מאות עובדים במרכזי הפיתוח של אינטל בחיפה, פתח תקווה וירושלים צפויים להצטרף היום (ב') לאלפי עובדים באתרים שונים בארה"ב שבמסדרונותיהם קיבלו את בשורת הפיטורים.
● החברה הישראלית שנמכרה לאינטל ב-650 מיליון דולר וכעת עלולה להיסגר
● בשל הקשרים עם ישראל: משקיע נורבגי נסוג מהשקעתו בפלנטיר
כזכור, אינטל הודיעה כבר באוגוסט כי תפטר 15% מכח האדם שעמד לרשותה אז, מספר המוערך בין 15 ל־17 אלף משרות. מחציתם, כ־7,500, כבר התחייבו לעזוב את החברה במסגרת תוכנית פרישה מרצון. בחברה מעוניינים לסיים את התהליך כולו עד לסוף השנה, בעוד שהפיטורים בארה"ב בפועל יחלו ב־15 לנובמבר, לאחר שתסתיים תקופת ההודעה המוקדמת לעובדים (60 יום לפני במסגרת חוקי WARN).
מאות עובדים באתרי החברה בישראל צפויים לקבל מכתבים המעידים על כוונת החברה לפטר אותם החל מהיום, ולאחר מכן יינתן להם בין שבוע לעשרה ימים להחזיר תשובה האם הם מקבלים את ההצעה שהוצגה להם, או בוחרים ללכת לשיחת שימוע.
לפי ההערכה, החלק הארי של המפוטרים והפורשים בישראל יגיע ממרכזי הפיתוח ופחות ממפעלי הייצור בקרית גת, זאת בשל העובדה שבנייתו של מפעל הייצור החדש באתר, פאב 38, צפויה להסתיים ולחברה יהיה צורך בהעסקה של עובדי ייצור.
אינטל מעסיקה כ־7,000 עובדים במרכזי פיתוח ועוד כ־4,000 עובדים באתרי הייצור בקרית גת, ועל פי ההערכה צפוי מספר המפוטרים בישראל לעמוד על כמה מאות, לאחר שמאות נוספים כבר קיבלו את תוכנית הפרישה מרצון.
מחיר מוראלי
בשונה מפיטורים בענקיות הטכנולוגיה, גל זה של קיצוצים הוכרז כבר באוגוסט ומשכו הארוך גובה מחירים מוראליים בחברה: "התחושה היא שכמעט לא עובדים או עובדים בעצימות מאוד נמוכה כבר חודשיים מאז שהודיעו על הפיטורים", מספר לגלובס עובד בחברה. "בניגוד לסבבים הקודמים, נראה שחרב הפיטורים מכוונת לכולם. בהנהלה המקומית טוענים שהם ניסו להביא עוד פרויקטים כדי שתהיה הצדקה להשאיר כמה שיותר אנשים. הם אמרו שינסו להשיג יותר תקציבים ושרוצים להשאיר כמה שיותר אבל אין לנו מושג כמה צוותים ישארו או ילכו. נהייתה גם בורסה סביב הפרויקטים שימשיכו או לא".
עוד אומר העובד כי חוסר הוודאות מכרסם בעובדים ובמנהלים עד ימים אלה ממש: "מחר יש שיחות ואני לא יודע אם יש אנשים מהצוות שלי שילכו, אין לאף אחד מושג מה קורה, אולי רק לשדרת מנהלים חצי בכירה. זה כבר חודש פלוס שככה המצב, וזה אבסורד. הם הרי אמרו שרצו לעשות את זה אחרי החגים אבל בשורה תחתונה זה מייצר בורסה של שמועות וגורם הרבה יותר נזק בעצם הדחייה. יש אנשים שנשארים בחברה מתוך נוחות: לא עובדים קשה וכל עוד הם יכולים לעמוד בהחזר רכב שמורידים לנו, אז לא רע להם, מצד שני, מי שמוצא עבודה טובה יותר, עוזב".
העובדים שמשתדרגים
עוד לפני השלמת תהליך הפיטורים והקיצוצים בחברה שמשלה פעם בפסגת תעשיית השבבים העולמית, נראה שבינתיים המרוויחה הגדולה ממנו היא יריבתה הגדולה אנבידיה . מבדיקת גלובס עולה כי המספר הגבוה ביותר של עובדים שעדכנו ברשת החברתית לינקדאין כי עזבו את אינטל ישראל ב־ 2024 שייך למשרדי אנבידיה ביוקנעם ובתל אביב - לפחות 30 עובדים, בהם עובדים ותיקים שעבדו באינטל עשור או שניים. מדובר במהנדסי פיתוח מעבדי ליבה, ארכיטקטורת חומרה, ניהול הספק חשמלי, ופיתוח תוכנות עיצוב שבבים. עם זאת, לפי ההערכה, מספרם הכולל של עובדי אינטל שנקלטו בחודשים האחרונים באנבידיה נע בין כ־60 ל־90 איש, ומאחר שגל הפרישה מרצון והפיטורים באינטל טרם הסתיים, נראה כי אנבידיה צפויה לקלוט עוד כמה עשרות עובדים מאינטל במהלך החודשים הקרובים, כך שאלה עשויים אף לעבור את רף המאה עובדים. באנבידיה סירבו להתייחס.
לפי ההערכה, אנבידיה קלטה מאות עובדים מתחילת השנה - ישירות מלימודים באוניברסיטה או מחברות אחרות - ובעדכון האחרון ששחררה בחציון הראשון של השנה היא עדכנה כי היא מעסיקה בישראל כ־4,000 עובדים.
רוב העובדים שעזבו מאינטל לאנבידיה השנה עשו זאת בחודשים האחרונים וביתר שאת בחודש אוקטובר. קבוצה גדולה של עובדים לשעבר באינטל עזבו לאחרונה לחברות ביג טק אחרות, בהן אפל, אמזון וכן למובילאיי הישראלית, חברת בת של אינטל. במידה מעטה, קבוצות נוספות של עובדים לשעבר נקלטו גם במיקרוסופט, גוגל ו־וואוי הסינית שמחזיקה מרכז פיתוח בחיפה, כך לפי הבדיקה.
בכמה משדרג עובד אינטל את שכרו כשהוא מגיע למקום עבודה נחשב כמו אנבידיה? בהתחשב בנתוני ממוצעי השכר והתגמולים בחברות אלה כפי שהם מופיעים באתר נתוני השכר Levels.fyi, עולה כי עבור מהנדס חומרה מתחיל, חבילת השכר באנבידיה גבוהה בכשליש בממוצע מזו של אינטל ועומדת על 566 אלף שקל בשנה, או 47 אלף שקל בחודש, כולל מניות ובונוסים. השכר החודשי הממוצע עבור מהנדסי חומרה באנבידיה ברמת המתחילים (רמה IC1) עומד על 41.4 אלף שקל בחודש. לשם השוואה, חבילת השכר הממוצעת עבור מהנדסי חומרה בדרגה הזוטרה באינטל ("רמה 5") מתחילה ב־ 425.7 אלף שקל בשנה כולל בונוסים ומניות, מתוכם תלוש שכר חודשי ממוצע של 32.7 אלף שקל. הפער הגדול בחבילת השכר בין שתי החברות טמון בחבילת המניות. על פי Levels.fyi, שווי חבילת המניות עבור מהנדס חומרה מתחיל באינטל עומד על 19.3 אלף שקל בשנה, בעוד שמקבילו באנבידיה מחזיק בחבילה שנתית בהיקף של 56.2 אלף שקל.
ללא תקריות מיוחדות
עובדים שפנו קודם לכן לרישום לתוכנית הפרישה המוקדמת, במסגרתה הם יוכלו לקבל עד 19 משכורות בתמורה להתפטרות, והתקבלו אליה, יחסכו מעצמם את תהליך הפיטורים.
בארה"ב, החל תהליך הפיטורים מוקדם יותר החודש, ובישראל הוא צפוי להיות ממושך יותר כיוון שהוא כולל שיחות שימוע ותקופת הודעה מוקדמת ממושכת.
בשונה מענקיות טכנולוגיה בעמק הסיליקון, הפיטורים באינטל נעשו עד כה בצורה סטרילית, ללא תקריות מיוחדות. כזכור, בשנה שעברה פוטרו אלפי עובדים מענקיות טכנולוגיה באופן שהביא עליהן ביקורת ציבורית עזה. כך, לדוגמה, עובדים במטא ובטוויטר ננעלו מחוץ למערכות המידע שלהם ורק לאחר מכן קיבלו הודעה על פיטוריהם באמצעות הדוא"ל.
כחלק מהתנהלות זו, אינטל מודיעה על מספר העובדים שהיא מתכננת לפטר בכל אחד מאתרי הפיתוח והייצור שלה בארה"ב. עד כה הודיעה אינטל על פיטורי 835 עובדים בקליפורניה, בהם ממטה החברה בסנטה קלרה; 1,300 מאורגון, היכן שהחברה מחזיקה את אחד ממפעלי הדגל שלה ומהיכן שהיא מתכננת את מפעלי הייצור שלה; 385 עובדים באריזונה ועוד 251 עובדים בטקסס. לפיכך, עד כה פוטרו מהחברה 2,771 עובדים, 36% בלבד מהיעד שאינטל הכתיבה.
בחודשים האחרונים פגעה אינטל בתנאי העובדים במרכזי הפיתוח בישראל: תוכנית הליסינג מטעם הסתיימה וגם מכונות הקפה נלקחו. אינטל נקלעה למצוקה תזרימית בשל התחייבויותיה להקים מפעלים ברחבי העולם, ולשנות את האסטרטגיה העסקית שלה תוך כדי ירידה בביצועיה הכספיים.
במסגרת תוכנית הקיצוצים, אינטל גם שוקלת למכור את הסטארט־אפ הישראלי גרנולייט, ואם לא תצליח היא צפויה לקצץ בו או אף לסגור אותו לחלוטין. גרנולייט נמכרה לאינטל לפני כשנתיים ב־650 מיליון דולר. כיום היא מעסיקה 100 עובדים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.