דונלד טראמפ שוב נמצא בדרך לבית הלבן, ויצרני הפייקים חוגגים

הנשיא לשעבר ולעתיד תמיד מביא עמו הרבה רעש תקשורתי, בין השאר בגלל אמירותיו הפרובוקטיביות שלא פעם חוטאות לאמת. אז מה הפלא שהרשתות הפיצו שלל פייקים לאחר ניצחונו בבחירות? • המשרוקית של גלובס

מתוך פוסט באינסטגרם, 6.11.24
מתוך פוסט באינסטגרם, 6.11.24

מה שנראה במהלך מערכת הבחירות עצמה כקרב צמוד מאוד, התברר כניצחון ברור: המועמד הרפובליקאי לנשיאות ארה"ב דונלד טראמפ הביס את יריבתו הדמוקרטית קמלה האריס, כולל ניצחון בכל שבע מדינות המפתח. עדיין לא נספרו כל הקולות, אך נראה כי בניגוד ל־2016, הפעם ההצלחה של טראמפ היא לא רק באלקטורים שהצליח לאסוף אלא גם בקול הפופולרי.

הנשיא לשעבר ולעתיד תמיד מביא עמו הרבה רעש תקשורתי, בין השאר בגלל אמירותיו הפרובוקטיביות שלא פעם חוטאות לאמת. וכשזה המנצח, מה הפלא שהרשתות הפיצו שלל פייקים? 

המשרוקית | האם הסקרים מעולם לא העניקו ניצחון לנתניהו?
המשרוקית | האם בארה"ב לא צריך להציג תעודת זהות בקלפי?

האריס לא תבריז

כעת כל העיניים נשואות אל התאריך 20 בינואר 2025, אז טראמפ יחזור לתפקידו. טקס ההשבעה הוא מעמד מיוחד, שרבים ישמחו בו לכיסא בשורה הראשונה. אבל האם יכול להיות שלאור זהות המנצח, הפעם יש מי שמעדיפים לוותר?

"קמלה האריס הודיעה שהיא לא תגיע לטקס ההשבעה לנשיאות של טראמפ", דיווח משתמש באיקס. באינסטגרם נלקח צילום המסך הזה, ששולב לצד הערות על כך שהאריס היא מפסידנית גרועה.

רק שכפי שהסבירו בודקי העובדות של USA Today, אין שום הכרזה כזו. הם עברו על נאום ההפסד של האריס, על פרסומיה ברשתות החברתיות, על הודעות של הבית הלבן, על ידיעות חדשותיות ועוד - ואין שום סימן לכך שבכוונתה להיעדר מהטקס.

אנחנו רק נזכיר שמי שכן הבריז מטקס ההשבעה היה טראמפ עצמו, לאחר שהפסיד בבחירות 2020. היה מדובר בשבירה ממוסכמה ארוכת־שנים לפיה הנשיא מגיע להשבעת מחליפו, שכן הפעם הקודמת בה דבר כזה קרה הייתה ב־1841. הנשיא היוצא ג'ו ביידן הודיע עוד לפני הבחירות כי יגיע לטקס בלי קשר לזהות המנצח.

לא הייתה התאבדות המונית

אז האריס קיבלה ברוח ממלכתית את הפסדה. אבל האם יכול להיות שיש מי שקיבלו הרבה פחות טוב את התוצאות? פוסט באינסטגרם סיפר לגולשים כי לפי ארגון הבריאות העולמי, "2,038 התאבדויות דווחו היום בעקבות ניצחונו של טראמפ".

שוב בדקו את העניין ב־USA Today והגיעו למסקנה כי אין שום ביסוס לטענה מחרידה מהסוג הזה. ייתכן כי בגלל הקורונה התרגלנו לכך שנתוני תמותה מפורסמים על בסיס יומי, אבל בכל הקשור להתאבדויות, הנתונים של ארגון הבריאות העולמי הם ברזולוציה הרבה יותר נמוכה.

העמוד בו ישנם נתוני התמותה השונים מתבסס על דיווחים שנתיים, והוא עודכן בפעם האחרונה בפברואר, והנתונים האחרונים הנוגעים להתאבדויות הם מ־2019. המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) מספקים נתונים חודשיים, מה שגם לא מספיק כדי להבין אם היה פיק מיוחד לאור הניצחון.

החות'ים לא התקפלו

ובואו נדבר קצת על השכונה שלנו. האם יכול להיות שעוד לפני שטראמפ נכנס לתפקידו, השלוחות של הציר האיראני התחילו לסגת? זו הודעה שייחסו שלל פוסטים לועגים ברשתות החברתיות לדובר החות'ים לאחר ניצחון טראמפ: "הפעולות שלנו במים הבינלאומיים היו הגנתיות בלבד, ואנחנו מכריזים על עצירתן".

רק שהלעג מוקדם. כפי שהראו בארגון בדיקת העובדות הירדני Fatabyyano, דובר החות'ים שחרר הצהרה רק פעם אחת מאז ניצחון טראמפ. לא רק שהוא לא הודיע על עצירת המתקפות של ארגונו בים האדום, אלא דווקא על המשכן. 

תחקיר: אוריה בר־מאיר

לקריאה נוספת: