עתירה בצרפת נגד הרחקת החברות הביטחוניות הישראליות מהתערוכה היוקרתית

התאחדות התעשיינים, מספנות ישראל ולשכת המסחר ישראל־צרפת עתרו לבית הדין הכלכלי בפריז נגד החלטת ממשלת צרפת לאסור על השתתפותן של חברות ישראליות בתערוכה הביטחונית הימית "יורונאבאל" • נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר: "סיימנו להפנות את הלחי השנייה כשמנסים להחרים אותנו"

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: ap, Yara Nardi
נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: ap, Yara Nardi

התאחדות התעשיינים, מספנות ישראל ולשכת המסחר ישראל־צרפת הגישו היום (ד') עתירה משפטית לבית הדין הכלכלי בפריז נגד החלטת ממשלת צרפת לאסור על השתתפותן של חברות ישראליות בתערוכה הביטחונית הימית הגדולה במדינה "יורונאבאל"

"כמו לשתות מים מצלחת": המנכ"ל שמנתח למה ישראל נכשלת מול איום הכטב"מים
מקרון נגד ישראל: חברות ישראליות יוכלו להופיע בתערוכת הנשק, אבל לא להציג שום מוצר

העתירה שהוגשה מייצגת גם חמש חברות ישראליות נוספות שנפגעו מההחלטה, כולל אלביט, רפאל ואורביט. במסגרת העתירה נטען, בין השאר, כי החלטת ממשלת צרפת פוגעת באופן ישיר באפשרויות של החברות הישראליות להשתתף ולהתחרות בשוק הביטחוני באירופה.

ככלל, העתירה מתמקדת בעיקרון השוויון ובחובת המדינות החברות באיחוד האירופי להבטיח שוק תחרותי פתוח וחופשי, תוך שמירה על כללי סחר הוגן ונטול אפליה.

בשל הדחיפות, בית המשפט קבע דיון בנושא ביום שישי הקרוב, והחלטה תינתן כבר בשבוע הבא.

לקח מאירועי "יורוסאטורי"

זו הפעם השנייה בפחות מחצי שנה שנשיא צרפת עמנואל מקרון נוקט צעד של הרחקת חברות ביטחוניות ישראליות מתערוכה יוקרתית בצרפת, לאחר אירועי "יורוסאטורי". אז, בגין טענות של פריז נגד פתיחת התמרון הישראלי ברפיח, החליטו בארמון האליזה להרחיק את החברות כליל. לאחר ערעור, בית המשפט בצרפת נעתר להפוך את ההחלטה, אך זה קרה כבר בשבוע שבו התקיימה התערוכה.

ככל הנראה בגין אותה החלטה, הממשל בפריז מנסה למצוא דרכים משפטיות לעקוף את ההחלטה, כולל מסרים כי חברות ישראליות יוכלו להשתתף בתערוכת "יורונאבאל" שיתקיים בין התאריכים 7-4 בנובמבר, אך ללא שום עמדה או תצוגת ציוד. השבוע התווסף המסר כי חברות ביטחוניות שמוצריהן לא משמשים למלחמה בעזה ובלבנון יוכלו להציג בתערוכה, מה שכמובן לא סביר בעליל במקרה של החברות הישראליות.

מעצם היותה תערוכה יוקרתית, הרחקה מ"יורונאבאל" היא בעלת השלכות כלכליות בלתי מבוטלות לחברות שנערכות להצגה בה במשך תקופה ארוכה. בתערוכה ב־2022, למשל, מספנות ישראל ניצלה את ההזדמנות כדי לחשוף את הקורבטה סער S80.

בתערוכת "יורונאבאל" היוקרתית, שמתקיימת יותר מ־50 שנה, צפויות להשתתף השנה 300 חברות בינלאומיות מ־30 מדינות. בעת שצרפת החליטה שישראל לא תציג, היא מאפשרת, לדוגמה, לטורקיה להופיע. מדינות נוספות ששולחות נציגים ל"יורונאבאל" הן ארה"ב, גרמניה, ברזיל, פינלנד, איטליה, נורבגיה, הולנד, בריטניה, קולומביה, דנמרק ויוון. 

"סיימנו להפנות את הלחי השנייה"

"כמו שניצחנו בעתירה הקודמת נגד האפליה הבוטה בתערוכת היורוסאטורי, ננצח גם הפעם, שכן הצדק לצידנו", אומר נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר. "אנחנו רוצים להעביר בעתירה מסר ברור וחד שסיימנו להפנות את הלחי השנייה כשמנסים להחרים אותנו, גם אם זו 'רק' פגיעה עסקית. ההחלטה של ממשלת צרפת מהווה פגיעה ישירה ביכולת של החברות הישראליות להשתתף ולהתחרות בתערוכה בינלאומית ומפלה אותן בצורה בוטה ובלתי חוקית את מול חברות ממדינות אחרות, ואנחנו לא ניתן להתנהלות הזו לעבור בשקט". 

מנכ"ל מספנות ישראל, איתן צוקר, מוסיף כי "האמברגו הביטחוני והחרמות על ישראל הן חזית נוספת שנפתחה נגדנו. הדבר מחייב את מקבלי ההחלטות בישראל להסתמך בעיקר על יכולותיהן של התעשיות הביטחוניות הישראליות ולהגביר את ההצטיידות בפלטפורמות אסטרטגיות מתוצרת מקומית". 

צרפת: לא מדובר בחרם 

בצרפת ניסו השבוע למסגר את האיסור מצד הממשלה כצעד נקודתי שנועד לחזק את הקריאה שלה להפסקת אש בעזה ובלבנון, ולהבהיר כי "לא מדובר בחרם". כפי שבעבר כרך הנשיא מקרון את איסור ההשתתפות ב"יורוסאטורי" על חברות ישראליות באיום הישראלי על עזה, כעת נמסר כי הפעולות בלבנון ובעזה הן הסיבה לאיסור על "חברות מסוימות" להציג בתערוכה הצבאית הימית "יורונאבאל". 

מקור בארמון האליזה מסר ביום שני לכלי תקשורת ישראלים כי "מעולם לא הייתה כוונה לאסור על חברות ישראליות להשתתף בתערוכות מסחריות בצרפת". לפי המקור, "חברות ישראליות המעוניינות בכך יוכלו כמובן להיכנס לתערוכת 'יורונאבאל'. אין בעמדת הממשלה הצרפתית דבר שניתן לפרשו כחרם על חברות ישראליות בתערוכה".

לפי ארמון האליזה, "תמיכתנו בישראל ובזכותה להגן על עצמה הייתה תמיד חד־משמעית וללא יוצא מן הכלל. עדות לכך היא ההחלטה להמשיך ביצוא רכיבים עבור כיפת ברזל". 

"עם זאת", נמסר בהודעה, "בשעה שהדיפלומטיה הצרפתית קוראת באופן ברור להפסקת אש בעזה ובלבנון - הדרך היחידה לבלום את ההסלמה ולהשיג שלום ויציבות באזור - יהיה זה בלתי עקבי לאפשר קידום כלשהו של נשק המשמש בעזה ובלבנון, ושגורם לנזק בלתי מתקבל על הדעת לאוכלוסייה האזרחית.

"לפיכך, הבהרנו לרשויות הישראליות כי על השתתפותן של החברות המציבות דוכנים לשקף איזון זה, התואם את עמדתה של צרפת. כמו כן, חברות שהציוד שלהן אינו משמש לפעולות התקפיות בעזה ובלבנון, יוכלו כמובן להציב דוכנים בתערוכה".

יש לציין כי הנשיא מקרון קרא בראיון לפני כשלושה שבועות להטיל אמברגו כללי על נשק שמשמש את ישראל בעזה