תשואה של יותר מ־100% בשנה: מה עומד מאחורי הרנסנס של מאיר שמיר?

כעשור לאחר האקזיט המזהיר בתנובה, חווה מאיר שמיר פריחה בעסקיו: בשנה האחרונה הוכפל שווייה של חברת מבטח שמיר שבשליטתו ל־1.7 מיליארד שקל, והקנה לה כרטיס כניסה למדד ת"א 125 • חלק ניכר מהתשואה במניה נזקף להתמקדותו של שמיר בשנים האחרונות בתחום תחנות הכוח בישראל, לצד עסקי הנדל"ן, המימון והטכנולוגיה שליוו אותו גם בעבר

מאיר שמיר, בעל השליטה ומנכ''ל חברת מבטח שמיר אחזקות בע''מ / צילום: כדיה לוי
מאיר שמיר, בעל השליטה ומנכ''ל חברת מבטח שמיר אחזקות בע''מ / צילום: כדיה לוי

אחת ההפתעות של עדכון המדדים הצפוי בבורסה בחודש הבא היא כניסתה של מניית מבטח שמיר למדד ת"א 125 - לאחר שיותר מהכפילה את מחירה בשנה האחרונה. חברת ההשקעות הוותיקה שבשליטת מאיר שמיר, הפכה לאחת המניות החביבות על המשקיעים - בניגוד לכתף הקרה שלה זוכות בדרך כלל חברות ההחזקה הנסחרות בת"א.

ראיון | ביטול הפטור על רכישות בחו"ל והחזרת מע"מ לאילת: הבכיר שפרש משירות המדינה יודע איך למלא את הקופה 
תקיפה באיראן? הבורסה עשויה להגיב בכלל לאירוע אחר 

מבטח שמיר, אשר לה החזקות בתחומי האנרגיה, הנדל"ן, האשראי החוץ בנקאי והטכנולוגיה, נסחרת כעת בשווי של מעל ל־1.7 מיליארד שקל (מאיר שמיר מחזיק כ־40% מהמניות) - שסלל עבורה את הדרך למדד היוקרתי ממנו נעדרה קרוב לעשור. מאז השפל שרשמה המניה בימי פרוץ הקורונה, היא זינקה ביותר מ-230%.

אצל רוב הקוראים מזוהה פעילותו העסקית של מאיר שמיר (73) בעיקר עם האקזיט העצום שרשם לפני כעשור בענקית המזון תנובה, שאת השליטה בה מכרה מבטח שמיר (לצד קרן אייפקס של זהבית כהן) לידי ברייטפוד הסינית. אך למרות שמדובר בעסקה המוצלחת ביותר שעשה שמיר מעודו (ואשר הניבה רווח של יותר מחצי מיליארד שקל), הוא ידע במהלך יותר משלושה עשורי פעילות מימושים שהניבו רווחים עצומים מהשקעות שביצע בתחומי הביטוח, הנדל"ן והטכנולוגיה.

מאיר שמיר

אישי: בן 73, יליד קיבוץ בארות יצחק וכיום מתגורר בתל אביב. נשוי ואב ל-3
מקצועי: בעל השליטה ומנכ"ל מבטח שמיר. בעל תואר ראשון בכלכלה ודוקטור של כבוד מאוניברסיטת בר אילן. יו"ר תגלית בישראל
עוד משהו: היה נווט קרב בטייסת הפטישים של חיל האוויר

החברה שינתה את פניה בתוך עשור

מבטח שמיר של העשור האחרון היא חברה מגוונת, ללא השקעה מרכזית בודדת, הפועלת בעיקר בתחומי האנרגיה, מימון נדל"ן וטכנולוגיה. נראה שלעליות האחרונות במניה תורם תחום האנרגיה - שבו עוסקת מבטח שמיר בהקמה ותפעול של תחנות כוח, לצד פעילות בתחומי האנרגיה המתחדשת.

בשבוע האחרון קיבל שמיר, במקום חופשתו, בשורה משמחת: בג"ץ דחה מספר עתירות שהוגשו כנגד תחנת הכוח "קסם", שתוקם על ידי זרוע האנרגיה של מבטח שמיר בסמוך למחלף קסם שליד ראש העין (ולקיבוץ בארות יצחק שבו גדל שמיר).

בית המשפט העליון הכיר בכך שהתחנה נדרשת בדחיפות למשק האנרגיה, משום שמאז סגירת תחנת הכוח רידינג בצפון תל אביב בינואר השנה, לא פועלות למעשה תחנות כוח בגוש דן הצפוני, בזמן שהעומס על רשת החשמל באזור זה רק הולך ומתגבר.

ההקמה של תחנת קסם, שתצא לדרך כנראה בתוך זמן לא ארוך, הייתה כרוכה כמו בלא מעט פרויקטי תשתיות בארץ במאבק קולני ויצרי, מצד תושבים וארגוני סביבה שמחו בתוקף נגד רשויות התכנון וגופי הממשלה שאישרו את הקמתה. הניצחון של שמיר בבג"ץ התבטא בגושפנקה מבית המשפט שפסק כי לא נפל פגם מהותי בהליך התכנון של התחנה.

ההערכות הן שתחנת הכוח קסם, שמיועדת לייצר כ־780 מגוואט, תתחיל לפעול עוד לפני סוף העשור הנוכחי. עלות הקמת התחנה, שבה שותף גם קיבוץ גבעת השלושה, מוערכת בהשקעה של כ־4.5 מיליארד שקל.

שמיר כבר הקדים והכניס לזרוע האנרגיה שלו - שמיר אנרגיה - שותפה בדמות כלל ביטוח (20%), שהזרימה לחברה הבת בפברואר השנה כ-320 מיליון שקל לפי שווי של 1.2 מיליארד שקל (לפני הכסף). זרוע האנרגיה, שהפכה למנוע צמיחה מרכזי בעסקיו של שמיר, מנוהלת כיום על ידי ליאור פרבר, בעברו סמנכ"ל במשרד ראש הממשלה.

אם תונפק שמיר אנרגיה בעתיד, הרי שהיא תצטרף לזרוע נוספת של הקבוצה שכבר נסחרת בת"א - חברת מניף שירותים פיננסיים (49.5%). מניף, המנוהלת על ידי מאור דואק ועוסקת בהעמדת מימון ליזמים בענף הנדל"ן, הונפקה בתקופת הקורונה, בדצמבר 2020, וכיום נסחרת בשווי של 870 מיליון שקל לאחר שהניבה תשואה של 35% מאז ההנפקה.

לתחום האנרגיה נכנסה מבטח שמיר לפני חמש שנים, תחילה לשותפות בתחנת הכוח הקונבנציונלית אלון תבור, כשרכשה שליש ממנה. מדובר בתחנה הראשונה בישראל שנמכרה על ידי חברת החשמל, בסכום כולל של 1.9 מיליארד שקל. באותה עת נכנסו כשותפות עם מבטח שמיר גם צ'יינה הרבור הסינית ורפק אנרגיה שבשליטת אורן תנחום.

אנרגיה, נדל"ן, פיננסים וטכנולוגיה

התפוקה של תחנת אלון תבור עומדת על כ־600 מגוואט, ובימים אלה מחוברת לרשת החשמל הרחבה שלה תחנה חדשה באותו מתחם, שתייצר עוד 230 מגוואט. השותפות בתחנה גם מתכננות לממש אופציה שיש להן מרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לרכישת שטח סמוך, על מנת להקים תחנה נוספת בתפוקה של 670-850 מגוואט.

מדוע הוא מתמקד באנרגיה? נראה שמאיר שמיר מבין שמדובר בשוק שבו הביקוש רק הולך וגדל. ככל שהמשק צורך יותר אנרגיה, גם לטובת חוות שרתים ורכבים חשמליים, כך נדרשות יותר תחנות כוח.

מעבר לרגל הקונבנציונלית, נכנסה זרוע האנרגיה של שמיר גם לתחום הסולארי. בחודש שעבר דיווחה החברה כי התקבל סקר חיבור חיובי לפרויקט סולארי בהשקעה של 1.1 מיליארד שקל בדרום הארץ. שמיר אנרגיה שותפה גם בפרויקט זה עם רפק אנרגיה, בדומה לתחנת אלון תבור.

הפרויקט כולל הקמת שדה של פאנלים סולאריים בשטח של 1,500 דונם, בהספק של 230 מגוואט ועוד 700 מגוואט באגירה באתר בנגב. בנוסף יוקמו בסמוך גגות סולאריים שייצרו עוד 12 מגוואט חשמל. לזרוע האנרגיה של שמיר יש גם פרויקט ברמת הגולן עם אשטרום אנרגיה, להקמת שדה סולארי שייצר 250 מגוואט. שם כבר התקבל אישור ממשלתי ויש תהליך קידום נמרץ בוועדות הסטטוטוריות הנדרשות.

לצד תחום האנרגיה ומימון הנדל"ן (מניף), פועלת מבטח שמיר באמצעות מספר זרועות השקעה נוספות. הללו כוללות השקעות בתחום הנדל"ן המניב, שם היא שותפה בקומפלקס המשרדים מגדלי הוד השרון, חמישה מגדלים המשתרעים על שטח של 72 אלף מ"ר, מקימה פרויקט באזור התעשייה של הרצליה פיתוח ומתכננת מגדל משרדים ברמת גן. לחברה גם פורטפוליו של תכנון והקמת בנייני משרדים ומסחר בקנדה.

בתחום הטכנולוגיה, שחביב על שמיר כבר עשרות שנים, יש למבטח שמיר מספר דו ספרתי של החזקות, שאותן היא מעריכה בשווי כולל של מאות מיליוני שקלים. בין היתר נותרה בידיה החזקת מיעוט בחברת גילת לוויינים, שבעבר הייתה השקעה מרכזית של החברה ומומשה ברובה, אך עדיין מוערכת ביותר מ־40 מיליון שקל.

החזקה מבטיחה במיוחד באותו פורטפוליו טכנולוגי היא בחברת הפינטק לנדבאז (LENDBUZZ), המעניקה שירותי אונליין למימון כלי רכב לסטודנטים ולאנשים ללא דירוג אשראי בארה"ב. חברה זו גייסה הון אשתקד לפי שווי של כמיליארד דולר, ושווי חלקה של מבטח שמיר מוערך בדוחותיה בכ־185 מיליון שקל.

החברה של שמיר מחזיקה גם בכרבע ממניות חברת Bean & Co Global, העוסקת בטיפוח, גידול ועיבוד של מטעי קקאו וכן ייצור והפצה שלו, באמצעות טכנולוגיה שפיתחה. חברה נוספת מתחום הטכנולוגיה לחקלאות היא Supplant, המפתחת טכנולוגיה להשקיה אוטונומית לשדות במטרה לחסוך במים. חברות טכנולוגיה אחרות בהן מחזיקה מבטח שמיר כוללות את סליום, שמפתחת פתרונות בתחום הכיסוי האחיד של תקשורת וביצועי רשת, Accelario Software מתחום מחשוב הענן ותמר רובוטיקה, שעוסקת בפיתוח וייצור רובוטים לניתוחי מוח.

מהקיבוץ, דרך הטייסת ועד ענף הביטוח

מאיר שמיר נולד כאמור בקיבוץ בארות יצחק וגדל בפתח תקווה. הוא למד בישיבה התיכונית נחלים, ובצבא שירת כנווט מטוס קרב בחיל האוויר. את ההון המשמעותי הראשוני שלו עשה בענף הביטוח, באמצעות סוכנות מבטח שמיר שהקים ושאותה יצק לשלד בורסאי בתחילת שנות ה-90. מאז השקיע שמיר בשורה ארוכה של חברות בתחומים מגוונים, בדרך כלל בהצלחה ניכרת.

בין היתר רשמה מבטח שמיר אקזיט מוצלח בחברת התוכנה ליפמן, שבה החזיקה מאז שהייתה סטארט-אפ זעיר בשווי של מיליוני דולרים בודדים, ועד להנפקתה ומאוחר יותר מכירתה לחברת וריפון האמריקאית בשנת 2006, לפי שווי של 800 מיליון דולר. בסך הכול הרוויחה מבטח שמיר מהשקעתה בליפמן מאות מיליוני שקלים.

כאמור, גולת הכותרת בעסקיו של שמיר עד היום הייתה ההשקעה בחברת המזון תנובה, שאת השליטה בה מכרה מבטח שמיר במרץ 2015 (לצד קרן אייפקס) לידי ברייטפוד הסינית. העסקה, ששיקפה שווי של 8.6 מיליארד שקל לקונצרן החלב הישראלי, הניבה למבטח שמיר תמורה של 1.8 מיליארד שקל ורווח לפני מס של כ-570 מיליון שקל. באותה עת, ולמרות ששמה עלה באופן תדיר בקשר לביצוע רכישה גדולה כזו או אחרת, לא מצאה מבטח שמיר השקעת "עוגן" חלופית לתנובה, ונראה שתחום האנרגיה צפוי להמשיך ולהוביל את עסקיה בשנים הבאות.

בד בבד, מקדם שמיר בשנים האחרונות את בנו גיא (46) בצמרת החברה. הבן משמש כיום כמשנה למנכ"ל מבטח שמיר, יו"ר מניף ודירקטור בהשקעות נוספות של החברה. אשתקד עמדה עלות שכרו של מאיר שמיר על כ-6 מיליון שקל, ואילו זו של גיא על 1.6 מיליון שקל. הכסף הגדול מבחינת שמיר טמון בנתח המניות שלו בחברת ההחזקות ששווה כיום 700 מיליון שקל. בנוסף ביצעה החברה בעבר חלוקת דיבידנדים במאות מיליוני שקלים, שהעשירו אף הם את חשבון הבנק של בעל השליטה.

מעבר לעסקים, הפך שמיר לאחרונה (באמצעות שמיר אנרגיה) לאחד הספונסרים של קבוצת הפועל גליל עליון בכדורסל, לצד חברה בורסאית אחרת - נופר אנרגיה, מתוך רצון לתמוך בישובי הצפון. זאת לאחר שבעבר היה מזוהה דווקא עם קבוצת הכדורגל של הפועל פ"ת (שבה גם שיחק בנו גיא). בנוסף, טיפח שמיר לאורך השנים פעילות של תמיכה בחיילי צה"ל (דרך פרויקט "אמץ לוחם") וכן הוא מכהן כיום כיו"ר בישראל של פרויקט "תגלית", מיזם העוסק בהבאת נוער יהודי מארה"ב לביקורים בארץ.