מחיר המים החדש: הגבוה ביותר זה עשור

על פי עדכון עלות המים ל-2025 שפרסמה מועצת רשות המים, בעוד כחודש וחצי מחיר המים יעלה ב-3.4% לכל מגזרי השימוש • בהנחה שהמע"מ יעלה באחוז אחד ויגיע ל-18%, זה צפוי להביא את המחיר הנמוך לצרכן הביתי ל-8.4 שקל למ"ק, ואת התעריף הגבוה (מעבר לכמות המוכרת) ל-15.5 שקל למ"ק • מדובר על המחיר הגבוה ביותר בעשור האחרון, כאשר רק ביולי 2014 נרשם לאחרונה תעריף גבוה יותר

חשבון המים מתייקר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
חשבון המים מתייקר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מחיר המים צפוי לעלות בינואר ב-3.4% לכל מגזרי השימוש - הביתי, המסחרי, התעשייתי והחקלאי, כך על פי עדכון עלות המים ל-2025 שפרסמה הערב (ב') מועצת רשות המים לשמיעת הערות הציבור. על פי רשות המים, מדובר בעליה של 5 שקלים בלבד (ללא מע"מ) למשק בית ממוצע.

ראיון | סעיף אחד אחראי לרוב העלייה באינפלציה. למה לא בטוח שהוא בכלל רלבנטי 
היבוא נפגע, הפועלים לא הגיעו, והמטעים תחת אש: כך הפך שמן הזית למוצר המתייקר של השנה 

רשות המים מפרסמת את המחיר ללא מע"מ, מכיוון ששיעור המע"מ ב-2025 עוד לא נקבע סופית והוא תלוי ועומד בתקציב. אך בהנחה שהמע"מ יעלה באחוז אחד ויגיע ל-18%, זה צפוי להביא את המחיר הנמוך לצרכן הביתי ל-8.4 שקל למ"ק, ואת התעריף הגבוה (מעבר לכמות המוכרת) ל-15.5 שקל למ"ק. מדובר על המחיר הגבוה ביותר בעשור האחרון, כאשר רק ביולי 2014 נרשם לאחרונה תעריף גבוה יותר. בשיא, ביולי 2013, תעריף המים המוכר הגיע עד כדי 9.26 שקלים למ"ק.

על פי רשות המים, משפחה ממוצעת בת 4 נפשות צורכת 16 מ"ק לחודש, וכעת משלמת 143 שקלים למים (עם מע"מ 17%). מחיר זה יעלה ל-150 שקלים בהנחה של מע"מ 18%. כך שבסך הכל, העליה תהיה כ-7 שקלים לחודש.

רשות המים: "יש גידול בעלויות"

מחיר המים בישראל נקבע בנוסחה של רשות המים, המבוססת על העלויות של המערכת כולה. כך שכל הוצאה שנדרשת להפקת ושינוע המים מתורגמת במלואה למחיר, אך המחיר לחקלאות למשל הוא זול מאשר המחיר לצרכן הביתי, המסחרי והתעשייתי, כך שהתעריף הגבוה יותר לצרכנים הלא-חקלאיים מאפשרים את התעריף הנמוך יותר לחקלאים. אך בכל פעם שנוצרות עלויות נוספות - זה מגולגל למחיר של כולם.

כך השנה, אומרים רשות המים, "עדכון התעריפים נובע מהגידול בעלויות המוכרות של הספקים השונים ולאור ההתייקרויות האחרונות בסל המדדים, לצד ההשקעות הנדרשות בתשתיות משק המים והביוב בישראל וההרחבה הצפויה של היקף רכישת המים המותפלים, על מנת להבטיח את אספקת מים לכלל הצרכנים".

לדבריהם, "כ-70% מהמים המסופקים לצרכי השתייה בישראל מיוצרים ע"י מתקני התפלת מי ים שהפקתם הינה יקרה יותר ממקורות מים טבעיים". דבר זה יועצם עוד יותר ב-2025, אז מתקן הההתפלה שורק ב' צפוי להיכנס לפעולה, מה שיעלה את המחיר. עוד אומרים ברשות המים ש"לצד זאת, יש גידול בעלויות משק המים הנובעות מהשקעות של חברת מקורות ועדכון עלויות מתקני טיפול בשפכים". בנוסף, עצם העליה במדד המחירים לצרכן מזכה רבים מספקי רשות המים בתוספת עלויות מוכרות, כך שהם יכניסו מרשות המים 3.4% יותר באופן אוטומטי - ועלות זו מתגלגלת אף היא לצרכנים. "על אף עלייה מתונה זו", מדגישים ברשות המים "תעריף המים בישראל וחשבונות המים למשק בית הם מהנמוכים בעולם".