות. חבית מסוג ברנט נסחרה ב-76 דולר ומחירה של חבית מסוג WTI היה כ-73 דולר.

גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי מתייחס בסקירתו למגמה בשוק הנפט: "בטווח המיידי, נראה שהסלמה ביטחונית רחבה עלולה גם להביא לחשש מפני חסימת מיצרי הורמוז, אשר בהם עוברים כ-20% מסך תפוקת הנפט הגלובלית. במבט קדימה לטווח הקצר, מחיר הנפט מסוג WTI יושפע בצורה חלשה יחסית מהנושא הגאופוליטי מאשר סוגי נפט אחרים. זאת, מכיוון שהנפט האמריקאי חשוף במידה פחותה למזרח התיכון ולסיכונים באזור זה.

"החששות של OPEC+ לגבי האצת תהליכי הדה-קרבוניזציה, לצד צמצום היצע הנפט מלוב ועיראק, צפויים לתרום לצעדים שמטרתם ליצור מצב שבו המעבר לאנרגיות מתחדשות יהיה פחות כדאי. האסטרטגיה של קבוצת OPEC+ צפויה להתמקד בשימור מעמדה העתידי כשחקנית מרכזית בתחום האנרגיה ולשנות את יחס המחירים בין נפט גולמי לבין מוצרי אנרגיה מתחדשת. נראה כי הקבוצה צפויה להגדיל את התפוקה בטווח הזמן הקרוב (אוקטובר 2024). כך, תורמת קבוצת OPEC+ להרחבת היצע הנפט הגלובלי, דבר שעשוי לתרום לירידה נוספת במחיר הנפט".

4. מאקרו

עיני המשקיעים נשואות אל עבר דוח התעסוקה של חודש אוגוסט בארה"ב, שצפוי להתפרסם ביום שישי הקרוב. על פי ההערכות נתוני התעסוקה שיתפרסמו יקבעו האם הפד יוריד את הריבית שלו ב-25 נקודות בסיס או ב-50 נקודות בסיס בהחלטת הריבית בספטמבר. בג'יי פי מורגן מעריכים כי צפוי להתפרסם דוח תעסוקה חזק שיוביל את הפד להפחית את הריבית בשיעור מתון יותר של 25 נקודות בסיס. להערכתם, קיצוץ עמוק יותר יגביר את הדאגה משוק העבודה והכלכלה האמריקאית.

במארקטווצ' פורסם כי האנליסטים של ברקליס צופים ששיעור האבטלה ירד ל-4.2% באוגוסט: "אנו מעריכים כי יהיה תיקון לזינוק בשיעור האבטלה ביולי, שנבע בחלקו מעלייה באבטלה הזמנית עקב הוריקן בריל", הם ציינו. הם גם צופים צמיחה חזקה יותר בתוספת המשרות של אוגוסט לעומת יולי. "דוח משרות חזק" עשוי להוביל לעלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות ומגמה חיובית בוול סטריט, ציינו.

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, מסביר בסקירתו כי תהליך הורדות ריבית בעולם צובר מומנטום: "נתוני האינפלציה PCE בארה"ב (2.5%, ליבה-2.6%) מאפשרים לפד להוריד את הריבית בפגישה הקרובה אם לא יהיו הפתעות גדולות בנתוני האינפלציה של אוגוסט.

"האינפלציה במדינות העיקריות באירופה ירדה באוגוסט יותר מהתחזיות והגיעה ליעד של 2% או אף מתחתיו. אינפלציית הליבה ירדה מ-2.9% ל-2.8%. ההתפתחות הנוספת שתומכת בירידה באינפלציה הייתה האטה בקצב עליית השכר בהסכמים הקיבוציים בגוש האירו לקצב שנתי של 3.6% ברבעון השני לעומת 4.7% ברבעון הראשון. כעת שום דבר לא מפריע ל-ECB להוריד ריבית ב-12/9 ל-3.5%.

"ככלל, הורדות ריבית מתרחבות. בחודש יולי היו כ-10 בנקים מרכזיים בעולם שהורידו ריבית. מרביתם במדינות המתפתחות. הם גם מורידים ריבית בקצב גבוה יותר מאשר במדינות המפותחות. לכן, הריבית הממוצעת של הבנקים המרכזיים במדינות המתפתחות ירדה כבר בכ-2% מהשיא לעומת ירידה של כ-0.5% במדינות המפותחות".

5. תחזית

בלידר שוקי הון הרכיבו תחזית מאקרו ראשונית לישראל לשנת 2025, בהנחה של סיום עיקר הלחימה עד סוף שנה זו ושל קיצוץ בתקציב של פחות מ-30 מיליארד השקלים שדורש בנק ישראל. "על פי ההערכות צפויה ירידה בהוצאה הממשלתית (בעיקר הביטחונית) וצפוי גידול מתון בצריכה הפרטית של 2.4%, כאשר ירידה בתמיכות הממשלתיות והעלאת מסים ישפיעו על כוח הקנייה של משקי הבית", כותבים כלכלני לידר.

"מרבית העובדים הפלסטינים לא יורשו לחזור לעבוד בישראל בשל המשך המתח הביטחוני", מזהירים עוד בלידר, וצופים "קצב אינפלציה שנתי של 3.2%, כאשר צעדי הממשלה יתרמו 0.6% ומחירי הדיור ימשיכו לעלות. כאמור, סביבת האינפלציה תישאר גבוהה, מה שיקשה על בנק ישראל להוריד את הריבית. צפויות בין אחת לשתי הורדות ריבית במחצית השנייה של 2025".