סוכנות הדירוג מודי'ס העלתה את אופק הדירוג של המערכת הבנקאית בישראל מ"שלילי" ל"יציב". צעד שנעשה בשל צפי ל"האצה בצמיחת התוצר (GDP) הריאלי". הצעד נעשה מבלי שנתנו אינדיקציות לשינוי באופק הדירוג למדינת ישראל. אופק זה נותר לפי שעה "שלילי", מה שמעלה מספר תהיות על המהלך של מודי'ס. מדד הבנקים בבורסה עולה ב-2.7%, בדומה להתנהגות מדד ת"א 35, ולא נראה כי נרשמה השפעה משמעותית על מדד הבנקים בשל הודעת מודי'ס.
● בלעדי | היקפים של שנה בשלושה ימים: הנהירה חסרת התקדים של המשקיעים הזרים אל הבורסה בתל אביב
● היועץ מלאומי שמתריע: אל תתפתו לעשות את הטעות הזאת בתיק שלכם
נזכיר כי בחודש שעבר, החליטה סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס לוותר על הודעת הדירוג החצי-שנתית לישראל, והסתפקה בסקירה תקופתית של הדירוג הישראלי. הסוכנות הורידה בחדות את הדירוג הישראלי בשלוש דרגות בתקופת המלחמה, לרמה של Baa1 עם תחזית שלילית. ציון זה נמוך בשתי רמות מהדירוג המקביל של ישראל בסוכנויות המתחרות S&P ופיץ'.
חשיפה מסוכנת לחברות הנדל"ן
בהודעתם לגבי המערכת הבנקאית מהיום (חמישי) מציינים כלכלני מודי'ס כי הם משנים את אופק הדירוג למערכת הבנקאית בארץ, כי איכות האשראי, ההון והמימון במערכת הבנקאית נותרו יציבים באופן נרחב. רמתו של הדירוג שלא השתנתה בהחלטה נותרה על Baa1 . זו דרגה שמקבילה לרמת BBB+ של סוכנות הדירוג המתחרה, סטנדרד אנד פורס. ברמה זו לרוב השקעות נחשבות ל"דירוג השקעה", ומתחתיה מתחילות להחשב ל"השקעה ספקוטלטיבית" (או לפי הכינוי הנפוץ בשוק "אג"ח זבל").
"למרות שביצועי הבנקים היו עמידים (resilient)", אמרו במודי'ס, "מתחים גאופוליטיים גוברים - לרבות ההשלכות של אכיפת מכסים - נותרו מקור לסיכון לתחזית שלנו, משום שהם עשויים להחליש את התוצאות התפעוליות". אך בהינתן שלא יהיו התפתחויות שליליות, אומרים שם, איכות האשראי שמעמידים הבנקים הישראליים תישאר יציבה. זאת בזמן שהבנקים ביצעו הפרשות מספקות כדי לכסות עצמם מפני תרחישים שליליים.
יחד עם זאת הם מציינים כי החשיפה הגדולה של המערכת הבנקאית בארץ לחברות בנייה ולנדל"ן נושאת בחובה סיכון. "בזמן שהרווחיות תפחת קלות מרמות גבוהות ביותר, היא עדיין תהנה משולי רווח גבוהים ומעסקי הבנקים (באופן כללי), והיא תהווה קו הגנה ראשון בפני הפסדים אפשריים". בחברת הדירוג מציינים כי הבנקים ניצבים בפני לחצים חברתיים ופוליטיים שעשויים להשפיע על רווחיהם, בהם לחצים גוברים להגדלת התחרות. בשורה התחתונה הם מציינים כי קצב הפקדונות הגדל יהווה בסיס לצמיחה במתן האשראי, בזמן שהנזילות נותרת באיכות טובה.
מודי'ס מניחה שהתוצר בישראל יצמח השנה ב-3.8% וב-4.3% בשנה הבאה. זאת לאחר צמיחה מתונה של כ-1% אשתקד. עוד מעריכים שם כי המשק הישראלי ימשיך לשמור על רמות אבטלה נמוכות בסביבות 4%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.