תחום ההתחדשות העירונית תופס תאוצה בשוק הנדל"ן המקומי וגם בבורסה בתל אביב. לאחר שחברת אנשי העיר מקבוצת רוטשטיין השלימה בימים האחרונים הנפקה ראשונית והחלה להיסחר בבורסה, גם חברת יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן (51%) וקרן קומיוניטי של ג'רמי בלנק (49%), פועלת לפרסם טיוטת תשקיף לקראת הנפקה ראשונה בבורסה (IPO) - כך נודע לגלובס.
יעז, בניהולו של תומר רייפמן, שואפת לגיוס של כ־65 מיליון שקל לפי שווי של 250 מיליון שקל (לפני הכסף) - אם כי ייתכן שהשווי יהיה נמוך יותר. בכפוף להתקדמות בהליכי הגיוס, החברה תצא לרוד־שואו (סבב משקיעים) לקראת ההנפקה בחודש אוגוסט.
● קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון
● הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב
המספרים מאחורי ההנפקה של יעז נחשפים
65 מיליון שקל
היקף הגיוס המבוקש על ידי יעז
250 מיליון שקל
השווי המבוקש לחברה (לפני הכסף)
84 פרויקטים
של התחדשות עירונית ברשות החברה
100 מיליון שקל
הכנסות ממכירות דירות ב־H1 2025
(לעומת 215 מיליון שקל ב־2024)
החולשה בדיור התל אביבי דחפה להנפקה?
לא מן הנמנע כי יעז, כמו גם אנשי העיר לפניה, פנתה למסלול של הנפקת מניות לצורך חיזוק מבנה ההון ותזרים המזומנים שלה, לנוכח הריבית הגבוהה במשק (4.5% ריבית בנק ישראל) שמכבידה על חברות הבנייה מחד, והחולשה בשוק מכירת הדירות בתל אביב מאידך. זאת, במקום האלטרנטיבה של גיוס אג"ח, שהפך למהלך יקר בסביבת הריבית הנוכחית. אותן חברות מבקשות להרוויח זמן עד להורדה צפויה של הריבית, שתקל את נטל המימון ותזרים דם חדש לשוק הדירות.
לפי האתר של יעז התחדשות עירונית, ברשות החברה מעל ל־84 פרויקטים בתחומי ההתחדשות העירונית, בעיקר באזורים שונים בתל אביב וכן בערים נוספות. לחברה יש אלפי דירות שנמצאות בשלבי ייזום שונים, כאשר היא חולשת על פעילות ייזום, תכנון, הריסת הבניינים הישנים והקמה של הפרוייקטים החדשים במקומם.
בשנה שעברה מכרה החברה דירות בהיקף של 215 מיליון שקל. כאשר במרכז תל אביב, באזור כיכר המדינה, הצליחה למכור דירות במחירים של 61 אלף שקל למ"ר בממוצע. במחצית הראשונה של השנה הנוכחית, מכרה יעז התחדשות עירונית דירות בסכום כולל של כ־100 מיליון שקל.

פרויקט התחדשות עירונית של יעז ברחוב אחד העם בתל אביב / צילום: אתר החברה
יעז התחדשות עירונית היא זרוע הפעילות של קבוצת יעז בנייה, שהינה חברה קבלנית ויזמית ותיקה, בבעלות משפחת יקואל־רייפמן. משפחה הפעילה כבר מעל לחצי מאה בשוק הנדל"ן בארץ. לקבוצת יעז יש לפי הערכות הכנסות שנתיות של מעל לחצי מיליארד שקל. מוקדם יותר החודש נחקר על פי הפרסומים בעל השליטה ביעז, אברהם יקואל במסגרת פרשת עזרה ובצרון. בפרשה נחשד מנכ"ל עזרה וביצרון, אלי גינזברג, כי ניהל לכאורה קשרי שוחד עם חברות בענף הבנייה.
הסכסוך מהעבר שהתגלגל לביהמ"ש
קרן קומיוניטי (Community Fund) שמוביל ג'רמי בלנק הפכה בתחילת שנת 2022 לבעלת ממניות ביעז התחדשות עירונית, כאשר רכשה 49% ממניות החברה לפי שווי של כ־210 מיליון שקל. כעבור שנתיים פרצה בין הצדדים מחלוקת, שהגיעה אף לביהמ"ש, סביב קידום מיזמי ההתחדשות העירונית על ידי יעז.
הקרן של בלנק טענה כי יעז לא מקדמת פרויקטים שכבר ניתן להתחיל את בנייתם, זאת משום שחסרים לה מקורות כספיים לשם כך. בקרן גרסו כי בעלי קבוצת יעז רצו להזרים לחברת ההתחדשות העירונית הון לפי שווי נמוך משמעותית מזה שבו הם נכנסו להשקעה בחברה. בסופו של דבר הגיעו הצדדים להסדר ביניהם, כך שבתמורה להזרמת של כ־30 מיליון שקל (כל צד כמחצית מהסכום) תחל יעז בקידום פרויקטי ההתחדשות העירונית שלה בתל אביב.

תומר רייפמן, בעלים ומנכ''ל יעז התחדשות עירונית / צילום: קרן מזור
לא צפויה הצפת ערך משמעותית
עבור קרן קומיוניטי, הנפקת יעז, אם תצא לפועל בשווי המתוכנן, אינה משקפת הצפת ערך משמעותית. הקרן משקיעה במניות ובאגרות חוב של חברות פרטיות מתחום הנדל"ן, הטכנולוגיה, הטלקום והתקשורת בארה"ב ובישראל. בקרן מושקעים גופים כגון בנק לאומי, חברת הביטוח הפניקס, בית ההשקעות אי.בי.אי, מור ועוד.
בלנק, בן ה־47, העומד כאמור בראשות קרן קומיוניטי, ידע בעבר הצלחות גדולות בשוק ההון המקומי. בתפקידו הקודם, שימש כנציג קרן הגידור האמריקאית יורק בישראל, שרשמה תחת ניהולו רווחי עתק. ההשקעה המוצלחת ביותר של הקרן הייתה רכישת בית ההשקעות פסגות מידי לאומי ב־2005 ומכירתו לקרן איפקס שהובילה זהבית כהן לפיי שווי כפול, של 2.7 מיליארד שקל ב־2010. רווח גדול נוסף, של מאות מיליוני שקלים, הניבה ליורק השקעה באג"ח של חברת אי.די.בי פתוח שנקלעה לקשיים. השקעה אחת שלא צלחה הייתה לקרן בהסדר החוב של חברת אלביט הדמיה.
בלנק פרש מניהול עסקי קרן יורק בישראל בשלהי שנת 2020, אז הקים את קרן קומיוניטי. לפני כשנתיים וחצי שמו עלה לכותרות כאשר הציע לרכוש עד 7.5% ממניות חברת הנדל"ן בית וגג הפועלת בתחום ההתחדשות העירונית, אך הצעתו לא נענתה. חברה בורסאית שבה בלנק הוא בעל עניין כיום היא בזן (בתי הזיקוק בחיפה), בה הוא מחזיק כ־6% מהמניות בשווי של 170 מיליון שקל.
מיעז התחדשות עירונית לא נמסרה תגובה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.