שלמה אייזיק, מבעלי חברת האשראי החוץ-בנקאי יונט קרדיט, מוצא את עצמו מול חזית נוספת. אחרי שקיבל היום הודעה על העמדתו הצפויה לדין בפרשת קריסת חברת האשראי החוץ-בנקאי, שהוא אחד מבעליה, פנו משקיעים לעמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, בדרישה לבטל את רישיון הסוכן של אייזיק, כשהמשמעות היא גם הדחתו מתפקידו כנשיא לשכת סוכני הביטוח. "התנהלותו של אייזיק אינה עולה בקנה אחד עם תקנון לשכת סוכני הביטוח" הם כותבים.
● "כאוס ניהולי והתנהלותי": חברת הנדל"ן שהשקיעה בסלינה עולה למתקפה
● הנתונים מגלים: תסריט האימים של הכלכלנים עשוי להתגשם בישראל
מי שמייצג את המשקיעים הוא עו"ד ליאור להב, שטוען כי מי שנרשם בפלילים לא יכול לייצג נאמנה את סוכני הביטוח, שאמורים לקבל את אמון הציבור הרחב ואת ההנחה שהסוכנים פועלים לטובתם בלבד.
לדבריו, הוא מייצג מאות משקיעים, והקים בתקופה האחרונה שתי נציגויות של משקיעים בפרשיות קריסתה של קרן מונטרו שהשקיעה מאות מיליוני שקלים בבתי אבות בבריטניה אך לא מצליחה להחזיר את החובות, וכן משקיעי קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ששם יש חשש עדיין לכספי משקיעים בהיקף של כ-800 מיליון שקל. ההסתבכות הזו הובילה גם לקריסתה של סוכנות הביטוח השנייה בגודלה בישראל, נטו פיננסים ולהליכתה להסדר חוב.
המשקיעים מעוניינים שהממונה על רשות שוק ההון יפעיל את סמכותו לבטל את רישיון הביטוח של אייזיק מכח סעיף לחוק הפיקוח על שירותים פיננסים לפיו אם "הממונה סבר כי קיימות נסיבות שבשלהן אין הוא ראוי לשמש סוכן ביטוח, בשים לב לדרישות המקצוע".
לדברי להב, באייזיק "דבק לכאורה רבב של ממש וחרף זאת הוא מוסיף ונאחז בקרנות המזבח ואינו מתפטר מתפקידו כנשיא הלשכה. לשכת סוכני הביטוח הינה גוף עתיר כח, המשמש כארגון המייצג אלפי סוכנים, ומופקד על המגע הישיר עם החוסכים.
"תפקידם קריטי להבטחת יציבות ואמינות השוק, ולשמור על אינטרסים של הציבור הרחב. אך בראש הלשכה עומד אדם שנחשד בפלילים בפרשת קריסת חברה ציבורית שהינו מבעלי השליטה בה, שאף מצוי בהליכי פשיטת רגל ואשר אתה עצמך הטלת עליו עיצום כבד רק לאחרונה שעה שהתברר כי הבריח נכסים לבתו. במצב הנוכחי, ברי לכל כי מר אייזיק אינו יכול הוא להמשיך ולמלא תפקידו כנשיא לשכת סוכני הביטוח".
נזכיר כי לפני כשנה וחצי הגישו מנהלי התביעות של יונט קרדיט, עורכי הדין אמיר פלמר ממשרד אמיר פלמר ושות' ויניב אזרן ממשרד ב.לוינבוק, בקשה לבית המשפט השלום בראשון לציון, שמשמעותה להכריז על אייזיק כפושט רגל, זאת אחרי שהעביר את מניותיו ביונט קרדיט ובחברת אמירים פלה זהב לבתו. בסופו של דבר ההליך הופנה לגישור וזה מתנהל בימים אלה. כשהמשמעות היא שאייזיק ככל הנראה לא יוכרז כפושט רגל.
עוד נזכיר כי רשות שוק ההון אף הטילה על אייזיק קנס של 200 אלף שקל בגין ביצוע הפעולה. אייזיק העביר את תגובתו לרשות, ההליך עדיין מתנהל והרשות טרם הכריעה האם לבטל את הקנס או לדרוש אותו בכל זאת.
"מר אייזיק אינו ראוי לשמש עוד כנשיא לשכת סוכני הביטוח"
על פי המשקיעים, "מעורבותו של מר אייזיק בפרשת יונט, היקלעותו להליכי פשיטת רגל והקנס הכבד שהושת עליו בשל העברת המניות לבתו, מלמדת כי אינו ראוי לשמש עוד כסוכן ביטוח וכן לשמש כנשיא לשכת סוכני הביטוח. לשכת סוכני הביטוח נדרשת בעת זו להעמיד בראשה דמות שאינה שנויה במחלוקת, כזו שתוכל לטפל בתחלואי הענף".
בפנייתו לממונה, להב מזכיר גם את האחריות של סוכני הביטוח לכספי המשקיעים במקרה של חברת סלייס. בדיון שהתקיים לפני כשלושה חודשים בוועדת הכספים בכנסת בפרשה, שבה על פי החשד סוכני ביטוח גרמו למשקיעים להעביר את חסכונותיהם לקופות גמל בניהול אישי (IRA) שלאחר מכן הוסטו להשקעות בעייתיות ואובדן כספים בהיקף של 800 מיליון שקל, טען רמי עזריה, מנהל מחלקת קופות גמל ברשות שוק ההון, כי "יש פה אירוע חסר תקדים חמור של מעילה באמון החוסכים מצד חברה מנהלת של קופות גמל ומצד סוכני הביטוח, שהם המחולל העיקרי בפרשה הזאת. הם בעצם אלה שעודדו וגייסו את הלקוחות בתמורה להלוואות או בתמורה לכל מיני הבטחות אחרות".
מטעם לשכת סוכני הביטוח נמסר בתגובה: "נשיא הלשכה, מר שלמה אייזיק, מכהן בתפקידו וממלא אותו באופן מקצועי וייצוגי בדרך שמהווה תוספת כוח משמעותית מאוד ללשכה עצמה וכן לקידום מעמדם של כלל סוכני הביטוח בישראל.
"בעניינו האישי של הנשיא, המוסדות הרלוונטיים של הלשכה קבעו בצורה ברורה כי הוא כשיר למלא את תפקידו וכי כל עוד לא השתנה מעמדו המשפטי אין כל מניעה כי כהונתו תימשך כסדרה.
"בנוסף, חשוב לציין בהקשר זה כי לשכת סוכני ביטוח אינו גוף מפוקח על ידי רשות ניירות ערך".
עו"ד ערן שחם שביט מחלקת צווארון לבן ופתרונות מיוחדים במשרד הרצוג, המשמש כבא כוחו של שלמה אייזיק: "שלמה ממשיך לכהן כנשיא לשכת סוכני הביטוח בישראל כי אין כל מניעה חוקית שלא ימשיך לעשות כן, כך גם הכריעו מוסדות הלשכה לאחר שהדברים נבחנו על ידם לעומק. שלמה נחקר בפרשת יונט קרדיט על ידי רשות ניירות ערך מספר מצומצם של פעמים, ולאחרונה לפני למעלה משנה. הוא מסר את גרסתו לאירועים הנחקרים בחברה בצורה מלאה ומפורטת.
"יתרה מכך, שלמה עצמו, בעת כהונתו כדירקטור, הצביע על כשלים ודרש לקבל מידע על התנהלות נושאי המשרה בחברה. עד ליום זה, שלמה עצמו או אני כבא כוחו, לא קיבלנו לידנו חומרים המצביעים על החשדות שעלו נגדו. אזכיר כי חרף החקירה, לא חלה על שלמה שום מגבלה בפעילותו האישית, העסקית והציבורית. כיוצא בכך, חשוב לציין כי שלמה מעולם לא הורשע, לא שילם עיצום כספי בגין הליך העברת המניות לבתו וכן לא הוכרז כפושט רגל.
"שלמה מתכוון להמשיך בפעילותו הציבורית ולקדם את מעמד סוכני הביטוח בישראל ואת התחרות בענף כפי שעשה עד כה".
*** חזקת החפות: שלמה אייזיק, משה כחלון ויתר המעורבים בפרשה הם בגדר חשודים בלבד, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.