בעלות מצחיקה: הרשת שלוכדת רחפנים וכבר מככבת באוקראינה

משרד הביטחון רכש 25 מטוסי קרב מחברת בואינג ב-5.2 מיליארד דולר • חברה אוקראינית הציגה מערכת פרי פיתוחה לרחפנים שמשימתם ללכוד את רחפני האויב הרוסיים • פולין עומדת לרכוש יותר מ־100 משגרי טילים לפי מתווה שסוכם עם ארה"ב • המספנות בטורקיה עובדות על ספינת טילים מהירה עבור הצי של אינדונזיה • השבוע בתעשיות הביטחוניות

המערכת של חברת ''פטאשקה'' האוקראינית לוכדת רחפן רוסי / צילום: מתוך טוויטר
המערכת של חברת ''פטאשקה'' האוקראינית לוכדת רחפן רוסי / צילום: מתוך טוויטר

משרד הביטחון רוכש 25 מטוסי קרב, טורקיה ממשיכה להרחיב את דריסות רגליה בשוק העולמי ככלל ובתחום הימי בפרט. בה בעת, לפתע התגלו רכבים משוריינים מתוצרת אמירותית ברשות רוסיה, ופולין מתכננת רכש טילים גדול במיוחד. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

מטוסי קרב בתמורה לנפט: העסקה של צרפת ועיראק
תמונת ניצחון: התערוכה בצרפת נפתחה בהשתתפות חברות ישראליות
יותר מארה"ב ורוסיה, שניים רק לאוקראינה: המספרים של תקציב הביטחון נחשפים

משרד הביטחון רוכש מטוסי קרב בעסקת ענק

משרד הביטחון חתם אמש (ד') על עסקת הענק לרכש הדור הבא של מטוסי ה-F-15, שבמסגרתה ירכוש 25 מטוסי קרב מתקדמים מתוצרת חברת בואינג האמריקאית. העסקה, בהיקף של כ-5.2 מיליארד דולר, תבוצע מכספי הסיוע האמריקאי והיא כוללת גם אופציה לרכש עתידי של 25 מטוסים נוספים. מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אייל זמיר, חתם על ההרשאה להתקשרות בביקורו בארה"ב בחודש שעבר ואמש, בתום משא ומתן שניהלה משלחת הרכש של משרד הביטחון בארה"ב, בשיתוף עם חיל האוויר נחתמה העסקה במלואה.

מטוסי קרב מדגם F15IA / הדמיה: בואינג
 מטוסי קרב מדגם F15IA / הדמיה: בואינג

המטוסים החדשים מדגם F15IA יצוידו במערכות נשק מתקדמות, לרבות שילוב של מערכות ישראליות, לצד שידרוגים שיאפשרו טווחי טיסה ארוכים יותר, כושר נשיאה מוגבר וביצועים משופרים במצבים מבצעיים שונים. אספקת מטוסי ה-F-15 תחל בשנת 2031 ותמשך בקצב של 4-6 מטוסים בשנה. עסקה זו מהווה אבן דרך מרכזית בהעמקת שיתוף הפעולה הביטחוני בין ישראל וארה"ב, ומבטאת את המחויבות ההדדית לשמירה על הביטחון האזורי.

אוקראינה מציגה: רחפנים שלוכדים רחפנים

מלחמת רוסיה־אוקראינה מהווה תקדים בהיקף הפעלת האמצעים הבלתי מאויישים, כשאחד האתגרים המרכזיים הוא התמודדות עם רחפנים ככלל ורחפני FPV (First Person View) בפרט, שהם קטנים ובעלי יכולות תמרון משמעותיות. עתה, החברה האוקראינית "פטאשקה" הציגה מערכת פרי פיתוחה: רשת קלת משקל (373 גרם) שמיועדת ללכוד את הרחפנים הרוסים.

ברמה הטקטית, זו משימה רבת חשיבות עבור האוקראינים, שמתמודדים מול רחפנים רוסיים שמיועדים למשימות איסוף והכוונת אש. אחת הנקודות המשמעותיות במערכת החדשה היא העלות הנמוכה מאוד של הפעלתה, במה שמאפיין את התעשייה הצבאית האוקראינית. עלות שימוש בכל רשת של הרחפן החדש עולה 1,200 הריבניה (כ־108.5 שקל) בלבד.

את אותה מערכת של רשת ניתן להתקין על מגוון רחפנים שמהווים מוצרי מדף בעולם, כדוגמת "מאביק" של DJI, דגמי חברת אוטל, ורחפני FPV. בה בעת, מפתחת פטאשקה אמצעי יירוט מקביל עבור לוחמי חי"ר, במטרה להגן עליהם מתקיפת רחפני FPV, שבהם משתמשים כחימושים משוטטים (מל"טים מתאבדים). 

רצף עסקאות ימיות של טורקיה

מספנת "ספינה" של מספנות טורקיה (TAIS) קיימה טקס חיתוך מתכת ראשון של ספינת טילים מהירה מדגם FACM-70 עבור הצי של אינדונזיה. הספינה החדשה מסוגלת להגיע למהירות של 40 קשר (כ־74 קמ"ש), הרבה יותר מהסירות הקיימות של האינדונזים, שמגיעות לכל היותר ל־29 קשר (כ־53 קמ"ש). הספינה שאורכה כ־70 מטרים ורוחבה כ־11.8 מטרים נושאת שורת מקלעים, ומסוגלת לשאת 43 אנשי צוות למרחק של עד 1,600 מייל ימי (כ־2,963 ק"מ). 

ההתקדמות במכירת FACM-70 הייתה רק הצלחה ימית אחת מתוך כמה של טורקיה לאחרונה. במהלך התערוכה הביטחון "מיליפול" בקטאר, נחתם הסכם יצוא ראשון של כשב"ם (כלי שיט בלתי מאויש) טורקי: קטאר רכשה את אולאק 11, שמיועד למשימות הגנה על נמלים ובסיסים. העסקה הזו משקפת מגמה בחילות הים, שבה פונים יותר ויותר למערכות בלתי מאוישות. לא רק בכשב"מים ששטים על פני המים, אלא גם בכצב"מים (כלי צלילה בלתי מאויש) שפועלים בתווך התת־מימי.

איחוד האמירויות מייצאת לרוסיה

רוסיה קיבלה רכבים ממוגנים מאיחוד האמירויות. כך מדווח באתר דיפנס בלוג. בתיעוד שפורסם ברשתות החברתיות של רוסיה ניתן לזהות יותר מ־20 רכבים שמבוססים על טויוטה לאנד קרוזר ועל פורד F550, שנקראים "ספרטן SUT", קוברה וקוגאר, שמייצרת קבוצת "סטרייט". אותה חברה ממוקמת בראס אל־ח'ימה שבאיחוד האמירויות.

"ככל הנראה, נרכשו עבור הכוחות הצבאיים של רוסיה כלי רכב משוריינים ממקור לא ידוע, שמבוססים על טויוטה לאנד קרוזר", פרסם הבלוגר הצבאי הרוסי, וואניי אוסוודומיטל. "כלי הרכב המשוריינים הללו עשויים להגיע מאיחוד האמירויות או מדרום אפריקה". בשורה התחתונה, מסתמן שאלו דגמים של קבוצת סטרייט, שבעבר ייצאה דגמים שונים לכמה מדינות. 

רכש הטילים הגדול של פולין

פולין שואפת לרכוש יותר מ־100 משגרי טילים מדגם HIMARS. כך הודיע גנרל ארתור קופטל, ראש סוכנות הרכש הביטחוני הפולנית, שציין כי מדובר במערכות HOMAR-A שמהוות את הגרסה הפולנית למערכת האמריקאית. לפי מתווה שכבר סוכם בין הממשל בוורשה לבין וושיגנטון, יש כבר מסגרת לרכישת 486 משגרים - אבל הרכישה הזו מיועדת להיות הראשונה שבהם.

זו השקעה נוספת של פולין שתקציב הביטחון שלה לשנת 2024 עמד על 4.1% מהתמ"ג, הגבוה ביותר מבין חברות ברית נאט"ו. בוורשה שואפים כי תקציב הביטחון של השנה הבאה אף יטפס ל־4.7%. במסגרת ההסכמים הביטחוניים הרבים שחותמת פולין עם שותפותיה כמו ארה"ב וקוריאה הדרומית, היא פועלת להשתלב בייצור משותף של המערכות, כדי ליצור מקומות עבודה חדשים.