המנכ"ל של חברת המכשור הרפואי הבורסאית הגדולה בישראל פורש מתפקידו

אחרי 22 שנה בהן בנה את חברת הטיפול בסרטן נובוקיור, אסף דנציגר פורש מתפקיד המנכ"ל • לאחר שה-FDA דחה את הטיפול הפסיכדלי שלה, שני בכירים עוזבים את לייקוס • וגם: מי היא חברת המכשור הרפואי הגדולה ביותר בעולם? • השבוע בביומד

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock
עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

אחרי 22 שנה בהן בנה את חברת המכשור הרפואי הבורסאית הגדולה בישראל, אסף דנציגר פורש

מנכ"ל חברת הטיפול בסרטן נובוקיור, אסף דנציגר, הודיע על פרישה מתפקידו בחברה, הנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.8 מיליארד דולר. דנציגר היה העובד הרביעי בחברה וליווה אותה משהייתה סטארט-אפ קטן עם טכנולוגיה שנתפסה כמדע בדיוני, דרך ימי גאות ב-2021 בהן נובוקיור עברה את טבע בשוויה והגיעה לשווי של 17 מיליארד דולר, ועד היום. 

ה-FDA אישר משאבת אינסולין אוטומטית לחולי סוכרת מסוג 2
תוצאות הניסוי הקליני שהקפיצו את המניה של חברת התרופות הישראלית

מאז השווי של נובוקיור אומנם ירד משמעותית, הן בשל ירידה כללית בשוק הביומד והן משום שהחברה עדיין פועלת בשווקים קטנים יחסית, ולמרות שהצהירה כי תפרוץ לשווקים גדולים בהרבה, המשקיעים עוד מחכים על הגדר. אך נובוקיור כבר רושמת הכנסות של מעל חצי מיליארד דולר ומעסיקה 1,500 עובדים. קצב הכנסות זה מכניס אותה לרשימת 100 חברות המכשור הרפואי הנסחרות הגדולות בעולם (ראו באייטם הבא), והיא הנציגה הישראלית היחידה ברשימה זו. עם ההודעה על החלפתו של דנציגר ירדה מניית נובוקיור 13%. 

נובוקיור הוקמה ב-2000 על-ידי פרופ' יורם פלטי מהטכניון, שפיתח שיטת טיפול חדשנית לגמרי בסרטן - שימוש בגרוי חשמלי ממוקד כדי למנוע חלוקת תאים. דנציגר ליווה את החברה כאמור מימיה הראשונים. הוא מהנדס עם תואר מאוניברסטת בן גוריון, ובתפקידו קודם ניהל חברה-בת של תאגיד המכשור הרפואי, Imagyn. דנציגר הוא איש שקט ורציני שאינו מרבה להתראיין, וכשהוא מתראיין, הוא דבק בשיחה על החברה ופחות בסיפורים אישיים, אפילו כאלה שקשורים להצלחת החברה. 

יחד עם היו"ר ביל דוייל, דנציגר גייס לנובוקיור שקיעים מובילים כבר מתחילת הדרך, תחילה יחידים אמריקאים עשירים ולאחר מכן קרנות תאגידיות של חברות בתחום כמו BD, פייזר וג'ונסון אנד ג'ונסון. אלה היוו גושפנקה לרצינות הרעיון היומרני והחדשני של החברה, שבתחילת הדרך היו מי שאמרו שהוא בלתי ניתן לביצוע.

ב-2015 הונפקה החברה, ובראיון נדיר לגלובס ב-2020, תלה דנציגר את הצלחת החברה בכך שהגיעה להנפקה כבר עם אישורי שיווק לטיפול, וכל הסכום שגוייס שימש להוצאת התוכנית השיווקית לפועל.

נובוקיור התבססה היטב ועדיין מרחיבה את פעילותה בשוק הגליובלסטומה (סוג של סרטן מוח) ובשוק הסרטן שמקורו בחשיפה לאסבסט. הטיפול מצריך לבישה של המכשיר שלה כמעט כל הזמן, והוא אינו מהווה ריפוי אך מאריך חיים.

בהדרגה, החברה מצליחה להרחיב את השיפוי הביטוחי למוצר ולהוביל לשינוי ההנחיות של איגודי הרופאים, כך שהשימוש בו יתחיל מוקדם יותר לאחר אבחון הסרטן וכך יימשך שנים רבות יותר.

ברבעון השני של 2024 רשמה החברה גידול של 19% בהכנסות ל-150 מיליון דולר. עם זאת היא המשיכה לרשום הפסדים עמוקים אשר קשורים להשקעתה בשווקים הבאים שלה.

ולגבי אותם שווקים עתידיים - החברה סיימה ניסוי בטיפול בסרטן ריאות מסוג NSCLC, שוק שדנציגר העריך בעבר כגדול פי 10 מהשווקים הנוכחיים בהם עובדת נובוקיור. החברה סיימה ניסוי בתחום זה בסוף 2023, והניסוי הוגדר כהצלחה, משום שהתוצאות שלו היו, לדברי החברה, גם מובהקות סטטיסטית וגם משמעותיות קלינית, כלומר מהוות שינוי משמעותי בחיי החולה.

עם זאת, היו גורמים בשוק שטענו כי הניסוי השווה את הטכנולוגיה של החברה לרף מיושן, וכי התוצאות לא יספיקו לפריצה משמעותית לשוק. נובוקיור דוחה טענות אלה ומקווה לקבל אישור עד סוף השנה ולהראות מה היא יכולה לעשות בשוק כבר מהשנה הבאה. במקביל היא עורכת ניסויים נוספים בהתוויה זו, וגם מחכה לנתונים משוק פוטנציאלי גדול נוסף, סרטן הלבלב.

מי שתצטרך להתמודד עם האתגר הבא היא אשלי קורדובה, סמנכ"ל הכספים של החברה מ-2020, שמונתה למנכ"ל החברה במקומו של דנציגר.

דוח ה-Medtech100: מי היא חברת המכשור הרפואי הגדולה בעולם?

100 חברות המכשור הרפואי הגדולות בעולם רושמות יחד הכנסות של 474.8 מיליארד דולר, גידול של 5% לעומת השנה שעברה - כך עולה מהדוח השנתי של אתר חדשות המכשור הרפואי Medical Device and Outsourcing. זוהי השנה השלישית שבה ההכנסות הכוללות של 100 החברות הגדולות נמצאות בעלייה, כאשר הירידה האחרונה הייתה ב-2020, שנת הקורונה. העלייה השנה נובעת גם ממיזוגים ורכישות, כלומר קונסולידציה של יותר מן השוק בידי 100 הגדולות, וגם מצמיחה אורגנית של החברות הללו.

השנים האחרונות אופיינו בגלי פיטורים בחברות המכשור הרפואי הגדולות, אבל כותבי הדוח מאמינים שגלי הפיטורים הגדולים בתחום מאחורינו. מספר העובדים בתעשייה עלה ב-6% לעומת שנה שעברה, אבל הוא עדיין נמוך מאשר ב-2022. כותבי הדוח מעריכים כי המיזוגים והרכישות שמשמעותם יותר אקזיטים עבור המשקיעים, יובילו להשקעות רבות יותר בסטארט-אפים.

מדטרוניק עדיין מובילה את רשימת 100 הגדולות, עם הכנסות של 32 מיליארד דולר. המנכ"ל גף מרת'ה, שנכנס לתפקידו ב-2020, עסק בקיצוצים וגם בספין-אופים כדי לחזק את שורת הרווח, ובכל זאת החברה נותרה בצמרת.

ג'ונסון אנד ג'ונסון מדטק (החלק מג'ונסון אנד ג'ונסון שעוסק במכשור רפואי) מצמצמת פערים מול מדטרוניק, עם 30.2 מיליארד דולר. בדוחות הרבעוניים שפרסמה החברה ביולי היא פספסה את התחזיות שלה, וציינה כי הסיבות הן לחצי מחירים בשוק הסיני וכן תחרותיות גוברת מול חלק מן המוצרים שלה.

ג'ונסון אנד ג'ונסון ביצעה שתי רכישות גדולות מסוף 2022, של חברת משאבות הלב Abiomed ב-13.1 מיליארד דולר (המתחרה הישראלי מג'נטה גייסה 105 מיליון דולר זמן לא רב אחר כך) ושל חברת Shockwave שפיתחה טכנולוגיה לטיפול בהסתיידויות עורקים באמצעות אולטרהסונד וגלי הדף. לאחרונה, ג'ונסון אנד ג'ונסון רכשה ב-1.7 מיליארד דולר גם את v-Wave הישראלית המטפלת באי-ספיקת לב - עסקה שאם תתממש במלואה, תירשם כעסקה החמישית בגודלה ב-2024.

סימנס, מקטגוריית חברות המכשור הרפואי שצמחו מתחום ההדמיה, היא השלישית. אחריה במקום הרביעי Medline Industries, המשווקת מגוון של מוצרים רפואיים ושוקלת הנפקה ב-2025, ובמקום החמישי חברת האורתופדיה סטרייקר.

השנה אופיינה כאמור בסדרה של מיזוגים ורכישות. מלבד רכישות הענק של ג'ונסון, חברת BD עומדת לרכוש את פעילות רפואת החירום של אדוורדס ב-4.2 מיליארד דולר, ובוסטון סיינטיפיק תרכוש (בהינתן אישור הגבלים עסקיים) את אקסוניקס, המפתחת פתרונות גרוי עצבי לשליטה בסוגרים, ב-3.7 מיליארד דולר.

הצומחת הגדולה ללא רכישה הייתה אינספייר מדיקל ,שצמחה ב-53% להכנסות של 624 מיליון דולר, בזכות הצרות של המתחרה שלה פיליפס, שנאלצה לבצע ריקול למוצר שלה לטיפול בדום נשימה בשינה, השוק בו היא מתחרה באינספייר.

במקביל למיזוגים והרכישות התרחשו לא מעט ספין-אופים, בהם חברות נפרדו מפעילות שאינן בליבה או שאינן צומחות. ספין-אופים כאלה מראים מהם העסקים שהחברות רואות בהם כרגע פחות פוטנציאל. ZimVie מכרה את פעילות האורתופדיה שלה כדי להתמקד ברפואת שיניים. Avanos Medical מכרה את תחום רפואת הריאות שלה כדי להתמקד בתחום ניהול הכאב ומניעת השימוש באופיואידים. 3m התנתקה מכל חטיבת הבריאות שלה שכעת נקראת Solventum, ואילו מדטרוניק ובאקסטר נפרדות מהפעילות שלהן בתחום הכליות.

נובוקיור היא הישראלית היחידה ברשימה, כפי שהוזכר לעיל. היא עומדת במקום ה-70, והיא גם שיאנית הרשימה מבחינת אחוז ההכנסות שהיא משקיעה במו"פ - 44%.

אחרי שה-FDA דחה את הטיפול הפסיכדלי שלה, שני בכירים עוזבים את לייקוס

חברת לייקוס (Lycos), שהוקמה כזרוע המסחרית של עמותת MAPS לקידום שימוש בחומרים פסיכדליים ברפואה, הודיעה כי המנכ"לית שלה איימי אמרסון עוזבת, ותוחלף על-ידי סמנכ"ל התפעול מייקל מולט.

פרישתה של אמרסון מגיעה אחרי שגם ריק דובלין, המייסד והרוח החיה של MAPS עד היום, הודיע כי הוא פורש מן הדירקטוריון של לייקוס, כדי "להיות חופשי לעסוק באקטיביזם ואדבוקציה", לטובת השימוש בסמים פסיכדליים.

החברה פיטרה לאחרונה 75% מעובדיה, לאחר שה-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, סירב לאשר את הטיפול שלה המבוסס על החומר הפסיכדלי MDMA, עבור אנשים עם תסמונת פוסט-טראומטית. בנוסף, פתח ה-FDA בחקירה כדי לבחון האם החברה דיווחה כיאות על תופעות לוואי בניסויים קליניים שערכה.

במקביל, כתב-העת המדעי "Psychopharmacology" ביטל מאמר של לייקוס, בטענה כי החברה לא הודיעה לכתב-העת בזמן על הטרדה מינית שהתרחשה באחד מאתרי הניסוי. לייקוס התנגדה למהלך וטענה כי אין בכך כדי לפגוע במסקנות המדעיות של המחקר.

לייקוס הודיעה באוגוסט כי תבקש מה-FDA לשקול מחדש האם לדרוש ממנה ניסוי נוסף כדי לרשום לשיווק את הטיפול שלה. היא נחשבה עד לאחרונה לחברה המובילה בשוק זה ובעלת תוצאות הניסויים הטובות ביותר, והסירוב לאשר את המוצר נתפס כמכה לשוק הפסיכדלי.