"אדישות ההנהלה מפחידה": הטקס לציון ה-7.10 באוניברסיטת קולומביה הופרע

טקסי זיכרון ישראלים-יהודים והפגנות פרו-פלסטיניות התקיימו בקמפוסים האמריקאים ב-7 באוקטובר • רוב האירועים עברו בשלום, אך נרשמו גם אירועי אלימות • פרופ' שי דוידאי מאוניברסיטת קולומביה: "האדישות של הנהלת האוניברסיטה מפחידה. כעת אפשר להבין את היעילות של המשטר הנאצי, שהסתמך על אנשים שפשוט עושים את העבודה שלהם"

הפגנה פרו-ישראלית באוניברסיטת קולומביה / צילום: ap, Yuki Iwamura
הפגנה פרו-ישראלית באוניברסיטת קולומביה / צילום: ap, Yuki Iwamura

טקסי זיכרון עצובים לאירועי ה-7 באוקטובר והפגנות, ובהן קריאות תמיכה מפורשות במתקפה האלימה נגד ישראל בתאריך זה, נערכו אלה לצד אלה בקמפוסי האוניברסיטאות וברחובות ארה"ב השבוע. למרות החשש, רוב האירועים לא הסתיימו בעימות, אם כי היו מספר מקרים יוצאי דופן. 

בניו יורק מתכננים "להציף את הרחובות" ביום השנה ל-7 באוקטובר
המשרוקית | איך האו"ם מכריז על גוף כארגון טרור, ומה תפקיד המזכ"ל בתהליך?

טוד ריצ'מן, מייסד ארגון ה-Democratic Majority of Israel, הותקף פיזית בהפגנה פרו-פלסטינית ברחוב בניו יורק, כאשר עמד עם דגל ישראל מול ההפגנה. מפגינים חטפו את דגלו של ריצ'מן, וכאשר רכן לחטוף אותו בחזרה, הכו אותו המפגינים באמצעות תוף מרים ודגל פלסטין, עד כדי דימום מפניו. המשטרה נאלצה להתערב באירוע. 

ארגון Columbia University Apartheid Divest קרא לביטול טקס הזיכרון והמיצג לשחרור החטופים, וכתב בחשבון הטוויטר שלו כי "אל מול כובש בעל העוצמה הצבאית הקטלנית ביותר על פני כדור הארץ, וכשכל האמצעים הלא אלימים להתנגדות מוצו, אלימות היא הדרך היחידה קדימה".

בחשבון נוסף של הארגון פורסמה התמונה המפורסמת של ידי הרוצח המגואלות בדם מן הלינץ' ברמאללה משנת 2000. 

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת קולומביה בארה''ב / צילום: Reuters, Caitlin Ochs
 מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת קולומביה בארה''ב / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

פרופ' שי דוידאי מקולומביה, אחד הדוברים הפרו-ישראלים הבולטים באוניברסיטה, כתב בחשבון הטוויטר שלו: "קבוצת סטודנטים יהודים בקולומביה ארגנה אירוע ומיצג זיכרון נהדר בקמפוס. קבוצה של סטודנטים פרו-פלסטיניים התנגדה לאירועים. האם אתם יכולים לדמיין שנאה כה גדולה עד כדי שלא מאפשרים לאדם להתאבל, אפילו ליום אחד? ובכן, זה חופש הביטוי שלהם, ואני מכבד את זה, אבל זה לא נגמר שם. בשלב הבא תומכי החמאס החלו לצעוד, ולצעוק 'ההתנגדות היא נהדרת, אנחנו ננצח'. הם הקיפו את טקס הזיכרון והפגינו סביבו, תוך קריאה להרג יהודים. האדישות של הנהלת האוניברסיטה מפחידה אותי. רק כשחווים דבר כזה, מבינים את האפקטיביות של המשטר הנאצי. תמיד יהיו אנשים טובים שרק עושים את העבודה שלהם". 

איסרה הירסי, סטודנטית בקולומביה שכבר הושעתה בגין פעילותה במחאות בעבר, כתבה בחשבון האינסטגרם שלה ב-7 באוקטובר כי "ההתנגדות היא נהדרת, ואנחנו ננצח". הירסי היא בתה של הסנטורית הדמוקרטית אילהאן עומר, שמוצאה מסומליה, אשר הביעה בעבר תמיכה ב-BDS (אך גם ביקורת על הפרת זכויות אדם במדינות מוסלמיות).

האירועים התרחשו לא רק בקולומביה. כך למשל, סטודנטים נוספים באוניברסיטת קייס ווסטרן שיתפו תמונה של פריצת הגדר על ידי חמאס ב-7 באוקטובר והכיתוב "שחרור פלסטין בכל האמצעים הדרושים". באוניברסיטת מקגיל בקנדה, מפגינים עטויי כפיות שהניפו דגלי פלסטין, שברו באלות את החלונות באחד מבנייני האוניברסיטה.

סניף אוניברסיטת קולומביה של הארגון Students for Justice in Palestine, הפועל בקמפוסים אמריקאים רבים, הצהיר כי ההתקפות ב-7 באוקטובר היו "לא ברבריות או מצערות, אלא אסטרטגיות ואנטי-אימפריאליסטיות". קבוצה של נפגעי ההתקפה ב-7 באוקטובר כבר הגישה נגד ארגון-האם של ה-SJP (ה-NSJP) תביעה לפיה הארגון ממומן על ידי ארגוני טרור במזרח התיכון וכי הפעילות של הארגון בקמפוסים היא מאמץ מתוזמר של הארגונים הללו. האמירות מן ה-7 באוקטובר מדגימות את התמיכה הבלתי מסויגת של הארגון במתקפות. עורכי הדין המובילים את התביעה הם משרד גרינברג־טראוריג, ארגון ההגנה המשפטית היהודי הלאומי NJAC משרד Schoen ומשרד Holtzman Vogel, ופרופ' ענת אלון־בק מאוניברסיטת קייס ווסטרן.