"פגישות? בזבוז זמן": מנכ"ל ג'יי.פי מורגן חושף את עקרונות הניהול שלו

במכתב לבעלי המניות, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון מציע מתווה חדש לישיבות, תוקף את תרבות הזום והקלישאות הניהוליות ומזהיר מפני בירוקרטיה חונקת • וגם, הוא מתריע: המדיניות הכלכלית של טראמפ עלולה להפוך את "אמריקה תחילה" ל"אמריקה לבד"

מנכ''ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון / צילום: ap, Richard Drew
מנכ''ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון / צילום: ap, Richard Drew

ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס, הבנק הגדול בארה"ב שמועסקים בו כ־316 אלף עובדים ברחבי העולם, פרסם את המכתב השנתי שלו לבעלי המניות. במכתב, שנפרש לאורך 58 עמודים, דיימון לא חסך ביקורת מאף אחד. לא מהעובדים, לא מהפוליטיקאים, לא מהתרבות הארגונית שצמחה בעידן העבודה מהבית. הוא רוצה פחות פגישות, פחות קלישאות ופחות נימוסים מדומים.

בדיקת גלובס | בן 58, גבר, אקדמאי ומרוויח מעל 10 מיליון שקל בשנה: שיאני השכר בבורסה נחשפים
מקום העבודה יוצא לחופשה מרוכזת? אלה הזכויות שלכם

דיימון, בן 69, מכהן כמנכ"ל ג'יי.פי מורגן מאז 2006, ונחשב בעיני רבים לדמות המרכזית במערכת הבנקאות האמריקאית. האנליסט הוותיק מייק מאיו אף כינה אותו "איש ה־25 מיליארד דולר", סכום ההפסד הצפוי, לדבריו, בשווי השוק של הבנק אם דיימון יפרוש בפתאומיות. את חלק משיטות הניהול שלו חשף דיימון בסוף המכתב, כחלק מפרק מיוחד על "שיעורים שלמדתי לאורך הקריירה שלי על איך לנצח בירוקרטיה, לעודד חדשנות ולנהל חברה טובה".

"שיח נטול קלישאות"

דיימון סבור שפגישות הן גורם מעכב, ואם לא חייבים לקיים פגישה, עדיף שלא לקיים אותה. "אני רוצה לחסל את הפגישות" כתב. מבחינתו, מדובר בבזבוז זמן מתמשך, אלא אם כן הן מנוהלות בקפידה. זה אומר להתחיל ולסיים בזמן, למנות מנהל ישיבה, להגדיר מטרה ברורה ולהפיק סיכום ורשימת מעקב ברורה. הוא הדגיש את החשיבות של הכנה מוקדמת, והסביר שהוא עצמו מקפיד לקרוא את כל החומרים לפני כל ישיבה, וכך הוא מצפה גם מהעובדים. הוא גער בעובדים שנוהגים להסתמס ולא להפנות את מלוא תשומת הלב לישיבה, והוסיף כי יש להפסיק להזמין משתתפים מיותרים. "אנשים מוזמנים לדיונים שאין להם שום תפקיד בהם וזה פשוט לא מועיל".

5 המלצות מרכזיות של ג'יימי דיימון למנהלים

צמצום פגישות מיותרות
לקיים פגישות הכרחיות ולנהל אותן ביעילות
נטישת הז'רגון והקלישאות
לתקשר בצורה ישירה, ללא מונחים מקצועיים מיותרים
הכנה מראש לפגישות
לקרוא את החומרים מראש ולצפות כך מהמשתתפים
מניעת "פגישות צד"
להעלות נושאים בזמן אמת בפורום המתאים
חזרה לעבודה פיזית
לנצל יתרונות שבמשרד, בעיקר לסיוע לחדשים

ביקורת נוספת הפנה דיימון כלפי תופעה שכינה "פגישות צד". מדובר בשיחות שבכירים פותחים עם המנכ"ל או עם קולגות מיד לאחר ישיבה בניסיון לקדם נושאים שלא רצו להעלות בפומבי."זה לא מקובל", כתב דיימון. "אל תטרחו. אני לא השליח שלכם. תעלו את זה בזמן אמת או אל תעלו בכלל".

כמו כן, הוא טען כי אחת הבעיות הגדולות בתרבות הארגונית היא אובדן הקשר האנושי בשיח. "תיפטרו מהז'רגון", דרש. לדבריו, שפה מקצועית מרוחקת וקלישאות ריקות מתוכן מחלישות את היכולת של עובדים לתקשר באמת. הוא מעדיף שיח פשוט, בהיר וישיר, כזה שיוצר חיבור, ולא ריחוק. "תדברו כמו בני אדם. קלישאות ניהוליות הן אחד הדברים שהכי מפריעים לי".

דיימון לא התייחס רק לקלישאות, וציין במכתבו שקיימת הידרדרות בשיח החברתי, הן באמריקה והן בעולם המערבי בכלל. הוא מתח ביקורת על Virtue Signalling - מונח שהפך נפוץ בשנים האחרונות ומתייחס למצב שבו אדם או ארגון מציגים עמדות מוסריות או פוליטיות רק כדי לשדר לעולם שהם מוסריים או "צודקים", ולא מתוך כוונה אמיתית לפעול בהתאם לערכים הללו. הוא הזהיר מפני "שימוש לרעה בגזע, מגדר או אמונה דתית ככלים פוליטיים. אנחנו עוסקים יותר מדי במלחמות מעמדות ובפוליטיקת זהויות. במקום שיח מכבד, רואים יותר זלזול וסירוב להקשיב לאחר. דרושות התאמות, אך המטוטלת נעה רחוק מדי. עלינו ללמוד לכבד זה את זה, גם כשאיננו מסכימים".

הסיכון של ארה"ב

לצד ביקורת פנימית, דיימון הציג במכתבו דאגה עמוקה מהמציאות הגלובלית. לדבריו, החלטותיו של הנשיא דונלד טראמפ עלולות לדחוף את כלכלת ארה"ב למיתון. "המכסים שהוכרזו לאחרונה צפויים להגביר את האינפלציה", כתב. "ככל שנפתור את זה מהר יותר, כך ייטב". הוא הזהיר כי בידוד אמריקאי עלול להפוך מ"אמריקה תחילה" ל"אמריקה לבד", מצב שעלול לפגוע ביכולת של המעצמה לשמר את מעמדה הכלכלי והביטחוני.

דיימון לא חסך ביקורת גם מאירופה. הוא התריע שאם הכלכלה שלה תמשיך להיחלש, מדינות עלולות לפרוש מהאיחוד או להתרחק זו מזו, תהליך שעשוי להזכיר את ההתפוררות שלפני מלחמת העולם השנייה. התוצאה, לדבריו, עלולה להיות קואליציות לא טבעיות: מדינות מערביות שיחפשו תמיכה כלכלית ואנרגטית מרוסיה, סין ואיראן. "התלות הזו עלולה להפוך אותן עם הזמן למדינות שתלויות מבחינה כלכלית וביטחונית בשחקנים סמכותניים", הזהיר.

הבנק נפרד מההיברידיות

חודש וחצי עבר מאז שעובדי ג'יי.פי מורגן חזרו לעבודה של חמישה ימים מהמשרד, לאחר תקופה ממושכת של עבודה היברידית. בתזכיר פנימי שהופץ לעובדים, טענו ראשי הבנק שמדובר במהלך אסטרטגי שמטרתו לחזק את שיתופי הפעולה, החדשנות והניהול הארגוני.

המהלך מצטרף למגמה רחבה יותר שמובילות ענקיות וול סטריט כמו אמזון, במאמץ לסיים את העידן שגובש מאז פרוץ מגפת הקורונה ולבסס מחדש תרבות עבודה פיזית במשרד. אולם מעטים מהמנכ"לים היו קולניים כל כך בתמיכתם בעבודה מהמשרד כמו דיימון, שניסה כבר ב־2021 להחזיר את הרגלי העבודה שלפני הקורונה. "נכון, אנשים לא אוהבים את הנסיעות למשרד. אז מה? היתרונות שבעבודה משותפת הם משמעותיים ובלתי ניתנים להחלפה", ציין דיימון.

המחאה של העובדים

על רקע התסכול, חלק מהעובדים מחו נגד המדיניות החדשה, וקבוצת עובדים אף פרסמה עצומה ציבורית בדרישה להחזיר את מודל העבודה ההיברידי. אותה העצומה זכתה לדחייה בוטה מצד דיימון, ששב והביע את עמדתו הנחרצת נגד עבודה מהבית, בשיחה עם סטודנטים בסטנפורד. "עבודה מרחוק פשוט לא עובדת בעסק שלנו" אמר, תוך שהוא מדגיש את הפער בין מקצועות שדורשים נוכחות פיזית, כמו בריאות, לוגיסטיקה וחקלאות, לבין עובדי משרד שמתוסכלים מהחזרה לשגרה. לדבריו, מי שנפגע במיוחד מהיעדר נוכחות פיזית הם דווקא העובדים הצעירים, שמפספסים שיחות מסדרון, משימות והתפתחות מקצועית, "אני לא מוכן להשאיר אותם מאחור".

לצד זאת, דיימון הדגיש שאינו מתנגד עקרונית לעבודה מהבית, וציין מקרים מוצלחים של מוקדים טלפוניים וירטואליים שהקים הבנק בבולטימור ובדטרויט, בעיקר עבור עובדים מקהילות מיעוטים. "זה הצליח מאוד, ולכן אני לא נגד כשיש לכך הצדקה עסקית", עם זאת, הוא שלל את האפשרות שעובדים יקבעו עבור ההנהלה את מדיניות הבנק: "זה שוק חופשי, אתם תעשו מה שמתאים לכם, ואני אעשה מה שמתאים לג'יי.פי מורגן".