לוין לא פרסם את הפרוטוקולים של הוועדה לבחירת שופטים מזה עשרה חודשים

לאורך עשרה חודשים, במהלכם התקיימו עשרה דיונים בהם נדונו נושאים הנמצאים במחלוקת ובעלי עניין ציבורי רב, וכן מונו עשרות שופטים - שר המשפטים יריב לוין, העומד בראש הוועדה לבחירת שופטים, לא פרסם את פרוטוקולי הוועדה • התוצאה היא שהציבור לא נחשף למתרחש בוועדה באופן מלא ושקוף

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

מאז החלה לפעול הוועדה לבחירת שופטים בממשלה הנוכחית בנובמבר 2023 - פורסם פרוטוקול הדיון הראשון בלבד. גם פרוטוקול יחיד זה פורסם רק שישה חודשים לאחר הדיון. מאז התקיימו כעשרה דיונים, בהם מונו עשרות שופטים, נדונו נושאים שבמחלוקת ובעלי עניין ציבורי רב - אך שר המשפטים יריב לוין, העומד בראש הוועדה, לא פרסם את יתר הפרוטוקולים. התוצאה היא שהציבור לא נחשף למתרחש בוועדה באופן המלא והשקוף ביותר שניתן. 

אחרי שהתעלם מההמלצה: בג"ץ מחייב את לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים כדי למנות נשיא לעליון
בקואליציה קוראים לשר לוין לא לקיים את פסיקת בג"ץ. לאן זה עלול להגיע?
ממלא-מקום נשיא העליון: שר המשפטים לא מקיים פגישות עמי מזה שלושה חודשים

הפרוצדורה לפרסום פרוטוקולים של דיוני הוועדה מתחילה באישור המחלקה המשפטית של הנהלת בתי המשפט. משם עוברים הפרוטוקולים למחלקה המשפטית של משרד המשפטים, השר מאשר, שולח לאישורם של חברי הוועדה ומפרסם. הפרוטוקול שמתפרסם אחרי כל האישורים אינו התמליל המלא של הדברים שנאמרו, אלא עיקרם, תוך השמטת פרטים של מועמדים בהם דנים, ושל הצבעת חברי הוועדה.

נתק בין לוין ופוגלמן

מתוך עשרת הפרוטוקולים שלא פורסמו, רק פרוטוקול אחד נשלח לאישור חברי הוועדה, ומאז חלפו חודשים. היתר ממתינים לאישור השר או לחילופי לשכות המשפטיות. העיכוב נובע גם בשל הנתק בין השר לוין לבין ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן. האחרון אמר בכנס לשכת עורכי הדין שנערך לאחרונה כי מזה שלושה חודשים חדל שר המשפטים מלקיים את פגישות העבודה השוטפות ביניהם.

בדיון שהתקיים אתמול (ב') בוועדת החוקה של הכנסת, בטענה לניגוד עניינים בפעילות נציגי לשכת עורכי הדין, אמרה חברת הוועדה לבחירת שופטים, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד): "על מה מתבסס יו"ר הוועדה אם התפרסם רק פרוטוקול אחד מדיוני הוועדה לבחירת שופטים, כי שר המשפטים כמובן מתמהמה".

בתחילת החודש הורה בג"ץ ללוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולאפשר לחבריה להצביע על מינוי נשיא לבית המשפט העליון, לאחר שבית המשפט פעל 11 חודשים עם ממלא-מקום. זאת לאחר שלוין נמנע מלקיים הסכמה בהיעדר רוב למינוי המועמד שהוא מבקש למנות - השופט יוסף אלרון, תוך ביטול שיטת הסניוריטי הנהוגה עשרות שנים, לפיה מתמנה לנשיא השופט הוותיק ביותר.

לוין נדרש לפרסם ברשומות את המועמדים לנשיא בית המשפט העליון עד 22 בספטמבר, בהוראת בג"ץ. למרות שעלה חשש כי לוין לא יקיים את ההחלטה נוכח תגובתו להחלטה לפיה היא אינה חוקית, ההערכה היא שהוא יפעל בהתאם לפסק הדין. לאחר פרסום שמות המועמדים ברשומות ניתן לקיים דיון בוועדה בתוך 45 ימים. פוגלמן פורש ב-6 באוקטובר בהגיעו לגיל 70, ולכן ההצבעה בוועדה תתקיים לאחר פרישתו, ועד אליה השופט יצחק עמית צפוי לכהן כממלא-מקום.