ענקית המכשור הרפואי בוסטון סיינטיפיק הודיעה הערב (ב') כי התקשרה בהסכם לרכישת חברת SoniVie הישראלית ב-360 מיליון דולר מיידית, ועוד 180 מיליון דולר בהתאם לאבני-דרך. בוסטון סיינטיפיק כבר מחזיקה 10% בחברה.
המרוויחים העיקריים מן העסקה הם עיזבונו של שמואל אלמגור ז"ל, צביקה סלובין (בעבר מאלרון) וקרנות הון הסיכון האירופיות TechWald, Andera Partners, Supernova Invest ו-Omega Funds. בחברה הושקעו כ-85 מיליון דולר עד למכירתה.
● ראיון | משקיע הביומד שמשוכנע: "בתוך שמונה שנים נוריד דרמטית את התמותה מסרטן"
SoniVie פיתחה מכשיר אולטרסאונד זעיר תוך-עורקי, שמסוגל לצרוב באופן סלקטיבי עצבים סביב כלי דם מסויימים כדי לטפל במצבים רפואיים שונים הקשורים ליתר לחץ דם. בין היתר, המערכת יכולה לטפל בעצבים סביב הכליה, אחת השיטות היעילות לטיפול בלחץ דם. היום קיימים בשוק מכשירים לפגיעה סלקטיבית בעצבים סביב הכליות, אך באמצעות קרינה בתדר רדיו, ולא באמצעות אולטרסאונד. מבוסטון סיינטיפיק נמסר כי לאנרגיית אולטרסאונד יש אפשרות לחדור לעומק הרקמה, וכך הטיפול עשוי להיות אפקטיבי ומהיר יותר.
בשנה שעברה, SoniVie דיווחה על תוצאות חיוביות מניסוי קליני ראשוני בארה"ב וישראל, ולאחרונה החלה בניסוי פיבוטלי, שעשוי להספיק לה להגיש את המוצר לאישור ה-FDA.
SoniVie הוקמה ב-2014 ביוזמת קרן אקסלמד, בהובלת אורי גייגר, כחלק מהאסטרטגיה של בניית חברות על ידי הקרן לאחר זיהוי של צורך של החברות הגדולות. הטכנולוגיה פותחה תחילה בחברת קרדיוסוניקס, ואקסלמד רכשה את הזכויות לפתח את הטכנולוגיה רק לתחום של טיפול ביתר לחץ דם ריאתי. אחרי שקרדיוסוניקס עצמה עברה משבר, בתקופה בה השוק היה סקפטי לגבי הרעיון של צריבת העצבים לטיפול בלחץ דם, הובילה קבוצת המשקיעים הנוכחית של סונובי השקעה בחברה ורכשה גם את הטכנולוגיה של קרדיוסוניקס, ממנה התפצלה, כולל הטכנולוגיה לתחום צריבת העצבים באזור הכליה, המוצר המוביל שלה היום.
ל-SoniVie משרדים ברחובות ובניו ג'רזי, ארה"ב. היא מנוהלת היום על ידי Tomaso Zambelli, בעבר בכיר בחברות מכשור רפואי גדולות.
הטכנולוגיה פותחה על ידי אריאל סברדליק, שבהמשך המציא גם את הטכנולוגיה של חברת האסתטיקה הרפואית סופווייב, המבוססת גם היא על אולטרסאונד.
"היה לי מזל"
סברדליק, שפיתח את הטכנולוגיה יחד עם אור שבתאי, היום סמנכ"ל הטכנולוגיה של SoniVie, מספר היום כיצד הכל התחיל: "היה לי מזל. התחלתי דוקטורט בהנדסה רפואית בתחום האולטרסאונד, כשהרעיון היה להשתמש באולטרסאונד תוך-עורקי כדי למנוע התקפי לב. חברת המסחור של אוניברסיטת תל אביב, רמות, חיברה אותי למשקיע בשם שמואל אלמגור. הוא היה יבואן של סיגריות, ואולי רצה להשקיע בתחום מניעת מחלות הלב כדי להתמודד עם רגשות האשמה.
"שמואל שאל אותי - כמה כסף תצטרך כדי להגיע לאישור FDA? הייתי תמים, אמרתי: 2 מיליון דולר. אחרי חמש דקות הוא מתקשר אלי, ואומר 'זה בסדר'. אמרתי - מה בסדר? והוא אמר: דיברתי עם אשתי והיא הסכימה. אנחנו נשקיע בחברה". אלמגור השקיע לאורך הדרך מעל 10 מיליון דולר בחברה, אך לא הספיק לראות את האקזיט.
בתחילה, המטרה של הטכנולוגיה הייתה למנוע הצטברות של משקעי סידן בעורקים. "אבל יום אחד הייתי בכנס, וצפיתי בהרצאה של חברה חדשה בשם ארדיאן. הם סיפרו שם על טכנולוגיה לצריבת עצבים, שתוכל לקחת לדבריהם 5-10 אחוז משוק של 50 מיליארד דולר. ותוך כדי ההרצאה אני מבין שעם האולטרסאונד, אני יכול לעשות את זה יותר טוב".
"כל הקרנות החליטו שהתחום הזה הוא קשקוש"
ארדיאן נמכרה ב-800 מיליון דולר לחברת מדטרוניק, והשוק עורר עניין רב. סברדליק: "אבוט השקיעו בקרדיוסנס 16 מיליון דולר בשלבים". אבל אז, בעקבות ניסוי לא מוצלח של מדטרוניק בטכנולוגיה, כל התחום התרסק. "בעקבות כישלון הניסוי, שלא תוכנן היטב, כל הקרנות החליטו שהתחום הזה הוא קשקוש ושזה לא באמת עובד. אבוט הפסיקו להזרים את הכסף. כששאלנו אותם מה לעשות עם המניות שלהם, הם אמרו - מה שבא לכם".
היזמים החלו להתרוצץ ולחפש הון, עד שמצאו את קרן אקסלמד, שביקשה לפתח את המוצר לתחום של יתר לחץ דם בריאות. אקסלמד הקימה את SoniVie ורכשה את הזכויות לטכנולוגיה הזו, ואחר כך כאמור רכשה בהדרגה את שאר הטכנולוגיה. זה היה בערך השלב שבו גם סברדליק עזב את החברה.
"עבדתי כמו מטורף, ולא ראיתי בכלל כסף במשך חמש שנים", הוא מספר. "אמרתי להם - אני גמור, אני חייב משהו חדש'. במסגרת מאמצי הגיוס שלנו הכרתי את ד"ר שמעון אקהויז, וכשעזבתי את קרדיוסוניקס פניתי אליו ואמרתי לו - בוא נעשה משהו. הוא אמר - האולטרסאונד שלך, הוא יודע לצרוב את השכבה התחתונה של העור בלי לפגוע בעליונה? אמרתי - בהחלט. וכך נולדה סופווייב", הנסחרת היום בתל אביב.
אתה תרוויח מהאקזיט?
"לשמחתי אני לא מחכה לזה בשביל אוכל. טוב לי להיות ה-CTO של סופווייב".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.