על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● "הם כמעט הרגו אותי": ביקורת פנימית בעזה נגד חמאס
● WSJ | איך יחיא סינוואר מצליח להתחמק מצה"ל?
1"המבוגר היחיד בחדר": ביקורת בעולם על הכוונה לפטר את גלנט
"'אקט של טירוף': נתניהו עמד להדיח את שר הביטחון", נכתב בכותרת של כתבה שפורסמה הבוקר בג'ואיש אינדיפנדנט, ועסקה במו"מ שמתנהל לכניסתו של גדעון סער לתפקיד והדחתו של יואב גלנט. "הדחתו של שר ביטחון מנוסה מאוד בעיצומה של מלחמה בכמה חזיתות זכתה לגינוי נרחב. בנוסף למלחמה בעזה, התקפות של חיזבאללה בצפון ופעולות ביהודה ושומרון, ישראל חווה השבוע פגיעת טילים חות'ים מתימן". נכתב כי "גורמים אמריקאים הביעו דאגה, ותיארו את גלנט כ'מבוגר היחיד בחדר' ואת הרעיון לפטר אותו כ'אקט של טירוף'. שגריר אירופי בכיר בישראל צוטט באומרו כי גלנט הפך לאדם היחיד בממשלת ישראל 'שניתן לסמוך על המילה שלו'. צוין גם כי משפחות החטופים מודאגות, המניות ירדו, ומחירי הדלק זינקו על רקע הציפיות לערעור הממשלה".
באל-מיאדין המקורב לחיזבאללה, בכתבה שכותרתה: "הוויכוח בין סער נגד גלנט נמשך כאשר חיזבאללה משמר את הלחץ בצפון", צוטט הפרשן לענייני צבא אלון בן דוד: "החלפת גלנט בעיצומה של מלחמה מדאיגה מאוד, במיוחד מנקודת המבט של ההנהגה הצבאית הישראלית, שכן אנחנו לא בזמנים רגילים, ועוד באדם ש'לא מכיר את הממסד הביטחוני והצבאי. איך הוא יכול לקבל החלטות?".
בניו יורק סאן נכתב בכותרת כי "נראה כי המחלוקת בתוך ממשלת נתניהו מעודדת את אויבי ישראל". נכתב כי "חיזבאללה בלבנון, אולי מעודד במיוחד בעקבות דיווחים על סכסוכים פנים-ישראליים, מגביר כעת את ההתקפות על צפון ישראל. החות'ים שיגרו בינתיים טיל בליסטי לעבר תל אביב ביום ראשון. ישראלים בלב המדינה נאלצו לבלות שעות במקלטים". עוד נכתב כי מתנגדיו החריפים של נתניהו טוענים כי האינטרס של סער הוא הישרדות פוליטית ולא טובת המדינה. עוד אומרים המתנגדים כי החלפת שר ביטחון בזמן המלחמה תחליש את ישראל. "עם זאת, אותם מבקרים גם דורשים לערוך כעת בחירות בתקווה להדיח את נתניהו. נראה שאיראן ושלוחותיה מתענגות על הקרבות הפנימיים הבלתי נגמרים של ישראל".
מאמר מערכת מתוך הג'ואיש אינדיפנדנט. לקריאת הכתבה המלאה.
מאמר מערכת מתוך אל-מיאדין. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך הניו יורק סאן, מאת בני אבני. לקריאת הכתבה המלאה.
2פורן פוליסי: נתניהו נופל בפח של איראן
"נתניהו משחק לידיו של חמינאי", נכתב בכותרת של טור שפרסם דניס רוס, עמית מכובד במכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב, בפורן פוליסי. רוס שירת בתפקידי ביטחון לאומי בכירים תחת רייגן, בוש האב והבן, קלינטון ואובמה, כולל כשליחו של קלינטון במזרח התיכון.
נכתב כי האסטרטגיה של איראן היא "לשמור את ישראל תחת לחץ מתמיד ולהתיש אותה בעימותים מתמשכים בגבולותיה", וכי "נראה שהגישה הנוכחית של ישראל, למרבה האירוניה, משחקת לידיה של איראן". המנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, "הניח זה מכבר שישראלים יעזבו את המדינה אם ירגישו כל הזמן בלחץ מאיומים צבאיים. זה לא כל כך משנה אם חמינאי ומנהיג חיזבאללה חסן נסראללה טועים - אחרי הכל, הישראלים, אפילו עם כל חילוקי הדעות שלהם, הוכיחו ללא ספק שהם יילחמו למען ארצם ויישארו בה. מה שחשוב הוא שחמינאי ונסראללה מאמינים כך ומתכננים את האסטרטגיה הצבאית שלהם בהתאם - ולרעתה, ממשלת ישראל נופלת בפח שלהם".
"נסראללה אמר בנאום בינואר כי הישראלים אינם נטועים בארץ ותחת לחץ, הם יימלטו ממנה. חמינאי אמר ש'הגירה הפוכה' תביא לסוף ישראל. לפי ההיגיון הזה, שני המנהיגים מאמינים שהאסטרטגיה ארוכת הטווח המתאימה מאלצת את ישראל להילחם בכל החזיתות". נכתב כי "המדיניות הנוכחית של ישראל מאשרת את האסטרטגיה האיראנית. ישראל נלחמת כעת במלחמות התשה בעזה, בגבולה הצפוני, ומבצעת יותר ויותר כניסות לאיו"ש. כל אחד בנפרד אולי הגיוני, אבל ביחד, הם מסתכמים למשחק בתנאים של איראן".
ישראל צריכה אסטרטגיה חדשה, כותב רוס, וזה לא יהיה פשוט. "זה ידרוש את קבלתן של מספר החלטות קשות אך הכרחיות מצד נתניהו וכן מצד ממשל ביידן. עבור ישראל, אסטרטגיה כזו חייבת להתחיל עם סיום המלחמה בעזה. ממשל ביידן מנסה להקל על כך על ידי הגעה לעסקת חטופים שתתניע את הדרך להפסקת אש קבועה". רוס כותב כי ההתמקדות של נתניהו ברפיח ובמסדרון פילדלפי אינה שגויה מאחר וחייב להיות סוף להברחות שמעל פני הקרקע ומתחתיה באזור. "עם זאת, שמירה על נוכחות צה"ל באזור אינה הגישה הנכונה כי קיימות אפשרויות אחרות. נוכחות ישראלית עלולה גם להקשות על החלפת שלטון חמאס בעזה, הדרוש כדי להבטיח באמת ניצחון ישראלי".
אם נתניהו יסיים את המלחמה עם שחרורם של החטופים, סינוואר יעמוד בפני לחץ עז מצד ערבים ופלסטינים לעשות זאת, שכן זו הייתה עמדתו של חמאס לאורך כל הדרך. מצב זה יאפשר לישראל לתבוע ניצחון מדיני ולסיים את המלחמה בתנאים שלה. "בשלב הבא, ישראל תוכל להתמקד בגבול הצפון. נסראללה אמר שהוא יפסיק את ההתקפות אם תהיה הפסקת אש בעזה, מה שעשוי לאפשר לישראלים ולבנונים לחזור לבתיהם בגבול. גם אם איראן תעדיף סכסוך מתמשך, נסראללה יתנגד לו בשל ההשפעה על הבסיס השיעי של חיזבאללה בדרום לבנון, שם התפנו כ-100 אלף איש מבתיהם".
מתוך פורן פוליסי, מאת דניס רוס. לקריאת הכתבה המלאה.
3סינוואר מתכונן ל"מלחמת התשה ארוכה"
"יחיא סינוואר אמר אתמול (ב') כי לחמאס יש את המשאבים לקיים את מאבקה נגד ישראל, עם תמיכה מבעלי ברית אזוריים הנתמכים על ידי איראן, כמעט שנה לתוך המלחמה בעזה", נכתב בפראנס 24. "סינוואר, שהחליף בחודש שעבר את מנהיג חמאס ההרוג איסמעיל הנייה, אמר במכתב לבעלות בריתו של הארגון בתימן: הכנו את עצמנו להילחם במלחמת התשה ארוכה".
באל מוניטור נכתב כי "בכיר חמאס אוסאמה חמדאן אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית בסוף השבוע כי לקבוצה 'יש יכולת גבוהה להמשיך' בלחימה למרות האבדות, וציין את 'גיוס הדורות החדשים' להחליף פעילים שנהרגו". צוין גם כי בראיון השבוע אמר חמדאן שארה"ב, התומכת הצבאית החשובה ביותר של ישראל, לא עושה מספיק כדי לכפות ויתורים על נתניהו שישימו קץ לשפיכות הדמים. על רקע מתקפת החות'ים האחרונה על ישראל, אמר חמדאן כי המתקפה הראתה את גבולות היכולת של ישראל להגן על עצמה, כולל מערכת ההגנה האווירית שלה. "זהו מסר לכל האזור שישראל אינה ישות חסינה", אמר חמדאן. "אפילו ליכולות הישראליות יש גבולות".
מתוך פראנס 24. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך אל מוניטור, מאת רניה סנג'אר. לקריאת הכתבה המלאה.
4משפחות החטופים מנסות לשמור על התקווה
"יהודה כהן ראה סרטונים של המנהרה המוכתמת בדם שבה התגלו גופות של שישה חטופים בחודש שעבר. הוא חושש שהתנאים הולכים ומתדרדרים עבור בנו, נמרוד בן ה-20, שעל פי החשד מוחזק אי שם במבוך שמתחת לעזה", נכתב בוושינגטון פוסט בכתבה שכותרתה: "אחוזות ייאוש, משפחות החטופים הישראלים מנסות לשמור על התקווה". "יש חבל תלוי על הראש של הבן שלי", אמר יהודה, מהנדס אלגוריתמים בן 54. "אבל עדיין יש לנו סיבה להילחם. אני לא חושב על שום דבר אחר".
נכתב כי "בשבועות שחלפו מאז נמצאו גופות ששת החטופים בעזה, הישראלים חזרו לרחובות להפגנות מסיביות יותר ויותר, וקראו לנתניהו להבטיח את השחרור של הנותרים. אבל שיחות הפסקת האש בגיבוי ארה"ב התערערו שוב, מכיוון שנתניהו מתעקש להשאיר חיילים ישראלים לאורך גבול עזה-מצרים וחמאס דורש לשחרר עוד פלסטינים מבתי הכלא הישראליים". בקרב משפחות בני ערובה, "מותם של השישה סימן נקודת מפנה. רבים ששמרו על מחאותיהם א-פוליטיות במידה רבה, הצטרפו כעת להפגנות האנטי-ממשלתיות יותר. התוצאה, אומרים המארגנים, הייתה הפגנות ההמונים הגדולות ביותר עד כה, ונמדדה במאות אלפים. 'אנחנו צועדים עכשיו בקול אחד', אמר לי סיגל, בן 72, שאחיו הצעיר, קית' סיגל, עדיין מוחזק בידי חמאס. 'כשאתה יורה, הכל יכול לקרות. אנחנו יודעים שמלחמה וחטופים שחוזרים הביתה לא קורים ביחד'".
מתוך וושינגטון פוסט, מאת רחל חסון. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.