האם תמהיל חיידקי הפה משפיע על התפקוד הקוגניטיבי?
מחקר חדש קושר בין תמהיל החיידקים בחלל הפה לבין הסיכון להתדרדרות קוגניטיבית בגיל מבוגר. המאמר נערך על-ידי חוקרים מאוניברסיטת אקסטר באנגליה, ומצטרף למספר מאמרים מהשנים האחרונות שקושרים את בריאות הפה לתפקוד קוגניטיבי ולמצבים גופניים אחרים כמו מחלות לב ומחלות מטבוליות.
● בלעדי | החלום על נאסד"ק נגוז, והחברה של בכיר טבע לשעבר נסגרת
● מטופלים בניסוי בתרופה להרזיה: "אנחנו מרזים מהר מדי"
במאמר הנוכחי נערך מיפוי של תמהיל חיידקי הפה בקרב מבוגרים שכבר אובחנו עם התדרדרות קוגניטיבית מסוימת, אך עדיין לא עם דמנציה מלאה. נמצא כי חיידקים מסוימים בפיהם של הנבדקים היו במתאם עם תפקוד קוגניטיבי גרוע יותר (משפחת חיידקי Porphyromonas, למשל), ולעומת זאת משפחה מסוימת של חיידקים בחלל הפה (Neisseria ו-Haemophilius) הייתה קשורה לתפקוד קוגניטיבי חיובי יותר.
מחקרים קודמים מצאו, כאמור, קשר בין בריאות הפה לבן תפקודים אחרים של הגוף והמוח. לגבי הקשר בין דלקות חניכיים לבין הסינדרום המטבולי, שוער כי רמה נמוכה של דלקת בחלל הפה מפעילה את מערכת החיסון, באופן שיכול לגרום לדלקתיות גם במקומות אחרים בגוף. הדלקות הללו בתורן יכולות לעורר סבילות לאינסולין וגם דלקות בכלי הדם שיכולות להגביר את הסיכון מלחלות לב. שוער כי הקשר יכול להיות הפוך - דלקות במקומות אחרים בגוף יכולים להגביר את הסיכון למחלות חניכיים.
גם מחלת האלצהיימר וגם דמנציה שמקורה מתפקוד לקוי של כלי הדם, יכולים להיות מושפעים מהמנגנון הזה. אולם החוקרים מציעים במאמר שני מנגנונים אפשריים נוספים. האחד הוא שהחיידקים נכנסים מהפה ממש לתוך מחזור הדם ודרכו למוח. מחקרים קודמים אכן מצאו כי למרות קיומו מחסום הדם-מוח, שאמור להגן על המוח מתופעות כאלה, כן קיימת נוכחות של חיידקים במוח, גם אם בכמות קטנה. עוד נמצא כי נוכחותם של חיידקים במוח המאפיינים בדרך-כלל את חלל הפה היא בעלת קשר לתפקוד קוגניטיבי פחות טוב.
ומה לגבי החיידקים שזוהו כמשפיעים לטובה? יכול להיות שהם מתחרים על מקום בחלל הפה מול החיידקים המזיקים, ולכן מונעים מהם את פעולתם השלילית.
מנגנון אחר שהוצע הוא שתמהיל חיידקי הפה משפיע על כמות החומר ה-NO בפה. זהו חומר אשר נקשר בעבר לתפקוד כלי הדם וגם לתפקודים קוגניטיביים. החוקרים במחקר הנוכחי מצאו קשר בין רמות NO גבוהות, נוכחות של סוגים מסוימים של חיידקים והתפקוד הקוגניטיבי. יש לציין כי כל אלה הם עדיין בגדר השערות.
ד"ר ג'ואנה להרו מאוניברסיטת אקסטר, אחת החוקרות שכתבו את המאמר, מסרה בהודעה לעיתונות של אוניברסיטת אקסטר כי היא רואה לנגד עיניה עתיד שבו בעת הביקור אצל רופא השיניים נוכל לעבור בדיקה למיפוי תמהיל חיידקי הפה, וזו תיתן לנו סימן להתחלתו של תהליך הפוגע בבריאות המוח.
הקאמבק של החצבת והאבולה
ובפינתנו שהפכה כבר קבועה במדור זה: כיצד השפיע ממשל ארה"ב על העולם המדעי השבוע. בטקסס דווח השבוע על מותו של ילד מחצבת, מקרה המוות הראשון מחצבת בארה"ב מזה כעשור. בשנת 2000 המחלה נחשבה ללא קיימת בארה"ב, אך בעקבות ירידה בשיעורי ההתחסנות, ההתפרצויות חזרו. הילד שנפטר לא היה מחוסן, וכך גם רבים נוספים בקהילה סביבו, בה כבר זוהו 124 מקרי חצבת.
ראש משרד הבריאות של דונלד טראמפ, רוברט פ. קנדי ג'וניור, שבעבר התבטא נגד חיסונים ועם מינויו חזר בו מחלק מהתבטאויותיו הקודמות, אמר כי "היו השנה עד כה ארבעה התפרצויות חצבת, כשבשנה שעברה היו 16, כך שלא מדובר באירוע חריג". עוד הוא טען כי המטופלים אושפזו בעיקר לשם לבידוד, בעוד בתי החולים טענו כי הם אינם מאשפזים חולי חצבת למטרות בידוד, וכי כל המאושפזים התקשו לנשום והיו זקוקים לטיפול בחמצן. כמה רופאים ביקרו את קנדי על כך בהפחית בחשיבות האירוע.
בינתיים ביטל משרד DOGE, מחלקת קיצוץ ההוצאות שמוביל אילון מאסק עבור ממשלת ארה"ב, את תוכנית לטיפול במגפת האבולה, כחלק משורת הקפאות תקציב בארגוני סיוע חוץ. ביום רביעי טען מאסק כי הביטול היה טעות שתוקנה במהירות, "ולא הייתה הפרעה לפעילות מניעת האבולה".
עם זאת, ערוץ הטלויזיה NBC טען כי גורמים העובדים ב-USAID, ארגון סיוע החוץ האמריקאי האחראי על התוכנית, אמרו לערוץ כי הם מתקשים מאוד להמשיך במאמצי מענית האבולה. לדבריהם, למרות שלצוות העוסק בכך ישירות ניתן פטור מההקפאה, הוא עדיין פועל בכוח-אדם מקוצץ, ובנוסף כמה ארגונים אחרים שהיו אמורים להיות שותפיו במאמץ נמצאים בתהליכי פירוק עקב הקפאת סיוע החוץ והקיצוצים של DOGE. אחת מבכירות הארגון העריכה כי מאמצי מניעת האבולה עומדים כעת על כ-10% מהיקפם לעומת שנה רגילה.
כרגע מגפת האבולה שפרצה באוגנדה נמצאת במגמת נסיגה, אך הגורמים שדיברו עם NBC טענו כי מדינות שכנות נמצאות במצב פגיע מאוד.
אתר החדשות האקטיביסטי ProPublica סקר 10,000 תוכניות סיוע שהושפעו מקיצוץ של 60 מיליארד דולר בסיוע חוץ על-ידי ממשל טראמפ. מזכיר המדינה מרקו רוביו אמר כי תוכניות חיוניות להצלת חיים יימשכו, וארגונים רבים ברחבי העולם הגישו דוחות בהם הראו כי המאמצים הרפואיים שלהם מצילים חיים. רוביו ואחד מעוזריו הבכירים, פיטר מרוקו, טענו כי יבחנו את התוכניות באופן פרטני, אך בשבוע שעבר הודיעו על הפסקת 10,000 תוכניות בבת-אחת, כולל כאלה שכמה ימים לפני כן הם טענו כי צפויות לקבל פטור מצו ההקפאה, משום שאושר כי הן אכן מצילות חיים.
במקביל טראמפ חתם על צו חדש, שמטרתו לשפר את השקיפות של מחירי התרופות. טראמפ כבר הוציא צו כזה בכהונתו הראשונה, אך רק גורמים מעטים אכן פעלו כפי שדרש הצו.
סוגיית שקיפות מחירי התרופות נחשבת לכואבת במערכת הבריאות האמיקאית, כאשר חברות תרופות חותמות על הסכמים עם חברות ביטוח ובתי חולים, שתנאיהם לא לגמרי ברורים גם לממשלה, שמשלמת חלק ניכר מעלויות התרופות הללו, ובוודאי לא למטופלים.
הבית הלבן מעריך כי הצו הזה יוביל לירידה של 6.3% במחירים של 25% התרופות והשירותים הרפואיים היקרים ביותר, וכך לחיסכון של 80 מיליארד דולר למשלמים עבור תרופות (מטופלים, חברות ביטוח ומעסיקים). אולם מבקרים של המהלך טוענים כי שקיפות מחירים דווקא תמנע השגת הנחות על תרופות בחלק מהמקרים ותוביל לעליית מחירים.
כנס מיקסי ייפתח ביום שלישי הקרוב
בימים שלישי ורביעי הקרובים ייערך כנס Mixiii - כנס מדעי החיים של ארגון IATI, בשותפות עם עיריית ירושלים והרשות לפיתוח ירושלים. כנס הביומד העצמאי של IATI נערך בירושלים זו הפעם השלישית, ובנוסף ערכה IATI כנס "מיני מיקסי" בתחילת השנה במיאמי.
בין משתתפי הכנס השנה יהיו ד"ר סטפן אושמן, לשעבר מנכ"ל ויו"ר קבוצת מרק הגרמנית; ד"ר דיוויד רייך, מנכ"ל בית החולים מאונט סיני בארה"ב; משקיע הון הסיכון פיטר קאש; ומוריס פרה, מנכ"ל ויו"ר קבוצת אינסייטק. בכנס תיערך גם תחרות סטארט-אפים בחסות ארנסט אנד יאנר.
השנה, לאור מלחמת "חרבות ברזל", יתקיים מושב מיוחד בנושא שיקום, בו ידונו רופאים, חוקרים ומנכלי חברות סטארט-אפ באתגרי השיקום העומדים בפני ישראל כיום ויציגו פתרונות חדשניים לייעול וקידום תהליכי השיקום בעתיד.
בנוסף, הכנס יכלול מגוון רחב של מושבים בתחומי המד-טק המובילים, ביניהם רפואת הסרטן, רפואה דיגיטלית ועוד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.