הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה מעורבת בת"א; מנועי בית שמש קפצה ב-6%, אנרג'יקס ירדה ב-8%

ת"א 35 ירד ב-0.7% • דוחות הבנקים: רווחי דיסקונט זינקו ב-40%, של הפועלים ב-12% • רון אבידן מנכ"ל אזורים ימונה למנכ"ל עזריאלי • מיטב: "הבורסה המקומית תייצר תשואה עודפת בסיום המלחמה, השוק האמריקאי יקר ומסוכן" • הפועלים: "ממליצים להקטין חשיפה למט"ח" • בגולדמן זאקס ממליצים על רכישת זהב • שלוש מניות מומלצות ע"י אנליסטים מובילים בוול סטריט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

17:30

יום המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 עלה בכ-1%. בלט לחיוב מדד ת"א רשתות שיווק שעלה ב-1.8%. מנגד, ת"א בנקים 5 השיל מערכו 1.2%.

מחזור המסחר הסתכם בכ-2.8 מיליארד שקלים.

בלטו לחיוב מניות מנועי בית שמש , ריטיילורס , קרסו נדלן , פוקס  ותדיראן גרופ .

מנגד, אנרג'יקס , מג'יק , דוראל אנרגיה , או פי סי אנרגיה  וגב ים  ננעלו בירידות.

16:11

המגמה המעורבת בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 יורד ב-0.7% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-0.6%. בקרב המדדים הענפיים, מדד ת"א רשתות שיווק קופץ בכ-1.8% ומנגד, ת"א בנקים 5 יורד ב-1.7%.

בשוק החוב המקומי, תשואות הפדיון של האג"ח הממשלתיות יורדות בשעה זו. התשואה ל-10 שנים יורדת ב-9 נקודות בסיס ונסחרת סביב 4.73%. התשואה לשנתיים יורדת ב-11 נקודות בסיס ועומדת על 4.32%.

15:18

ריטיילורס  מזנקת בכ-7% לאחר שעדכנה על המשא ומתן לגיבוש הסכם עם צד שלישי בלתי קשור לרכישת הבעלות המלאה בתאגידים המפעילים כ-12 חנויות נייקי (Mono Brand) בצרפת. החברה הודיעה שהצדדים הגיעו לסיכום עקרוני בדבר עדכון התמורה בגין העסקה לסך של 22.5 מיליון יורו, על בסיס חוב נטו אפס והון חוזר נורמטיבי, והם פועלים לגיבוש הסכמים מחייבים בהתאם. פוקס , בעלת השליטה בריטיילורס מזנקת בכ-5%. 

15:01

המסחר בת"א ממשיך ומתנהל במגמה מעורבת כשמדד ת"א 35 יורד בכ-0.7% בעיקר בגלל מדד הבנקים שיורד ב-1.3% בעקבות דוחות פועלים  ודיסקונט 

מניית אנרג'יקס  יורדת בכ-7% וגוררת למטה את בעלת השליטה אלוני חץ . החברה שעוסקת באנרגיה מתחדשת דיווחה על תוצאות הרבעון השלישי שהיו מעל הצפי אך הורידה את התחזית. (ראו בהמשך הסקירה). 

בשוק החוב נרשמו היום ביקושים ערים. תשואות האג"ח לעשר שנים ירדה ב-5 נקודות בסיס ל-4.773% ותשואות האיגרת לשנתיים ירדה ב-10 נקודות בסיס ל-4.43%.

בשוק המט"ח השקל התחזק היום קלות (0.2%) מול הדולר ונסחר ב-3.76 שקלים לדולר וב-3.93 שקלים לאירו.

13:45

המסחר בת"א ממשיך ומתנהל במגמה מעורבת. מדד ת"א יורד ב-0.8% ומדד ת"א עולה ב-0.3%. מדד הבנקים בולט היום בבורסה בירידה של כ-1.5%. 

דלתא מותגים  עולה בכ-2% בעקבות הדוח הרבעוני. הכנסות הרבעון השלישי צמחו בכ-35% לכ-289 מיליון שקל והרווח הנקי זינק בכ-88% לכ-30.6 מיליון שקל לעומת הרבעון המקביל אשתקד. החברה גם דיווחה על גידול של כ-88% ברווח התפעולי שהסתכם בכ-44.0 מיליון שקל. 

דירקטוריון החברה החליט על חלוקת דיבידנד בסך של כ-15.3 מיליון שקל המתווסף לכ-249 מיליון שקל שחולקו בשנת 2024, הכולל דיבידנד מיוחד בסך כ-200 מיליון שקל לאור הרווחיות הגבוהה ותזרים המזומנים החזק בשנתיים האחרונות. 

12:27

ללא חדשות בטחוניות מיוחדות, המסחר בתל אביב תנהל היום בצל הדוחות של הבנקים ובמגמה מעורבת. ת"א 35 יורד בכ-0.7% ובעיקר הועב על ידי מניות הבנקים. מדד ת"א 90 עלה ב-0.3%.

מדד הבנקים משיל כ1.5% בעקבות הדוחות הרבעוניים של פועלים  ודיסקונט  הבוקר. מניית הפועלים יורדת במעל 2% לאחר שדיווחה על עליה של כ-12% ברווח לעומת הרבעון המקביל אשתקד. דיסקונט שהרווח שלה צמח ב-40% יןרד בכ-0.5%. הירידות בבנקים חלות גם על אלה שידווחו במהלך השבוע - לאומי  שיורד ב-1.7% ומזרחי טפחות , 1.6%.

חברת התוכנה הדואלית מג'יק  דיווחה על הכנסות של 143 מיליון דולר ברבעון השלישי של 2024, עלייה של 10.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. החברה תחלק דיבידנד במזומן בסכום של כ-11.6 מיליון דולר עבור המחצית הראשונה של שנת 2024. הרווח הנקי עלה בכ-18% ברבעון שלישי ל-8.4 מיליון דולר, לעומת 7.1 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. הרווח התפעולי עלה בכ-13.1% ברבעון שלישי ל-15.1 מיליון דולר, לעומת 13.3 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

11:47

חברת בלייד ריינג'ר  אשר עוסקת בפיתוח טכנולוגיות ניקוי מבוססות רחפן ופתרונות תוכנה וחומרה לניטור ואנליזה של שדות סולאריים, מדווחת על התקשרות של פרופלור דרונס (עמה היא מנהלת שיתוף פעולה) בהסכם מסגרת עם חברת אלקטרה תשתיות בע"מ. במסגרת הסכם שירות חדש וראשון מסוגו, תשתמש פרופלור דרונס בטכנולוגיית הניקוי של בליידריינג’ר לטובת שטיפת האתרים הסולאריים הקרקעיים אותן אלקטרה אחראית לתחזק.

בליידריינג'ר מעריכה כי הכנסות הסכם המסגרת מסתכמות בכ-1 מיליון ש"ח וכי הוא עשוי להתרחב משמעותית בהתאם למספר השדות הסולאריים אשר יתווספו להסכם. יצוין כי ההסכם הנוכחי מתייחס למתן שירות עבור שדות סולאריים בהיקף ייצור של 30 מגה וואט מתוך סך הפרוטפוליו של אלקטרה הנאמד במאות מגה וואט.

לבליידריינג'ר הסכם הפצה ושיתוף פעולה בלעדי עם פרופלור דרונס בישראל, לשיווק ושימוש במטע"ד השטיפה הייחודי שמיועד לשימוש בעזרת רחפן מסחרי, במסגרתו זכאית בליידריינג'ר ל-30% מהכנסות פרופלור דרונס מהשימוש במערכת השטיפה.

11:20

המסחר בת"א בת"א מתנהל כעת במגמה מעורבת. מדד הבנקים שיורד בכ-1% מעיב על מדד ת"א 35 שמשיל כ-0.5%, מדד ת"א 90 עולה ב-0.2%. 

אלביט מערכות הודיעה היום (ב') כי היא זכתה בחוזים בסכום כולל של כ־335 מיליון דולר (כ־1.25 מיליארד שקל) לאספקה של מערכות הגנה למדינה באירופה, שיבוצעו על פני שלוש וחצי שנים. החוזים כוללים אספקה של משגרי רקטות מסוגPULS (Precise and Universal Launching Systems) וטילים, וכן כלי טיס בלתי מאוישים מדגם הרמס 900 שמצוידים במטע"דים (מטען ייעודי) מתקדמים.

10:24

המסחר בבורסה מתנהל כעת בירידות קלות של עד 0.2% במדדים המובילים. 

אנרג'יקס  שבשליטת אלוני חץ  יורדת בכ-5%. החברה דיווחה הבוקר על תוצאותיה לרבעון השלישי של השנה. הכנסות החברה היו בכ-216 מיליון שקל, ב-38% יותר לעומת הרבעון המקביל. ה-EBITDA ברבעון הסתכם בכ-131 מיליון שקל, גידול של כ-25% הרבעון המקביל. החברה עדכנה התחזית לשנה כולה, ההכנסות יהיו כ-890 מיליון שקל - נמוך מהתחזית הקודמת. העדכון נובע מעוצמת רוח נמוכה ומחירי תעודות ירוקות נמוכים ביחס לצפי המחירים בפולין. יצויין כי החברה אינה מוכרת את התעודות ומחזיקה מלאים בשל ציפיית החברה שמחירי התעודות הירוקות יעלו בעתיד.

למרות הירידה, במידרוג צופים שההשקעות הגדולות תאפשרנה לאנרג'יקס צמיחה מואצת. במידרוג מציינים כי חברת האנרגיות המתחדשות "נמצאת במהלך של תכנית השקעות מאסיבית, הכוללת הקמה ופיתוח של מספר פרויקטים בארץ ובחו"ל". הצפי של מידרוג הוא כי תכנית ההשקעות של אנרג'יקס תוביל אותה להוצאות שנתיות הוניות (Capex) בטווח של 1-2.5 מיליארד בין 2024-2026, אחרי שהגיעו אשתקד ל-2.3 מיליארד שקל. במידרוג, שם הותירו את דירוג החברה על A2 באופק יציב, סבורים כי יתרות המזומנים הגבוהות של אנרג'יקס, "לצד גיוסי הון וחוב וכן התזרים השיורי מן הפרויקטים המוחזקים, צפויים לספק מענה הולם לצרכי ההשקעה המאסיביים".

ב-S&P מעלות, שם אשררו לאנרג'יקס דירוג A בתחזית יציבה, צופים עלייה בחוב הפיננסי של אנרג'יקס ב-2024-2025 נוכח תכנית ההשקעות הנרחבת של החברה לשנים הקרובות והשלמת פרויקטים חדשים, וסבורים כי מהלכים אלה תומכים "בנראות תזרימי המזומנים ובהמשך שיפור בביצועים התפעוליים".

10:03

הבורסה בת"א נפתחה ללא שינויים במדדים המובילים - מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ומדד ת"א 90 עולה בשיעור דומה. מדד הבנקים יורד ב-0.9% לאחר ששניים מהבנקים הגדולים, פועלים  ודיסקונט  דיווחו הבוקר על תוצאות הרבעון השלישי (ראו בהמשך הסקירה).

קבוצת עזריאלי הודיעה היום (ב'), על מינויו של רון אבידן, המכהן כיום כמנכ"ל אזורים, לתפקיד המנכ"ל של קבוצת עזריאלי. אבידן יחליף בתפקיד את אייל חנקין , מנכ"ל הקבוצה מזה 7 שנים, אשר יעבור לנהל את הפעילות הגלובאלית של קבוצת עזריאלי בתחום ה-Data Centers. 

המהלך של מינוי אבידן נראה כהמשך לרצון של החברה להיכנס לתחום המגורים . נזכיר כי עזריאלי הגישה בתחילת החודש הצעה לרכישת חברת הייזום צמח המרמן לפי שווי של 635 מיליון שקל שפעילה בעיקר בתחום המגורים ובונה בין היתר באזור תל אביב, לוד, רמת השרון, רמת גן, נהריה, חיפה, נתניה, חדרה וכרמיאל עם יותר מ-6,000 דירות בתכנון וביצוע. 

08:24

דוחות הבנקים: 

בנק הפועלים פרסם הבוקר את הדוח הרבעוני: רווח של 1.9 מיליארד שקל, עליה של 12% ותשואה להון של 13.6%. יחלק דיבידנד של 760 מיליון שקל (כולל רכישה עצמית של מניות). הבנק בהנהלת ידין ענתבי פותח את עונת הדוחות לבנקים עם גידול ברווח ל-1.9 מיליארד שקל ותשואה להון של13.6%. מדובר בתשואה שנחשבת נמוכה למתחרים בענף בשנים האחרונות, אך עדיין זו תשואה להון גבוהה היסטורית.

בנק דיסקונט רשם זינוק חד של 40% בשורת הרווח הנקי ברבעון השלישי שהסתכם בכ-1.2 מיליארד שקל. התשואה על ההון של הבנק עמדה על 14.9% ברבעון שחלף, שיפור גם כן למול 12% ברבעון המקביל בשנה שעברה. עם זאת, בתשעת החודשים הראשונים של השנה הסתכם הרווח הנקי בסך של 3.23 מיליארד שקל, ירידה של 1.3% ביחס לתקופה המקבילה ב-2023. 

08:00

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוק המניות

המסחר בבורסת תל אביב צפוי להיפתח הבוקר במגמה מעורבת.

אתמול, בהשפעת הירידות בוול סטריט בשישי האחרון, בורסת ת"א נפתחה במגמה שלילית בהובלת המניות הדואליות נובה , קמטק  וטאואר  שירדו בכ־6% כל אחת. אבל במהלך יום המסחר הירידות התמתנו ובסופו המדדים המרכזיים ננעלו במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 ננעל סביב רמות הבסיס ות"א 90 הוסיף לערכו כ־0.9%. מדד הבנקים עלה ב-1.6% לקראות דוחות הבנקים שחלקם פורסמו הבוקר (דיסקונט והפועלים). מדד מניות הביטוח זינק ב-2.7% נוספים. מנגד, מדד מניות הטכנולוגיה איבד 1.2%. 

סקופ  זינקה בכ-8%. יבואנית חומרי גלם ומוצרים מפלדה ומתכות, רשמה ברבעון השלישי של 2024 הכנסות של 472.5 מיליון שקל, עלייה של כ-17% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. 

ג'י סיטי  מממשת נכסים בארץ בכחצי מיליארד שקל: החברה דיווחה על מו"מ מתקדם עם מנורה מבטחים , למכירת 50% בארבעה מנכסיה: ג'י צמרת, ג'י מיקדו, ג'י כוכב הצפון וג'י סביון.

מניית בית שמש  עלתה בכ-4%. החברה דיווחה כי התקשרה בהסכם לרכישת 80% מחברה בתחום מתן שירותי תיקון ותחזוקה של מנועי סילון למטוסים בסכום של 33.3 מיליון דולר. 

נופר אנרג'י  סגרה הסכם מימון בפרויקט Cellarhead באנגליה, אחד ממתקני האגירה הגדולים במדינה, בקיבולת של כ-624 מגה-ואט לשעה, שנמצא בהליכי הקמה. היקף המימון הוא כ-152 מיליון פאונד. 

תשעה חודשים אחרי הנפקת מניות שביצעה קרן התשתיות קיסטון, השולטת באגד, בימים האחרונים הוגשה למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה מטעם אורן ראול דה לנגה, בעל מניות בקיסטון, הטוען כי ההנפקה בוצעה תוך ניגוד עניינים מצד בעלי השליטה. לטענת התובע, בעלי המניות מהציבור קופחו במיליוני שקלים. 

המניה הישראלית נפלה ב-97% מהשיא, והיא עלולה ליפול עוד 

שבוע המסחר באסיה החל היום במגמה מעורבת - ניקיי יורד ב-1%, שנחאי והנג סנג עולים ב-1.2%, קוספי הדרום קוריאני ב-2%. 

החוזים עתידיים בוול סטריט מצביעים על עליות - נאסד"ק ב-0.7%, S&P 500 ב-0.3%, דאו ג'ונס ללא שינוי הבוקר. 

בשישי האחרון בוול סטריט: לאחר קבלת הפנים החיובית לטראמפ, שהובילה בין היתר את מדד ה-S&P500 לשבור את הרף של ה-6,000 נקודות, נראה שההתלהבות בשווקים החלה לדעוך ומדדי המניות בוול סטריט מחקו את רוב העליות שנרשמו בשבוע שעבר. בעקבות דבריו של יו"ר הבנק הפדרלי ג'רום פאוול שהבנק המרכזי לא צריך להזדרז להוריד את הריבית,  נאסד"ק ירד בכ-2.2%, מדד הדאו ג'ונס ירד ב-0.7%, ה-S&P 500 ירד ב-1.3%. בסיכום שבועי ירד מדד S&P 500 ב-2.1%, נאסד"ק ירד ב-3.1% (השבוע הגרוע ביותר מזה חודשיים) והדאו-ג'ונס ירד ב-1.2%. 

כל מניות "שבע המופלאות" ירדו למעט טסלה  שעלתה במעל 3% בשישי ומעל 30% מאז הבחירות, מה שעזר לה לחצות את רף הטריליון דולר בשווי שוק לאחר כשנתיים. 

פלנטיר  זינקה בכ-11% לאחר שהודיעה על כוונתה לעבור ולהסחר בבורסת נאסד"ק במקום בבורסת ניו יורק. בחברה הנחשבת לאחת השחקניות המרכזיות בעולם הבינה המלאכותית, צופים ששילובה במדד זה עשוי להגביר את הביקוש למניה מצד קרנות מחקות מדדים. 

אפלייד מטריאלס  ירדה בכ-9% לאחר שדיווחה על תוצאות הרבעון הפיסקלי הרביעי שהיו טובות מהתחזיות בוול סטריט, אך תחזית ההכנסות לרבעון הנוכחי נפלה מהציפיות.

ענקית מוצרי היופי, אולטה ביוטי  ירדה בכ-5% לאחר הפרסום שברקשייר האת'וויי  של וורן באפט מכרה למעלה מ-95% מהמניות שרכשה רק רבעון קודם לכן. המהלך הפתיע את מי שעוקבים אחרי באפט שידוע כמשקיע לטווח ארוך, ואף אמר בעבר כי "תקופת ההחזקה המועדפת עלינו היא לנצח".

מרבית תשומת הלב תופנה השבוע לדוח הרבעוני של החברה בעלת השווי הגבוה ביותר בוול סטריט, אנבידיה . הצפי הוא לרווח של 74 סנט למניה ו-33.2 מיליארד דולר, זינוק של כ-80% ביחס לרבעון השלישי של 2023. עוד משהו על אנבידיה. לפי דיווח לרשות לניירות ערך בארה"ב, החברה מכרה כ-13% ממניותיה ביצרנית השבבים הבריטית Arm , לעומת זאת שילשה את מספר מניותיה בסרב רובוטיקס  ורכשה כאלפיים מניות נוספות של סאונד האונד איי.אי

דוחות מסקרנים נוספים יפרסמו וולמארט  מחר, טרגט  ופאלו אלט  ברביעי. בין הישראליות שידווחו השבוע, צים  וויקס 

ניתוח | במורגן סטנלי מסמנים שתי מניות מבטיחות. לאחת מהן צופים זינוק של 660%  

ב-CNBC פרסמו את שלוש המניות המועדפות על ידי האנליסטים המובילים לפי האתר  TipRanks, פלטפורמה שמדרגת אנליסטים על פי ביצועיהם בעבר.

הראשונה היא אמזון . החברה הרשימה את המשקיעים עם ביצועים מצוינים ברבעון השלישי, בתגובה לתוצאות החזקות, האנליסט בריאן ווייט ממונס חזר על דירוג "קנייה" למניית אמזון והעלה את מחיר היעד מ-225 דולר ל-245 דולר (ב-21% מעל מחירה הנוכחי). ווייט מאמין שהחברה תמשיך "לנצל את הענן, להרחיב את עסקי הפרסום הדיגיטלי, לחדש עם בינה מלאכותית, להשיג יעילות באמצעות רשת הפצה אזורית, ולמנף מבנה עלויות רזה יותר". 

השנייה היא פלטפורמת שיתוף הנסיעות אובר . החברה הציגה לאחרונה הכנסות ורווחים ברבעון השלישי שעקפו את התחזיות, אך פספסה את ציפיות וול סטריט לגבי סך ההזמנות הגולמי ברבעון. עם זאת, האנליסט מארק מהאני מ-Evercore נותר אופטימי לגבי מניית אובר. הוא חזר על דירוג "קנייה" עם מחיר יעד של 120 דולר (60%). 

השלישית היא ענקית הפינטק בלוק  (שנקראה בעבר סקוור). החברה עקפה מעט את תחזיות הרווח למניה של האנליסטים, אך פיספסה את תחזיות ההכנסות לרבעון השלישי. אנדרו הארט, אנליסט מ-BTIG סבור ש"בלוק רק מתחילה לשלב בין מערכות התשלומים שלה, מה שיכול ליצור השפעות מעגליות משמעותיות לאורך זמן", אמר הארט, תוך שהוא חוזר על דירוג "קנייה" למניה עם מחיר יעד של 90 דולר (7%).

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי, תשואות הפדיון של האג"ח הממשלתיות ירדו במהלך יום א'. התשואה ל־10 שנים עמדה על 4.82% והתשואה לשנתיים ירדה ב־8 נקודות בסיס ל־4.38%. במקביל, מדדי התל בונד הקונצרניים עלו בכ־0.2%.

המשקיעים נוהרים לאפיק הזה בבורסה: "אי אפשר להגיד שזו אופטימיות מופרזת" 

בשוק החוב האמריקאי, בשבוע האחרון התשואות עלו לכל אורך העקום, כאשר התשואה ל־10 שנים עלתה ב־13 נ"ב לרמה של 4.43%, במהלך המסחר עקפה התשואה רף של 4.5%, רמתה הגבוהה מאז מאי. התשואה לשנתיים הגיעה לרמה של 4.3% בסוף השבוע האחרון.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ביום שישי האחרון. מול הדולר, השקל נחלש ב־0.1% לכ־3.74 שקלים, ומול האירו התחזק ל־3.94 שקלים.

מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, מציין כי על רקע ירידת פרמיית הסיכון של ישראל, השקל רשם מתחילת החודש את הביצועים הטובים ביותר בעולם הן כנגד הדולר והן כנגד האירו. "אנו נותרים בהמלצתנו להתחיל ולהקטין את החשיפה למט"ח, על רקע הירידה שכבר חלה בפרמיית הסיכון של ישראל באפיקים אחרים (שוקי האג"ח והמניות המקומיים), הציפייה לסיום המלחמה בלבנון בשבועות הקרובים, וזאת לאחר שהגופים המוסדיים העלו בחדות את חשיפתם למט"ח בשנתיים האחרונות", כתב.

פרמיית הסיכון של ישראל מתכווצת: השקל מוביל את המטבעות בנובמבר 

בשוק הסחורות, מחירי הנפט ירדו בכ־4% בשבוע האחרון. ברקע המגמה: החששות שהתפוגגו בנוגע להסלמה בין איראן לישראל לצד הדיונים על הפסקת אש מול חיזבאללה, ובמקביל התחזקות הדולר בעולם בעקבות בחירת טראמפ שלוחצת את מחירי הנפט כלפי מטה.

בנק ההשקעות גולדמן זאקס צופה שמחירי הזהב יגיעו לשיא חדש בשנה הבאה, בזכות רכישות של בנקים מרכזיים וירידה בריבית בארה"ב. האנליסטים של הבנק, ביניהם דן סטרייבן, מציבים יעד מחיר של 3,000 דולר לאונקיה עד דצמבר 2025. לדבריהם, הגורם המרכזע לתחזית הוא ביקוש מוגבר מצד בנקים מרכזיים, ביקוש יגיע גם מקרנות נסחרות בבורסה (ETF) עקב הפחתות הריבית של הפדרל ריזרב.

4. מאקרו

ביום שישי האחרון פורסם כי מדד המחירים לצרכן בישראל עלה ב־0.5% באוקטובר. מתן שטרית, הכלכלן הראשי של הפניקס, הסביר בסקירתו כי "במבט קדימה, האינפלציה צפויה להמשיך לטפס בחודשים הקרובים ולהגיע לשיאה בתחילת 2025, בין היתר על רקע העלאת המע"מ. בכל הנוגע למדיניות המוניטרית, בנק ישראל צפוי להמשיך לשמור על ריבית יציבה במהלך השנה הקרובה. בשוק הריביות, המשקיעים מעריכים הסתברות מסוימת, אם כי נמוכה, להעלאת ריבית. במבט לסוף 2025, המשקיעים מעריכים בהסתברות מסוימת שייתכן שנתחיל לראות הפחתות ריבית".

תחילתה של מגמה? מחירי הדירות עברו לירידות לראשונה זה 9 חודשים 

במקביל, אתמול פורסם שהצמיחה בישראל ברבעון השלישי הייתה טובה מהערכות המוקדמות עם גידול של 3.8% (בשיעור שנתי) בתוצר, זאת בעיקר בשל צמיחה מהירה בהשקעות בנכסים קבועים שזינקו ב-22% (בשיעור שנתי), עם עלייה מקבילה גם בבתי מגורים (29%) וגם בענפי המשק (19%), עדות לשיפור בסנטימנט החברות וההסתגלות לפעילות כלכלית במקביל למלחמה. גם שאר הרכב הצמיחה היה מעודד עם גידול של 9% בצריכה הפרטית, 5% ביצוא (ללא יהלומים וחברות הזנק), וצמצום של 11% בהוצאה לצריכה הציבורית. למרות הנתון החיובי יש לזכור שהתוצר הריאלי עדיין נמוך ב-1% בהשוואה לרבעון השלישי בשנה שעברה.

בארה"ב - הסתברות הגלומה בשווקים להורדת ריבית הפד בדצמבר ירדה השבוע ל- 58%, זאת על רקע פרסום נתוני אינפלציה מעט גבוהים מהצפוי (בעיקר Core PPI), ודברי פאוול ביום חמישי כי עקב חוזקת הכלכלה, אין צורך למהר ולהוריד את הריבית. בעוד שנשאר יותר מחודש ימים עד להחלטה, הנתונים האחרונים ממשיכים לשקף את חוסן הכלכלה האמריקאית, מה שמאפשר לפד להמשיך בקו מתון יותר.

בנאום בסוף השבוע, ציין פאוול כי "הכלכלה לא משדרת שום סימן שאנחנו צריכים למהר בהורדת הריבית. החוזק שאנו רואים כיום במשק נותן לנו את היכולת לגשת להחלטות שלנו בזהירות". החוזים מתמחרים כעת סבירות של כ-62% בלבד שהריבית תרד בדצמבר, כאשר הורדת הריבית הקרובה מתומחרת במלואה רק בסוף ינואר. אם הריבית אכן תרד בדצמבר, החוזים מתמחרים רק הורדת ריבית אחת במהלך המחצית הראשונה של השנה הבאה, ואחת נוספת במהלך המחצית השנייה.

השבוע, נתוני אינפלציה צפויים להתפרסם במשקים הגדולים בעולם בין היתר בגוש האירו, בריטניה, ויפן. עוד במהלך השבוע יתפרסמו בארה"ב נתונים על שוק הדיור ומצב היצור המקומי.

5. תחזית

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, מציין בסקירתו כי להערכתו, שוק המניות בישראל צפוי להשיג תשואה עודפת על פני הסביבה הגלובלית: "ביצועי שוק המניות המקומי מאז תחילת המלחמה לא היו חלשים. בהתחשב בסיכונים, שוק המניות בישראל לא ממש זול. למרות זאת, אנחנו עדיין חושבים ששוק המניות המקומי צפוי לייצר תשואה עודפת בסיום המלחמה שתוביל להתאוששות יחסית מהירה בכלכלה, זרימת הכספים המוטית לטובת השוק המקומי, והחזרת חלק מהשקעות הזרים, שעל פי נתוני בנק ישראל מכרו מניות בכ־2 מיליארד דולר מתחילת המלחמה".

לעומת זאת טוען זבז'ינסקי ששוק המניות האמריקאי יקר ומסוכן. "שוק המניות האמריקאי יקר . מכפיל הרווח העתידי של S&P500 שעומד על 25, הגבוה ביותר מאז הדוט.קום. גם המכפיל של S&P500 במשקל שווה שעומד על 20 וגבוה מהממוצע ההיסטורי של 17.7. מכפיל הרווח מתבסס על שיעור רווחיות חריגה בהשוואה היסטורית, הרווחיות החריגה של S&P500 לא רק בגלל חברות הטכנולוגיה. ברוב הסקטורים הרווחיות בשיא או קרוב לשיא של 15 השנים האחרונות".

"לכן", אומר זבז'ינסקי, "למכפיל שילר (Cape ratio), שמתבסס על הרווחיות הממוצעת של 10 השנים האחרונות, רק פעמיים בהיסטוריה מאז תחילת המאה העשרים היה גבוה יותר מאשר היום - בבועת הדוט.קום וב-2021. נשאלת השאלה האם הרווחיות הגבוהה הנוכחית היא המציאות החדשה שמשקפת ירידה בתחרותיות או שזאת תופעה חולפת בגלל נסיבות זמניות. אם היא זמנית, שוק המניות הרבה יותר יקר ממה שמשתקף במכפיל הרווח הרגיל". 

"כרגיל, כאשר השוק עולה, אופטימיות המשקיעים גדלה, אבל הפעם היא ממש בשמיים . לפי סקר אמון הצרכנים בארה"ב, אף פעם בהיסטוריה משקי הבית לא היו אופטימיים יותר לגבי ביצועי שוק המניות בשנה הקרובה". 

גם האנליסטים אופטימיים מאוד. למרות התחזיות לירידה בצמיחה בארה"ב בשנה הבאה (של קרן המטבע ושל הכלכלנים בבלומברג), האנליסטים צופים שהרווח למניה של S&P500 יעלה מקצב של כ-8% ב-2024 לקרוב ל-13% ב-2025, זאת ביחס לגידול שנתי ממוצע של כ-9% ב-30 השנים האחרונות (ללא השנים שהיה בהם מיתון וההתאוששות ממנו).