ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים • ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל
מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

משרד ההגנה של רומניה הודיע היום (ב') כי בחר בחברת רפאל כזוכה במכרז שלו לרכישת מערכת הגנה אווירית לטווחים קצרים וקצרים במיוחד (V / SHORAD). המכרז מוערך בסכום גדול במיוחד של כ־1.9 מיליארד אירו (כ־2.2 מיליארד דולר), כאשר לפי דיווחים קודמים - המערכת שרפאל הציעה בו היא ספיידר. ההסכם בין משרד ההגנה הרומני לבין רפאל טרם נחתם, אבל הצהרת המשרד מעידה כי ההחלטה הושלמה - והחתימה היא בגדר הליך פורמלי.

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות
רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

עם החתימה, העסקה הזו תהפוך למכירה הביטחונית השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת החץ 3 של התעשייה האווירית ב־2023, תמורת כ־3.5 מיליארד דולר. אותה העסקה שברה את השיא של מכירת מערכות ברק 8 (MRSAM) להודו באפריל 2017, תמורת כ־1.6 מיליארד דולר. כחודש לאחר מכן, נמכרו טילי ברק 8 בווריאנט הימי, תמורת כ־630 מיליון דולר נוספים.

ספיידר היא מערכת הגנה אווירית מתקדמת, שנמצאת בשימוש מבצעי בכמה צבאות ברחבי העולם, בהם צ'כיה ומרוקו, ומספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים ואל מול מגוון איומים אוויריים, לרבות מל"טים, מטוסים, מסוקים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים. המערכת מיירטת את האיומים באמצעות שתי משפחות של מיירטים מתוצרת רפאל - פייתון (PYTHON) ודרבי (DERBY).

המכרז בו זכתה רפאל אושר בפרלמנט בבוקרשט ב־2020, והליך הרכש החל ב־2023. העסקה האסטרטגית הזו משלימה את רכש ההגנה האווירית של רומניה, שכלל מערכות של טילי כתף ופלטפורמות לאיומים ארוכי־טווח.

הרומנים מתכננים לממן חלק מהעסקה, באמצעות כלים מהאיחוד האירופי, בהם "החוק לתמיכה בייצור תחמושת" (ASAP) ו"חיזוק תעשיית הביטחון האירופית בעזרת חוק רכש משותף" (EDIRPA), במה שיחייב את החברה הישראלית לשלב חברות מהיבשת ככלל, ורומניה בפרט, בייצור. עם זאת, רפאל עתירת ניסיון בשילוב חברות זרות, כשסדרת המוצרים המוכרת שלה - טילי נ"ט מסדרת ספייק - מיוצרים באירופה בחברת "יורוספייק" שהיא מיזם משותף (Joint Venture) של רפאל עם שתי חברות אירופיות, באחזקות שוות.

רפאל הביסה את גרמניה וצרפת

מעבר לעצם העסקה ולשוויה הגבוה, זהו הישג משמעותי עבור רפאל, בזכות היריבות שעמדו מולה במכרז: החברה הקוריאנית ליג NEX1 הודחה מההליך עוד בשנה שעברה, בשל בעיות במסמכי המכרז, אבל משמעותיות ממנה היו הענקית האירופית MBDA וחברת דיהל הגרמנית. MBDA, שהמטה שלה יושב בפריז, הציעה את "מיסטרל 3", ואילו דיהל את מערכות IRIS. כבר לפני כחודש, נותרה רפאל כאחרונה בהליך המכרזי, אבל באותה תקופה, היה חשש כי הוא עלול להתבטל, בשל פערים בין החברה הישראלית לבין משרד ההגנה הרומני. פערים שהיום הובהר כי הופשרו, מה שהביא לסגירת העסקה.

יתרון מהותי במערכת ספיידר, שסביר להניח כי השפיעה על סל ההחלטות הרומני, הוא האפשרות להשתמש בספיידר גם בגרסתו הייחודית, All in ONE. תצורה זו מציעה מערכת הגנה אווירית שלמה הכוללת: מכ"ם אינטגרלי, מטען ייעודי אלקטרו־אופטי, מערכת שליטה ובקרה מתקדמת ומיירטים מסוגים פיתון ודרבי, המותקנים כולם על רכב אחד בלבד.

תצורה זו מהווה פתרון להגנה אווירית אופטימלית להגנת נקודה או כהגנה אווירית על כוחות מתמרנים; זאת, כחלק מסוללת ספיידר או בפריסה עצמאית ובהפעלה על־ידי צוות מפעילים מינימלי. בניסוי שנערך בינואר אשתקד בישראל, נבחנו כמה תרחישים המדמים איומים קיימים ועתידיים, במהלכו מערכת הספיידר, בתצורתה החדשה, יירטה כטב"ם במתאר מבצעי מאתגר בפגיעה ישירה ומדויקת.